Snobizam u pozoristu

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Poruka
16.002
Necu sada da pricam o nekim nadobudnim glumcima, koje sam vec opisivala i koju odvratni snobovi, vec o posetiocima pozorista.
Kada sam dosla u Srbiju, primetila sam da ljudi trce po pozoristima, da bi njihove komsinice mogle da pricaju o njima onako sapatom: "On ide u pozoriste." Jedan decko, koji se lozio na mene je dobijao karte za pozoriste od mame i isao je da gleda, pa se stalno nesto palio i dizao nos, kako je on kao nesto urban, a ja koja sam gledala "Zvezde Granda" na Tasu sam kao luda. Ja na to nisam obracala paznju, jer sam ja odgledala i ucestvovala u mnogim predstavama, pa sada malo idem da odgledam nesto veselo i da se zabavim. Nemam neke tripove, da je pozoriste za neke posebne, istaknute ljude, kako ovde ljudi misle, vec da je to za sire narodne mase.
Sta mislite o ljudima, kojih i ovde na nasoj Krstarici ima, koji idu u pozoriste da bi bili vidjeni? Da li ste i vi neko od njih?

O drugarice pevačice....opet snobovi..:D
Al' ovaj put si u pravu. Pozorište obožavam, godinama sam bio pretplatnik u malom gradu u kome sam rođen. I ono što sam primetio jeste da je pravih ljubitelja pozorišta desetak. Ali zanimljiv fenomen je to da kako se promeni gradska vlast, tako se promeni i garnitura ljudi koji dolaze na predstave. Dok su na vlasti redovni su na premijerama, kad ode fotelja, zaborave gde je ulaz u pozorište.

Pozorište je samo vid zabave. Glumci su zabavljači a ne elita. Biti glumac bilo je sramotno pre Holivuda. Kada su postali prepoznatljivi na ulici onda su ljudi, sujetni i tašti po prirodi, stavili sebi u želje da budu glumci kako bi ih ljudi prepoznavali. I ja sam htela da budem glumica ali kada sam bila mala. Meni je smešan trip glumaca da su jako bitni za kulturu i da su elita. Glumci nisu elita. Oni su samo velika deca, emotivno nezreli, pošto imaju konstantnu potrebu da ih neko procenjuje, ali ne prema njihovom intelektualnom radu, već izgledu i pretvaranju. Uglavnom čtaju ono što im se da da glume, a retko ozbiljnu literaturu. Oni koji čitaju ozbiljnu literaturu to čine zbog svoje potrebe a ne potreba profesije. Ima ljudi koji odlazak u pozorište smatraju naročito važnim, ali to su oni ljudi koji u suštini nemaju dodira sa stvarnim, bitnim, stvarima u vezi kulture, obrazovanja, kulturne elite.
Volim da idem u pozorište, volim da idem u bioskop, ali to su za mene vidovi zabave a ne mesta koja me nečemu uče ili čine boljom.

Pozorište je samo vid zabave. Glumci su zabavljači a ne elita. Biti glumac bilo je sramotno pre Holivuda. Kada su postali prepoznatljivi na ulici onda su ljudi, sujetni i tašti po prirodi, stavili sebi u želje da budu glumci kako bi ih ljudi prepoznavali. I ja sam htela da budem glumica ali kada sam bila mala. Meni je smešan trip glumaca da su jako bitni za kulturu i da su elita. Glumci nisu elita. Oni su samo velika deca, emotivno nezreli, pošto imaju konstantnu potrebu da ih neko procenjuje, ali ne prema njihovom intelektualnom radu, već izgledu i pretvaranju. Uglavnom čtaju ono što im se da da glume, a retko ozbiljnu literaturu. Oni koji čitaju ozbiljnu literaturu to čine zbog svoje potrebe a ne potreba profesije. Ima ljudi koji odlazak u pozorište smatraju naročito važnim, ali to su oni ljudi koji u suštini nemaju dodira sa stvarnim, bitnim, stvarima u vezi kulture, obrazovanja, kulturne elite.
Volim da idem u pozorište, volim da idem u bioskop, ali to su za mene vidovi zabave a ne mesta koja me nečemu uče ili čine boljom.

Slazem se. Ali kod nas je, kao sto sam vec rekla, neka vrsta prstiza redovno ici u pozoriste, a primetila sam i da ovde ljudi na Forumu, imaju tako neki odnos prema glumcima, kao prema bogovima, a posebno je nasa kinematografija veoma siromasna i puna nekih bezveznjakovica i ulizica.

