Sociopata

BlackLeather

Iskusan
Banovan
Poruka
6.173
Sociopat je naziv za osobu oboljelu od antisocijalnog poremećaja ličnosti. Oni nisu psihički ili fizički bolesni, već imaju kriva moralna i ostala uvjerenja. Nepoznati su im osjećaji krivnje, sućuti, kajanja itd. Ako se otkrije na vrijeme, poremećaj se može ispraviti. Simptomi su okrutnost prema životinjama, piromanija, i mokrenje u krevet dulje nego što je to normalno.
Opis psihopata ili sociopata:

1.napasni i arogantni prema žrtvama, a prema ostalima dragi i ljubazni

2.hladni i proračunati

3.dobri su glumci, za njih ne vrijede zakoni i moralne norme

4.često ih se može uhvatiti u nekim kriminalnim aktivnostima

5.oni koji ih otkriju, odmah postaju njihove žrtve i sva svoja (ne)djela prebacuju na njih

6.ne pokazuju empatiju, sažaljenje i krivnju.

Šta me je zaintrigiralo?
Kaže, nije pshička ni fizička bolest, već poremećaj kriterijuma?
Dobro nije mi wiki neki izvor, ali svejedno, ako sociopatija, ovako opisana ne vodi u neki kriminalitet i zločinaštvo, u čemu je problem?
U čemu je problem sa hladnoćom, odsustvom moralnosti, emaptije i krivice? Sigurno se u tome pronalaze ljudi koji nisu to odsustvo iskoristili za antisocijalno delovanje i povredjivanje drugih?

Šta me je zaintrigiralo?
Dobro nije mi wiki neki izvor, ali svejedno, ako sociopatija, ovako opisana ne vodi u neki kriminalitet i zločinaštvo, u čemu je problem?
U čemu je problem sa hladnoćom, odsustvom moralnosti, emaptije i krivice? Sigurno se u tome pronalaze ljudi koji nisu to odsustvo iskoristili za antisocijalno delovanje i povredjivanje drugih?

Nije problem. Razne studije pokazuju da su vecina advokata, raznih menadzera, politicara sociopate...
Ali odsustvo empatije je zajebana stvar. Covek bez tih nekih osnovnih kocnica tipa empatija, krivica, moralnost je samo malo inteligentnija zivotinja. I postoji stalna opasnost da ta zivotinja povredi nekoga.

sta ste toliko zapeli sa animalizmom kao necim izrazito losim I negativnim
aj da pogledamo malo..ne moramo dalje od visi sisara kao bliskih coveku..
npr zivotinje koje imaju sezonu parenja muzjaci se sukobljavaju oko zenke ALI da li se u tim borbama ubijaju na mrtvo? NE ..desava se da se recimo jelen nabode na rog drugog jelena I crkne ali nije namera ubijanje..isto I borbe za dominaciju medju vukovima..nece vuk ubiti porazenog vuka iako ce ga mozda naterati van copora ..
sta covek vako civilizoavn I inetligentan radi? ubijamo se I mucimo izivljavamo jedni nad drugima I gora zverstva cinimo nego bilo koja druga zivotinja

ili kako glasi ona
"covek je coveku najveca zver"..
ziva istina..

Sociopata nema osecaj empatije, i ne mari za druga ziva bica. Najbolji primer je mozda serijski ubica, to je onaj klasicni primer sociopate koji ne oseca nimalo empatije prema svojim zrtvama.
Mene zanima sta od coveka nacini sociopatu, da li se covek radja takav, lisen emocija, ili se takav postaje pod dejsvtom neke traume?

Primera radi, cesto zlostavljaci dece i sami kazu kako su bili zlostavljani kao deca, sad da li je to izgovor, "e nisam ja kriv, imao sam traumu pa sam postao to sto jesam" ili nesto drugo ne znam.
Takodje, zasto sociopata radi to sto radi? Da li tako uspostavlja kontrolu nad traumaticnom situacijom koju je preziveo? Izmisljam sada, ali ako je nekog zlostavljala i tukla majka kao dete, da li ta osoba bira kao svoje zrtve starije zene (po uzoru na majku) i onda "uspostavlja" kontrolu, tj. stavlja sebe u polozaj moci, jer kao dete nije mogao da se odbrani od zlostavljaca?

Sociopat je naziv za osobu oboljelu od antisocijalnog poremećaja ličnosti. Oni nisu psihički ili fizički bolesni, već imaju kriva moralna i ostala uvjerenja. Nepoznati su im osjećaji krivnje, sućuti, kajanja itd. Ako se otkrije na vrijeme, poremećaj se može ispraviti. Simptomi su okrutnost prema životinjama, piromanija, i mokrenje u krevet dulje nego što je to normalno.
Opis psihopata ili sociopata:

1.napasni i arogantni prema žrtvama, a prema ostalima dragi i ljubazni

2.hladni i proračunati

3.dobri su glumci, za njih ne vrijede zakoni i moralne norme

4.često ih se može uhvatiti u nekim kriminalnim aktivnostima

5.oni koji ih otkriju, odmah postaju njihove žrtve i sva svoja (ne)djela prebacuju na njih

6.ne pokazuju empatiju, sažaljenje i krivnju.

Šta me je zaintrigiralo?

Pa mnogi ljudi poseduju baš ovakve karakteristike pa opet nisu izvršili neko krivično delo.
Ove karakteristike su jednostavno nađene kod psihopata koji su izvršili najteže zločine.

Mnogi ljudi imaju kočnice, možda nikad i ne dođu u takvu situaciju, a ceo život recimo jesu negde hladni prema drugim ljudima, nisu baš neke idealne komšije, nemaju neki veći krug prijatelja, ali sasvim dobro funkcionišu u svom malom svetu koji su formirali.
..
ipak ovi ljudi možda imaju ove karakteristike, ali oni nisu učinili ništa kako bi bili kvalifikovani kao psihopate

Poslednja izmena:

Back