Solarno grejanje?

Fernandic

Početnik
Poruka
12
Postavljanje solarnih panela u poslednje vreme je veoma atraktvino i primamljivo za investitore u smislu proizvodnje i prodaje električne energije, raznih podsticaja i subvencija. Budući da smatram da je to sve na "dugom štapu", imajući u vidu koliko je uređena država, interesuje me koliko je isplativo postaviti panele za dopunu grejenja, odnosno manju potrošnju ogrevnog materijala. Koliko se može uštedeti i da li se isplati korišćenje panela u ovu svrhu? Zamolio bih sve koji imaju iskustva i znanja da se uključe u temu i pomognu svojim savetima.

Isplativost najise najvise zavisi od broja suncanih dana tokom hladnog perioda. Kapiram da bi negde do Novembra-Decembra bilo moguce da se objekat u potpunosti zagreje ako ima dovoljno Sunca i dovoljna povrsina kolektora. Evo i sada bi verovatno dosta ljudi volelo da im je toplije u prostorijama gde provode dosta vremena.
Ne treba zaboraviti ni na grejanje vode za potrebe domacinstva. Pranje sudja, licna higijena... Ja bih u tom slucaju i ves masinu prikljucio na toplu vodu iz solarnih kolektora. Za to nije potrebna velika povrsina solarnih kolektora a usteda je ocigledna.
takodje moguce je napraviti solarni panel i u kucnoj radinosti za koje nisu potrebna velika ulaganja.

Vecina gradjana kojima je potrebna alternativa ili makar umanjenje racuna za grejanje zivi u stanovima.
U boksovima.
Kokosinjcima na sprat.
Oni nemaju prostora za postavljanje panela za solarno grejanje. Nemaju ni svoje zidove ni svoje krovove.

Oni koji zive u svojim kucama i imaju prostora za postavljanje solarnih panela, nisu ubogi i siroti i lako placaju struju za grejanje.
................................................................

Kad podvucemo crtu, kome uopste trebaju solarni paneli? Novinarima? Naucnicima? Napaljenim klincima koji zavrsavaju tehnicke skole?

Prvo pravilo biznisa: nije vazno kakav proizvod imas, nego kakvo trziste imas.

Vecina gradjana kojima je potrebna alternativa ili makar umanjenje racuna za grejanje zivi u stanovima.
Evo npr. ja živim u stanu pa opet želim umanjenje računa za grejanje :)

ok, shvatam tvoju poentu, no moje pitanje se nije odnosilo na pojedinačno domaćinstvo, nego na manji objekat, tipa škola, bolnica, zgrada određenog preduzeća, i umanjenje troškova grejanja tih objekata. dugoročno.. ;) Moja je greška što nisam napomenuo. Mada s obzirom na troškove postavljanja panela, verovatno je i period isplativosti dosta duži.
U potpunosti se slažem, ali ponavljam, pitanje se odnosilo isključivo na umanjenje troškova grejanja na dugoročnom planu ako je to moguće, postavljanjem solanrnih panela.

Hvala na odgovorima i savetima, sigurno će biti od koristi.

"manji objekat, tipa škola, bolnica, zgrada određenog preduzeća" se finansira iz budzeta lokalne samouprave.
Lokalne samouprave su mesta gde se peru partijske pare.
Tamo gde se peru pare nisu potrebne ustede, pa cak ni ustede za grejanje.

Drugo: za takve objekte je neophodno raspisati tender i kupiti atestirani proizvod od najboljeg od tri ponudjaca.
Tri ponudjaca? Nema u ovoj zemlji ni jednog.
Samogradnja ne dolazi u obzir zbog nedostatka atesta o neotrovnosti izolacionih materijala, ponasanju leti, zastiti od pozara i slicnim pravnim zackoljicama.

Sto se preduzeca tice, ona se u ovoj zemlji (opet se ja ogranicavam na ove prostore) bave prometom, legalnom i nelegalnom zaradom. Dok preduzece raste, ima viska para za placanje skupog grejanja. Kada preduzece pocne da tone, gazde isuse racun i onda nema ni za dogrevanje. Malo je preduzeca koja su ziva vise od 20 godina, sto je projektovano vreme za isplativost ulaganja u grejanje.

Zao mi je, ali ne u Srbiji.

U boksovima.
Kokosinjcima na sprat.
Oni nemaju prostora za postavljanje panela za solarno grejanje. Nemaju ni svoje zidove ni svoje krovove.

