Specijalke

Očevi retko dobijaju starateljstvo

Posle 6.644 slučaja razvoda braka tokom prošle godine, tek 478 muževa dobilo starateljstvo nad decom. Za razliku od glavnog grada, u južnoj i istočnoj Srbiji trećina dečaka i devojčica pripala očevima

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.69.html:339939-Ocevi-retko-dobijaju-starateljstvo

Roditeljsko pravo pripada majci i ocu zajedno.

(2) Roditelji su ravnopravni u vršenju roditeljskog prava.
]

- - - - - - - - - -

ko krsi zakon ovde?
sud?
zakonodavac ima malo pshihickih problema?

Poslednja izmena:
Šta znam, moj prijatelj se razveo i majci su dosudili starateljstvo nad detetom. Malo sam bio iritiran, sudija je žena, socijalni radnik žena i to razvedena, ličilo je na nepravdu, tim pre što je majka deteta...hm, specifična. Danas, posle nekoliko godina vidim da dete sasvim lepo napreduje i da je vaspitano. Kad malo bolje razmislim, mislim da se majka može bolje brinuti o detu, tim pre što se muškarcu i ne toleriše ništa, niti se ikako pomaže s tim u vezi ni na radnom mestu, niti bilo drugde.
Mislim da sam ne bih bio u stanju da se dobro brinem o detetu.

Šta znam, moj prijatelj se razveo i majci su dosudili starateljstvo nad detetom. Malo sam bio iritiran, sudija je žena, socijalni radnik žena i to razvedena, ličilo je na nepravdu, tim pre što je majka deteta...hm, specifična. Danas, posle nekoliko godina vidim da dete sasvim lepo napreduje i da je vaspitano. Kad malo bolje razmislim, mislim da se majka može bolje brinuti o detu, tim pre što se muškarcu i ne toleriše ništa, niti se ikako pomaže s tim u vezi ni na radnom mestu, niti bilo drugde.
Mislim da sam ne bih bio u stanju da se dobro brinem o detetu.

kolega, statistika kaze drugachije. mozda je to dete jos malo, sachekaj da odraste pa vidi kako stoji.
ima 70 posto sanse da ne zavrsi srednju skolu, i da zavrsi u zatvoru jer je izgrednik ili silovatelj.

- - - - - - - - - -

njegova sreca je sto nije abortiran s obzirom na trend da se 200 000 abortusa godisnje izvrse u srbiji. nek zivi al nek nadje oca jer bez njega odosmo svi u k krasni ako kajimo kriminal i pederluk

Kolega, dete je ženskog pola, možda završi u zatvoru, ali valjda neće biti silovateljka :eek:
Ne znam za te statistike, znam neke primere iz okoline.
Imam primer iz komšiluka gde je razvedena žena uspešno odgajila i odškolovala dete, kupila joj dva stana u velikom gradu o kojem je ćera snevala, itd...
Ima primera i gde dete razvedenih zaluta...
Mislim da svaki , ili skoro svaki razvedeni roditelj želi detu sve najbolje, pa u toj želji previše popušta i izgubi uticaj i autoritet...
Mislim i da dete razvednih roditelja jeste oštećeno i uskraćeno i da ne odrasta u zdravoj porodici, da ta situacija ostavlja ozbiljne posledice na njegovoj duši i psihi
Ali, ljudi ne razmišljaju mnogo o svemu tome, kažu da su to zastarela shvatanja, da ne znam ništa o životu, a i ja sam dečko iz sela, možda i jeste tako.
Deca su, uglavnom, vezana uz majku i verovatno im je pored majke bolje. Ja ne znam kako bih uskladio svoje obaveze i brigu o detu. To bi stvarno bilo preteško, nešto bi moralo da trpi...

Kolega, dete je ženskog pola, možda završi u zatvoru, ali valjda neće biti silovateljka :eek:
Ne znam za te statistike, znam neke primere iz okoline.
Imam primer iz komšiluka gde je razvedena žena uspešno odgajila i odškolovala dete, kupila joj dva stana u velikom gradu o kojem je ćera snevala, itd...
Ima primera i gde dete razvedenih zaluta...
Mislim da svaki , ili skoro svaki razvedeni roditelj želi detu sve najbolje, pa u toj želji previše popušta i izgubi uticaj i autoritet...
Mislim i da dete razvednih roditelja jeste oštećeno i uskraćeno i da ne odrasta u zdravoj porodici, da ta situacija ostavlja ozbiljne posledice na njegovoj duši i psihi
Ali, ljudi ne razmišljaju mnogo o svemu tome, kažu da su to zastarela shvatanja, da ne znam ništa o životu, a i ja sam dečko iz sela, možda i jeste tako.
Deca su, uglavnom, vezana uz majku i verovatno im je pored majke bolje. Ja ne znam kako bih uskladio svoje obaveze i brigu o detu. To bi stvarno bilo preteško, nešto bi moralo da trpi...

