Ako neko izrazi svoje misljenje i kaze vam:"Hej,bas si debeo!",nemojte to shvatiti licno,jer istina je da se ta osoba bavi sopstvenim osecanjima,verovanjima i misljenjima.
Ta osoba pokusava da vam posalje otrov,i ako vi to shvatite licno,onda cete primiti taj otrov i on ce postati vas.
Licno shvatanje stvari ucinice da postanete lak plen tih grabljiuvica,"crnih magova".
Oni lako mogu da skrenu vasu paznju samo jednim svojim misljenjem i da vas nahrane bilo kakvi otrovom,a zbog toga sto sve to shvatate licno,vi cete ga progutati..
Kad stvari shvatate licno,vi se osecate uvredjenim i reagujete tako sto branite svoja uverenja i na taj nacin stvarate konflikte.
Vi "od komaraca pravite magarca",jer imate potrebe da budete u pravu i da dokazete da drugi nisu u pravu.
Vi,takodje,nastojite da dokazete kako imate pravo,izrazavajuci svoje misljenje.
Na isti nacin,sto god da osecate ili cinite,to predstavlja samo projekciju vaseg licnog sna,odraz vasih licnih sporazuma.
Ono sto govorite,ono sto radite i misljenja koja imate u skladu su sa sporazumima koje ste sklopili,a ti sporazumi nemaju nikakve veze sa mnom.
Meni nije vazno sto vi mislite o meni i ja vase misljenje ne shvatam licno.
Ja ne shvatam licno kad mi ljudi kazu:"Miguele,ti si sjajan!",a takodje ne shvatam licno ni kada mi kazu."Miguele,ti si grozan!".
Ja znam da cete mi vi kada ste srecni reci:"Miguele,ti si pravi andjeo!",a kada ste ljuti na mene reci cete:"O,Miguele,ti si odratan..pravi si djavo!Kako mozes da radis takve stvari?!"
U svakom slucaju ovi sudovi ne uticu na mene,jer znam kakav sam ja.
Nije mi potrebno da budem prihvacen.
Nemam potrebu da cujem:"Miguele,to odlicno radis!" ili "Kako se samo usudjujes to da radis,Miguele!".
Ne,ja te stvari ne shvatam licno.
Sto god vi mislili,sto god da osecate,ja znam da je to vas problem,a ne moj.
To je vas nacin gledanja na svet.
To nije nista licno,jer se vi bavite sobom,a ne sa mnom.
Drugi ce uvek imati svoje misljenje u skladu sa njihovim sistemom verovanja,tako da nista od onog sto oni misle nema nikakve veze sa mnom,vec sa njima.
Mozda cete mi cak reci:"Miguele,tvoje reci mi nanose bol!".
Ali,vi niste povredjeni zbog onoga sto vam ja govorim;stvar je u tome da ono sto vam ja govorim ustvari povredjuje rane koje vi vec imate.
Vi povredjujete sami sebe.
Nema nikakve sanse da tako nesto ja shvatim licno.
Ne zbog toga sto vam ja ne verujem ili nemam poverenja u vas,vec zato sto ja znam da vi gledate svet drugim ocima,svojim ocima.
Vi stvarate u svojoj glavi citavu sliku ili film,a u tom filmu vi ste reziser,vi ste producent,vi ste glavni glumac ili glumica.
Svi ostali igraju sporedne uloge.
To je vas film.
Nacin na koji vi posmatrate taj film u skladu je sa sporazumima koje ste sklopili sa zivotom.
Vase glediste je nesto sto je licno vase.
To je samo vasa istina i nicija vise.
Dakle,ako se vi naljutite na mene,ja znam da se vi,ustvari,bavite sobom.
Ja sam vam pruzio izgovor da se naljutite.
A vi se ljutite zbog toga sto se bojite,zbog toga sto se bavite strahom.
Ako se vi ne bojite,nema nacina da se naljutite na mene.
Ako se ne bojite,nema sanse da me mrzite.
Ako se ne bojite,nema sanse da budete ljubomorni ili tuzni...
DON MIGUEL RUIZ
Ps.Ovo je sjajan clanak za preispitivanje sebe i svojih postupaka i stavova u ponasanju koje ispoljavamo prema drugima.
