Španski jezik

• Začetnik teme Začetnik teme DUH
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

DUH

Iskusan
Banovan
Poruka
5.887
Primetih da svaki treći sagovornik zna manje ili više španski jezik.
Uglavnom sam sretala ljude koji "razumeju ali ne znaju da pišu/govore" ali skoro baš ovde na forumu videh i pravilno pisanje.

Primetila sam još pre nekoliko godina da se Srbi hvale da znaju španski, ali nisam verovala, te stoga reših da ga i ja naučim.
Od tada je prošlo nekih 4 i po godine i moglo bi se reći da govorim taj jezik; svakodnevno sam ga vežbala 2017/2018/ i nešto malo početkom 2019 na Facebooku, što pisano, što video chatom.

Ono što me zanima je kako ste vi naučili?

I predlažem da otvorimo temu (može i ovde) o dijalektima i pomognemo si međusobno (meni bi dobrodošao neko ko govori pravilni španski jezik, castellano, jer ja govorim mešavinu dijalekata, portorikanci su me prvi prihvatili i učili svom dijalektu; kasnije sam upoznala dosta Meksikanaca i od njih, takođe "pokupila" svašta.
Rekli su mi ljudi da misle da sam iz Majamija zbog "miksa". Sem toga, u Majamiju dosta miksuju i sa engleskim, tzv popularni "Spanglish" .

Znači, oficijalni španski ne znam. Tek sam ove godine počela, ali Facebook je skoro "mrtav", pa retko razgovaram sa svojim "amigosima".

Entonces, necesito ayuda pa' aprender castellano.

I mislim da bi moglo biti interesantno :)

Pa ok, hajde da pričamo šta znamo :)
Uostalom, nisu sve serije bile made in Mexico, bilo je baš španskih (Seranovi; Internat; Hotel Grand)
Samo što ja stvarno ništa nisam razumela iz serija, svaka čast vama koji ste tako naučili

Ako ikoga zanima (mn lično baš zanimljivo) je što se upitnik/uzvičnik pišu na početku i na kraju, na početku obrnut znak, evo primera:
"¿Cómo estás?" ("Kako si?")
"¡Chinga tu puta madre, cabrón!" , što reče kolega forumaš... Ne treba prevod 🤣

I zanimljive su mi igre slovima/ rečima
Salu2 ( Saludos, što znači "Zdravo" i "Pozdravi"
Latinska Amerika (kao i Mexico koji je centralna) i ostrvce Puerto Rico često koriste deminutive, npr "Saluditos", kao što ovde neko kaže "Pozzić" umesto "Pozdrav".
Da ne pritiskam ja previše?

Haj pitaj nešto da vidim znam li prevest
Quieres hablar conmigo sobre las novelas?
Dime tu novela favorita?
Personalmente no ví muchas pero me encanta una, se llama "Lo que la vida me robó" .
También me gusta la canción "El Perdedor", voy a buscarla en YouTube, espera dos minutos...

Poslednja izmena:
Nešto Facebook mrtav...nije to ono što je bilo...
Pre 3-4 godine pričala sam sa ljudima bukvalno satima...cada día.
Pero no tengo ningún para profunda conversación, es solo en breve, les mando mis deseos, ellos también y eso es todo lo que pasa.
Me siento tan sóla a veces.

Quieres las bromas?
Una brutal 🤣🤣🤣🤣🤣
Screenshot_20200228-120247_Instagram.jpg

Back