Spomenik Gavrilu Principu na Kalemegdanu

gost 186661

Elita
Poruka
24.166
Najpoznatiji član "Mlade Bosne", uskoro će dobiti spomen-obeležje u Beogradu. Inicijativa potekla iz Vlade Srbije.

Na stogodišnjicu početka Prvog svetskog rata Gavrilo Princip dobiće prvi spomenik u Beogradu. Obeležje u čast najpoznatijeg člana Mlade Bosne biće najkasnije do juna otkriveno u Kalemegdanskom parku. Identičan spomenik Principu biće podignut i u Istočnom Sarajevu.

Novosti.jpg

Obeležje će biti u blizini spomenika zahvalnosti Francuskoj

Atentat za turiste
Spomenik Gavrilu Principu identičan beogradskom, prema najavama iz Nemanjine 11, biće podignut i u Istočnom Sarajevu. Stogodišnjica atentata koji je promenio mapu Evrope, svega nekoliko kilometara dalje, međutim, biće obeležena u potpuno drugom tonu.
Vlasti BiH i Grada Sarajevo još nisu definitivno odustale od obnove spomenika prestolonasledniku Ferdinandu i njegovoj supruzi Sofiji. Uz to, poslednjih meseci pominje se i vraćanje čuvenih Principovih stopa. Ovi potezi, prema objašnjenjima vlasti, poboljšaće turističku ponudu Sarajeva.

Inicijativa za podizanje spomenika atentatoru na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda potekla je od Vlade Srbije u okviru obeležavanja veka od Sarajevskog atentata i početka Velikog rata. Srbija i srpski narod na taj način će ispraviti i svojevrsnu nepravdu prema Principu, koji nikada nije dobio spomenik.
Kako prenose izvori Novosti, planira se postavljanje grandioznog spomen-obeležja, koje će biti podignuto na Kalemegdanu, a uskoro će biti određena i tačna lokacija. Mesto koje će najverovatnije biti izabrano za Principov monument biće nedaleko od spomenika zahvalnosti Francuskoj.
Ideju da Princip dobije mesto u alejama znamenitih ličnosti nad ušćem Save u Dunav podržava i istoričar Mile Bjelajac i napominje da je Srbija matica srpskog naroda koja bi trebalo da oda počast svakom Srbinu vrednom istorije, bez obzira na mesto rođenja ili života.
Atentat.jpg

"Gavrilo Princip je bio borac za slobodu i zaslužuje adekvatnu počast" izričit je Bjelajac. - Podizanje ovakvog spomenika nije teranje inata Evropi, koja bi kao "skladište starih vrednosti" trebalo da razume motive ovog čina. Princip je bio ubeđeni protivnik svake okupacije, a pravo na borbu za slobodu ne može da se negira.
Iako se niz škola i javnih ustanova decenijama naziva po ovom revolucionaru, monument u Beogradu biće prvi Gavrilu Principu u čast. Na njegov čin u prošlosti gledalo se u svetlu kontroverzi oko uloge Srbije u atentatu, što je verovatno i bio razlog zbog čega Princip do sada nije dobio spomen-obeležje.
Na ovo podseća istoričar Bojan Dimitrijević i poziva na oprez zbog mogućih zloupotreba ovog čina od novih prekrajatelja istorije.
Princip i sarajevski atentatori danas počivaju u zajedničkoj grobnici u Sarajevu, nedaleko od naselja Koševo, a skromna kapela jedini je spomenik mladim revolucionarima. Ovaj objekat naziva se "Grobnica vidovdanskih heroja" i čuva posmrtne ostatke jedanaestorice članova Mlade Bosne.
http://www.rts.rs/page/stories/sr/s...pomenik+Gavrilu+Principu+na+Kalemegdanu+.html

Док се цјели демокрацки свијет бори протув тероризма а друг Први и последњи атом користи за доказвиање србијанкски злоћина,
НЕКИ БИ ДА ДИЖУ СПОМЕНИК ТЕРОРИСТУ, ИЗАЗИВАЧУ РАТА И ТО У СРЕД БЕОГРАДА, СВЕЦКОГ, ОДГОВОРНОГ ЗА ПОЧЕТАК ИСТОГ.....

Малочас прочитах ту вест на другом месту, и помислих: Дај Боже да се то, крај ових окупацијских извршитеља у Србији, а и знајући досадашњу нашу најчешћу праксу с подизањима споменика, заиста и оствари.

Ја просто не могу да верујем. Јел ово опет нека Вућкова заврзлама, коју ће величанствено да прекине тик пред крај како би видели његови господари како смо ми један добар и цивилизован народ који хоће у ЕУ? Или ће стварно направити споменик? Па видећемо.

Princip je prvi doneo evropi demokratiju. Da nije roknuo ono gohvno još uvek bi evropa bila u srednjem veku.

не лупај,
уосталом де ми реци како би друг Први и његова влада назвали неког тко би пуцо у г.Обаму, Г.Меркел, г.Кацина?

- - - - - - - - - -

нема ништа од тог јел сте заборавили да је из еурупе стигло наређење да не таласамо много око обележавања почетка првог светског рата:konfete:

А еси ти заборавијо да је та темилица ЕХПРЕС обрисата са неовисног форума?

нема ништа од тог јел сте заборавили да је из еурупе стигло наређење да не таласамо много око обележавања почетка првог светског рата:konfete:
Хајде да видимо шта ће заиста бити, а не да ширимо дефетизам.

Поента и јесте управо у томе, да се и под окупацијом може урадити много више но што се то на први поглед чини, и што нам неки стално покушавају сугерисати.

У овој Србији, Богу, хвала, још увек има национално свесних, вредних људи који нешто раде, и боре се против историјског заборава.

не лупај,
уосталом де ми реци како би друг Први и његова влада назвали неког тко би пуцо у г.Обаму, Г.Меркел, г.Кацина?

- - - - - - - - - -

А еси ти заборавијо да је та темилица ЕХПРЕС обрисата са неовисног форума?

да је сефте обрисана са том тематиком па да је се сећам пошто није -ја заборавио на њу ---него кад ће ова да одлети к врагу:grudvanje3:м'сим то је назад смер у односу ди ми уз помоћ аце пушике терамо

Поента и јесте управо у томе, да се и под окупацијом може урадити много више но што се то на први поглед чини, и што нам неки стално покушавају сугерисати.

У овој Србији, Богу, хвала, још увек има национално свесних, вредних људи који нешто раде, и боре се против историјског заборава.
дефетизам какав црни дефетизам то је србија данас

да је сефте обрисана са том тематиком па да је се сећам пошто није -ја заборавио на њу ---него кад ће ова да одлети к врагу:grudvanje3:м'сим то је назад смер у односу ди ми уз помоћ аце пушике терамо

чим стиге наредба,
знаш она о таласању, ЗАБРАЊЕНА....

:aha2: Управо тако.

Back