SPARING ( ideje, iskustva, predlozi )

Спаринг би требало да нам омогући увид у психофизичко стање борца у различитим сцанаријима.
Из тога произилази да је сваки спаринг из ког се могу извући квалитетни закључци - прави, без обзира на степен "реалности".
Такође, не постоји спаринг који ће да у потпуности симулира праву тучу већ искључиво спортску борбу (са специфичним сетом правила).

Poslednja izmena:
Sparing je samo jedan od "alata" u metodici treninga, ali vrlo važan. To kako se može organizovati zavisi od toga šta se želi time postići. Možda bi se mogla napraviti gruba podela na dva tipa sparinga - za "dijagnozu" jakih i slabih tačaka; te za integraciju materijala uvežbanog kroz drilove.

Dakle, neku vrstu slobodnog sparinga koristimo za nalizu i identifikaciju problema ili dobrih navika. Zatim organizujemo drilove koji izoluju i unapređuju te oblasti...

...pa ponovo koristimo sparing, ali sada u nekim manje ili više ograničenim parametrima kako bismo uvežbane elemente integrisali u opšti tehničko-taktički repertoar kojim raspolažemo.

U raznim simteričnim oblicima borenja (uglavnom oni sa sportskom praksom), sparing je možda i najvažniji oblik treninga, ako se pametno koristi. Ipak, u sistemima namenjnim samoodbrani i drugim situacijama sa primenom sile (ulica ili profesionalno korišćenje), trebalo bi sparing balansirati sa raznim scenarijima, u cilju objedinjavanja tehničke pripreme (sparing) sa taktičkom i psihološkom (scenario).

Да ли постоји нека теретана, или бокс клуб где могу са другом да изнајмим ринг на сат времена, па да се боримо један против другог са кацигом и рукавицама?

Na ovo bih se nadovezao pitanjem u koji ulazi ovakav vid sparinga,ali me zanima druga tipa sparinga:
1 Sadou sparing od 20 minuta do 1 sat;
2 Sparing na bokserskom dzaku.
Ako se oba sparinga prihvataju,kakvi su efekti za vezbaca i da li se mogu koristiti kao sastavni delovi treninga?

Mnogo ti je shadow 20 minuta.To ti je vise zagrevanje.Mozes 5 min da radis.Dzak ti je vise za jacinu udarca I da vezbas kombinacije jakih udaraca.Ubaci obavezno fokusere 2x5 min.Posle radi uslovni sparing.Napadas partnera kombinacijom udaraca a on se brani od istih pa onda obrnuto.I za kraj lagani sparing sa akcentom na tehnici, tipa sa 50% snage.Ako si pocetnik smanji na 30% jer ces umreti.

Sent from my GT-I9100 using Forum Krstarice mobile app

Mnogo ti je shadow 20 minuta.To ti je vise zagrevanje.Mozes 5 min da radis.Dzak ti je vise za jacinu udarca I da vezbas kombinacije jakih udaraca.Ubaci obavezno fokusere 2x5 min.Posle radi uslovni sparing.Napadas partnera kombinacijom udaraca a on se brani od istih pa onda obrnuto.I za kraj lagani sparing sa akcentom na tehnici, tipa sa 50% snage.Ako si pocetnik smanji na 30% jer ces umreti.

Sent from my GT-I9100 using Forum Krstarice mobile app

Vidi Bojane,shadou trening radim 40 minuta,Dzak radim dodatnig 30 minuta,fokusere 20 minuta,i na kraju sparing sa partnerom punom snagom oko 15-minuta.
Zanci ukupan rad 105 minuta efektivno,sa nekoliko pauza izmedju,i Veruj mi da daje Rezultate.
Zasto sparing sa partnerom punom snagom,pa zato sto je telo Maksimalno zagrejano i onda u ti zadnjih 15 minuta "goris" do kraja.
Je si li Bojane ikada probao tako nesto?

