Spisak svih stipendija u svetu i njihovi uslovi

gost 260148

Zainteresovan član
Poruka
118
Na goolge sam nasla dosta kompanija, fakulteta koji daju stipendije, ali nista od toga nije provereno, pa molim svakog od vas ko zna za neke proveren stipendije koje vaze ne samo za EU vec van EU ukljucujuci i Aziju, Bliski Istok itd..

sve sam to nasla na google ali je NEPROVERENO tako da moze da se desi da je neka prevara u pitanju..interesuje me da li je uopste moguce da neko ko ima 26 godina i samo srednju skolu dobije stipendiju za studiranje IT npr, u Nemackoj, UK, Indiji npr.???
KOJI su uopste kriterijumi za dobijanje tog novcanog pokrica da se upise neki fakultet??

neki kazu da mogu i sa 30godina da apliciraju za stipendiju?

vase misljenje je.....?

P.S. ne zaboravite da ako imate ostavite sajtove za dobijanje apliciranje stipendija bilo medicinske vise skole, IT sektora ili studiranje jezika i knjizevnosti...hvala puno

Zapad je po pitanju skolovanja 300 godina ispred Srbije, tako da njima nije nista cudno da neko sa 26 ili 36 tek zapocne studije... kao sto nije cudno da neko do 25-e ima doktorat...
Primenjeno na tvoje pitanje, da, moguce je dobiti stipendiju za studije i ako imas toliko godina...

Ne znam sta podrazumevas pod proverenoscu stipendija, ali neki uopsten savet bio bi da gledas da l' ti neka od kompanija koja ti nudi stipendiju trazi novac zauzvrat... ukoliko je to u pitanju.. u 99% slucajeva se radi o prevari.
Drugo... postoje sajtovi koji generisu sve stipendije koje mogu da se nadju na svetu... ali mnogo bolja opcija ti je da odaberes 4-5 Univerziteta po tvojoj meri... odes na njihove sajtove, i proveris deo schoolarships. Univerziteti su obicno jako profesionalni oko toga, i obicno stipendije koje nude imaju decenije tradicije, tako da ti je to sto se kaze "sigurica".
Imas sekciju stipendija i na sajtu infostud...

Sto se kriterijuma za dobijanje tice, opet zavisi od vrste stipendije. Univerziteti imaju stipendije koje daju na kompetitivnoj bazi (npr. raspisu 50 stipendija... prijavi se 300 aplikanata... pa oni na bazi dotadasnjeg uspeha u skolovanju biraju najbolje), stipendije za odredjeni program studija, i stipendije za odredjeno geografsko podrucje (npr. Balkanske zemlje, Bliskoistocne... itd..). U zavisnosti od vrste stipendije postoje uslovi koje ispunjavas ili ne ispunjavas...

Dakle, jos jednom, predlog, svaki Univerzitet ima svoj sajt gde postoji odeljak o stipendijama, pa se tamo informisi! :)

Zapad je po pitanju skolovanja 300 godina ispred Srbije, tako da njima nije nista cudno da neko sa 26 ili 36 tek zapocne studije... kao sto nije cudno da neko do 25-e ima doktorat...
Primenjeno na tvoje pitanje, da, moguce je dobiti stipendiju za studije i ako imas toliko godina...

Ne znam sta podrazumevas pod proverenoscu stipendija, ali neki uopsten savet bio bi da gledas da l' ti neka od kompanija koja ti nudi stipendiju trazi novac zauzvrat... ukoliko je to u pitanju.. u 99% slucajeva se radi o prevari.
Drugo... postoje sajtovi koji generisu sve stipendije koje mogu da se nadju na svetu... ali mnogo bolja opcija ti je da odaberes 4-5 Univerziteta po tvojoj meri... odes na njihove sajtove, i proveris deo schoolarships. Univerziteti su obicno jako profesionalni oko toga, i obicno stipendije koje nude imaju decenije tradicije, tako da ti je to sto se kaze "sigurica".
Imas sekciju stipendija i na sajtu infostud...

