SNS-SPS-ovsko rasipanje novca:Nemci uveli svuda Linux a Srbija baca pare na Microsoft

Тихи

Starosedelac
Poruka
185.761
Procitah danas da je grad Minhen ovih dana zavrsio kompletan prelaz na Ubuntu operativni sistem tj Linux. Ko ne zna Ubuntu je jedan od mnogobrojnih distribucija Linuxa , jako lak i za instalaciju i za koriscenje....

Nemci su instalirali na 14.000 racunara u Minhenu od 15.000 Ubuntu Linux .

Samim ovim potezom ustedeli su samo na licencama za Windows i Office paket najmanje 2 miliona evra.

Al sta znaju Nemci oni su "glupi" nas pametni Ivica pre neku nedelju potpisa ugovor o kupovini licenci od Microsofta za par stotina miliona dolara....

I posle se pitaju sto smo u bankrotu....

Procitah danas da je grad Minhen ovih dana zavrsio kompletan prelaz na Ubuntu operativni sistem tj Linux. Ko ne zna Ubuntu je jedan od mnogobrojnih distribucija Linuxa , jako lak i za instalaciju i za koriscenje....

Nemci su instalirali na 14.000 racunara u Minhenu od 15.000 Ubuntu Linux .

Samim ovim potezom ustedeli su samo na licencama za Windows i Office paket najmanje 2 miliona evra.

Al sta znaju Nemci oni su "glupi" nas pametni Ivica pre neku nedelju potpisa ugovor o kupovini licenci od Microsofta za par stotina miliona dolara....

I posle se pitaju sto smo u bankrotu....

Nema Srbija za kifle, a kamoli par STOTINA miliona za qurceve licence. :roll:

Ubuntu? Daj link. Mislio sam da prelaze na svoju verziju Linuxa, koju zovu LiMux. Baziranu na Debianu. I Ubuntu se bazira na Debianu...

Naravno, treba sve drzavne institucije da predju na Linux, i da se uvedu poreske olaksice privatnim kompanijama koje ne koriste inostrani zatvoreni softver.

I treba nam srpska linux kompanija koja ce da nudi placenu podrsku i da ispunjava zelje placajucih korisnika... <'ubaci mi ovu ili onu opciju u sledecoj verziji..."

Ubuntu? Daj link. Mislio sam da prelaze na svoju verziju Linuxa, koju zovu LiMux. Baziranu na Debianu. I Ubuntu se bazira na Debianu...

Naravno, treba sve drzavne institucije da predju na Linux, i da se uvedu poreske olaksice privatnim kompanijama koje ne koriste inostrani zatvoreni softver.

I treba nam srpska linux kompanija koja ce da nudi placenu podrsku i da ispunjava zelje placajucih korisnika... <'ubaci mi ovu ili onu opciju u sledecoj verziji..."

Verovatno se radi od nemackom...
http://en.wikipedia.org/wiki/SUSE_Linux_distributions

Imaju Nemci nekoliko svojih Linuxa, ali Ubuntu uvode u državnu administraciju. :)

Postoji više opravdanja za to. :)

http://www.b92.net/tehnopolis/vesti.php?yyyy=2013&mm=05&nav_id=717919

- - - - - - - - - -

nije SUSE vec Ubuntu.

Inace Ubuntu ima izvrsno odradjenu lokalizaciju na srpski jezik - cirilica u fullu.

Aha, uradili su rebase LiMux-a, na Ubunutu. To im nije bas pametno, bolje da su ostali na Debianu, stabilniji je.

Tihi, nije problem lokalizacija, problem je u tome sto je Canonical Engleska kompanija, pa ako hoces da ti prave izmene u sledecoj verziji, moras da platis englezima a opet je pitanje da li ce te izmene da ti naprave jer imaju neke svoje usinute poglede kako OS treba da izgleda, hoce da glume Apple. A i Canonical je poznat po tome sto ne deli kod sa uzvodnim projektima, a i nije kvalitetan kao recimo Debian ili Red Hat. Ali je izvikan.

Zato najbolje napraviti srpski linuks od Debian ili Red Hat osnove, zaposliti srbe da ga razvijaju, i sve izmene uredno vracati zajednici uzvodnih projekata. Imao je cp6 Linux, ali baziran na Ubuntu.

Aha, uradili su rebase LiMux-a, na Ubunutu. To im nije bas pametno, bolje da su ostali na Debianu, stabilniji je.

