Socijalna anksioznost - pomoc, saveti, blog

• Začetnik teme Začetnik teme Dzu
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Dzu

Početnik
Poruka
9
Imam 28 godina i vec duze se mucim sa socijalnom anksioznocu. Najveci problem mi je oko upoznavanja novih ljudi, posebno devojaka, kao da imam neku blokadu da pustim nekoga u svoj svet. Inace dosta stvari radim sam, nemam toliki problem da budem okruzen ljudima, jedino bih voleo da sve to radim sa nekim.
Naisao sam na blog koji izgleda korisno http://socijalna-anksioznost.blogspot.com/2009/08/uvod.html?m=1 pa me zanima da li je neko uspeo samostalno da se izbori sa anksioznoscu? Da li postoje neki forumi/chat/grupe podrske ljudi sa slicnim iskustvima?

Nemam problem da izadjem na neki dogadjaj, problem mi je oko kontakta sa ljudima. Ranije sam cesto izbegavao vecinu ljudi, uvek bih im nasao neku manu, a sada znam da je problem do mene. Radio sam na sebi, malo je bolje, mada me je situacija sa koronom poprilicno vratila unazad, ali me interesuju iskustva drugih. Sto se tice devojaka i veza, cesto imam preterane strahove, u smislu razmisljam:"Nisam dovoljno dobar za nju. Sta ako joj se ne svidim? Sigurno je imala bolje." itd.

Socijalne fobije su poremećaji koji se karakterišu iracionalnim strahom od ljudi i socijalnih situacija. Zapravo, osobe s ovim poremećajem se plaše svih situacija u kojima ih drugi mogu gledati i uvrediti. Radi se o strahu od nastupa pri čemu su simptomi mnogo jače izraženi nego kad je reč o normalnoj tremi ili nervozi pred nastup na javnoj sceni.

Socijalna anksioznost (socijalna fobija) je perzistentni strah od jedne ili više socijalnih situacija u kojima osoba doživljava da je izložena proceni drugih osoba. Na primer: javno obraćanje, govorenje pred drugim ljudima, pisanje, ručanje pred drugima, korišćenje javnog toaleta, različita društvena okupljanja itd. Osoba se pribojava da nešto ne pogreši ili kaže nešto što ne treba, i da se na neki način ne obruka pred drugim ljudima, pri čemu bi je drugi kritikovali ili ocenili da nije vredna. Osoba i sama procenjuje da ne vredi dovoljno da bi se drugima dopala takva kakva jeste, pa se stalno trudi da se prikaže u boljem svetlu. Svi se mi trudimo da se prikažemo u najboljem izdanju, ali problem nastaje kada to postane opsesija i kada nas ograničava da normalno funkcionišemo. Osoba ima doživljaj da ne pripada nijednoj grupi, suštinski se razlikuje od drugih, drugi imaju ono što ona nema. Svoje nedostatke precenjuje verujući da su oni ključni za neupeh u socijalnim relacijama i zato ne može biti prihvaćena. Prisutna su „moranja“ u životu te osobe „Moram da se svidim drugima“, „Moram da budem zabavna“, „Moram da budem uspešna“. Ako uradi nešto manje od toga osoba to doživljava kao lični neupeh i nesposobnost.

Socijalna anksioznost (socijalna fobija) je perzistentni strah od jedne ili više socijalnih situacija u kojima osoba doživljava da je izložena proceni drugih osoba. Na primer: javno obraćanje, govorenje pred drugim ljudima, pisanje, ručanje pred drugima, korišćenje javnog toaleta, različita društvena okupljanja itd. Osoba se pribojava da nešto ne pogreši ili kaže nešto što ne treba, i da se na neki način ne obruka pred drugim ljudima, pri čemu bi je drugi kritikovali ili ocenili da nije vredna. Osoba i sama procenjuje da ne vredi dovoljno da bi se drugima dopala takva kakva jeste, pa se stalno trudi da se prikaže u boljem svetlu. Svi se mi trudimo da se prikažemo u najboljem izdanju, ali problem nastaje kada to postane opsesija i kada nas ograničava da normalno funkcionišemo. Osoba ima doživljaj da ne pripada nijednoj grupi, suštinski se razlikuje od drugih, drugi imaju ono što ona nema. Svoje nedostatke precenjuje verujući da su oni ključni za neupeh u socijalnim relacijama i zato ne može biti prihvaćena. Prisutna su „moranja“ u životu te osobe „Moram da se svidim drugima“, „Moram da budem zabavna“, „Moram da budem uspešna“. Ako uradi nešto manje od toga osoba to doživljava kao lični neupeh i nesposobnost.
Nije kod svih istog intenziteta i oblika, ovakav sam i ja bio jedno vreme, brdo stvari propustio, ali kao sto sam rekao, radim na sebi, pa je situacija nesto bolja, jedino imam tu blokadu kod uspostavljanja trajnih veza sa ljudima, posebno devojaka. Trenutno je i problem sto nemam toliko vremena od posla i drugih obaveza, a sve manje imam prilika da upoznam nove ljude. Interesovalo me je da li je neko vec "prosao" kroz sve ovo i kakva su iskustva i da li postoje frupe podrske, posto vidim na blogu da je neka takva ideja postojala.