bice goldigerka ili kako u srbiji se kaze - spoznorusa. chak i ako je uspesno odgajana, gledaj sta uchi na fakultetu i kakve su joj sanse da nadje posao posle pa zavrsi ili nekom da sisa zilu ili na shalteru kod drzave.
primeri iz sredine imam i ja al necu da ih eksponiram ovde zbog privatnosti mojih kolega radi. iskustva su gorka kolega.
sretna ti nova i budi suveren, svoj

statistika je neumoljiva, masovne ubice, silovatelji, drogerasi, pedofili i hoshtapleri.
al sud je sud, majke su svetice, otac je kolac.

Te institucije koje sude i navodno se brinu o zakonskom aspektu porodicne problematike su zaposele zene koje su slicnog psiholoskog profila dakle raspustenice, baba devojke zene bez dece, jalove kucke i ostali sljamovi tako da je tu svaka bitka osudjena na debakl.Zato se treba sa tim nakaradnim institucijama boriti na nakaradan nacin pa da vidimo ko ce duze da izdrzi.

uvezi te vezanosti dece za majku, chist bulshit i tradicionalni mit u srbiji. kao i takozvani materinski intinkt.
chujem sina kako dishe i kako se okrece u krevetu, budim se na svaki minut, zakljchana vrata i sve bezbedno, ako zakaslje - nema mi spavanja.
za njega. dal je temperatura dobra za njega, dovoljno vlazan vazduh da dishe, cebe dovoljno da ga zagreje ako mu odskrinem prozor.
to sve tate imaju.

majke su uterus od kojih hocemo da se odvojimo i postanemo odgovorni ljudi koji su stvorili ovu civilizaciju.

Primeri koje vidjam na poslu u vezi polovnjaca koje su razvedene su mi vise nego dovoljan razlog da sam apsolutno siguran da su te zene nesposobne za staranje o poverenoj im deci.Sve do jedne su u stalnom prometu dakle trpaju se na angro a sve pod motom da traze buduceg supruga.Kolege ih vesto koriste za seksanje i izivljavanje jer su upoznati koje su to sljamure i sta su im namere.Kad ih istrpaju pedaliraju ih a onda krecu tragikomicne situacije.Deca su im samo sredstvo da preko njih peljese bivse muzeve ciji novac uglavnom zavrsava neadekvatno utrosen na gadzete ili garderobu polovnjace.Moj savet svim razvedenim muzevima je da ne daju polovnjacama ni prebijene pare jer to njihova deca ionako nece dobiti.

Primeri koje vidjam na poslu u vezi polovnjaca koje su razvedene su mi vise nego dovoljan razlog da sam apsolutno siguran da su te zene nesposobne za staranje o poverenoj im deci.Sve do jedne su u stalnom prometu dakle trpaju se na angro a sve pod motom da traze buduceg supruga.Kolege ih vesto koriste za seksanje i izivljavanje jer su upoznati koje su to sljamure i sta su im namere.Kad ih istrpaju pedaliraju ih a onda krecu tragikomicne situacije.Deca su im samo sredstvo da preko njih peljese bivse muzeve ciji novac uglavnom zavrsava neadekvatno utrosen na gadzete ili garderobu polovnjace.Moj savet svim razvedenim muzevima je da ne daju polovnjacama ni prebijene pare jer to njihova deca ionako nece dobiti.

treba im dati nista.

al kolega, primeti ovo

'Roditeljsko pravo pripada majci i ocu zajedno.'
pa onda:
'(1) Žena slobodno odlučuje o rađanju.

