Sofia, Bugarska

Pa od mog iskustva mozes da vidis dosta a i mozes nista da ne vidis. Sofija je zanimljiv grad (koliko toliko) Moze da se vide stvari iz Rimskog doba posto taj grad je sagradjen bukvalno na ruinama starog rimskog grada, mogu da se vide zgrade iz klasicnog doba ili "bugarskog renesansa", videces dosta socijalisticke zgrade i blokove (ustvari vecina Sofije je sagradjena od takvih zgrada) i mozes isto da vidis savremene i moderne zgrade i tako dalje. Toliko za infrastrukturu. Centar je lep i evropski (ostali deo Sofije ne mogu da kazem da je uopste evropski) Imas veoma lep pogled prema Vitoshi (planina blizu Sofije) i vazduh je znatno bolji od ovog u Beogradu, a zimi ti je kao u bajkama, Vitosha sva u snegu, oblaci oko nje, a ti se smrzavas i gazis po snegu. Ali u sustini Sofija ne moze da te ocara nikako, jedino ako volis istoriju i da se setas iz ex-SSSR gradove onda ces biti impresioniran. Kao provod, ima jako puno razlicitih diskoteke, klubove i mesta za zabavu i odmor, jedan od najboljih klubova za elektronsku muziku u celom svetu (Yalta Club) se nalazi upravo tamo i to u centru grada i ako volis da slusas House, Trance i t.d. bices vise nego zadovoljan jer stalno dolaze svetski didzejevi. Cene su ti slicne kao u Beogradu, nema skoro nikakve razlike moze nesto da nadjes skuplje a drugo jeftinije, mozes da nadjes stotine mesta gde mozes da jedes od brze hrane do kvalitetnih restorana sa normalnim cenama, jos ima i Subway od brze hrane to ti je najveca korporacija za brzu hranu u svetu, ima vise restorana u svetu od McDonald's-a i da ne volis brzu hranu opet ti ga preporucujem jer u tom restoranu ides i biras kakav sendvic da ti naprave a stvari koje ti stavljaju su veoma sveze i kvalitetne, taj restoran naprimer mozes da ga nadjes bilo gde samo da se setas, sigurno ima preko 30 mesta u Sofiji. Za odeca i tako dalje, sve sto nadjes ovde nacices i tamo, najvise se kupuje iz trznih centara (molove) ima ih 4 ili 5 u Sofiji i ima stvarno dosta stvari sto je normalno za jedan trzni centar. Od bugarske hrane - pa ne znam sta da ti preporucim, stvarno. Nikada nisam znao sta da preporucujem ljudima kada je u pitanju hrana jer sam vegetarijanac.

Minuse - ima pasa lutalica dosta po Sofiji ali skoro svi su bezopasni, ako odes malo van grada mozes da nadjes cigane, lopove koje mogu da te smaraju da im dajes pare ili slicno. Pogotovo na glavnoj stanici gde staju vozovi, tamo uvek mozes da vidis takve a i ne samo takvi nego i ljudi koji izgledaju normalno a smaraju ljude (kao sto sam video pre 2 godine - jedna baba je ulazila u voz za Beograd i neki deda joj je pomogao sa stvarima i ona mu se zahvalila a on je poceo da je smara da joj da pare za to, posto joj je nosio te stvari do voza i jedva je uspela da ga otera). Drugo nemoj da ulazis u nezavisno taksi, tojest ako nema nigde reklame ili naziv taksi kompanije nemoj da ulazis jer su ti sigurno skuplji, a ako vidis slucajno taksi koje nije zute boje (ja do sada u celoj Bugarskoj nisam video to) nemoj uopste da ulazis, svako taksi u Bugarskoj ti je zute (ili zlatne) boje i tako je to vec 40-50 godina. Kupuj kartu ako putujes autobusom jer cesto ulaze i traze karte za proveru, kazna bez karata je 20leva (10 evra). Toliko od mene za sada. Nisam ziveo tamo vise od 2 nedelje ali ceo zivot prolazim od tamo, znam kako se je izmenio grad i sam bugarin (iako se ne smatram za bugarinom ili srbinom ili bilo kakvom konkretnom osobom) :)

p.s. Vitoshka ti je ulica kao Knez Mihajlova u Beogradu, a Vitosha ti je planina

Back