Oni koji zive u svojim kucama i imaju prostora za postavljanje solarnih panela, nisu ubogi i siroti i lako placaju struju za grejanje.
................................................................

Kad podvucemo crtu, kome uopste trebaju solarni paneli? Novinarima? Naucnicima? Napaljenim klincima koji zavrsavaju tehnicke skole?

Ovo je totalno naopako razmisljanje. Ko ima pare nema potrebe da stedi. Nemci imaju jedno 5x veci standard od nas ali im to ne smeta da gledaju gde ce da ustede svaki cent. Stavljaju po 15-20cm pa i vise debelu izolacuju na kucama i zgradama. Kupuju na snizenjima, koriste alternativne izvore energije kad god je to ekonomski opravdano, sekundarne sirovine... A mi em smo siromasni em se razbacujemo na sve strane.

Ovo je totalno naopako razmisljanje. Ko ima pare nema potrebe da stedi. Nemci imaju jedno 5x veci standard od nas ali im to ne smeta da gledaju gde ce da ustede svaki cent. Stavljaju po 15-20cm pa i vise debelu izolacuju na kucama i zgradama. Kupuju na snizenjima, koriste alternativne izvore energije kad god je to ekonomski opravdano, sekundarne sirovine... A mi em smo siromasni em se razbacujemo na sve strane.

Tako je.
Pogledaj nemacke milionere, bogati nekoliko generacija zive vrlo skromno i normalno.
Al ovi tranzicioni sto su se obogatili za 4 godine partijske vladavine i kofer-akcija, kupuju blindirane automobile, jahte, i svojim svalerkama salone i parfimerije, bogato hraneci frustracije.
Mnogo je vise onih za koje nikada necemo cuti, kojima je bogatstvo potrajalo pet do deset godinica, dovoljno da otvore preduzetje i da s tu ladju vladaju sve dok pare ima.
Takva preduzetja ne stede, rasipaju jer su puni s pare ko brod od kreza, i jer svi u selo treba da vide da su oni puni s pare.
Siromasni smo mi, al ne u novcanik nego u glavu. Prosetaj nekim novim "soping molom", odaberi lokal i broji musterije. Retki su oni koji imaju promet veci od kirije. Radi se sa gubitkom, ali je imidz biz mis mena ono sto se rado placa.
A bogati biz mis men ne stedi nego ima savijen stos para u svakom dzepu. Para od dedine njive ili para od stranke. Sigurno ne od svog "biznisa".

Poslednja izmena:

Slažem se, samo sirovine poput papira, pvc i sličnih materijala koji se koriste za proizvodnju ambalaže, reklamnog i drugog štampanog materijala jeftinija čak i do 35% nego u Srbiji, zahvaljujući reciklaži koja je kod njih otišla prilično daleko.

Naravno da izolacija igra prilično značajnu ulogu, ali što se tiče solarnih panela ( kojih ima dosta vrsta) mislim da je to ipak rezervisano za velike objekte, ako je u pitanju kuća ili veći prostor za grejanje koji je kombinovan sa električnim ili nekom drugom vrstom grejanja sigurno na duže vreme se isplati, i ove godine je najjeftinije se grejati na struju ili niskokalorični ugalj, vremenom će i to postati luksuz.
Ima dosta tema po forumima vezanih za solarne kolektore, ali mi smo ipak daleko ispod razvijenih zemalja.
Pored solarne energije, postoje i toplotne pumpe koje daju odlične rezultate, peći ili sagorevači peleta itd.

Meni je sa juzne strane kuce zaklonjeno sunce ali da nije sigurno bih probao da napravim ove "uradi sam" panele. Relativno malo ulaganje a potencijalno velika korist.

gledam sajtove firmi koje nude solarne panele i sve to deluje ok,samo bi tebao da se ovde javi neko strucniji da objasni ako se npr. na krov stavi 5 do 10 panela i kojih,koliko će el. energije da proizvedu,koja je cena ugradnje i sl.

Savetujem oprez sa samogradnjom..
"Uradi sam" moze da uvede topao vazduh u stan, ali u vecini slucajeva osim toplog vazduha u stan ulazi staklena vuna (kamena vuna).
Postoje dve vrste vune, ona koja se koristi za TA peci i ta nije jezivo opasna,
i ona koja se koristi za spoljnu izolaciju zgrade, kosta tek cetvrtinu cene a izgleda isto kao prva. Nju ne zelite da udahnete.

Ako je za utehu, ljudi koji prodaju reparirane TA peci ne prave razliku, pa zbog neznanja i znacajno nize cene u njih ugradjuju jeftiniju vunu.

