Spektakularizacija marginalnog

cave man

Buduća legenda
Banovan
Poruka
29.314
u ovoj godini je bila jedna velika takva dogodovstina(olimpijada) i moglo bi se reci ova druga juce,takozvani smak sveta.
doduse,docek nove godine je jos jedan spektakl kome se daju sudbinske dimenzije
naravno,za to vreme ono sto je zaista bitno za subinu ljudi se gura u stranu i marginalizuje
vaspitavajuci decu roditelji recimo dok dete uci neke bitne vestine za dalji zivot tipa citanje,pisanje gledaju da iskljuce crtane filmove i video igrice dok deca to uce
kako coveku u potrosackom drustvu iskljuciti sve ono sto ga zaslepljuje i zaglusuje i omoguciti mu da nauci kako da prepozna svoj realan polozaj

Sve vise buke vidimo - a sve manje smisla. U sustini vrlo potreban proces da bi se narod drzao u kontroli. Jer ako bi svako razmisljao svojom glavom i ako bi svi ziveli od svojih sposobnosti (uma i 10 prstiju), mi bi bili sasvim drugaciji, a time i svet.

Da kazem i za to oko igara na kompu. Kao neko ko od 4. godine samostalno (izjava roditelja, nisam ja smislio, 28 godina igranja na kompu do sada) koristi kompjuter (onda samo za igre, danas cak i ponesto korisno uradim) mogu da kazem da su druge stvari bitnije. Nije kompjuter uzrok nego posledica.

Mnogo je veci uticaj vaspitanja. Mogu da kazem da me je strogoca spasila. Ja nisam od onih koji su vristali u prodavnici. Oduvek se znalo sta se moze i koliko moze. Dok moze moze, kada ne moze - ne moze. Verovatno sam se prvih par puta bunio - posle nisam jer sam video da ne pali. Ako nekoga to ne nauce do 3. ili 4. godine - ne nauci se nikada. A to svakako nije period kada neko ima 20 godina pa je skupio neku pamet pa moze da se usprotivi.

Moja radoznalost je oduvek bila zivahna a i dan danas je. Ja najvise gledam dokumentarce na tv. Serije izbegavam, pogledam 1 ili manje film godisnje.
I te igre na kompu... nije tu bilo mnogo pucanja i eliminacije protivnika. Bilo je auto trka i raznoraznih upravljackih simulacija (npr. grada) i stratesko-ekonomskih igara, u vremenu starom, skorijem, u buducnosti (upravljanja celim drzavama, narodima, kolonizacija svemira i slicno). U sustini vezbanje vestine vladanja ekonomijom sa povremenim elementima ratovanja (ali nema rata bez ekonomije, a ekonomije bez tvrdog rada). Ti tenkovi ili sta vec na mapi su nesto sasvim drugo od nisanjenja Kalasom.

Deca su previse pod uticajem prikaza borbe i fizicke eliminacije protivnika - sto je predstavljeno kao jedini nacin sredjivanja problema... jako pogresan, ako mogu da primetim.

u ovoj godini je bila jedna velika takva dogodovstina(olimpijada) i moglo bi se reci ova druga juce,takozvani smak sveta.
naravno,za to vreme ono sto je zaista bitno za subinu ljudi se gura u stranu i marginalizuje
vaspitavajuci decu roditelji recimo dok dete uci neke bitne vestine za dalji zivot tipa citanje,pisanje gledaju da iskljuce crtane filmove i video igrice dok deca to uce
kako coveku u potrosackom drustvu iskljuciti sve ono sto ga zaslepljuje i zaglusuje i omoguciti mu da nauci kako da prepozna svoj realan polozaj

Citanje i pisanje su ti jedna od osnovnih stvari da coveka pretvoris u mediokriteta u potrosackom drustvu, a vrhunac toga je u skolskom sistemu. Crtani filmovi i igrice 1000 puta vise razvijaju individualnost nego bilo sta sto naucis u skoli, tako da po obicaju, promasujes metu za 30000 kilometara.