Sto se kriterijuma za dobijanje tice, opet zavisi od vrste stipendije. Univerziteti imaju stipendije koje daju na kompetitivnoj bazi (npr. raspisu 50 stipendija... prijavi se 300 aplikanata... pa oni na bazi dotadasnjeg uspeha u skolovanju biraju najbolje), stipendije za odredjeni program studija, i stipendije za odredjeno geografsko podrucje (npr. Balkanske zemlje, Bliskoistocne... itd..). U zavisnosti od vrste stipendije postoje uslovi koje ispunjavas ili ne ispunjavas...

Dakle, jos jednom, predlog, svaki Univerzitet ima svoj sajt gde postoji odeljak o stipendijama, pa se tamo informisi! :)

hvala ti na svemu sto si mi pojasnio, no nema zaista svrhe razmisljati o mom prijavljivanju za stipendije jer ja nisam bila odlican djak nego vrlo dobar u srednjoj, a ima dosta njih koji su vukovci..da ne lazem i mazem samu sebe, nista od stipendije.

no barem neka tvoj tekst pomogne nekom kome zaista treba..
pozdrav

Nemoj da se obeshrabrujes. Ako zelis da uspes i ostvaris svoj san - trazi svakodnevno to sto ti treba i naci ces! Vec rekoh, Evropa nije isto sto i Srbija... prilika i stipendija ima jako mnogo, samo je caka pronaci ih.
I pogresan je tvoj stav da treba da odustanes zato sto si bila vr. dobra u skoli. Jedna moja drugarica je u osnovnoj bila dovoljna, zavrsila TEKSTILNU, sada studira poreze i carine, mama joj vec sredjuje za posao, tako da ce sl. godine kad zavrsi skolu i zaposli se... imati platu koju ce 95% bivseg odeljenja bez obzira na uspeh moci samo da sanja.
Dakle, nikad ne znas sta nosi dan sta nosi noc...
I priliku za stipendiju ne treba da cekas... jer pasti sa neba nece... vec treba da je stvoris. Raspituj se, posecuj sajtove, forume... salji emailove Univerzitetima. Vr. dobar uspeh je samo za nijansu ispod odlicnog, i ne znaci da si manje pametna/vredna. Plus, u inostranstvu to ne znaci mnogo jer oni imaju skroz drugacije sisteme za ocenjivanje.
Pitala si za Englesku...
Procenat "odraslih" brucosa (starijih od 21 godinu) na svakom od Univerziteta varira od 30-40%.
Pritom, svi upisi na njihove Univezitete idu preko jednog sajta... gde se ukucaju ocene... navedu preporuke... i postoji slobodan prostor za nesto sto se zove >licna izjava< E, njima je mnogo bitnije da ti tu navedes sta si radila otkad si zavrsila skolu... da li si bila negde zaposlena, ili si npr. putovala, sticala neka iskustva kroz humanitarni rad, osvajala neka takmicenja, dobijala sertifikate... nego da li si imala sve petice, ili poneku trojku i cetvorku. Moras da shvatis da oni nisu kruti kao u Srbiji... gde se vrednost studenta meri po uspehu u dotadasnjem skolovanju (bez ulaska u to da li su sve te ocene realne, da li je nekad prepisao, da li mu je poklonjeno... itd...)... vec se svaki student ocenjuje ponaosob: mere ti ocene, ali ti mere i talente/vestine, sposobnosti... motive zasto si odlucio da se prijavis bas za to a ne za nesto drugo...
Uostalom, mislim da tu lezi razlog uspeha njihovog obrazovnog sistema... i propasti naseg.

Pogledaj
University of Sheffield
University of Birmingham
University of Essex

oni su negde ispod ovih najboljih (Oxford, Kembridz, Edinburg, UCL.... itd), ali su kvalitetni i pouzdano znam da imaju tonu nekih stipendija. Vidi dal' ti nesto odgovara! :)

Back