Za sve vas,a posebno za Parkera koji je u proslom blogu ("Mitota",takodje Ruizov tekst) trazio nastavak pomenute price..
Ta osoba pokusava da vam posalje otrov,i ako vi to shvatite licno,onda cete primiti taj otrov i on ce postati vas.
Licno shvatanje stvari ucinice da postanete lak plen tih grabljiuvica,"crnih magova".
Oni lako mogu da skrenu vasu paznju samo jednim svojim misljenjem i da vas nahrane bilo kakvi otrovom,a zbog toga sto sve to shvatate licno,vi cete ga progutati..
Kad stvari shvatate licno,vi se osecate uvredjenim i reagujete tako sto branite svoja uverenja i na taj nacin stvarate konflikte.
Vi "od komaraca pravite magarca",jer imate potrebe da budete u pravu i da dokazete da drugi nisu u pravu.
Vi,takodje,nastojite da dokazete kako imate pravo,izrazavajuci svoje misljenje.
Na isti nacin,sto god da osecate ili cinite,to predstavlja samo projekciju vaseg licnog sna,odraz vasih licnih sporazuma.
Ono sto govorite,ono sto radite i misljenja koja imate u skladu su sa sporazumima koje ste sklopili,a ti sporazumi nemaju nikakve veze sa mnom.
Meni nije vazno sto vi mislite o meni i ja vase misljenje ne shvatam licno.
Ja ne shvatam licno kad mi ljudi kazu:"Miguele,ti si sjajan!",a takodje ne shvatam licno ni kada mi kazu."Miguele,ti si grozan!".
Ja znam da cete mi vi kada ste srecni reci:"Miguele,ti si pravi andjeo!",a kada ste ljuti na mene reci cete:"O,Miguele,ti si odratan..pravi si djavo!Kako mozes da radis takve stvari?!"
U svakom slucaju ovi sudovi ne uticu na mene,jer znam kakav sam ja.
Nije mi potrebno da budem prihvacen.
Nemam potrebu da cujem:"Miguele,to odlicno radis!" ili "Kako se samo usudjujes to da radis,Miguele!".
Ne,ja te stvari ne shvatam licno.
Sto god vi mislili,sto god da osecate,ja znam da je to vas problem,a ne moj.
To je vas nacin gledanja na svet.
To nije nista licno,jer se vi bavite sobom,a ne sa mnom.
Drugi ce uvek imati svoje misljenje u skladu sa njihovim sistemom verovanja,tako da nista od onog sto oni misle nema nikakve veze sa mnom,vec sa njima.
Mozda cete mi cak reci:"Miguele,tvoje reci mi nanose bol!".
Ali,vi niste povredjeni zbog onoga sto vam ja govorim;stvar je u tome da ono sto vam ja govorim ustvari povredjuje rane koje vi vec imate.
Vi povredjujete sami sebe.
Nema nikakve sanse da tako nesto ja shvatim licno.
Ne zbog toga sto vam ja ne verujem ili nemam poverenja u vas,vec zato sto ja znam da vi gledate svet drugim ocima,svojim ocima.
Vi stvarate u svojoj glavi citavu sliku ili film,a u tom filmu vi ste reziser,vi ste producent,vi ste glavni glumac ili glumica.
Svi ostali igraju sporedne uloge.
To je vas film.
Nacin na koji vi posmatrate taj film u skladu je sa sporazumima koje ste sklopili sa zivotom.
Vase glediste je nesto sto je licno vase.
To je samo vasa istina i nicija vise.
Dakle,ako se vi naljutite na mene,ja znam da se vi,ustvari,bavite sobom.
Ja sam vam pruzio izgovor da se naljutite.
A vi se ljutite zbog toga sto se bojite,zbog toga sto se bavite strahom.
Ako se vi ne bojite,nema nacina da se naljutite na mene.
Ako se ne bojite,nema sanse da me mrzite.
Ako se ne bojite,nema sanse da budete ljubomorni ili tuzni...
DON MIGUEL RUIZ
Ps.Ovo je sjajan clanak za preispitivanje sebe i svojih postupaka i stavova u ponasanju koje ispoljavamo prema drugima.
Za sve vas,a posebno za Parkera koji je u proslom blogu ("Mitota",takodje Ruizov tekst) trazio nastavak pomenute price..