Šolja s molitvom

Znaš, ima tih trenutaka kad te život podseti da nisi ni svetica ni kamen. Kad ti neko koga si volela kao sestru donese poklon, i ti se obraduješ… a onda otvoriš kesu i u njoj — šolja.
Keramička. Lepih boja. Možda čak i iz neke male radnje u Dublinu, gde sve miriše na sojine sveće i samopouzdanje…I kažeš: „Hvala, baš je slatka.“
A unutra te zaboli.
Ne zbog šolje, nego zato što si nekad mislila da ste vi više od razmene šolja. Jer kad je njena mama dobila otkaz, ja sam joj svako jutro nosila kiflu u školu. I nikad nismo merile. Delile smo.
Kad je bila zaljubljena u Marka iz osmog tri, ja sam špijunirala gde sedi u autobusu, da bi ga ona „slučajno“ pogledala. Iako meni tada niko nije bio zanimljiv — jer ja imam samo dve ljubavi. I obe su još uvek u meni, bez šolje.
I onda dođe iz Dablina, posle svih godina, u Gucci patikama, a meni donese šolju. Ne Gucci šolju. Ne ni Calvin Klein šolju. Nego onu sa citatom iz molitve, valjda da mi lakše padne.
I trudim se da ne budem ljubomorna. Zaista se trudim. Jer zavidnost nije vrlina, a ja sam, kako kažu, duhovno sazrela….
Ali nekad me nešto u meni pita tiho, skoro nežno:
Zar ja nisam bila barem za jedan sitan Klajn?
Šolju nisam ni koristila. Dala sam je mami. Rekla sam da mi je previše lepa da se pere svaki dan.
A sebi sam nasula čaj u staru, izbleđelu, onu koju mi je ona poklonila kad smo još delile i bicikl, i tajne, i smeh….
IMG_1732.jpeg

Та шоља заслужује поклопац. И бокал ладне воде, као водокотлић. Из такве се не пије.
За случај да се ненамерно сломи, рецимо испадне на бетон више пута, требало би да буде у дебљој кеси, да се оштри парчићи не распрше по депонији.

Та шоља заслужује поклопац. И бокал ладне воде, као водокотлић. Из такве се не пије.
За случај да се ненамерно сломи, рецимо испадне на бетон више пута, требало би да буде у дебљој кеси, да се оштри парчићи не распрше по депонији.
И треба да се разбије,ако се из ње не пије с поштовањем.
Боље да падне на бетон него да остане у руци оног
ко не зна да изговори молитву,
него је жваће као сендвич у 3 ујутру.
А ти… ти си увек знао где треба ударити,
да не остане ни један оштар руб којим бих могла да се посечем.
Хвала ти што си био бетон.
Ја сам била стакло —
али не било какво.
Оно витражно, што боји светлост.
Некад, кад буде време,
од истих парчића може се саставити нешто још лепше.
Али само ако ме ти поново урамљујеш.

Neki ljudi ne odu.
Oni samo prestanu da budu ono što su bili.
I to boli više nego da su nestali.
Jer ih gledaš, ali ih više ne prepoznaješ.
A srce pamti verziju njih koja više ne postoji.

Poklon ne mora da bude loš.
Ali kad dođe umesto prisustva - zaboli.

Nije te slomila šolja.
Slomilo te je to što je došla umesto nje.

Ipak, nisi pukla.
Stvorena da izdržiš i kad svi odu.

Ti znaš ko si.
I to je tvoja moć.

Zato čaj piješ iz stare šolje.
One koja zna tvoje ruke.
One koja pamti smeh.
One koja ne mora da se pere svaki dan,
jer je već oprana tvojom suštinom.

I kad je podigneš, ne čuješ keramiku.
Čuješ ono što nije otišlo.
🌺