СОЧИВО

Милунка Савић

Buduća legenda
Poruka
35.890
-мој рецепт-

Састојци за 3 особе:

900 гр сочива
3 главице лука
500 гр сланине
1 коцка за супу
3-4 кашике ајвара
3 свежа парадајза или сок од парадајза, 1 чаша (2 дл)
1 дл кечапа
1 кашика јабуковог сирћета

Сочиво претходне вечери потопити у воду. Сутрадан просути ту воду, налити свежу и ставити да прокључа, додати коцку за супу, па смањити ватру.
Док се то тако кува, у тигању продинстати исецкани лук, да постане стакласт. Такав лук додати у сочиво. Затим, на истом тигању пропржити сланину, па и њу додати у сочиво.
Ситно исецкани парадајз опет у истом тигању продинстати, па кад се „укаши“, убацити у сочиво.
Или, само улити у њега сок од парадајза.
Додати сочиву затим и 3 супене кашике ајвара. Најбоље домаћи, наравно, а ко нема, а може да си приушти, нек узме „Бакину тајну“. Такође, добар је и куповни робне марке „Премиа“ (у „Максију“).
Додати кашику јабуковог сирћета и кечап.
Све то оставити да се крчка, на 2, или 1и по, у зависности од шпорета, и самога сочива, још око пола сата до 45 минута. С времена на време промешати, пазећи да се не ухвати по дну и загори.
На крају, кашичицу брашна и кашичицу алеве паприке размутити у мало воде и додати као запршку, по потреби, ако се већ само није довољно згуснуло.
Наравно, количина ајвара, сланине, парадајза/сока, и кечапа може се одредити по укусу, како коме одговара.

Пријатно!

10644953_10205702437944575_144711495650839728_n.jpg

(Ово може трајати два дана, а можда и три, у зависности колико га једете).
:)

danas sam napravila socivo neki moj miks(nisam zagorela kuhinju jeeeej):
200 g sociva iz =zdrave hrane(bruka koliko je jeftino)
potopite u vodu na nekoliko sati(mada je bolje da odstoji peko noci)
onda iscedite tu vodu,sipate u serpu vrelu dodate ono socivo sto ste izcedili,i u ukljucite ringlu na najace,i pustite da se krcka jedno 10,15 minuta..
e sad ima milion varijacija po netu...a sam posle 15 minuta icedila opet,stavila u tiganj ulje,kad se ugrejalo ubacila socivo,pa malo przila,dodala posle umucen brasnoi u vodi da mu da gustinu,alevu papriku persun,origano(malo)(ono ubacivala sam sta sam stigla,kuhinjski ruletXD),vegeta,pa sam to batalila i krnula so ono przis ga dok ti ne deluje njaaam..i gotovo..
posle jos dodas seze salate sa mladim lukom i bog da te vidi:D

- - - - - - - - - -

mada za socivo mislim da je najbolje da se przi preko crnog luka,ali avaj ne bese gau frizideru:)

- - - - - - - - - -

ovo je po meni dovoljno za 2 osobe,3 ako ste kanarinciXD

- - - - - - - - - -

zapravo ja i brat cepamo po drugi tanjir..znaci 200gdovoljno za 4 tanjira..

ja stavim sitno seckani luk da se dinsta i kad bude dobar dodam persun,sargarepe,paskarnat
posle toga dodam dimljena rebra za smek i neku *ugl kolenicu,mada stavim sta ima)

pa tek posle stavim socivo.
krknem zacine koje god imam cesto i neki fant.
posle ubacim 2 srednja krompira seckana na krupnije
kad se krompir skuva dotle je sve kako treba.
pre nego sto ga skinem jedno pola sata sipam paradajz i dodam 4 kocke mlecne cokolade

naravno ovo uvek kuvam u kotlicu :malav:

onaj moj kotlic je 15 litara do gore. ali ugl izadje oko 11-12 litara.
a svi ovi sastojci su od oka ili od prilike

Poslednja izmena:

Back