Da li neko od vas ima problem sa socijalnom fobijom? Hajde da razmenimo iskustva.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Da li neko od vas ima problem sa socijalnom fobijom? Hajde da razmenimo iskustva.
pa da jedino se tako resava bilo koji oblik strahaSteta da zamre tema o ovom problemu a druge malo manje ozbiljne teme isplivaju na povrsinu.
Najvaznije kod socijalne fobije je da se izlazes okolnostima koje te cine nervoznim i da ti se mozak polako navikava na te "stresne" okolnosti.
Tako da, ako te odlazak u prodavnicu cini nervoznim ili razgovor preko telefona sa nekim, prvi korak zna se sta je.
Zenuta je to borba.
Definiši bolje. Ima onih koji strahuju da budu sami i obrnuto oni kojima smetaju ljudi.Da li neko od vas ima problem sa socijalnom fobijom? Hajde da razmenimo iskustva.
Definiši bolje. Ima onih koji strahuju da budu sami i obrnuto oni kojima smetaju ljudi.
Ne postoji niko ko nikada ne zeli drustvo. Recimo da oni sa socijalnom fobijom imaju jacu zelju za drustvom, koje im odgovara, od asocijalnih. Ima socijalnih kojima socijalizacija ne ide, soc. fobija moze biti razlog, moze bti raznih razloga, bude da ih taj sam i nije svestan. Postoje ljudi koji najvecom merom nemaju potrebu za drustvom, cesto se u svojoj masti ne osecaju sami i to drusto i ne maraju biti ljudi, ali to je nesto drugo. Nisam siguran ali mislim da kao i u svemu i kod asocijalizma ima razlicitih intenziteta.Malo da osvežim temu, da ne otvaram novu. Valjda je u redu.
Ako je neko asocijalan, da li to znači da generalno izbegava kontakt sa ljudima, bez obzira na situaciju i okolnosti u kojima je? Da li neko može biti socijalno biće ali da mu to socijalizovanje jednostavno ne ide (zbog raznih razloga/faktora) i kako bi se onda to nazvalo? Da li ovako kao što je naziv teme?
Moj primer: nikada nisam voleo masovna okupljanja. Mesta kao kafići, splavovi, a naročito diskoteke nikada nisu bili moj fah. Bučna, mračna, zagušljiva, zadimljena mesta (a diskoteke su manje-više sve to) su nešto što sam oduvek izbegavao. Jedno vreme sam mislio da sam jednostavno asocijalan, jer se ne osećam prijatno okružen svim tim ljudima. Prilaženje nepoznatim ljudima (što naravno uključuje i prilaženje devojkama i "muvanje" istih (baš mrzim taj termin)) je isto nešto od čega zazirem i što jednostavno ne volim. Zato ljubavni život trpi, i to prilično, ali takvo je stanje stvari, nažalost.
Međutim, shvatio sam da ja u stvari ne izbegavam ljudsko društvo niti imam odbojnost prema njemu: naprotiv, ja najviše volim kada sa jednim ili dva prijatelja (ne više) prošetam po kraju i popričam, kada smo kod njih ili kod mene "na gajbi" i nešto gledamo ili igramo video-igre. I zaista volim tako da provodim vreme, to me usrećuje i ispunjava. A želja za ljudskim društvom nije odlika asocijalnih ljudi, ili barem ne bi trebalo da bude (možda i grešim)? I šta ja to ja onda imam, kakvu "boljku", "poremećaj"? Je li to ta socijalna fobija, možda?
Inače, bolujem od depresije, a mislim i aksioznosti, već niz godina. Neki pominju i samopouzdanje; nisam siguran u kojoj ga meri imam, ali mislim da nije previše. Empatiju prema drugima osećam, u granicama normale.