"Specijalni" abortus

Roditi dete sa poremećajem je nešto strašno;koliko je to mučenje za roditelje toliko je i za dete samo.
A roditi ga i dati ga u dom, e pa to je po meni još gore.
Kako sad razmišljam, ne bih ga rodila, ali opet čovek ne zna dok mu se ne desi.
Nikada nisam razumela one roditelje kojima je bitan pol deteta;pa valjda je važnije da je živo i zdravo pa ma kog pola bilo!
Joj, strah me je kad na to i pomislim u opšte mi nije važno šta će biti, važno je samo da je zdravo!

Ja bih abortirala .... jer pruzajuci zivot njemu, ubijate sebe i svoj zivot. Tretman bolesnog deteta je nazalost jako zahtevan. Pored toga, ni vas ni njegov zivot ne moze nikad vise biti normalan.
Mozda malo egoisticno razmisljam, ali moja odluka bi bila abortus.

Slobodno me ocenite kao sebičnog skota, ali ja bih abortirala. Godinama sam se družila sa lekarima ispitujući i lečeći sterilitet, ali da sam se našla u situaciji da odlučujem da li roditi takvo dete ili ne, sigurno bih odabrala abortus. Razlog? Sumnjam da bih mogla podneti patnju tog deteta, možda bih strahovala i šta bi bilo sa njim kad me jednog dana ne bude...
Baš ste me rastužili :cry:

P.S. Na radnom stolu mi je čestitka na kojoj je crtež nepoznatog deteta i natpis "Volimo svoju decu. Ne zaboravljamo na decu iz Zvečanske". Upravo gledam crtež :(

ja sam za to!
ali nisam se tako ponela u svojoj drugoj trudnoci.
jer je moja beba bila iugr,ili ometena u razvoju...bila je skoro bez plodove vode
i neki lekari su mislili da je u pitanju ozbiljan defekt kod deteta...neki drugi su smatrali da je normalno da beba bude sitna,a da taj nedostatak,koji postoji,niijetoliko strasan,jer se voda stalno pravi...
ali ono sto je mene drzalo je to da niko nije rekao ,koji je to defekt.
niti kako znaju da jeste!
radjeni su razni testovi, koji su bili u redu...
nisam dala da mi rade cordo sintezu, jer je moja tetka,inace strucnjak,kada je cula za to,podivljala.
dakle,posle jednog ljubaznog komentara dr. iz Visegradske'' ajd' da vadimo to,mlada si imaces jos dece''
ja sam jednostavno odlucila da mi necemo vaditi nista,dok samo ne izadje!
mozda je to bio ludo sa moje strane i fakat neodgovorno,ali to je bilo jace od mene.
rodila sam Anu koja je bila 2150. mala. mrvica.
koja ni sekund nije bilau inkubatoru,i koja je bila sa kilazom ok da izadje iz bolnice za 8 dana! ostale smo dugo,jer je bio c.r.
i to je jedno potpuno normalno,zdravo i pravo i prelepo dete!
e,samo kada se setim,kroz koji sam ja pakao prolazila!!!
dakle,sa ove distance sada ako se dokaze da detetu nesto fali...
sigurna sam da bih abortirala,ali ako su to sve neke nesigurne tvrdnje.
zaista ne,sto se i pokazalo ispravno.

i htela bih joj da dodam,da znam kako je ziveti sa detetom koje je hendikepirano.
ne mislim na decu koja su ,u stanju da normalno zive...
vec na dete koje danas ima 32 godine, a mozak bebe od 10 meseci!
dakle hoda,pridrzavajuci se,ne jede sama,koristi pelene...
bila je zdravo dete,ali je forcepsom vadjena i doslo je do nekog pucanja nekih krvnih sudova...
ne znam tacno sta se dogodilo, ali to je dete moje macehe,i znam koliko je zapostavila stariju cerku,jer zaista nije mogla...
ali gledam zenu koja je umorna od svega,a nema nikakvog napredka :cry:

i zbog svega sto znam,i sto sam videla,razgovarala sa njom kao majkom...
mislim da ako vam je receno da dete ima konkretnu anomaliju,ali naravno bar 3 misljenja!
da,ja bih abortirala!

Tuzni_patak:
Ovde je moralno pitanje , od kada je dete živo ?

I da li se ubijanje deteta do trenutka porodjaja razlikuje od ubistva deteta u prvih mesec dana posle porodjaja?

(Spartanska etika)

pa ne znam bas da li spada u grupu moralnih pitanja ali svakako niko nikada nece moci osim religije da da odgovor na to pitanje.

kada ta grupica celija postaje zivot?

ako je zivot cak sam zigot,onda je zivot i parce koze koja svaki dan otpada sa nje kad se perutamo.
ne moze se gledati trenutno stanje jedne celije nego potencijal koji nosi u sebi.

PS.nisam protivnik abortusa.u danasnjem svetu izbora zena ima i to pravo.mislim da je to tema o kojoj se dosta polemise samo da bi se skrenula paznja od stvarnih zla koja se desavaju medju ljudima zbog medjusobnog unistavanja.religija se tu jasno ogranicila.na ovoj temi se vidi koliki smo stvarno vernici.sad idem da vidim sta ste sve pisali na temu da li verujete u Boga ili ako ima tema da li postujete Bozje zapovesti.

Selena:
Roditi dete sa poremećajem je nešto strašno;koliko je to mučenje za roditelje toliko je i za dete samo.
A roditi ga i dati ga u dom, e pa to je po meni još gore.

ovo ne razumem, pa ako das u dom, onda ne mora vise da bude tvoja briga?
a ako se nerviras sto je u domu, pa onda ga izvadis iz doma i eto.
sto je to GORE? komsije ce da cuju da imas dete u domu?