Citanje i pisanje su ti jedna od osnovnih stvari da coveka pretvoris u mediokriteta u potrosackom drustvu, a vrhunac toga je u skolskom sistemu. Crtani filmovi i igrice 1000 puta vise razvijaju individualnost nego bilo sta sto naucis u skoli, tako da po obicaju, promasujes metu za 30000 kilometara.

Radi se o davanju prvorazrednog znacaja banalnim stvarima radi skretanja paznje ljudi sa bitnih stvari koje su u vezi sa opstankom coveka kao slobodnog i emancipovanog bica.
Sto se tebe tice,na tvom primeru se dobro moze videti uticaj holivuda i modernog sporta,pre svega profesionalnog sporta u SAD,na poguban razvoj licnosti i pretvaranja u malogradjanina.
Sto se tice celokupnog show bussines i industrije spektakla i opsene,rezultat toga je slepilo za neometano unistenje planete-ekocid,masovna smrt od gladi, zedji i bolesti, bacanje hrane, kriminalizovanje drustva, stvaranje policijske drzave, sve veca mogucnost upotrebe nuklearnog oruzja, monstruozni tehnicki projekti koji treba da omoguce izazivanje zemljotresa i pogubnih klimatskih promena,masovno ubijanje dece radi "dobijanja"organa, bacanje nulearnog otpada u okeane,havarije na nuklearnim elektranama, bela kuga, sve masovnija nepismenost, unistenje nacionalnih kultura i istorijske samosvesti...
Sto se tice ove tvoje gornje konstatacije,prepoznao sam je u sledecem- Hitlerova uputstva za manipulaciju svescu "nizih rasa":
- Mnogo je bolje da se u svakom selu postavi radio razglas, da bi se ljudima na ovaj nacin saopstile novosti i ponudili zabavni sadrzaji, nego ih osposobiti da steknu sopstvena politicka, naucna i druga znanja. Ne sme se isto tako desiti, da se pokorenim narodima u radio emisijama govori o njihovoj istoriji, vec im se pre putem radio stanica mora prenositi muzika, i to sto vise muzike. "

Radi se o davanju prvorazrednog znacaja banalnim stvarima radi skretanja paznje ljudi sa bitnih stvari koje su u vezi sa opstankom coveka kao slobodnog i emancipovanog bica.
Sto se tebe tice,na tvom primeru se dobro moze videti uticaj holivuda i modernog sporta,pre svega profesionalnog sporta u SAD,na poguban razvoj licnosti i pretvaranja u malogradjanina.
Sto se tice celokupnog show bussines i industrije spektakla i opsene,rezultat toga je slepilo za neometano unistenje planete-ekocid,masovna smrt od gladi, zedji i bolesti, bacanje hrane, kriminalizovanje drustva, stvaranje policijske drzave, sve veca mogucnost upotrebe nuklearnog oruzja, monstruozni tehnicki projekti koji treba da omoguce izazivanje zemljotresa i pogubnih klimatskih promena,masovno ubijanje dece radi "dobijanja"organa, bacanje nulearnog otpada u okeane,havarije na nuklearnim elektranama, bela kuga, sve masovnija nepismenost, unistenje nacionalnih kultura i istorijske samosvesti...
Sto se tice ove tvoje gornje konstatacije,prepoznao sam je u sledecem- Hitlerova uputstva za manipulaciju svescu "nizih rasa":
- Mnogo je bolje da se u svakom selu postavi radio razglas, da bi se ljudima na ovaj nacin saopstile novosti i ponudili zabavni sadrzaji, nego ih osposobiti da steknu sopstvena politicka, naucna i druga znanja. Ne sme se isto tako desiti, da se pokorenim narodima u radio emisijama govori o njihovoj istoriji, vec im se pre putem radio stanica mora prenositi muzika, i to sto vise muzike. "

Nista u modernom drustvu nema veci znacaj od skolskog sistema, a kamoli tamo neke banalne popularne stvari.

