Spoljni dug Srbije na kraju 2012. bio 85,6 odsto BDP-a

KianyRiws

Ističe se
Poruka
2.747
BEOGRAD – Spoljni dug Srbije na kraju 2012. godine iznosio je 25,72 milijarde evra, i njegovo učešće u bruto domaćem proizvodu dostiglo je 85,6 odsto, navedeno je u novom broju časopisa „Konjukturni trendovi”, koji izdaje Privredna komora Srbije.

Od ukupnog spoljnog duga 25,44 milijarde evra predstavlja stanje duga po glavnici, a 279,9 miliona redovnu kamatu.

U poređenju sa poslednjim danom novembra 2012. godine, ukupan spoljni dug je povećan za 15,7 miliona evra usled povećanja dugoročnog duga za 26,1 miliona evra, dok je kratkoročni dug smanjen za 10,4 miliona.

Spoljni dug javnog sektora je smanjen za 51,7 miliona evra, dok je dug privatnog sektora povećan za 67,3 miliona, pri čemu je zaduživanje sektora preduzeća povećano za 118,1 milion evra a dug banaka smanjen za 50,8 miliona evra u odnosu na kraj novembra.

Spoljni dug javnog sektora je smanjen na 12,19 milijardi evra, ili 47,4 odsto ukupnog duga, a spoljni dug privatnog sektora povećan na 13,53 milijarde, ili 52,6 odsto, u odnosu na poslednji dan novembra 2012. godine.

,,,,,,Znaci dugujemo preko 3000 evra po glavi stanovnika, odnosno izmedju 10 i 20 hiljada po zaposlenom. Uz prosecnu platu od 300 evra, to znaci da je potrebno da se svi koji zaradjuju odreknu plata i rade za dzaba tokom 5 godina. Bez hrane, vode, bilo cega.
Eto kako se bez rata jedna zemlja stavlja pod kontrolu. Vecnu. Gospodarima nasih zivota obilatu pomoc su pruzili ovdasnji politicari i biznismeni najpre. To sto su ucinili je mera njihove ljubavi za sopstveni narod ili mera njihove gluposti, a najcesce oboje."""""

Zaista su turobni podaci koje navodiš.

Ali iz ličnog iskustva znam
da se situacija može :

1. poboljšati mnogo brže nego što sanjamo
2. gledati drugim očima

Da objasnim :

1. može se poboljšati
nekim epohalnim otkrićem,
ili promenom ekonomskih i političkih silnica na globalnoj sceni,

I gomila drugih stvari ( promena našeg odnosa prema materijalnom, ha ?!)
mogu bitno poboljšati kvalitet života u Srbiji ( koji je u neku ruku subjektivna kategorija )

2. Imam kolegu koji je srećno oženjen
ima dvoje slatke dečice
i pozamašan kredit za stan.
Radi dva posla i, pazi sad - srećan je !
Uspeo je da zatvori finansijsku konstrukciju svoje porodice,
zdravlje ih služi i guraj !
Ali :

- dobar je sa svima koje zna !
- dobar je sa tazbinom !
- dobar je sa celom familijom
- dobar je suprug i otac !
- dobar je na svome radnom mestu !
- radi 12 sati dnevno, dva posla

Kredit mesečni mu je tridesetak hiljada ( švajcarac ga zeza )
ali on gura li gura !

Da li Srbija može tako ?
Naravno da može, ali ..!

Ja sam gore ustvari opisao pravog domaćina,
ali moram priznati da ih takvih ne znam puno.

Eto tog kolegu,
jednog burazera
i još par takvih.

Ja nisam taj,
nije mi se dalo !
Nisam umeo da prepoznam šanse, a ni opasnosti u životu !
Rukovođenje u mojoj glavi nije bilo na visini zahteva 21. veka.

Evo dođosmo do dela rešenja !
Rukovodstvo !

Ova sadašnja Vlada radi neke stvari koje su bitne,
ali ne može sve !
Pošto je ovo tema o kreditima koje imamo,
treba reći da su uspeli za kratko vreme da povećaju naš spoljni dug poprilično !

Sve sam sigurniji kako vreme prolazi i kako se menjaju te nase nesrecne Vlade,da oni kao:
1)ne znaju mehanizme po kojima radi slobodno trziste-bez tog znanja,nema dalje price o nicemu.
2)sasvim svesno idu na zaduzivanje zemlje,tj.sopstvenih gradjana,a sve u nadi da ce i ostale prezaduzene zemlje morati naci,,resenje"za vracanje dugova,pa ce jednostavno,, prepisati" njihov odgovor.Sada skoro da i nema zemlje koja nije u dobroj meri zaduzena i koja nema ekon.problema.Cim imas vecih problema oko namirivanja sopstvernog budzeta,nema nista od vracanja dugova-samo jos vise ima da se zaduzujes.Velike drzave,sa svojim prirodnim resursima,nekako ce i namiriti svoja dugovanja,ali problem je u malim drzavama kao sto je to nasa.Da li ce se jednostavno otpisati takvima dugovanja ili ce im traziti kompenzaciju u necem materijalnom ( prirodnim resursima npr.),to je vec pitanje.Mislim da nasi ,,experti"racunaju na kombinaciju ,,oprosta",jer se sada ne mogu ovakvim vodjenjem ekon.politike vracati redovno ni kamate.

Back