Šote, mori, Šote…

I sta hoces da kazes brate Mrkalju, ja licno nijednog Svabu ne poznajem koji slusa Mocarta.

Poznajem ja. A i ti ćeš...

Znam da mnogima zvuči neverovatno ali, u Beogradu postoje dve opere, jedna mjuzikl scena, postoje tri simfonijska orkestra, tri profesionlana (pevači u radnom odnosu) hora i još pet-šest vrhunskih horova. Ovi što misle da su Srbi po pitanju muzike jednodimenzionalni govore iz svog uskog ugla neobaveštenosti.

Beogradski hor “Viva Vox” nova senzacija na Jutjubu Video

Znam da mnogima zvuči nevěrovatno ali, u Běogradu postoje dvě opere, jedna mjuzikl scena, postoje tri simfonijska orkestra, tri profesionlana (pěvači u radnom odnosu) hora i još pet-šest vrhunskih horova. Ovi što misle da su Srbi po pitanju muzike jednodimenzionalni govore iz svog uskog ugla neobavěštenosti.

Naravno da ima,Srbi nisu uopste zaostao narod po pitanju kulture,cak,ako odes na neko Grcko letovaliste,videces da je Srpska omladina primer higijene,ponasanja,kulture u odnosu na zapadnu omladinu

mada,ne mogu da te ne pitam......mozda je Hitler bas uz tu muziku smisljao najmonstruoznije zlocine...a ti to slusas,izdajnice srpskog naroda;););)

Poslednja izmena od moderatora:

Znam da mnogima zvuči nevěrovatno ali, u Běogradu postoje dvě opere, jedna mjuzikl scena, postoje tri simfonijska orkestra, tri profesionlana (pěvači u radnom odnosu) hora i još pet-šest vrhunskih horova. Ovi što misle da su Srbi po pitanju muzike jednodimenzionalni govore iz svog uskog ugla neobavěštenosti.

Dabogme. Najbolji amaterski hor je Obilic ( Krsmanac ) , a najbolji profesionalni je veovatno Radio Hor, mada je tu mrtva trka izmedju njih i hora Opere,
I jos treba reci da je Beogradska Fiilharmonija jedan zaista svetski orkestar.

Najveci deo Svabe znam iz universiteta brate ljuta mamba.

Verovali ili ne ali znam dosta Svaba koji slusaju Gorana Bregovica, Bobana Markovic i Shantel i dive se balkanskoj narodnoj muzici.

Naravno. Uvek bilo. Gete i Braca grim su ucili srpski zbog izrazite lepote srpske narodne poezije. Tako je to sa ucenim svabama. Al uvek imas one neobrazovane i polu0informisane, koji na Srbe gledaju kroz prizmu tupave arogancije i praznog samoljublja, tako tipicnog za germane nizih slojeva....

Чим споменемо ријеч „шота“ одмах помислимо на игру која се нажалост, игра на свакој српској свадби. Поријекло имена „шота“ долази од имена Шота Галица, жене србомрсца и одметника Азема Бејта из села Галице, који је својевремено харао по Косову и Метохији.
Шота Галица је после мужевљеве смрти зулумћарила и предводила одметнике. У српском народу сачувано је сјећање на ужасан догађај када је Шота ухватила шесторо српске дјеце, чобанчади код стада, на планини Мокри, повезала их, наложила ватру и све их бацила у огањ.
Док су деца горела Шота са „качаницама“ играла своју игру око ватре, оријала и пјевала: „Шоте мори шоте, шоте машала, давно желим шоте, мори, шоте, да те играм ја!“
На месту страдања невине дјечице подигнута је спомен-плоча која је стајала до краја I I свјетског рата, када су је комунисти уклонили да би сачували „братство и јединство“....

Чим споменемо ријеч „шота“ одмах помислимо на игру која се нажалост, игра на свакој српској свадби. Поријекло имена „шота“ долази од имена Шота Галица, жене србомрсца и одметника Азема Бејта из села Галице, који је својевремено харао по Косову и Метохији.
Шота Галица је после мужевљеве смрти зулумћарила и предводила одметнике. У српском народу сачувано је сјећање на ужасан догађај када је Шота ухватила шесторо српске дјеце, чобанчади код стада, на планини Мокри, повезала их, наложила ватру и све их бацила у огањ.
Док су деца горела Шота са „качаницама“ играла своју игру око ватре, оријала и пјевала: „Шоте мори шоте, шоте машала, давно желим шоте, мори, шоте, да те играм ја!“
На месту страдања невине дјечице подигнута је спомен-плоча која је стајала до краја I I свјетског рата, када су је комунисти уклонили да би сачували „братство и јединство“....

Име те жене качака је Ћерима, Шота јој је надимак, добијен вероватно по тој народној игри.
Понављам, сама игра је старија од тих догађаја.
То што је неко играо ту игру док је убијао Србе, не значи да је игра антисрпска, сем за Палму коме је Бетовен свирао на увце.

Back