Ево шта о чедоморству (абортусу) каже отац Јоил, који је 9 година у манастиру Острог био чувар кивота Светог Василија Острошког.

О чедоморству (абортусу)

Та дјеца која су убијена у утроби матере биће одрасли људи на Страшном Суду, и познаће своје родитеље, и родитељи ће познат њих, иако их нијесу виђели, иако су их из мрака у мрак бацили. Бацили су их у канализацију, или бацили у дестилационе апарате, те они јеретици тамо на запад праве сапуне, најизвршније сапуне и помаде, и мирисе. Има један мирис, четрдесет долара кошта несрећни, кад дође дама са тим мирисом у Острог, ја је одмах терам напоље. Па како носиш тај гријех на себе, несрећна жено, (она не зна), то толико убија да не мож вјероват. Та деца, каже Исак Сирин, која не могаше да се одбране од злочинаца - од својих родитеља, она ће да осуде те родитеље. Јер, знате ли родитељи зашто Бог оживље дијете у вашој утроби? Да ли неће то дијете, да је Господ одредио да буде цар, да буде војсковођа, да буде научник, да буде књижевник, да буде свештеник, да буде владика, да буде монах. А ви сте донијели, блудници једни, који се удајете и жените само да бисте блудничили. Како су се прије удавали и женили. Дође, па се помоли Богу, да Господ Бог да му брачнога друга таквога, који ће му дат потомство које ће бити достојно, које ће славити Бога и поштовати своје родитеље, и који ће се вољети, и у побожности, љубави и вјерности поживети до краја живота. И добити дјецу коју ће васпитати у Православљу, а која ће бити на радост и спасење, и на славу Твоју Господе. Све што радимо, ако не радимо на славу Божју, то ви пада у воду.

О лекарима који убијају децу у утробама мајки
И сви они који убијају дјецу, љекари, тешко љекарима који убијају дјецу у утробама мајки. Боље би било да се нијесу никада родили. Страшан је тај час и тај дан, кад рекоше да се родило дијете то. Кад га је ђаво наговорио да са Иродом побије Витлејемску дјецу. Сви ти љекари гинеколози наћи ће се са Иродом у вјечне муке, у вјечни шкргут зуба, и никада мира, и ништа неће имати. А на овој земљи ће да проживе ... и они и њихова деца. Дошла једна у Острогу жена, да се поклони, ја кажем: Шта ће ви овај син да специјализује? Вели: гинекологију. И онако, знаш како пркосно. Како, кажем, гинекологију, да убија децу, јадна. Пушти ти то! Ови, вели, сви су сиротиња, а гинеколози поградише куће и кола најбоља. Тешко тијема кућама, и тешко тијема колима. Каже наш владика Његош: Крв је људска рана наопака,
на нос вам је почела скакати.
На нос ће изићи и њима и њиховој дјеци, јер су та деца њихова исто проклета, кукала, жао ми је те деце. Али та деца знаш како морају да живе хришћански, да се крсте, да посте, да читају молитве, да иду у цркву свакога празника и недеље... И неће их Бог казнити због гријеха њиховог родитеља, него ће се извући. Али без великога труда, и великих подвига та су деца врло угрожена. Јер су долазила мени дјеца у Острогу та која су тих гинеколога несрећних. Тако да, ако би на пример, требала особа да умре, боље би јој било пред Богом да не убије то дијете. И неће умријети.

Некад ја кажем овијема, што треба да рађају. Вели: Шта да радим? Моли се Светој Богородици и не сјекирај се, Бог ће чудо направити.
А погледај шта раде ове мајке савремене. Зачне дијете, и трк код љекара. Дај ми тамо види тијема справама да видим је ли мушко или женско. А онај тамо несрећник погледа, па вели: Ово ти је дијете деформисано. Ево прича ми сад један, Жељко В. он је у Будви, ученик мој, ја сам некад био просвјетни радник. Ја доша у Острог, поклонио се код Светога Василија, и силазим доље у доњи манастир, и улазим у ону продавницу ђе су оне књиге да видим шта има, и тако. Кад звони телефон, и ја подигнем слушалицу, вели: Могу ли икако да добијем оца Јоила? Ја кажем: ја сам који разговарам с тобом. Ко је то? Вели: Жељко В. Жена ми је у осмом мјесецу, ето се налази тамо на клиници, рекли су љекари да има дијете, којему нема поклопца на глави, деформисано. Шта ћу оче Јоиле, оћу ли дозволит да то дијете абортирају? Кажем: Води ту жену кући, брзо! И кад ти се роди та наказа, донеси је мене, да ју ја држим. Јер је већ душа у тој накази. Роди се дијете, и оно најљепше дијете, ето ту сам га прошлога љета виђео. Погледај шта чините! Јесу ли наше бабе, и наше прабабе ишле код љекара да им завирују тамо јели мушко, јели женско!? Па јели Бог створио сваку животињу да може да се размножава, и људе да се размножавају. Оде нека жена, која је искусна, и дође тамо помогне ти то, и окупа то дијете. А не као што су по Косову радили, Српкиња роди дијете, они га узму па га циганима даду, а циганче направи да би нашу врсту уништили. Колико има тога. Гледао сам, не пример, децу овако, дијете мора нечим личит на родитеља, некаква црта, или некакве особине, или неки покрети... А гледам, на пример, сва деца оваква, а неко црнче међу њима. Читао сам некад, колика је била повика, дали наше Српско дијете циганки. А они га не дадну.
Што ћеш тамо да идеш? И да те зраче, и шта ћеш?

Беседе оца Јоила у којима говори о чудима која су се дешавала у Острогу, и у којима даје многе поуке можете наћи овде

Back