Dok preduzece raste, ima viska para za placanje skupog grejanja. Kada preduzece pocne da tone, gazde isuse racun i onda nema ni za dogrevanje
Nažalost, dosta istine se nalazi u ovoj rečenici, s tim što bih dodao da se u situaciji dok preduzeće raste ne razmišlja o tome kako će biti kad počne da tone i onda kad stvarno tone rezovi na sve moguće načine, otpuštanja, štednja na svim mogućim nivoima, pogotovo je to odlika onih
što su se obogatili za 4 godine partijske vladavine i kofer-akcija, kupuju blindirane automobile, jahte, i svojim svalerkama salone i parfimerije, bogato hraneci frustracije
. Znači dok se ima para troši se, kad nema štedi se! Moja moto iz tinejdžerskih dana :D
E pa neće moći moraju i oni od tog tvog parčeta hleba da oduzmu a moraš da budeš i na njih priključen..
Naravno da će da uzimaju, kao uostalom i za sve ostalo, samo je pitanje da li više ili manje :)

Uglavnom došli smo do nekog zaključka da u našoj državi postavljanje solarnih panela na razne objekte i nije neka investicija i ušteda, 20 godina je ipak previše. S druge strane u Srbiji i okruženju postoje određene ustanove koje su izvršile postavljanje solarnih panela na svoje objekte i funkcionišu sigurno ne duže od 3 godine, a već iznose neke činjenice o godišnjim uštedama od 10-20-30%, sad da li u svrhu reklame ili stvarno ne znam.Bilo bi dobro kada bi neko ko radi jednoj takvoj ustanovi izneo svoje viđenje ili neko ko je već postavio panele da li na kuću, zgradu ili nešto treće, čisto da se vidi i ta druga strana medalje.

Ima tu raznih popusta od grada ako staviš solare i može da se dobije kredut za izgradnju kuće ili troduplih prozora koje ti oni odrede da mora da se uzne i tako dosta popusta ali zato i dosta obaveza.Mora toplotna zaštita kuće od 17 cm debljine .Sve će to doći i kod nas ako uđemo u EU.

pa ne znam bas kod nas ko bi to sebi mogao priustiti a vidjao sam na ne tako luxuznim kucama
takođe, viđao na mnogo skromnih kuća, i to u kombinaciji sa iskoričćavanjem energije vetra, kako se zovu već te stvari - vetroagregati? Uglavnom primetio sam da na jednoj kući iz godine u godinu postoji sve više panela i vetroagregata. A slagaću možda ako kažem da je na početku bio samo jedan solarni panel, ne znam. Sve su prilike da ću sledeći put kada budem prolazio kraj te kuće potražiti i vlasnika i popričati s njim :)

Tako je.
Pogledaj nemacke milionere, bogati nekoliko generacija zive vrlo skromno i normalno.
Al ovi tranzicioni sto su se obogatili za 4 godine partijske vladavine i kofer-akcija, kupuju blindirane automobile, jahte, i svojim svalerkama salone i parfimerije, bogato hraneci frustracije.
Mnogo je vise onih za koje nikada necemo cuti, kojima je bogatstvo potrajalo pet do deset godinica, dovoljno da otvore preduzetje i da s tu ladju vladaju sve dok pare ima.
Takva preduzetja ne stede, rasipaju jer su puni s pare ko brod od kreza, i jer svi u selo treba da vide da su oni puni s pare.
Siromasni smo mi, al ne u novcanik nego u glavu. Prosetaj nekim novim "soping molom", odaberi lokal i broji musterije. Retki su oni koji imaju promet veci od kirije. Radi se sa gubitkom, ali je imidz biz mis mena ono sto se rado placa.
A bogati biz mis men ne stedi nego ima savijen stos para u svakom dzepu. Para od dedine njive ili para od stranke. Sigurno ne od svog "biznisa".

ovo boldovano kaze svu problematiku:(
inace, solarna energija nije jos uvek isplativa ni u Nemackoj, gde su subvencije vece od pola investicije.

gledam sajtove firmi koje nude solarne panele i sve to deluje ok,samo bi tebao da se ovde javi neko strucniji da objasni ako se npr. na krov stavi 5 do 10 panela i kojih,koliko će el. energije da proizvedu,koja je cena ugradnje i sl.