Nije kod svih istog intenziteta i oblika, ovakav sam i ja bio jedno vreme, brdo stvari propustio, ali kao sto sam rekao, radim na sebi, pa je situacija nesto bolja, jedino imam tu blokadu kod uspostavljanja trajnih veza sa ljudima, posebno devojaka. Trenutno je i problem sto nemam toliko vremena od posla i drugih obaveza, a sve manje imam prilika da upoznam nove ljude. Interesovalo me je da li je neko vec "prosao" kroz sve ovo i kakva su iskustva i da li postoje frupe podrske, posto vidim na blogu da je neka takva ideja postojala.
Postoje grupe podrške pri klinikama..
Recimo kod nas je to bilo ..Ovako po forumima-ne znam koliko je korisno.
Kako funkcionišeš na poslu ?
Kod ovih poremećaja i to može biti haos..

Znatno bolje nego u pocetku, u pocetku sam uvek mislio da nisam dovoljno dobar, da se necu snaci, da su drugi znatno ispred mene, ali sam vremen stekao samopouzdanje, sada malo brzam/zaplicem kada razgovaram online, posebno sa klijentom (stranci), ali je ok. I na prethodnom poslu/zanimanju, gde sam stalno imao direktan kontakt sa ljudima, pocetak je bio uzasan, ali sam posle prevazisao, tako da mislim da mogu da prevazidjem i ovo.Nakon prosle godine sam resio da bas radim na sebi, vratio se sportu (rekreativno), planiram opet da sviram.
Iskreno najveci problem mi je oko devojaka/veza, najveca zelja mi je da osnujem porodicu, a plasim se da necu uspeti. Cesto se blokiram kada pricam sa nrkom devojkom, posebno ako mi se svidja i tesko mi je da prevazidjem strah da napravom korak vise. Cak mislim da mi i odbijanje ne pada toliko tesko, koliko taj strah da nisam dovoljno dobar za nju, da cu nesto uraditi pogresno itd.

Nisam psiholog ali ja tu uocavam dozu manjka samopouzdanja.

Manje vise svaki covek a narocito muskaci se plase odbijanja.

Ja bih na tvom mestu birala devojke koje dele isto interesovanje za nesto sto i tebe zanima. Dakle da ih ne gledas odmah kao zenske osobe. Mozda tako budes opusteniji ako pricas sa njom o nekim svojim/vasim zajednickim strastima interesovanjima...
Ukoliko imate teme za razgovor a uz to ti se i eventualno svidi bice ti mozda lakse da napravis neki korak ka njoj...

Odbijanje i NE je deo zivota...Uopste ne moras da shvatas to licno...Mozda joj se vec neko drugi svidja, u vezi je, nije joj do veze, nece da se upoznaje, sta god...

Nisi dovoljno dobar za neku? Svako ima svoje mane i ljudsko je bice...i gresi..nije dovoljno mlad, star, lep, pametan, uspesan, sta god...Nadjes neku koja ce te zeleti i voleti bas takvog kakav jesi.

Imam 28 godina i vec duze se mucim sa socijalnom anksioznocu. Najveci problem mi je oko upoznavanja novih ljudi, posebno devojaka, kao da imam neku blokadu da pustim nekoga u svoj svet. Inace dosta stvari radim sam, nemam toliki problem da budem okruzen ljudima, jedino bih voleo da sve to radim sa nekim.
Naisao sam na blog koji izgleda korisno http://socijalna-anksioznost.blogspot.com/2009/08/uvod.html?m=1 pa me zanima da li je neko uspeo samostalno da se izbori sa anksioznoscu? Da li postoje neki forumi/chat/grupe podrske ljudi sa slicnim iskustvima?
Pa evo da ti olaksam,i da nemas taj problem da si navodno sasvim normalan,ne bi uspeo da nabacis ribu,tako da opusteno nista ne gubis

Nisam psiholog ali ja tu uocavam dozu manjka samopouzdanja.

Manje vise svaki covek a narocito muskaci se plase odbijanja.