Tihi, nije problem lokalizacija, problem je u tome sto je Canonical Engleska kompanija, pa ako hoces da ti prave izmene u sledecoj verziji, moras da platis englezima a opet je pitanje da li ce te izmene da ti naprave jer imaju neke svoje usinute poglede kako OS treba da izgleda, hoce da glume Apple. A i Canonical je poznat po tome sto ne deli kod sa uzvodnim projektima, a i nije kvalitetan kao recimo Debian ili Red Hat. Ali je izvikan.

Zato najbolje napraviti srpski linuks od Debian ili Red Hat osnove, zaposliti srbe da ga razvijaju, i sve izmene uredno vracati zajednici uzvodnih projekata. Imao je cp6 Linux, ali baziran na Ubuntu.

Pa Ubuntu je baziran na Debianu...

Vladimir je svojima, u određenim segmentima državne uprave, uvođenje ruske varijante
Linuxa vezao za plate - ko ne uvede do zadatih rokova - ostaje bez LD :lol:.

Privatnicima treba ostaviti da izaberu šta hoće.

Najveći efekt je u stvari razvoj vlastitog IT sektora, umjesto da daješ pare nepovratno MS-u,
platiš svojim stručnjacima - oni ostaju tu da žive i tu da troše većinu tih para.

Problem je što, ako nikom vani ne plaćaš licence, ne možeš da se "ugradiš"
pa da ti na račun u Švici legne recimo 5% od ukupnog iznosa.

Pa Ubuntu je baziran na Debianu...

Ubuntu je baziran na Debian Sid, to je razvojna grana Debiana, "debian-unstable". Ima novije i nestabilnije verzije programa, i to je ok za kucne korisnike koji hoce nove opcije, ali za preduzeca, to nije dovoljno stabilno. Ustvari postoji LTS verzija Ubuntu-a koja je bolja za preduzeca, ali opet za vecinu preduzeca nije dovoljno. Dosta preduzeca i dalje koristi Windows XP i RHEL4, apgrejduju jednom u 7-8 god, a Ubuntu LTS je podrzan samo 3 godina za desktop i 5 godina za server. A ne-LTS verzije samo 18 meseci.

Ja kod kuce koristim Fedoru koja je razvojna verzija za RHEL, ona je podrzana samo 13 meseci a izlazi na svaka 6 meseca, ali je po stabilnosti i kvalitetu 3x bolja nego Ubuntu... na serverima instaliram CentOS, to je klnon RHEL-a, sve isto samo bez Red Hat imena i naravno placene podrske. RHEL je inace podrzan 7+3 godina, 7 regularno a 3 za dodatne pare. Zato preduzeca njega najvise koriste.

Sad sam pogledao ovaj LiMux, baziraju ga na Ubuntu LTS, ali planiraju da podrzavaju 7 godina svaku verziju, i ima dosta izmena, na primer nece da koriste Unity Desktop Okruzenje koje je Canonical napravio da glumi Apple, nego ce da koriste KDE.

Ja bih imao jedno prakticno pitanje: koliko ljudi kod nas zna da radi na windowsu a koliko na linuxu?

Namerno pitam za ukupan broj ljudi, a ne za broj administratora. Ako hocemo potpuni linux sistem, moramo da imamo i obicne korisnike da rade na tom sistemu.

Vrlo malo zna da radi na Windowsu i na Linuxu. Otprilike jednako. Srbi su kompjuterski nepismena nacija. Bolje da se krene u opismenjavanje Linuxom nego Windowsom.

Ja bih imao jedno prakticno pitanje: koliko ljudi kod nas zna da radi na windowsu a koliko na linuxu?

Namerno pitam za ukupan broj ljudi, a ne za broj administratora. Ako hocemo potpuni linux sistem, moramo da imamo i obicne korisnike da rade na tom sistemu.

Niko se nije rodio sa znanjem - za sve je potrebna učenje i obuka.
Prelazak, recimo, sa MS ofisa 2003 na 2007 je za mnoge bio i jeste jako traumatičan
("đe su mi one kućice što su prije bile gore?"
"yebeš ovo, više ni tekst poravnati ne znam, vraćaj mi ono staro"
...)
i zahtjeva/zahtjevao je dodatnu obuku i učenje.

Osim toga, nigdje i ne treba da se uvede isključivo Linux, postoje stvari koje mogu da se odrade samo na Win,
ali isto tako postoji jako puno radnih mjesta gdje Linux zadovoljava sve potrebe (pasijansa ima k`o u priči:lol:).

Back