Spomenik Knezu Mihailu trebao je da izgleda drugačije

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
388.920
Ideja o podizanju spomenika tragično nastradalom srpskom knezu rodila se neposredno posle atentata na njega 1868. godine.
Ipak, kako to često u Srbiji biva, zbog nedostatka sredstava, i raznih promena vlada, ideja je pala u zapećak i knez Mihailo je morao da sačeka.
Tri godine kasnije, krajem 1871. godine, tadašnje Ministarstvo građevina u čiju je nadležnost tad prešlo podizanje spomenika, konačno je raspisalo konkurs.

- Konkurisala su 3 umetnika - poznati slikar Steva Todorović, riječki vajar Vatroslav Donegani i jedan pruski umetnik, čije ime je ostalo nepoznato
- kaže Neda Kovačević, književnica i dobar poznavalac prestoničkih zbivanja i priča.

Steva Todorović, kao jedan od najozbiljnijih kandidata tom prilikom je i napravio nacrt spomenika knezu Mihailu sa stojećom figurom u generalskoj uniformi. Prema pričanjima beogradske čaršije, nacrt je naišao na veliko odobravanje i bilo je mnogo zagovornika ideje da upravo Todorović bude pobednik konkursa i da se njegov spomenik nađe na tadašnjem Pozorišnom trgu.

Spomenik knezu Mihailu na današnjem Trgu republike po nacrtu Stevana Todorovića trebalo je da izgleda ovako:

Spomenik+knezu+Mihailu,+Foto +Privatna+arhiva.jpg

Međutim, Ministarstvo građevina je objavilo da nije zadovoljno nijednim od projekata, i sredinom 1873. godine, raspisalo je novi konkurs. On je bio međunarodni. Na njemu je učestvovalo 15 umetnika, uključujući i Stevu Todorovića koji je ponovo predao svoj koncept sa naglašeno vojničkim viđenjem kneza Mihaila.

Po odluci komisije u septembru 1873, prvu nagradu odneo je bečki vajar Vinčenco Pilc, drugu Fjorentinac Đovani Bočini, a treću bečki skulptor Antonio Vagner.Odmah po objavljivanju rezultata u krugovima kritičara i u beogradskoj štampi pojavili su se kritički tekstovi o projektima, i radu komisije, pa i pravilima konkursa.

Godine 1873. u novembru, posle svega, konačno je odlučeno da za spomenik bude realizovan projekat poznatog vajara Enrika Pacija.

I tako je na kraju upravo ovaj italijanski umetnik dobio da vaja srpskog kneza. Spomenik je otkriven 19. decembra 1882. godine na Svetog Nikolu,
slavu dinastije Obrenović i sve do danas je ostao najpopularnije mesto Beograda kao i jedan od njegovih najvećih simbola.

17002329495dc40f30369f6020375480_v4_big.jpg

Није забрањено да се то ипак направи.
Citao sam nesto da stav konja oznacava kako je vladar ili vojskovodja preminuo.Kada je konju podignuta jedna noga,to je znak da je osoba ubijena atentatom.Kada stoji na sve cetiri noge,je znak da je osoba umrla prirodnom smrcu,a kada su podignute obe prednje noge je znak da je osoba poginula u boju.Moja procena je da je zato i izabran spomenik ovaj kakav jeste,jer je knez Mihailo ubijen,t.j. izvrsen atentat na njega.

ok, svidja mi se spomenik...ali
ja sam iskljucivo za domace, nase umetnike....a imamo Bogu hvala ucenihi priznatih ljudi u svim oblastima...
kupujmo domace, pogotovo sada...necu da mi kinezi prave kanalizacije, fabrike...necu da mi krimosi asfaltiraju puteve...necu da mi rusi prave nemanju...
ali...ko nas pita...
E pa da li ti smeta,sto svi poludesmo da se zenimo strankinjama.Dosta mojih prijatelja,pozenise se poljkinjama,ukrajinkama,rusinkama.Prava je pomama
za lepim devojkama,narociito su na ceni Moldavke.Strastvene u krevetu,mazne i umiljate.Divne blage,moldavke,na ranu da ih stavis sto bi rekle ,srbijanske
babe....

Nina ....U srpsko hrvatskom jeziku,kada za nekoga kazu,na ranu da ga stavis,to znaci da je ta osoba,toliko dobra i pozitivna licnost, da i ranu ne bi povredila
Verovatno si bukvalno shvatila,taj izraz.To moze da se desi svakom...nemoj se sekirati zbog toga.....
babe su srpske a ne srbijanske a jezik u srbiji je srpski a ne srpskohrvatiski
i ti meni stalno nešto objašnjavaš..nemoj više :lol:

Nina ..Cemu ljutnja.Nikada nisam imao nameru da ti bilo sta objasnjavas.Druga stvar koju mi kacis je sledeca.U mom postu za koji me kritikujes,moram ti recr,
da nigde nisam upotrebio rec babe srbijanske,niti babe srpske.Sto se tice tvoje primedbe,da ne postoji srpsko hrvatski jezik,tu ti necu dati za pravo.
Priznajem samo jezik koji se ucio u svim skolama u Jugi,a to je srpsko hrvatski,a u Hrvatskoj se zvao Hrvatsko srpski. Tek kada je dosla ona budaletina

Back