Opet, organizovani skolski sistem je OSNOVNA stvar koja ljude smesta u kalup i pravi od njih mediokritete koje lice na iste bezlicne mase. Vise od medija, vise od Holivuda, vise od americkog profesionalnog sporta, vise od bilo cega od te tvoje 'banalne kulture'. Muzika je kriva za glad, klimatske promene i nuklearni otpad, vrhunac debilizma Ducija Simonovica:zskace:.

Ovo je daleko složenije pitanje od nameravanog da se postavi ! ! !
Šta mi ljudi ,ustvari ,znamo o svom realnom položaju.U odnosu na koje reperne tačke?
Lako je zaokružiti solipsističko učenje i gledati svet kao svoju predstavu ili ga videti kao kružni večni tok...Ili
kao osmišljenu sopstvenu istoriju ili...
Međutim,gde da udenemo M teoriju u sve to koja je kompatibilna kvantnoj mehanici i sve ljudske mudrolije?
Čemu da učimo decu-kako da proberemo iz sveg tog krša?
Ma ja ću vama jednu lepu Adlerovu...Nemojte decu mnogo učiti,lako će oni naučiti šta ih interesuje-pogotovu
sada u,zahvaljujući Internetu-nego DECU TREBA DA VOLITE I BUDETE IM PRIVRŽENI! To je i najbolji način
vaspitanja dece...

Ovo je daleko složenije pitanje od nameravanog da se postavi ! ! !
Šta mi ljudi ,ustvari ,znamo o svom realnom položaju.U odnosu na koje reperne tačke?
Lako je zaokružiti solipsističko učenje i gledati svet kao svoju predstavu ili ga videti kao kružni večni tok...Ili
kao osmišljenu sopstvenu istoriju ili...
Međutim,gde da udenemo M teoriju u sve to koja je kompatibilna kvantnoj mehanici i sve ljudske mudrolije?
Čemu da učimo decu-kako da proberemo iz sveg tog krša?
Ma ja ću vama jednu lepu Adlerovu...Nemojte decu mnogo učiti,lako će oni naučiti šta ih interesuje-pogotovu
sada u,zahvaljujući Internetu-nego DECU TREBA DA VOLITE I BUDETE IM PRIVRŽENI! To je i najbolji način
vaspitanja dece...

Upravo tako!
Koji ozbiljan roditelj može za sebe ustvrditi da zna šta je najbolje za dete?
Istina je da mnogi misle da znaju, ali da li zaista mogu znati, ili samo pretpostavljaju?

I ko bi odredio šta je za centar, šta za periferiju našeg ili njihovog interesovanja?
Može li onaj, ko ni sam ne razlikuje suštinu od forme da nauči nekog o bitnom?

Nije loše povremeno baciti pogled na celinu, tek da koliko-toliko shvatimo neke relacije.
Poželjno je i potrebno videti šumu, iako nas interesuje sam jedno drvo, kojem želimo da se posvetimo.

Nemoguće je, a i da je moguće ne bi bilo korisno, zabraniti saznanja svega i svačega bilo kome, pa i deci.
Korisno je voleti ih i podržati da nauče misliti, razumeju, uvide, shvate I tek tada, svesno, se odrede prema nečemu.

Nista u modernom drustvu nema veci znacaj od skolskog sistema, a kamoli tamo neke banalne popularne stvari.

Opet, organizovani skolski sistem je OSNOVNA stvar koja ljude smesta u kalup i pravi od njih mediokritete koje lice na iste bezlicne mase. Vise od medija, vise od Holivuda, vise od americkog profesionalnog sporta, vise od bilo cega od te tvoje 'banalne kulture'. Muzika je kriva za glad, klimatske promene i nuklearni otpad, vrhunac debilizma Ducija Simonovica:zskace:.

