Naznacih jedan od kriterijuma koji ja imam, a to je da li osoba moze da podnese sazaljenje...
Ako ne moze, onda jeste sociopata...
Crno u dusi u smislu povredjenosti koja ne prolazi...tinja...je takodje siguran znak sociopate...
Sociopata je i onaj koji ima prirodne tendencije ka nekim prirodnomoralnim zabranama....
Npr ako postoji porodica onda sam protiv incesta, bilo kog oblika ,, ne zbog gena, pa nece oni da se mnoze vec da se k....., vec zbog rusenja svakog porodicnog odnosa ......ne moze dva odnosa a da oba budu ispoljena ...
Prema deci, s tim sto ja decu ne tumacim sa 18....vec nekom drugom tehnikom.....npr coveku od 40 dete je sve ispod 23,24.....coveku od 60 , dete je sve ispod 29......
To je subjektivno , ali ima neke druge logike...
Najgora stvar je sto ne mozete sociopatologiju definisati preko moje logike, prvo zato sto ima milion ljudi sa manje razmisljanja i znanja, drugo zato sto se sociopatologija treba definisati preko emocija i znanja o tim emocijama....a to znaci da sociopatologiju moze da ustanovi samo osoba koja je sociopatoloska....
To je ireverzibilan proces, tj jednom poceta sociopatologija ne moze da se ispravlja jer je obicno vezana za dusu i strasti...Mislim moze, ali tesko da ce onaj koji je vec dozvolio da udje u sociopatologiju uraditi vise od disciplinovanja ispoljenja...a ne ciscenja motivatora...(deo licnosti koja motivise osobu)...
Za razliku od obicnih ljudi ja znam da se svaka pojava moze definisati iako joj ne znate pocetak....
Moze se definisati, ali bitnije je sto se moze i detektovati....samo se treba prouciti i nece biti problema..
Ne znaci da sam ja jos prokljuvio sta bi bila sociopatologija a da je ne opisem kao destrukcija drustvenog uredjenja i zivota dejstvom na bilo koju kariku tog drustva, bilo kog clana..
Mozda bi pomoglo to sto ja drustvo definisem kao zajednicu , ali i kao konstrukt koji pomaze ispoljenju potrebe pojedinca ka socijalizaciji , a ona je potrebna iz milion razloga...
Znaci tracarenje je sociopatoloski cin...uvelicavanje i mozda i laganje radi interesantnog nije...
Pazite apsurd,....istina radi interesantnog jeste sociopatoloska a laganje radi interesantnog nije...
To je zato sto osoba koja traga za istinom automatski ulazi u bar jedan oblik sociopatologije, ali iz motiva interesantnog tracarenja...., dok osoba koja izmislja je to ucinila radi licnog ispoljenja....i dobijanja polozaja....pogodnosti ili cega vec...
Onog trenutka kada osoba pocne da laze sa mislju o nekom drugom a ne o sebi i onome kome prica, tog trenutka ona postaje patoloska zato sto vise nije slucaj laganja vec slucaj laznog tracarenja....najgore varijante...
Danasnji politicki sistem je sam po sebi sociopatoloski.a zatim i po dejstvu...
Vecina ljudi su sociopatoloski....
Prednost je sto nisu na svim oblastima, ali to je mala uteha kad se zna da ce jedna oblast biti dovoljna da sociopatologija dodje do ekstrema...
Kod ekstremizacije sociopatologije imate skoro pravilo da se potezu sva oruzja sa obrazlozenjem da je osoba prva napadnuta, da se brani...da je u pravu i pravdi...
To znaci da ce tracara itekako preci meru i potegnuti makaze, secuci strik, kraduci odecu ili cak i dubioznije stvari...
Ako potraje pojacanje , moze doci do tragicnog zavrsetka...
Tako da ne postoje apsolutno beningne sociopatologije...