U pravu si. Moja verovanja i ubedjenja se ticu samo mene i nikoga vise.
Da,ali su pogresna,ipak ti malo prodiskutuj sa svijim trenerime,uciteljima kako ih vec zoves.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
U pravu si. Moja verovanja i ubedjenja se ticu samo mene i nikoga vise.
Da,ali su pogresna,ipak ti malo prodiskutuj sa svijim trenerime,uciteljima kako ih vec zoves.
Hvala na savetu, ali nema razloga.
Pa recimo, da mi smeta kod shotokana, to što je sparing, ako sam dobro razumeo i video, polukontakt. Drugo, ima mali milion federacija ( nemojte ovo bukvalno da uzmete ), tako da ukoliko imaš crni pojas u karateu šotokan, ne priznaje ti tamo neka druga federacija ( bar je tako kod mog druga ).
kumite u karateu ima takođe raznoraznih varijanti....u zavisnosti od federacija....
u nekim federacijama je dozvoljen kontakt do crvenila,u nekima uopšte nije dozvoljen kontakt,suđenje i pravila u suđenju su totalno različita u pojedinim federacijama....pomalo mi sve to počinje da liči na cirkus,a ne na borilački sport....
prošla sam ih kao takmičar,trener,sudija gotovo sve...mislim da preveliki broj federacija u karateu razobličuje svrhu i cilj ovog sporta,a to je stvaranje zdravih generacija....
kumite u karateu ima takođe raznoraznih varijanti....u zavisnosti od federacija....
u nekim federacijama je dozvoljen kontakt do crvenila,u nekima uopšte nije dozvoljen kontakt,suđenje i pravila u suđenju su totalno različita u pojedinim federacijama....pomalo mi sve to počinje da liči na cirkus,a ne na borilački sport....
Zdrave generacije se stvaraju i fitnes centrima uopste rekreacijom i zdravim nacinom vodenja zivotazavisi ko sta ocekuje od zivota.
![]()
To ne počinje da liči, to već jeste...Nažalost...
Problem je što previše ljudi trenira shotokan ---> previše kvazi-majstora ---> previše dece koja nemaju pojma o karateu... I tako se izgubila suština karatea u shotokanu... Sačuvala se u uechi-ryu-u i goju-ryu-u prvenstveo tj. u okinavljanskim stilovima.
filozofija karatea ne može se porediti sa rekreacijom i fitnes centrima....
možda se nismo i najbolje razumeli....
mislim da je velika greška i zatvorenost prema drugim stilovima...razmišljanje tipa,ma ja sam najbolji u ovome,šta će sad neko da mi dolazi tu pa da me kao nešto uči....
zahvaljujući otvorenosti mog sensei-ja,njegovim vezama i prijateljstvima,mojim nekim prijateljima iz dugogodišnje karijere imam priliku da se upoznajem sa raznoraznim stilovima,veštinama što je samo uspeh i dalja nadogradnja mojih znanja...
upoznala sam tako Wado-kai,sido yoshin ryu jiu jitsu,basic jiu jitsu,goju ryu....i posle mnoooooooogo godina provedenih u karateu,čovek uvek ima nešto da uči...i nikad neće znati sve...
To ne počinje da liči, to već jeste...Nažalost...
Problem je što previše ljudi trenira shotokan ---> previše kvazi-majstora ---> previše dece koja nemaju pojma o karateu... I tako se izgubila suština karatea u shotokanu... Sačuvala se u uechi-ryu-u i goju-ryu-u prvenstveo tj. u okinavljanskim stilovima.
Pa pazi... Judo je odlična veština, ja je izrazito cenim i poštujem i ovaj oblik koji postoji danas je super, ali se opet javlja problem sportskog nadmetanja... a da ne pričam o ulasku na Olimpijske igre (to se, zbog previše stilova i saveza sa karateom nikad neće desiti, bar ne bi trebalo).
Karate nije olimpijski sport, napravio si lapsus.Pretpostavljam da si hteo da kažeš da je karate zbog sportskih takmičenja izgubio mnogo?
Karate nije olimpijski sport, napravio si lapsus.Pretpostavljam da si hteo da kažeš da je karate zbog sportskih takmičenja izgubio mnogo?
i zbog velikog broja federacija...nema jedinstva...puno federacija ,svaka fura svoja pravila,nema jedinstva i ondak ćorak....
i zbog velikog broja federacija...nema jedinstva...puno federacija ,svaka fura svoja pravila,nema jedinstva i ondak ćorak....
Ne znam od kada si u Karateu,hteli su od njega da neprave olimpijski sport rekao sam ti da sam odgovorio na to Adrijani pa je tu doslo do nesporazuma,a pod time sam objasnio i nacin sportskog takmicenja.
Nego ostavimo za sada to,da li si ikada obratio paznju na sam nacin objasnjavanja bloka F.Gichina.On ga opisuje kao eskivazu sa izvodenjem bloka,hvatanjem,uvrtanje,dovodenjem protivnikovog tela i stanje imobilizacije kao jednu celinu u koju se uklapa i kontraudarac.
Ako gledas nacin izvodenja bunkai okinawa kata imas sve elemente koji su kod nas poceli da se forsiraju tek od nedavno,znaci stand-up,bacanje,parter.
To i rekoh.
To je sreća u nesreći.
Da... Izmenio si post naknadno... Ili ja tripujem...
Naravno, tako i treba da se radi. Eksivaža + blok i nakon toga udarac (ili poluga/bacanje, zavisno od situacije i pozicije mog i protivnikog tela i ruke/noge).
Inače, da li vežbaš na makivari?
prošla sam ih kao takmičar,trener,sudija gotovo sve...mislim da preveliki broj federacija u karateu razobličuje svrhu i cilj ovog sporta,a to je stvaranje zdravih generacija....
Koji su to "ozbiljniji" stilovi i po čemu?