Sony Vaio VGN-FE11M problem

LavLavLav

Početnik
Poruka
2
Jedan prijatelj mi je dao laptop da mu reinstaliram sistem (Sony Vaio VGN-FE11M), on ga je dobio iz Nemacke i laptop je bio na nemackom jeziku. U njega je bila Windows 7-ca, a na njemu su nalepnice od Windows XP-a. Podesio sam BIOS da prepozna CD od Windows 7, on ga prepoznaje do momenta kada mi trazi da pritisnem bilo koji taster, kada pritisnem ostaje crn ekran i nista se ne desava, probao sam sa nekolika CD-a Windows 7, isto se desava i sa 8.1, probao sam i Ubuntu ali javlja isto neki problem. Ubacam CD od Windows XP-a, tu sve normalno ide, instalacija dolazi do momenta kada se sam laptop restartuje, pojavljuje se logo Sony-ja, zatim logo Windows XP, a zatim plav ekran gde pise "Setup is being restarted..." Probao sam i SP1 i SP3, isto se desava. Zatim sam probao da HDD iz laptopa spojim sa mojim kompom, na njega instaliram Windows 7, vratim u laptop, i cim krene da se pali, cim se pojavi pocetni logo Sony-ja odmah se ili zacrni ekran ili resetuje. Ne znam sta vise da pokusam, pa ako neko zna bilo sta mnogo bi mi znacilo, jer je laptop sada neupotrebljiv.
Da li bi apdejt BIOSA nesto znacio? Trenutna verzija je R0070J3, a na Sony-jevom sajtu vidim da ima za njega R0074J3 verzija. Takodje ako sta znaci, Windows 7 je u njemu bio podeljen na Administrator i User. Tastatura je na nemackom, da li moze biti da trazi Nemacku verziju Windows-a?
Svaka pomoc je dobrodosla.

Prvo ne bi bilo loše da nabaviš (napraviš) instalacioni USB fleš umesto CD-a. Možda mu čitač nije kako treba, čim imaš problem i sa XP i sa Linuxom, znači nije do diska sedmice, što bi prvo svako pomislio.
Takođe neki Linux na USB da vidiš da li će normalno da radi live. Ako radi, ne bi trebalo da bude problema sa instalacijom (otprilike sve je u redu sa njegovim hardverom).

Naravno, podesiš u BIOS-u da podiže sa USB (ili ako ti možda prikaže USB kao drugi hard, onda da postaviš njega za prvi, pa boot HDD1)​
Za apdejt BIOS-a ne verujem da bi mnogo značilo, mada verovatno ne bi ni smetalo.
Podela naloga nema nikakve veze sa narednom instalacijom ako formatiraš HDD pre nove instalacije.
Nemačka tastatura može samo da smeta ako si pre nje koristio tastaturu sa našim rasporedom slova, ili hoćeš sad da koristiš našu, a nemaš na tasterima čćšđž.

Poslednja izmena:
Prvo ne bi bilo loše da nabaviš (napraviš) instalacioni USB fleš umesto CD-a. Možda mu čitač nije kako treba, čim imaš problem i sa XP i sa Linuxom, znači nije do diska sedmice, što bi prvo svako pomislio.
Takođe neki Linux na USB da vidiš da li će normalno da radi live. Ako radi, ne bi trebalo da bude problema sa instalacijom (otprilike sve je u redu sa njegovim hardverom).

Naravno, podesiš u BIOS-u da podiže sa USB (ili ako ti možda prikaže USB kao drugi hard, onda da postaviš njega za prvi, pa boot HDD1)​
Za apdejt BIOS-a ne verujem da bi mnogo značilo, mada verovatno ne bi ni smetalo.
Podela naloga nema nikakve veze sa narednom instalacijom ako formatiraš HDD pre nove instalacije.
Nemačka tastatura može samo da smeta ako si pre nje koristio tastaturu sa našim rasporedom slova, ili hoćeš sad da koristiš našu, a nemaš na tasterima čćšđž.
Hvala na odgovoru.
Ranije sam pokusavao da pokrenem Linux bez instalacije i nije mogao (sa CD-a). Dok sam pravio butabilan USB padne mi na pamet da proverim RAM memoriju. U njega stoje dve memorije po 2gb. Maknem jednu i pokusam, i sada uspeva da pokrene Linux bez instalacije, sve to sa CD-a. Vidim po netu da ima raznih problema oko RAM memorije, sto je izgleda meni pravilo problem. E sad, znam da problem moze da pravi ako su dve memorije razlicite, sto u mom slucaju nije, obe su iste i obe rade. Menjao sam im mesta i razne kombinacije sve radi sem ako su u paru. To mi je sada manji problem, samo da uspem da instaliram neku verziju Windows-a. :)

Back