Špargla ili šparoga - kako se gaji?

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Jasna

Stara legenda
Banovan
Poruka
89.439
spargla.jpg

Može li se gajiti u našim uslovima pošto je u pitanju mediteranska biljka
i ima li nekakvih specifičnosti koje bi trebali znati?

Spargla-2.png

Pogledajte prilog 893392

Pogledajte prilog 893393
Moze da se uzgaja kod nas.
Posadio sam pre tri godine seme koje je odmah posle godinu dana pocelo da radja,samo sto prve godine plodovi budu mali i koren se jos razvija.
Pre par dana sam ubrao nekih 5-6 spargli normalne velicine,dok iz zemlje izbijaju novi mladi izdanci.
Ako budes sadio kupi barem 5 kesica da bi imao vise zrelih plodova za berbu u isto vreme,ja sam posadio cisto radoznalosti seme iz dve kesice i imam po 4-5 plodova zrelih u isto vreme...
Biljka je visegodisnja....

Нека ти напише ко се боље разуме. Ја сам јуче посејао у стиропорски контејнер око 12 врста парадајза (моја семена репродукција) и из зезања посејао и шпарглу. Шта ја знам.. семе је баш крупно, вероватно може директ сетва у земљу нећеш погрешити. Срећно.

Danas sam napravila rasad. U drvene žardinjere sam je zasadila, za slučaj
da ne poraste do jeseni dovoljno da može da se presadi na stalno mesto.

I sva sam se razočarala što ću morati tri godine da je čekam, da bih mogla
da je berem. z:cry:
Al dobro. Da parafraziram čuvenu poslovicu ''Najbolje vreme za zasaditi šparglu
je pre tri godine. Sledeće najbolje vreme je sada.''

Danas sam napravila rasad. U drvene žardinjere sam je zasadila, za slučaj
da ne poraste do jeseni dovoljno da može da se presadi na stalno mesto.

I sva sam se razočarala što ću morati tri godine da je čekam, da bih mogla
da je berem. z:cry:
Al dobro. Da parafraziram čuvenu poslovicu ''Najbolje vreme za zasaditi šparglu
je pre tri godine. Sledeće najbolje vreme je sada.''
Danas sam ubrao nekih 15/20 plodova :eek: ,prosto za nepoverovati,prosle nedelje je bilo nekih 5 i nisam ni mogao da zamislim da ce maltene posle samo par dana da izraste toliko novih plodova....
Ukus je fantastican za razliku od divljih koje su gorke i tvrde i moraju da se kuvaju,ove pitome su mekane i slatke,ukusom me malo podsecaju na mlad grasak..
Zato cu sutra da pravim....
testanina-sa-sparglom-i-belim-lukom.jpg

Sparuga osim ove umjetne ima i u prirodi i visegodisnja je. Kod nas u Hr prvo nikne u Dalmaciji, a onda dode kod nas na Sjeverni Jadran i u Istru. Ne znam ako je ima u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Bas takve debele su Talijani sadili u Raši. mjestu kada se ide iz Rijeke prema Puli. Imali su ih par sezona i onda su nestali. Jos neko vrijeme je lokalno stanovnistvo bralo, a sada sta je s time i ima li ih nemam pojma.

Imaju dosta raliciti okus od onih koje se beru po prirodi i ove u prirodi su vecinom tanje i gorce. Mislim da ima sada pocije sezona. Beru se vecinom nakon kise kada izbijaju zesece.

Volim ih jesti, ali sam izbacen iz jednog djecjeg drustva beraca sparuga u djetinjstvu. :mrgreen: Ne vidim ih bas dobro, a i nemam ih volje brat pa ce biti prije da je ovo drugo.

Poslednja izmena:
Nisam nailazio na seme, bzvz...ja ću direkt u novu, izdignutu lejicu (kad nađem)
Reče neko krupno je seme.

Je l traži mnogo vode?
Meni su deca kupila seme u nekoj polj. Apoteci na Trošarini.

Ne možeš seme odmah u baštu. Prve zime rasad mora u toplom da prezimi, pa sledećeg proleća u baštu.
Za rod ne znam kakve su i koliko vode traže, ali rasad je bio prilično uporan i ništa mu nije smetalo.

Danas sam ubrao nekih 15/20 plodova :eek: ,prosto za nepoverovati,prosle nedelje je bilo nekih 5 i nisam ni mogao da zamislim da ce maltene posle samo par dana da izraste toliko novih plodova....
Ukus je fantastican za razliku od divljih koje su gorke i tvrde i moraju da se kuvaju,ove pitome su mekane i slatke,ukusom me malo podsecaju na mlad grasak..
Zato cu sutra da pravim....
Modernom covjeku je bolje umjetno nego divlje, ali OK. Ukusi su razliciti. Cisto informativno. Divlja sparuga kada se cisti se lomi dok ide lako, onaj tvrdi dio se koristi za juhu.

Back