Industrija zabave je samo sredstvo,orudje
moje je pitanje bilo kako covek otupelih cula,tacnije idiotizovani malogradjanin,da prepozna(i da odreaguje) na to bljestavilo i zaglusujucu buku koja ga odvraca od razmisljanja od svim ovim stvarima koje sam gore naveo

Poslednja izmena:
Industrija zabave je samo sredstvo,orudje
moje je pitanje bilo kako covek otupelih cula,tacnije idiotizovani malogradjanin,da prepozna(i da odreaguje) na to bljestavilo i zaglusujucu buku koja ga odvraca od razmisljanja od svim ovim stvarima koje sam gore naveo
Pa kaži taj Ducijev odgovor...Da vidimo da li ga forumski filozofi prihvataju ili imaju šta mudrije...

Potrosacko drustvo otvara radna mesta. Gde bi Duci zaposlio stotine miliona ljudi koji imaju posao samo zato sto postoji trziste za robom i uslugama koju oni proizvode?

Nije valjda da je Duci zagovornik ideja da vecina radno sposobnih ljudi na planeti bude nezaposleno?z:shock:

Radi se o odricanju od konzumerskog aktivizma i takozvanog "progresa" i dostignutog "standarda" zarad povratka osnovnih ljudskih prava koja nisu ni oduzeta vec je malogradjanin se dobrovoljno njih odrekao

Ne ide to tako lako. Daleko se odmaklo u razvijanju potrošačke ideologije.
Ona nije utemeljena na velikoj I raznovrsnoj proizvodnji,
već na stvaranju najčudnijih, lažnih potreba,koje se stalno umnožavaju.
Zatim se, kao "spasioci" pojavljuju oni, koji eto te potrebe zadovoljavaju.
Mehanizam tako dobro funkcioniše da se konzument I ne seća odakle je krenulo
I grabi što više može, da ne izgubi trku, koju zapravo nije ni trebao trčati.

Potrosacko drustvo otvara radna mesta. Gde bi Duci zaposlio stotine miliona ljudi koji imaju posao samo zato sto postoji trziste za robom i uslugama koju oni proizvode?

Nije valjda da je Duci zagovornik ideja da vecina radno sposobnih ljudi na planeti bude nezaposleno?z:shock:

naprotiv,zatvara ih jer tehnokratija ukida potrebu za radnom snagom i zasniva se na uposljavanju dehumanizovanog coveka - kiborga koji ce puko izvrsavati programirane naredbe
sto se tice roba i usluga koje oni prozivode - da, sta bi covecanstvo bez koka kole i slicnih proizvoda krucijalnih za napredak i opstanak covecanstva

naprotiv,zatvara ih jer tehnokratija ukida potrebu za radnom snagom i zasniva se na uposljavanju dehumanizovanog coveka - kiborga koji ce puko izvrsavati programirane naredbe
sto se tice roba i usluga koje oni prozivode - da, sta bi covecanstvo bez koka kole i slicnih proizvoda krucijalnih za napredak i opstanak covecanstva

Naprotiv, otvara ih, jer sto ljudi vise trose, veca je potreba za robama i uslugama, pa je i nezaposlenost manja; jer je potrebno vise ljudi da proizvodi, distributira i prodaje raznuraznu robu.. Kada ljudi ne bi bili toliki potrosaci, nezaposlenost bi bila veca. Mislim, to je toliko logicno da ne mogu da verujem da moram i da pisem o tome. Ja znam da komunistima poput Duleta potrosacki deo ekonomije uopste nije bitan, jer misle da je normalno da se proizvodi nesto sto niko ne koristi samo zato da bi ljudi imali posao, ali mislim da je potrebno malo postojati u realnom svetu i videti da je taj deo, potrosacki, najbitniji u ekonomiji.