kad, ako uđete u eu, onda će te imati obavezu imati određeni postotak proizvodnje el. energije iz obnovljivih izvora, u hrv je tp otprilika 400000krovova kuća ili samostalnih objekata, na obiteljsku kuću inače, optimalno je imati do 10kilovata izlazne energije. kod nas je dakle potrebno imat urednu dokumentaciju kuće, suglasnost distributera i rješenje državne agencije( to ide sporo). kad se sve prikupi imaš mogućnost sam kreditirat postavljanje i dijelit dobit( struja ide u mrežu po povlaštenoj cijeni za kilovat)70-30 za tebe ili ne ulagatništa i dijelit dobit 60-40za investitora, praktično iznajmljuješ krov. pretpostavljena dobit za tebe je do 200eur mjesečno plus bojler od 300litara tople vode. ja sam ušao u to i kao iznajmljivač krova i kao posrednik za sklapanje ugovora za jednu firmu. čini mi se posao koji može potrajat. inače ugovori se potpisuju na 14 godina a poslije kompletna instalacija ostaje na krovu i koristiš je sam ili je možeš skinuti o trošku firme. vijek trajanja je 25 godina s tim da efikasnost poslije 14 godina naravno pada.

kad, ako uđete u eu, onda će te imati obavezu imati određeni postotak proizvodnje el. energije iz obnovljivih izvora, u hrv je tp otprilika 400000krovova kuća ili samostalnih objekata, na obiteljsku kuću inače, optimalno je imati do 10kilovata izlazne energije. kod nas je dakle potrebno imat urednu dokumentaciju kuće, suglasnost distributera i rješenje državne agencije( to ide sporo). kad se sve prikupi imaš mogućnost sam kreditirat postavljanje i dijelit dobit( struja ide u mrežu po povlaštenoj cijeni za kilovat)70-30 za tebe ili ne ulagatništa i dijelit dobit 60-40za investitora, praktično iznajmljuješ krov. pretpostavljena dobit za tebe je do 200eur mjesečno plus bojler od 300litara tople vode. ja sam ušao u to i kao iznajmljivač krova i kao posrednik za sklapanje ugovora za jednu firmu. čini mi se posao koji može potrajat. inače ugovori se potpisuju na 14 godina a poslije kompletna instalacija ostaje na krovu i koristiš je sam ili je možeš skinuti o trošku firme. vijek trajanja je 25 godina s tim da efikasnost poslije 14 godina naravno pada.

Ovde čovek ladno obećava da ako kupite od njega panele od 75 kWh(koji su to paneli?)i opremu za 100.000 € i sklopite ugovor sa elektrodistribucijom a sve je napisano u fazonu-lako ćemo,imaćete
mesečno zaradu 2400 €:)

http://www.solarni.rs/usteda.htm

Poslednja izmena:
Ovde čovek ladno obećava da ako kupite od njega panele od 75 kWh(koji su to paneli?)i opremu za 100.000 € i sklopite ugovor sa elektrodistribucijom a sve je napisano u fazonu-lako ćemo,imaćete
mesečno zaradu 2400 €:)

http://www.solarni.rs/usteda.htm

mislim da nema šanse da bude tolika zarada. trebaš prvo vidjet kolika je garantirana otkupna cijena kilovat sata i to ne plaća elektrodistribucija od svog novca nego od takse koja se plaća za energiju iz obnovljivih izvora. ovde je otkupna cijena kilovat sata tri puta veća neko što domaćinstva plaćaju elektrodistribuciji. s tim da ovde imaš mogućnost manje zarade ali bez ikakvog rizika. gledajući bližu povijest na našim prostorima , mislim da je ludo ulazit u kupnju i kredit. sutra se sve može srušit a banke uvik prežive, i ostanu ti za vratom.

mislim da nema šanse da bude tolika zarada. trebaš prvo vidjet kolika je garantirana otkupna cijena kilovat sata i to ne plaća elektrodistribucija od svog novca nego od takse koja se plaća za energiju iz obnovljivih izvora. ovde je otkupna cijena kilovat sata tri puta veća neko što domaćinstva plaćaju elektrodistribuciji. s tim da ovde imaš mogućnost manje zarade ali bez ikakvog rizika. gledajući bližu povijest na našim prostorima , mislim da je ludo ulazit u kupnju i kredit. sutra se sve može srušit a banke uvik prežive, i ostanu ti za vratom.

Da se uloži gotov novac pa je rizik a kamoli da uzmeš kredit i ko će dati kredit od 100k €?

Ovo boldovano mi nije jasno.Kako bez ikakvoga rizika?

Back