Sparing partner je svetinja

gost 349237

Iskusan
Poruka
6.633
Ja sam uvek vežbao u klubovima u kojima smo pazili jedni na druge, povrede su bile retke a i tada lakše povrede, a za trenere sam imao ozbiljne ljude koji nisu dopuštali prekoračenje dopuštene sile.Oni koji su preterivali su bili strogo opominjani.Tako da sam hvala Bogu zadržao dobro zdravlje i još sam funkcionalan i vežbam.
Nažalost znam i za slučajeve gde nekog početnika odmah oderu od batina a bezbednost sparing partnera im i ne ulazi u svest.
Koliko vi, ili ljudi koje poznajete poštujete bezbednost i dobro zdravlje svog sparing partnera, koji je ipak kolega a ne napadač u realnoj borbi?

To je neki moj moto.Sparing partner je saradnik koji pomaže u usavršavanju veštine a ne džak za udaranje ili sredstvo preko kojeg se ispoljava sopstveni infantilni egoizam u cilju dokazivanja sposobnosti, ili korišćenje preterane sile radi ličnog bržeg napredovanja, što je još ogavnije.Jer to već nije detinjast način ponašanja nego kalkulantski proračun.A najgore je kad se sparing partner tretira kao legalna meta za ispoljavanje sadizma.

Оно,од спаринг партнера очекујем бар толико поштовања да ми не ствара лажно самопоуздање тј кад тестирам неки елемент да ми задаје штп теже и незгодније задатке...
Е сад нисам баш сигуран да ли си мислио баш на партнера у току спаринга (као виду тестирања и утврђивања стечених вештина) или уопштено на партнера у току вежбања кроз различите вежбе?

Оно,од спаринг партнера очекујем бар толико поштовања да ми не ствара лажно самопоуздање тј кад тестирам неки елемент да ми задаје штп теже и незгодније задатке...
Е сад нисам баш сигуран да ли си мислио баш на партнера у току спаринга (као виду тестирања и утврђивања стечених вештина) или уопштено на партнера у току вежбања кроз различите вежбе?

Više na drugi tip, kroz svakodnevno redovno vežbanje.Kod prvog tipa kod testiranja stečenih veština tu je ipak neki autoritet koji borbu posmatra i koji će sprečiti nevolju.
Nisam mislio na preterano maženje.Partner koji je malo čvršći je koristan upravo zbog toga-izbegavanja sticanja lažnog samopouzdanja.
Ja sam često imao posla sa ljudima iz druge kategorije, neotesanih karijerista željnih brzog napredovanja ( ponekad mi je dolazilo kad me neki takav mentol, često slabiji od mene na nivou nižeg žutog pojasa tako udari, da mi je dolazilo ga tako slatko odalamim da se čudi šta ga je snašlo, ali sam se suzdržavao i samo opominjao idiota.) Međutim najveći užas mi ulivaju ludaci koji su navukli neki kimono na sebe da bi mogli legalno nekog da premlate.Na svu sreću sa takvim nisam imao posla, i klonim ih se u širokom luku.Prepoznam zamaskiranog siledžiju na kilometar.

Poslednja izmena:
Sve je stvar dogovora. Ako partner želi ozbiljnije da treniramo kako bi bolje proverio svoje sposobnosti meni to odgovara jer mogu i ja iz toga da izvučem pouke. Ako pak želi sporije,preciznije kako bi se uvideli neki detalji oko tehnika može i to. Jedino što mi ide na živce je kada partner na svoju ruku reši da promeni intenzitet pa me "iznenadi" nekim potezom i onda krene da mudruje po sistemu šta ako, mislim mogu i ja nešto drugo da izvedem u toj situaciji ako baš hoćeš da se "ozbiljno igramo" :mrgreen: . Naravno nikada ne bih učinio nešto da povredim nekoga jer je i meni kao i njemu cilj da napredujemo zajedno a ne da se makljamo kao dva idiota.

Sve je stvar dogovora. Ako partner želi ozbiljnije da treniramo kako bi bolje proverio svoje sposobnosti meni to odgovara jer mogu i ja iz toga da izvučem pouke. Ako pak želi sporije,preciznije kako bi se uvideli neki detalji oko tehnika može i to. Jedino što mi ide na živce je kada partner na svoju ruku reši da promeni intenzitet pa me "iznenadi" nekim potezom i onda krene da mudruje po sistemu šta ako, mislim mogu i ja nešto drugo da izvedem u toj situaciji ako baš hoćeš da se "ozbiljno igramo" :mrgreen: . Naravno nikada ne bih učinio nešto da povredim nekoga jer je i meni kao i njemu cilj da napredujemo zajedno a ne da se makljamo kao dva idiota.

Da, to još jedan tip štetnih sparing partnera, lik koji želi da se dokaže kroz iznenađenje, da bi trijumfalno pokazao koliko je dobar a ti loš.
rolleyes.gif

Takav je štetan prvenstveno za sebe, jer rizikuje da zaradi povredu kada se "iznenađena" osoba počne zaista braniti punom snagom i nezgodnijim tehnikama da bi se odbranila od budale.