Ja bih na tvom mestu birala devojke koje dele isto interesovanje za nesto sto i tebe zanima. Dakle da ih ne gledas odmah kao zenske osobe. Mozda tako budes opusteniji ako pricas sa njom o nekim svojim/vasim zajednickim strastima interesovanjima...
Ukoliko imate teme za razgovor a uz to ti se i eventualno svidi bice ti mozda lakse da napravis neki korak ka njoj...

Odbijanje i NE je deo zivota...Uopste ne moras da shvatas to licno...Mozda joj se vec neko drugi svidja, u vezi je, nije joj do veze, nece da se upoznaje, sta god...

Nisi dovoljno dobar za neku? Svako ima svoje mane i ljudsko je bice...i gresi..nije dovoljno mlad, star, lep, pametan, uspesan, sta god...Nadjes neku koja ce te zeleti i voleti bas takvog kakav jesi.
Slazem se oko manjka samopouzdanja, trudim se da to ispravim i pomalo napredujem. Najvise me muci sto stvari umem da sagledam racionalno, znam da niko nije savrsen, znam koliko vredim i da sam u sustini dobra osoba, ali jednostavno se uspanicim/blokiram kada treba da delam.
Ovo za biranje devojaka je dobar savet, imam siroka interesovanja (sport, film, muzika, knjizevnost, umetnost generalno itd.), jedino mi je tesko da uspostavim kontakt. Hvala na savetima, nadam se da cu uspeti da prevazidjem ovo kao sto sam uspeo za neke druge stvari. :)

Svi ljudi imaju strahove i to je normalno, resi ih se...
Radi na tome...
Nateraj sebe da uposzajes ljude kreci se medju ljude i nestace...
Svako na pocetku ima strah...
To je kao i sa tremom od javnih nastupa...
U pocetku je velika trema kasnije se smanji pa prodje
Dakle radi na samopouzdanju i to je to...

• Podržavam
Reactions: Dzu
Zdravo svima! Imam i ja ovaj problem i to godinama. Okidac za anksiozni poremecaj je bila sabotaza na prvom poslu, emotivne veze. Onda se dešava prvo pucanje i menjam se za 180 stepeni. Nakon par godina ja sam se okurazila i dosla u BG, da promenim sredinu, jer nisam imala podrsku mojih, problemi sa ocem itd, ali sta se dešava, svaki posao koji zapocnem, ja ga bataljujem za veoma kratko vreme , sve to povezujem sa mojim stanjem. Zapravo , nisam sigurna da li su bas svi ti "promasaji" zbog mog stanja ili sto biram poslove koje nisu za mene. Evo , pre dva dana dala sam otkaz na poslu zato sto sam na neki nacin trpela mobing, osecala sam gadnu tenziju od strane menadžera. Osecaj mi je bio da ne mogu da radim taj posao, mucno mi da krenem sa poslom, osecaj pritiska, nisam imala fokus, svaki novi dan sve gore. Od petog dana su krenule kritike , da pitam ono sto ne treba da pitam , da nemam fokus , ma uzas, u svoj toj mojoj nemoći sa tim stanjem i nelagodom koju imam, to ophodjenje me navodi da ja ponovo odustanem
:oops:
, ne zato sto mislim da nisam za taj posao, nego eto imam to sto imam, a tenziju nisam mogla da podnesem, jer samo je vrsila atak na mene . Uglavnom ta osoba me je ubedila da je do mene i da cu imati problema na svakom poslu, sto me navodi da sumnjam u sebe. Hocu da kazem da ne mogu da rasclanim sad da li je ovo ne funkcionisanje na poslu imalo veze sa ophodjenjem ili samnom. Sticem utisak da me nisu prijateljski prihvatili. Nju boli uvo, ja sam dala otkaz, navela da mislim da sam losa u poslu , nabila sebi Jos jednu brigu kako dalje i da li cu naci brzo posao. Primetila sam da sam na svakom poslu bila na udaru od strane zena koje su nadredjene. Mozda bih se bolje nosila sa tenzijom da nemam anskiozni poremecaj. Polazim od sebe. Sada sa sobom nosim brigu sta cu dalje , kako reci svojima, ne mozes se vratiš kuci jer te ceka pakao i povukla sam se u stanu i samo o tome razmišljam , a volja mi je nula. Cini mi se i kada se obratim prijateljima , oni to ne mogu da shvate, a sad kad bih rekla da sam opet odustala , ne verujem da bi to bilo ko razumeo. Treba mi podrska, pomoc, razumevanje. Najgore je kad od bliznjih to nemas jer ne shvataju tvoju problematiku.

Back