Spavanje

AristotelSRB

Aktivan član
Poruka
1.362
Kažu Nikola Tesla je spavao 2 sata... posle svoje 19 godine...
Stručnjaci kažu.. ... Da je potrebno 8 sati sna... Ja ipak, mislim...da je to glupost...
Mislim da trebam...napraviti svoj bioritam 4-5 sati spavanja dnevno....Šta mislite vi o tome...

Zavisi od metabolizma.

Meni je sasvim dosta 4.
Retko mi se desi preko 8 sati, i tada sam skoro nesposoban.
Ženi treba min. 8 sati.
Ali će ona sigurno mnogo duže živeti.
Sporije troši životnu energiju.

Od kad znam za sebe , normalno mi spavanje traje osam sati , vrlo rijetko sanjam i spavam cvrstim snom .Jednom sam za vrijeme
rata prespavao minobacacki napad .Gruvaju granate oko rova , a ja spavam kao beba . Kad su mi ujutro pricali sta se po noci
desavalo , mislio sam da me zaebavaju .Ne mogu ni sam to objasniti . Ujutro rano kad moram negdje ici , budim se bez sata .
Inace , razlicite osobe imaju razlicitu potrebu za snom , ovisno o metabolizmu .Obicno je to izmedju 5 i 8 sati .

Ja spavam između 6 - 8 sati, a preko vikenda 9 - 10 kako kad. Ali zato dremka mi najviše prija. :D
Spavam veoma čvrsto al' jedno pero može me lako probuditi. ;)

Kažu da je Tesla spavao najmanje 5 sati. Ko sad laže?

Poslednja izmena:
Koliko je nekom potrebno sna je individualno. Neki prosek je 6-8 sati dnevno.
Pri tom deci je potrebno puno vise sna nego odraslima, a odraslima je potrebno manje sna nego starim ljudima.

Ako bi covek spavao 6 puta dnevno po pola sata, bolje da nije spavao u opste.
Potrebno je sat i po vremena da pocne ciklus u ljudskom mozgu u kome se obnavljaju celije, prakticno sa dva sata spavanje ste spremni za novi dan, mada je tek sa 4 ipo sata mozak totalno prosao ciklus sna sve ostalo je u glavi, navici.
Evo ja vec drugi dan kako ne spavam i ne osecam se umorno i ne trazi mi se san, samo zato sto radim na vaznom projektu u koji ulazem mnogo 'maste i ljubavi', samo strast i jaka zelja pobedjuju nesanicu, samo ono u glavi. I da, odsustvo snova u ljudima donosi psihicku neuravnotezenost, znaci ako ne mastate u glavi i ne sanjate nocu(nebitno al se secate sna) vremenom cete postati psihopate i psihicki nestabilne osobe.

Pike, javi nam kad se onesvestiš od ne spavanja.
Mogao bi i ja bez sna 2 dana ali da me treći dan pokosi ko' mrtvog...
Ja govorim o snu na duže staze da održim redovan ciklus spavanja...
Jer svi naučnici su malo spavali...I ostvarili su to što su ostvarili....

Usput i ja sam budan neki 24 sata.. učim hemiju .. Sada gledam nešto na netu opet u vezi hemije.. ... Ne mogu reći da mi se saksija cveća nekad ne učini da je nešto drugo...Opet mislim da je noć ta koja stvaraocu daje ideje...

Vazi matori, cim zatrokiram postavicu ovde koliko sam zdravlja protracio svog. Inace ja obozavam da spavam, ali kada je nesto toliko jako i kad te goni da uradis to, kad radis nesto sto te bas zanima u sta ulazes svoje ideje i dok ti je konkcentracija ogromna, spavanje moze da se odlozi, ali samo odlozi, sve cu ja ovo nadoknaditi, jer oni koji zive sa 5-6 sati spavanja nisu normalni na ovaj ili onaj nacin.

Tema je ozbiljno ugrožena glupim komentarima, nego ako ima neko nešto pametno neka kaže...

Po meni za savremenog čovjeka, 8 sati spavanja je luksus...
Pošto svaki san ima svoje 4 faze koje traju od 90 do 110 minuta,
zašto nam je potrebno 8 sati, tj 5 ponavljanja tih faza...
Da li je neko od vas probao na svakih 4 sata da spava 20 minuta, kao Tesla i Leonardo Da Vinchi..
Na drugim forumima neki kažu da im djeluje takav sistem, ja ipak kad legnem da spavam obično me ''pokosi'' san...
Spavanje od 3 dana i ostale gluposti, ne djeluju jer ako nespavaš 3 dana spavaćeš narednih 48 sati, tako da je isto i još gore...
Ako ima nekakva iskustva neka piše, sve je dobrodošlo osim glupim komentara, jer je tema zaista bitna...

Po meni mi spavamo, tako dugo, jer da smo budni bilo bi nam dosadno, a mislim da se može iz korena promeniti taj glupi sistem
spavanja 1/3 dana ...

Tema je ozbiljno ugrožena glupim komentarima, nego ako ima neko nešto pametno neka kaže...

Da li je neko od vas probao na svakih 4 sata da spava 20 minuta, kao Tesla i Leonardo Da Vinchi..
Na drugim forumima neki kažu da im djeluje takav sistem, ja ipak kad legnem da spavam obično me ''pokosi'' san...
Spavanje od 3 dana i ostale gluposti, ne djeluju jer ako nespavaš 3 dana spavaćeš narednih 48 sati, tako da je isto i još gore...
Ako ima nekakva iskustva neka piše, sve je dobrodošlo osim glupim komentara, jer je tema zaista bitna...

Po meni mi spavamo, tako dugo, jer da smo budni bilo bi nam dosadno, a mislim da se može iz korena promeniti taj glupi sistem
spavanja 1/3 dana ...

Po meni, imas potpuno pogresno misljenje.
I zasto je taj 'sistem' glup? Zasto bi ga neko menjao?
Noc je da se spava a dan je da se radi nesto drugo.
Uvek bilo tako a bice i dalje.
Promenom tog 'sistema', narocito odjednom, narusavas homeostazu citavog organizma.
Potpuno narusavas cirkadijalni sistem lucenja hormona.
I zasto bi to onda radio?

Некад спавам много сати а не наспавам се, а некад са два-три сата се наспавам супер. Значи није све у броју часова.

spavanja 1/3 dana ...

Nailazila sam na net-u na te fore spavanje po pola sata i sl. Nisam nikad probala pa ne znam da li deluje.
Ali ovih dana obavezno razmisljam o menjanju nekih navika.
Kao prvo, meni treba minimum 8 sati da bih se ljudski odmorila, ali da je to "odjednom".
Otkako imam bebu, nisam uspela da spojim ravno 8 sati, znaci 6 meseci unazad, "krpim" san i ponekad ispadne i 10 sati dnevno, ali ne vredi, budjenje na 2 sata pa nespavanje po sat, sat i po.. Ne mogu da se odmorim k'o covek.

Moram naci drugi nacin, da gledam da spavam manje i kvalitetnije.
Npr., mogla bih na spavanje kad i bebac pa da lepo odspavam 5 sati vezano, posle toga jos sat-dva bi bilo i vise nego dovoljno..
Al' i to je isto problem, navedeno na kraju posta, ako legnem u 9 i naspavam se do 2, a onda ostanem budna do 3, pa dremnem jos sat vremena, sta da radim sa sobom? :lol:

Veceras krecem sa izmenama pa javljam ovde kako ide :)

Back