Radio sam ful,ali smatram da je ovo previse zbog katabolizma.
Evo kako ide moj trening koji traje sat ipo.
Trcanje,zatim kratki sprintevi,razgibavanje,vrat,ruke,ramena...
Vezbe snage,oko 7 serija svega radimo,trbusnjaka,sklopkica i jos raznih drangulija.Svaka serija broji po 20 ponavljanja.
Sve to spakujemo u 20ak minuta,sto znaci da je prilicno jak tempo.
E onda,zavisi koliko nas ima,jedna grupa radi fokusere,druga dzak,pa posle pauze promena.Jedna runda nam traje 3 minuta.
Nekad radimo shadow,sve zavisi kakve vezbe dobijemo.
Zatim krecemo sa uslovnim sparinzima,akcenat na tehnickom delu.Kasnije krecemo ful sparing,radi svako sa svakim 3-4 runde.
Do kraja treninga krece parter,definitivno najtezi deo treninga,gde dobijes da radis sa laksima od sebe 10 kila,i sa 30 kila tezima.
Nekad radimo i celu MMA borbu,normalno sa laganijim udarcima.Umeo sam da radim i po 10 minuta bez pauze.Sparing sam najduze radio pola sata bez ijedne pauze.

Posle svega toga,radimo vezbe izdrzljivosti.
Cucnjeve sa tegovima od 20kg,sklekovi sa tegovima,skokovi,i tako 2 kruga.Retko ko uspe da izgura dva kruga,ja sam uspeo jednom samo,ali primecujem da mi je i jedan dovoljan posto sam rekreativac i dosta dobro podnosim napore.
Da se spremam za borbe verovatno bi podigao treniranje na neki visi nivo.
Inace to je samo jedan trening,a treniram svaki dan sem nedeljom.Teretana,pa jos dzudo i bjj.

Да ли постоји нека теретана, или бокс клуб где могу са другом да изнајмим ринг на сат времена, па да се боримо један против другог са кацигом и рукавицама?

Добро, могу ли и ја да добијем одговор на своје питање?

Добро, могу ли и ја да добијем одговор на своје питање?

Prvo,nisi napisao odakle si?
Drugo,treniras li nesto ili hoces tako sa ortakom da iznajmis ring pa da se peglate na nevidjeno?
Tesko da ce ti neko iznajmiti ring,i dati svoje rukavice.
Kupite par rukavica,imas onih socijalnih za 1500 dinara,odradice ti posao,guma za zube je oko 400 dinara,napravite simulaciju ringa tako sto cete vezati konopce,i cepaj.
Ja kad nemam trening odem na stadion pa sparingujem.

+1 za sparing

Ja volim da se radi na dva načina. Jedan je ono što bi se reklo "slobodan rad" to jest ko šta zna. Drugi je gde se radi slobodan rad ali postoji zadatak da se protera neka tehnika, to jest neki prolaz, udarac, obaranje i slično. I jedno i drugo daje puno povratnih informacija i napredak. Sjajna stvar za kondiciju takođe.

- - - - - - - - - -

Из Бгд-а сам и само желимо да се боримо међусобно.
Видео сам да у неким земљама рингови могу да се изнајме, нпр. у Америци итд..

Mislim da ovde možeš da iznajmiš ring http://www.borenje.info/sale-za-borilacke-vestine/beograd/serbian-fighter-sala.html, zovi i pitaj

Rekreativno se bavim Muay thaiem i judom, i sparing je definitivno najbolji nacin treninga. Shadow box, hrvarnje u stojci pa parter... Nova sam na forumu, pa ne bi za pocetak zeljla dugo pisati pozdrav svima...

Odlicna kombinacija.Dodaj jos rad na dzaku koji ima nepregledab broj tehnika.I mogucnost da sama sebi odredis ritam.Dzak jeste "mrtav",ali kada ga pokrenes itekako ima da se oznojis.

Back