Naprotiv, otvara ih, jer sto ljudi vise trose, veca je potreba za robama i uslugama, pa je i nezaposlenost manja; jer je potrebno vise ljudi da proizvodi, distributira i prodaje raznuraznu robu.. Kada ljudi ne bi bili toliki potrosaci, nezaposlenost bi bila veca. Mislim, to je toliko logicno da ne mogu da verujem da moram i da pisem o tome. Ja znam da komunistima poput Duleta potrosacki deo ekonomije uopste nije bitan, jer misle da je normalno da se proizvodi nesto sto niko ne koristi samo zato da bi ljudi imali posao, ali mislim da je potrebno malo postojati u realnom svetu i videti da je taj deo, potrosacki, najbitniji u ekonomiji.

radi se o tome da je to lazna potrosnja radi profita pojedinaca
sto ljudi vise trose vise i unistavaju i to je postala sintagma konzumerskog aktivizma - potrosi i unisti
nepotrebna i stetne materije su u masovnoj proizvodnji radi profita farmaceutske industrije
citav taj lanac coveka svodi na sirovinu za obradu,bukvalno kao na industrijskoj farmi za uzgoj
prvo ga preuzme od malih nogu industrija adaptiranog mleka umesto majcinog,zatim industrija slatkisa i kojekakve junk hrane,potom industrija crtanih filmova i video igrica,zatim ga tako polublaziranog pruzme industrija duvana i alkohola,onda ide industrija zabave i sporta,zatim junk hrane za odrasle i onda dolazi na red farmako industrija kao veterinar u klanici

To je potrebno da bi milijardu ljudi imali posao.

Ako neko zeli da zivi bez raznoraznih stvari iz svakodnevnog zivota, tipa struja, cista voda i sl. nije nikakav problem. Ali onda treba otvoreno da kaze da nije nikakav problem otpustiti ljude koji zive i rade od toga sto su zaposleni u proizvodnji, distribuciji, ili prodaji tih roba od kojih su ljudi zavisni.

Za pocetak je potrebno ustanoviti da zaposlenje nije nikakva prava vrednost i da ono nije bitno za ljudsku srecu. Znaci, svaka pljuvacina po potrosackom drustvu treba da pocne od toga da biti zaposlen nije nista pozitivno ili negativno, i da je nebitno. Bas me zanima sta likovi poput Ducija misle o tome?

Sto se tice energetskih resursa koje pominjes oni se mogu dobiti iz obnovljivih izvora ali to kapitalizmu nikako nije u interesu jer ne stvara profit.
Pijace vode nema upravo iz razloga neodgovornosti industrije prema okruzenju.
Uposlenost je moguca u bilo kom sistemu samo je u trenutnom svedena na dehumanizaciju i ekocid.
Dok je slobodno vreme pretvoreno u konzumerski aktivizam umesto u aktivnosti poput borbe za humaniji i odrziv svet,odrziv i svestan napredak a ne takozvani "progres" koji u osnovi ima mit o svemoci nauke i tehnike koji je pao gomilu puta do sada ali su ga zamaskirale olimpijade,mundijali i razno razne marginalne stvari kojima se daje prvorazredni i sudbinski znacaj

Sto se tice energetskih resursa koje pominjes oni se mogu dobiti iz obnovljivih izvora ali to kapitalizmu nikako nije u interesu jer ne stvara profit.
Pijace vode nema upravo iz razloga neodgovornosti industrije prema okruzenju.
Uposlenost je moguca u bilo kom sistemu samo je u trenutnom svedena na dehumanizaciju i ekocid.
Dok je slobodno vreme pretvoreno u konzumerski aktivizam umesto u aktivnosti poput borbe za humaniji i odrziv svet,odrziv i svestan napredak a ne takozvani "progres" koji u osnovi ima mit o svemoci nauke i tehnike koji je pao gomilu puta do sada ali su ga zamaskirale olimpijade,mundijali i razno razne marginalne stvari kojima se daje prvorazredni i sudbinski znacaj

Kako ces da uposlis makar milijardu ljudi u takvom Ducijem idealnom svetu, sta ce oni da rade? Da primaju socijalnu pomoc? Ili nece biti para uopste, nego cemo svi ziveti u utopistickom drustvu?

Tacno je da je potrosnja osnova takvog sistema, ali je isto tako tacno da je potrosnja osnova zaposlenosti ljudi. Nauci ljude da mogu da zive bez stresa i kada ne primaju pare za ono sto rade, ukini profesionalizam u SVEMU, ne samo u sportu, i takav svet ce biti moguc.

Back