(2) Majka i dete uživaju posebnu zaštitu države'

ovo pisao shizofrenik.

bem ti drzavu sa takvim zakonodavcima ulupljene glave. na jednoj strani se usere sebi u usta da bi se dopao pichkama.

nije pravilo, hvala bogu. uvek negde zasvetli dobar primer međuljudskih odnosa dvoje normalnih i požrtvovanih roditelja, koji uprkos razvodu svom detetu pružaju maksimum ljubavi, brige, dobrog uzora itd. itd.
ali to je jako teško i sve ređe, ipak hvala bogu pa postoji.

istina je da je otac nezamenjiv. sve ostale muške figure u detetovom životu: ujka, deda, mamin dečko itd. mogu biti samo surogat , verovatno i dobar, ali nikad kao ono što za dete može biti i jeste njegov biološki otac.
sa tim nema zayebancije i otac mora da bude sveprisutan u njegovom životu, svidelo se to majci ili ne.

očevi su danas postali sve više marginalizovana socijalna kategorija čija su zakonska prava svedena na nivo otvorene diskriminacije, a deca su sve češće oružje u rukama najčešće majki koje ih koriste za ucenjivanje bivših muževa.

Što bih voleo da autora ove teme, Kiza i Sugenzija vidim da pišu na pdf "Žene".
Ako se odlučite na to, molim vas da me obavestite linkom ka teme na kojoj komentarišete.
Bilo bi zanimljivo vide sudar dve struje, vaše i one koju zastupaju nekoliko žena sa tog pdf-a.

primer kako se single mame podstiču na potpuno isključivanje oca iz cele priče oko detetovog odrastanja je jedna niveina reklama oko koje se digla velika prašina proteklih par meseci.

ne mogu da pronađem video sa engl. titlom, ali poenta je da dečko otprilike nabraja šta sve želi za božić, da svi budu pored njega- mama, ujka, bla bla...i kao vrhunac njegove božićne sreće je dolazak babe i dede.
od oca nema ni molekula.

još jedna, u kojoj isti dečkić obožava svoju brižnu mamu.
i nije problem u ljubavi prema svojoj majci i toplini i nežnosti kojom ova reklama zrači.
yebeš reklamu, ali poenta je, zašto nije napravljen ekvivalent ovome sa nekom "ja volim svog dobrog tatu" porukom?
sve se to, hteli mi ili ne, urezuje negde u podsvest, svi ti advertajzing curci i poruke, na sve strane se promovišu neki trendovi uz koje čovek i nesvesno (a deca naročito) formira neke stavove.

nije pravilo, hvala bogu. uvek negde zasvetli dobar primer međuljudskih odnosa dvoje normalnih i požrtvovanih roditelja, koji uprkos razvodu svom detetu pružaju maksimum ljubavi, brige, dobrog uzora itd. itd.
ali to je jako teško i sve ređe, ipak hvala bogu pa postoji.

istina je da je otac nezamenjiv. sve ostale muške figure u detetovom životu: ujka, deda, mamin dečko itd. mogu biti samo surogat , verovatno i dobar, ali nikad kao ono što za dete može biti i jeste njegov biološki otac.
sa tim nema zayebancije i otac mora da bude sveprisutan u njegovom životu, svidelo se to majci ili ne.

očevi su danas postali sve više marginalizovana socijalna kategorija čija su zakonska prava svedena na nivo otvorene diskriminacije, a deca su sve češće oružje u rukama najčešće majki koje ih koriste za ucenjivanje bivših muževa.

Svaka čast. Kada bi to bilo većinsko razmišljanje kod žena ovaj problem verovatno ne bi ni postojao.

Ja sam protivnik održavanja braka po svaku cenu ako je on loš,i ako već dođe do razvoda,i na jednom i drugom je da dete što više oslobode dodatnog stresa koji je veliki i bez toga, vucaranjem po sudovima a naročito da ga koriste kao oružje za osvetu ili ucenjivanje.
Sudovi ako već imaju tu praksu da osim u extremnim slučajevima dodeljuju automatski dete majci(što je apsolutno nefer) treba da zaštite i pravo oca da viđa to dete i da provede vreme sa njim,da ne bi dolazili u situaciju da majka zabrani detetu da viđa oca po svom nahođenju iz čistog hira.
Ima i očeva koje uopšte ne interesuju deca da se ne lažemo.

odavno govorim da treba zabraniti ljudima da se razmnozavaju
drzava i kvalifikovani strucnjaci treba da izdaju licence onima koji su psihofizicki normalni za pravljenje potomstva

Ima jedan film sa Ljubišom Samardžićem i (čini mi se) Milenom Dravić. Tema je razvod dvoje ljudi i borba za starateljstvo, pa se oboje tog starateljstva na kraju odriču i brigu prevaljuju na onog drugog. ne sećam se naziva, ako se neko seća, neka okači link za film, ili naziv filma.

Back