Solarni znaci na starim kućama

• Začetnik teme Začetnik teme Holy1
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Holy1

Ističe se
Poruka
2.671
Dobar dan.

Svako ko živi u Vojvodini morao je primetiti na starim kućama ucrtane solarne znakove. Interesuje me dublje znacenje ovog znaka na kući?
Ranije sam mislio da se svaka kuća, koja je pravljena u pravcu istok-zapad, a tako da je istok na ulazu, obelezavala sa solarnim znacima. No medjutim, razuverio sam se posto sam vidjao i kuce koje su napravljene u smeru zapad-istok, ili sever-jug.

U našem starom selu odakle su mi preci, sve su kuće pravljene u pravcu istok-zapad, tako da ulaz bude na istoku.
Takodje na grobljima se pokojnik sahranjivao u pravcu istok-zapad = tako da mu glava bude na zapada, a noge na istoku. Za to predpostavljam, da predstavlja radjanje i smrt. Čovekove noge pretstavljaju trenutke od momenta radjanja, iduci do glave je uzrastanje.

Dobar dan.

Svako ko živi u Vojvodini morao je primetiti na starim kućama ucrtane solarne znakove. Interesuje me dublje znacenje ovog znaka na kući?
Ranije sam mislio da se svaka kuća, koja je pravljena u pravcu istok-zapad, a tako da je istok na ulazu, obelezavala sa solarnim znacima. No medjutim, razuverio sam se posto sam vidjao i kuce koje su napravljene u smeru zapad-istok, ili sever-jug.

U našem starom selu odakle su mi preci, sve su kuće pravljene u pravcu istok-zapad, tako da ulaz bude na istoku.
Takodje na grobljima se pokojnik sahranjivao u pravcu istok-zapad = tako da mu glava bude na zapada, a noge na istoku. Za to predpostavljam, da predstavlja radjanje i smrt. Čovekove noge pretstavljaju trenutke od momenta radjanja, iduci do glave je uzrastanje.
Zbog cega te to interesuje?

pa potrebno je i truda i vremena naslikati to, a simboliku ima cim su svi to radili..Danas to ljudi ne razumeju, niti hoce da crtaju, mada je mnogo brze i lakse - imas kalup i nacrtas.
Brate, pricas mi o solarnim celijama na krovovima, i o tradiciji...
A sada kazes... Mada vise i ne kazes, nego, dobro je...😅
Pricas o umetnosti.
Odakle te to stvatno interesuje?
I zbog cega?
Ces se vendzas po krovovima i oslikujes da bude ubavo?😅

g.JPG
h.JPG
rt.JPG

Brate, pricas mi o solarnim celijama na krovovima, i o tradiciji...
A sada kazes... Mada vise i ne kazes, nego, dobro je...😅
Pricas o umetnosti.
Odakle te to stvatno interesuje?
I zbog cega?
Ces se vendzas po krovovima i oslikujes da bude ubavo?😅
Verovao sam da su ljudi u proslosti mogli da se orijentisu na osnovu ovih znakova na kucama, gde je istok a gde zapad. Znam da moja baba sve orijentise u pravcima sveta. Pa kaže "Selo je južnije." i sl. Ako bi se neko izgubio u selu u nekom selu, mogao bi se orijentisati.

Ne. Simbolike ima siguran sam. Svako se trudio da na svojstven način bude kreativan sa tim solarnim znacima. Uglavnom su na istočnoj strani kuće. Povezano je sa nekim od nasih narodnih verovanja..
Uh, pa ne znam, jer imas i ove prozore koji su lepo uradjeni, kao prema onim korintskim stubovima u Staroj Grckoj. Nekako na osnovu krova, prozora mogu da zakljucim da je vise u pitanju stil i da se ukrasi kuca nego do simbolike

Back