Pozorište je samo vid zabave. Glumci su zabavljači a ne elita. Biti glumac bilo je sramotno pre Holivuda. Kada su postali prepoznatljivi na ulici onda su ljudi, sujetni i tašti po prirodi, stavili sebi u želje da budu glumci kako bi ih ljudi prepoznavali. I ja sam htela da budem glumica ali kada sam bila mala. Meni je smešan trip glumaca da su jako bitni za kulturu i da su elita. Glumci nisu elita. Oni su samo velika deca, emotivno nezreli, pošto imaju konstantnu potrebu da ih neko procenjuje, ali ne prema njihovom intelektualnom radu, već izgledu i pretvaranju. Uglavnom čtaju ono što im se da da glume, a retko ozbiljnu literaturu. Oni koji čitaju ozbiljnu literaturu to čine zbog svoje potrebe a ne potreba profesije.

Baš dobro rečeno! I ja često razmišljam o tome koliko naši glumci, naročito mlađi, žive u nekoj paralelnoj stvarnosti, u nekoj iluziji o sopstvenom značaju. To je stavrno da umreš od smeha. A čini mi se da je ta pojava nekako karakteristična za naše pozorište. Na Vest endu, recimo, svako pozoriše ima lepo obeležen Stage Door, i svako ko hoće može da posle predstave sačeka glumce, porazgovara, uzme autogram ili šta već. A to su mnogo poznatiji i - što je mnogo važnje - bolji glumci od ovih naših što misle da se na ulici svi za njima okreću i da su iznad nas smrtnika. Uostalom,oni su ti koji žive od publike, a mi bismo bez njih mogli da živimo.

Ima ljudi koji odlazak u pozorište smatraju naročito važnim, ali to su oni ljudi koji u suštini nemaju dodira sa stvarnim, bitnim, stvarima u vezi kulture, obrazovanja, kulturne elite.

Hm. Ne mislim da je pozorište isključivo zabava, ali može da bude i to je sasvim u redu. Da li posećivanje pozorišnih predstava nekog čini boljom osobom, čisto sumnjam, ali ne treba zbog snobova iz prethodnog pasusa (s kojim se potpuno slažem) i onih koje pominje pevačica, nipodaštavati čitavu pozorišnu umetnost (a samim tim i umetnost uopšte).
Ja, recimo, mnogo volim da idem u pozorište, ali mrzim likovne galerije. Ne mislim da sam bolja od nekog ko ne voli i ne ide u pozorište, ali ni da sam gora od nekog ko je obišao sve važne muzeje i galerije, a opet, sigurna sam da likovna umetnost mora imati neku važnost iako meni nije zanimljiva.
Malo filozofsko pitanje, ali svako treba da uživa u umetnosti koja mu prija i za kojom oseća potrebu, a ako vas neki kulturni snob smara, pošaljite ga gde mu je mesto. :zper:

Poslednja izmena:
Baš dobro rečeno! I ja često razmišljam o tome koliko naši glumci, naročito mlađi, žive u nekoj paralelnoj stvarnosti, u nekoj iluziji o sopstvenom značaju.

moram priznati da je iz tog razloga Djuricko poceo bas da me iritira,, a i kicic polako ulazi u tu grupu, skoro sam vrteci kanale video neki intervju sa njim, a on nosi neke retro cvikere za sunce, bas mi je onako ... folirantski delovao. A postoji jos jedna stvar... nadmeno drzanje kad se glumci na kraju predstave poklanjaju publici, a to se da uociti kod nekih.

Ja, recimo, mnogo volim da idem u pozorište, ali mrzim likovne galerije. Ne mislim da sam bolja od nekog ko ne voli i ne ide u pozorište, ali ni da sam gora od nekog ko je obišao sve važne muzeje i galerije, a opet, sigurna sam da likovna umetnost mora imati neku važnost iako meni nije zanimljiva.

upravo to.
U tome se i razlikuje ljubitelj od "pomodara"
ovaj drugi ce gledati sve sta mu padne pod ruku a pola stvari nece razumeti ili ce prespavati (da, imao sam prilike i to da vidim, ljude koji dremaju okolo) dok ljubitelj tacno zna sta voli.
znam neke koji iskljucivo gledaju drame dok komedije zaobilaze.
ja recimo ne mogu da gledam balet :)

Ja prosto ne mogu da verujem koju kolicinu gluposti sam procitao samo u jednom komentaru... Mozda Vi mislite da je sramota bilo biti glumac pre Holivuda, jer za raniju istoriju pozorista verovatno niste ni culi. Ako je Vama najveci umetnicki domet Holivud i Brodvej, onda zivite u zabludi. Sledeci put, kada iznosite ovakvu cinjenicu, bolje se prvo malo informisite i o pozorisnoj umetnosti i o postojanju glumca, a ne samo da laprdate bez ikakvih argumenata!

Tacno je da je pozoriste jedan vid zabave, ali to nije jedino sto pozoriste pruza. Zabava je tek na nekom 3. ili 4. mestu. Pozoriste sluzi da edukuje, da ukaze na probleme, da postavi pitanje, da ponudi odgovor... Ako je Vasa poseta pozoristu svedena na predstave kao sto su "Kursadzije", "Pevaj brate" i ostale jeftine tezge, onda to jeste samo vid zabave i nista drugo, ali o toj vrsti pozorista ne zelim da govorim jer smatram da nije vredno pomena.