Više na drugi tip, kroz svakodnevno redovno vežbanje.Kod prvog tipa kod testiranja stečenih veština tu je ipak neki autoritet koji borbu posmatra i koji će sprečiti nevolju.
Nisam mislio na preterano maženje.Partner koji je malo čvršći je koristan upravo zbog toga-izbegavanja sticanja lažnog samopouzdanja.
Ja sam često imao posla sa ljudima iz druge kategorije, neotesanih karijerista željnih brzog napredovanja ( ponekad mi je dolazilo kad me neki takav mentol, često slabiji od mene na nivou nižeg žutog pojasa tako udari, da mi je dolazilo ga tako slatko odalamim da se čudi šta ga je snašlo, ali sam se suzdržavao i samo opominjao idiota.) Međutim najveći užas mi ulivaju ludaci koji su navukli neki kimono na sebe da bi mogli legalno nekog da premlate.Na svu sreću sa takvim nisam imao posla, i klonim ih se u širokom luku.Prepoznam zamaskiranog siledžiju na kilometar.

И плашио сам се да је у питању лоша формулуација....
Други тип нема везе са спарингом јер кроз спаринг стичемо искуство о примењивости, нашој психолошкој стабилности у отежаним условима (кад се партнер не препушта)....

Ово о чему ти желиш да дискутујеш је партнер или сувежбач са којим увежбаваш технике или пак изводиш одређене вежбе...?

У принципу кад ми наиђе неки партнер који има жељу да се доказује а не да учи кроз дату вежбу прво му скренем пажњу на правиност рада у реченој вежби а потом уколико исти настави да ради по свом - па дам му кратак осврт на могућности у том раду који изводи ... После тога несавесни партнер најчешће одлучује да је ипак паметније да ради оно што је показао инструктор...
Опет, срећом па у Системи има толико могућности при вођењу тренинга те инструктор може поприлично лако да утиче на вежбаче жељне самодоказивања преко других вежбача те се исти не задржавају дуже од пар тренинга...

Наравно другачија је ситуација на Системи где су једнако заступљене вежбе које се изводе прилагођеном брзином (успорено) али и вежбе где се ради при већим брзинама са већом или мањом употребом снаге као и са више или мање слободе у раду... Вежбачи који су дошли да се самодоказују или прикажу као опансе у највећем броју случајеву закуцају при успореном раду али још и више при раду у којој је већа слобода и више нападача...

Poslednja izmena:

Ovakvih idiota ima svuda,cak sam se potukao sa likom na sparingu jer je dolazio naduvan na treninge i nije imao predstavu o sparingu.
Poceo da sikce,rezi,grebe,e onda sam ga dobro istamburao da mu se lice skroz nadulo i vise nije dolazio na treninge.
Takvi debili ne zasluzuju da treniraju.

Sve zavisi kako radite sparing i sta hocete da postignete sparingom. Uslovni/skolski podrazumeva ucenje, a sparing kao sparing moze da bude jak i cak i brutalan.

A opet zavisi od skole. Holandska skola podrazumeva jak i pun kontakt tokom uslovnog sparinga. Kada provedes par meseci tako radeci... Lowkick ne osecas vise.

A šta ako te prijatelj nezgodno udari nekim opasnim i isključivo "Maui Thai Lowkick-om" pa budeš šepao kući i onda te nahvata neka budala pa te šutne iz sve snage u dobru nogu pa padneš na kolena i onda kaže daj pare ili te šutam u glavu. Sparing treba da bude progresivan ali bez preterivanja, evo Bojan povredio skočni zglob na sparingu, ja sam jednom loše izveo jokoukemi (onaj aikido salto) i imao sam podliv na kolenu ali sam mogao normalno da hodam, jedan momak je kod nas iščašio rame jer nije dobro pao prilikom izvođenja tehnike još je ludak hteo sam da ode kući pa kod doktora a mi ga strpali u taksi pa odmah kod doktora. Poenta sparinga je da budeš što bolje pripremljen nakon njega a ne da budeš lakša meta na ulici.

Jaoooooo daj molim te. Neko te povredi na treningu i onda te razbojnik opljacka. Koja tuzna prica... Povraca mi se.

Ako te noga boli od lowkickova... Ima resenje... Primaj lowkickove i radi vezbe za noge pa te nece boleti. Te price pao sam i boli koleno... Smlc... MAMA!!!

Covece pa ja na glavi imam vise preloma nego neki od vas godina treniranja... A vi ovde cmizdrite zbog modrice. Borilacki sportovi su za muskarce i zene ... Ne za decake i devojcice.

Jaoooooo daj molim te. Neko te povredi na treningu i onda te razbojnik opljacka. Koja tuzna prica... Povraca mi se.

Ako te noga boli od lowkickova... Ima resenje... Primaj lowkickove i radi vezbe za noge pa te nece boleti. Te price pao sam i boli koleno... Smlc... MAMA!!!

Covece pa ja na glavi imam vise preloma nego neki od vas godina treniranja... A vi ovde cmizdrite zbog modrice. Borilacki sportovi su za muskarce i zene ... Ne za decake i devojcice.

Иако нисам љубитељ прича које људи причају сами о себи типа "Ја сам ово, ја сам оно, ја имам преломе јер сам много супер... " а штекују се под псеудонимима и нема никога ко ће да то напише о њима па морају сами, са овим што си рекао морам да се сложим. Какво цмиздрење бре!

Poslednja izmena:
Не знам ко си? Јеси ти Лука? Имаш вазда неке надимке :-)

Само полако, све дође на своје. Ако не схвате кад мало пробају у сали, схватиће кад их неко истамбура напољу. Ако ни тад не схвате, никад неће. На форуму се сигурно неће уразумити, у то сам сигуран.

Poslednja izmena:

Vidi se da imaš preloma u glavi to definitivno.

Back