Spoljnotrgovinski deficit Srbije u septembru 6,16 milijardi evra

Što znači da na papiru postoji dug koji više nije dug? Znači da ga niko ne servisira, jer ne treba da ga servisira?
Nisam te baš najbolje shvatio.

bas tako. kupis napolju, platis ili platis na odlozeno, sredstvima koja su na raspolaganju napolju.
na papiru ostaje zaduzenje - neregulisan dug, knjigovodstveno i u organu koji vodi evidenciju. ne znam koji je to sada.
robu prodas, lovu izvuces (operes) i transferises preko. komplikovano? ma, ne.
male tajne, veliki deficit.

Cek polako.
Ako pogledamo ove podatke ponovo

vidimo sta bi se desilo ako bi vladu formirali zagovornici teze prekid veza i tuzbe protiv svih koji su priznali Kosovo blabla truc.

Ostao bi nam deficit sa Rusijom, pukli bi sto se tice izvoza u CG, Bosnu i Nemacku i sta bi onda radili? Ziveli od vazduha?

Kad su Toma i Aca ukapirali, a neki i dalje nisu....:whistling::mrgreen:

Neverovatno koja logika. Pa ovaj deficit upravo je posledica okretanja Srbije Zapadu. Kad bi drzava pomogla pokretanje izvoznih programa za istocne zemlje moglo bi se govoriti o nekakvom smanjivanju deficita, ovako...

Neverovatno koja logika. Pa ovaj deficit upravo je posledica okretanja Srbije Zapadu. Kad bi drzava pomogla pokretanje izvoznih programa za istocne zemlje moglo bi se govoriti o nekakvom smanjivanju deficita, ovako...

:rotf:

Pazi ovako, drzava ne treba da se mesa u privredu i da prica sta, ko, koliko treba da proizvodi i kome da prodaje.
To smo imali i zvalo se komunizam.
Nisu vlasnici nasih preduzeca budale pa da ne znaju i ne umeju da prodaju proizvod Kinezima ili Indijcima ili kome vec na istoku.

A sad pitanje za tebe posto si strucnjak, sta mislis zasto se slabo prodaje po istoku a vise na drugoj strani?:think:
Sto najvise izvozimo u Nemacku a ne u Kinu ili Rusiju?

bas tako. kupis napolju, platis ili platis na odlozeno, sredstvima koja su na raspolaganju napolju.
na papiru ostaje zaduzenje - neregulisan dug, knjigovodstveno i u organu koji vodi evidenciju. ne znam koji je to sada.
robu prodas, lovu izvuces (operes) i transferises preko. komplikovano? ma, ne.
male tajne, veliki deficit.

Pa zato postoji Bank For International Settlements i slične međunarodne institucije - podaci se uvek uzimaju s obe strane i nema "mi njima ne dugujemo, samo se pravimo" . Naš spoljni dug je trenutno oko 30 milijardi dolara i to je to. To što naši "bizmismeni" nalaze načina da ne plate porez, druga je stvar...

U tim podacima se mogu nađi razni detalji koje naši ne objavljuju - kolika je devizna štednja u stranim bankama, ko kome i u kojoj valuti duguje - mi najviše dugujemo Austriji, oko 7,5 milijardi, itd.

I slabog dolara - da. Ali američka auta u globalu više troše, što znači više naših dinara u ruske džepove, a dug i dalje raste. Znači ništa nisamo postogli.

ne trose vise to je najobicnija fama koja vlada medju neukim vozacima.

tacnije imas neka koja trose dosta i koja trose malo.

recimo toyota corolla trosi jako malo .

chevrolet aveo takodje.

itd.

sto znaci imas izbor izmedju velikih limuzina i SUV-ova koji trose dosta i malih porodicnih auta kao sto su toyota corolla, chevrolet aveo, ford focus koji trose jako malo....

pa ko sta hoce moze da izabere....

Da li bi ti pre vozio tamo neki kineski Chery ili nemački VW? Da li bi pre kupio neku kinesku bušilicu ili Bosch-ovu?
Kapitalizam. Sami smo ga tražili. Uostalom, spreči uvoz i ljudi ostaju bez posla i zarade. Naši ljudi.
Ma nis se ne sikiraj za nemacka auta i busilice,......samo nek jave,zasto smo mi ovde.........:mrgreen:

Back