Snobizam u pozoristu

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nije da me interesuje ali se zaista u 85% slazem sa umetnikom, ne mozete tako pljuvati po glumcima i svemu tome vezanom, neko studira, neko VOLI to. A sada ko je ovde gde glumio i bio, ne znam zasto je uospte bio i glumio sve to AKO SADA PLJUJE PO TOME ?! Cemu svrha i dokazivanje pameti? Jednostavno od pevaljki granda,losim talk show emisija i drugih raznih virtuelnih obmana kojima se zaludjuju gradajni nase drzave, smatram da su glumci KREM DRUSTVA, ne svi naravno, ali dobar deo, oni su po meni opet naglasavam blago ove raspale drzave, zbog toga jednog dana imam jarku zelju da budem jedna od njih..
I da, postoje oni glumci koji su podjednako podli kao i ostali ruzni svet oko nas, a ja znam da sam jedna u 100000 tinejdzerki sa tim snom, ali svako od nas je tu da se bori za sebe i ne bude jedan u 100000, vec bude medju najboljima, i ucini pozorisne daske jos lepsim, koliko je to u njegovim mogucnostima!
Mogu to svi, SAMO NECE, lakse je odustati u startu i osloniti se na "veza" kartu !

O glumcima nemam nikakvo posebno mišljenje, to su ljudi koji imaju talenat i to je to - i među njima ima raznih ljudi. Ono što je pozitivna stvar kod njihove profesije je što mogu da tumače uloge koje su pisali najveći svetski umovi. S druge strane ako gledamo elitnost profesija onda ispred njih stavljam pozorišne reditelje koji mnogo bolje moraju da razumeju delo da bi mogli da ga postave na scenu. A da bi bio glumac pretpostavljam da nije potrebna neka posebna inteligencija.
Što se tiče snobova međ gledaocima ima ih, ali nemojte vređate normalne ljude, ljubitelje umetnosti...Zapravo, mislim da su takvi u većini ako izuzmemo premijere :)

Necu sada da pricam o nekim nadobudnim glumcima, koje sam vec opisivala i koju odvratni snobovi, vec o posetiocima pozorista.
Kada sam dosla u Srbiju, primetila sam da ljudi trce po pozoristima, da bi njihove komsinice mogle da pricaju o njima onako sapatom: "On ide u pozoriste." Jedan decko, koji se lozio na mene je dobijao karte za pozoriste od mame i isao je da gleda, pa se stalno nesto palio i dizao nos, kako je on kao nesto urban, a ja koja sam gledala "Zvezde Granda" na Tasu sam kao luda. Ja na to nisam obracala paznju, jer sam ja odgledala i ucestvovala u mnogim predstavama, pa sada malo idem da odgledam nesto veselo i da se zabavim. Nemam neke tripove, da je pozoriste za neke posebne, istaknute ljude, kako ovde ljudi misle, vec da je to za sire narodne mase.
Sta mislite o ljudima, kojih i ovde na nasoj Krstarici ima, koji idu u pozoriste da bi bili vidjeni? Da li ste i vi neko od njih?

glupost je neunishtiva!!!svaka ti chast!

Sinoc sam bila u drustvu "tetrologa". Oni kao idu u pozoriste. Predstave, koje su gledali (ja nisam rekla da sam ih gledala), su najbolje. Zamislili su se o zivotu. Promenili su se. Bla, bla! Pa, neke poente. Tumacenja. Ja sam samo sedela i slusala. Nisu me ni pitali da li sam gledala, a vec mi preporucuju. Ja, naravno, cooool. Ne ragujem i smejem se u sebi.

Hvala na pokrenutoj temi. Pokondirenost je nešto što nas mori u svakom segmentu društva, tako da ni pozorište nije pošteđeno. Ali niti su ti fićfirići ozbiljna publika, niti ovi sa druge strane ozbiljni umetnici. Mislim da je apsurdno stvar generalizovati i stavljati sve u isti koš.

Pre svega, pozorište nije nastalo da bi zabavljalo narod, već da se kroz taj medij potvrdi da život ima smisla, da potvrdi čovekove poglede na svet, kao i svet u kojem živi ( sa celokupnim svetom ideja, filozofijom, religijom itd), da kroz ritual čovek stekne utisak da je deo te iste zajednice itd... Životno iskustvo, tačnije njena esencija, prožeto kroz umetničku formu sa kojim se gledalac hiljadama godina susreće je ono što je tu umetnost održalo do današnjih dana, a ne "zabavni program". Zabava je svakako jedna od funkcija teatra, ali ne ona "pučka". To što neko u Srbiji tako doživljava pozorište, druga je stvar, ali za to je kriv sistem. Na nekom forumu u Francuskoj ili Nemačkoj se ovakva diskusija ne bi ni vodila.

Tako da, snobizma u vašim postovima ima isto onoliko koliko i u pozorištu, kada tako olako delite sudove.

Što se tiče reputacije glumca vekovima unazad, bilo je vremena kada su bili slavljeni, ali više marginalizovani. Jedno vreme su se tim poslovima bavili robovi koje su čak i u ubijani za vreme predstave ( RIM) , ljudima je u doba Vizantije bilo zabranjeno da primaju na konak glumce itd ... Kada su i slavljeni, to su uglavnom bili prvaci itd... Ali to ne znači da treba pljuvati po toj najlepšoj profesiji na svetu.

Intelektualni rad nije potreban glumcu u onolikoj meri koja je potrebna reditelju koji stvara sliku. Glumac je element celokupnog pozorišnog čina i kao deo tima mora biti na određenom intelektualnom stupnju da razume celinu, svoj lik, kao i funkciju svog lika. Ali to znanje se ne stiče na fakultetu, niti je jedna ustanova napravila od nekog umetnika , već samo ličnim zalaganjem. Tako da kada vidite ozbiljnog glumca - velikana, znajte da je u pitanju veliki intelektualac.

A šta mislite o rediteljima, scenografima, kostimografima, koreografima, kompozitorima, dizajnerima svetla i zvuka, scenskim radnicima? I oni su snobovi, jer se bave tom divnom i za neke mozgiće, ( uglavnom onih koji ih kritikuju), nedokučivom profesijom?

Inače, više verujem publici nego pozorišnom svetu kada razgovaramo o predstavama.

Kao publici ti ljudi mi uopšte ne deluju kao snobovi. Oni taj posao rade iz nekih svojih razloga, neko jer voli, neko da preživi, neko jer ima talenta pa je bilo prirodno da se time bavi. Na određen način to je posao kao i svaki drugi ( iako sam svestan da i nije ). Nedavno je povodom problema u Ateljeu 212 bila rasprava preko blic portala o tome koliko su umetnici produktivni pa su se tu našli neki pametnjakovići da pričaju kako su oni paraziti društva, kako ništa ne proizvode a pošteni građani ih plaćaju...bla bla bla. U svakom slučaju ima raznih budala...ne treba obraćati pažnju na to.

A što se tiče teze da veliki glumac mora biti intelektualac u to malo sumnjam. Ima raznoraznih koji su dobili veliki talenat i iskoristili ga a da nisu baš neki čitači, filozofi, mozgovi isl. To je bar moj utisak prateći američke glumce.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back