Glumci jesu velika deca, ali otkud Vam ta ideja da su emotivno nezreli. Za Vasu informaciju, za glumu je pre svega potrebna emotivna zrelost. Oni samo lakse ispoljavaju emocije, jer su tome nauceni, a to ne znaci da su emotivno nezreli! Ovo o citanju literature uopste ne zelim da komentarisem. Bolje Vi prvo porcitajte nesto, pa pisite, nego sto ovako neosnovano blebecete.

Postoje glumci koji nosem paraju oblake, zive u paralelnim svetovima itd., ali zaboga, ne mozete tako nesto generalizovati. Cak su ti takvi u manjini. Kada biste upoznali jednu Ljiljanu Stjepanovic, Tomu Kuruzovica, Vlastimira Djuzu Stojiljkovica, Jasminu Avramovic, Nebojsu Glogovca, Vojina Cetkovica, Natasu Ninkovic, Ivana Jevtovica, videli biste da debelo niste u pravu (namerno sam naveo ovoliki broj da bih obuhvatio sve starosne kategorije glumaca).

A, ti mora da si neki od tih istripovanih pomodara, ap si popljuvao devojku, koja je samo rekla svoje misljenje. Je l' i tebi Rajfajzen daje karte, jer redovno placas lizing, pa se ovde pravis fin?

Ne, ja nisam "neki od tih istripovanih pomodara". Ja sam neko ko je na sredini svog skolovanja za to zanimanje, i necu da dozvolim da neko tek tako, bez ikakvih argumenata, pljuje po necemu za sta se obrazujem i od cega trebam sutra dan da zivim. Svako normalan bi stao u odbranu svoje profesije kada bi cuo prozivku, podsmeh, ili neki drugi oblik provokacije vezan za njegovo zanimanje. To bi bilo isto kao kada bih ja rekao da su... Ma, uopste ne zelim da se spustam na taj nivo rasprave. Devojka je rekla sta je imala, ja je nisam popljuvao vec jasno stavio do znanja sa jasnim argumentima da nije u pravu, i to je to! I posto ocekujem vec prozivku da sam na privatnom fakultetu, odmah cu reci da nisam na privatnom fakultetu. Studiram na drzavnom fakultetu koji upisuju samo oni koji su zaista iz srca vole pozoriste, i koji su spremni da se zrtvuju zarad te ljubavi. Taj fakultet se ne nalazi ni u Beogradu, ni u Novom Sadu. Ako nekoga zanima, moj prosek je 8,67, na budzetu sam, imam cistu godinu u roku, i sada krecem na drugu godinu. Ali sve to nije tema u ovoj temi!
Tema je, koliko se secam, SNOBIZAM U POZORISTU.
Da, tacno je da puno ljudi posecuje pozoriste samo da bi bilo vidjeno. Posebno obozavaju premijere i jubilarna izvodjenja predstava da bi ih, eventualno, napirlitane slucajno zakacili fotoreporteri i objavili u novinE. Pravi ljubitelji pozorista dolaze na 14, 27, 63, 137. reprizu predstave, jer oni dolaze radi zadovoljenja licnih potreba u toj instituciji, a ne radi pomodarstva i publiciteta...

Ne, ja nisam "neki od tih istripovanih pomodara". Ja sam neko ko je na sredini svog skolovanja za to zanimanje, i necu da dozvolim da neko tek tako, bez ikakvih argumenata, pljuje po necemu za sta se obrazujem i od cega trebam sutra dan da zivim. Svako normalan bi stao u odbranu svoje profesije kada bi cuo prozivku, podsmeh, ili neki drugi oblik provokacije vezan za njegovo zanimanje. To bi bilo isto kao kada bih ja rekao da su... Ma, uopste ne zelim da se spustam na taj nivo rasprave. Devojka je rekla sta je imala, ja je nisam popljuvao vec jasno stavio do znanja sa jasnim argumentima da nije u pravu, i to je to! I posto ocekujem vec prozivku da sam na privatnom fakultetu, odmah cu reci da nisam na privatnom fakultetu. Studiram na drzavnom fakultetu koji upisuju samo oni koji su zaista iz srca vole pozoriste, i koji su spremni da se zrtvuju zarad te ljubavi. Taj fakultet se ne nalazi ni u Beogradu, ni u Novom Sadu. Ako nekoga zanima, moj prosek je 8,67, na budzetu sam, imam cistu godinu u roku, i sada krecem na drugu godinu. Ali sve to nije tema u ovoj temi!
Tema je, koliko se secam, SNOBIZAM U POZORISTU.
Da, tacno je da puno ljudi posecuje pozoriste samo da bi bilo vidjeno. Posebno obozavaju premijere i jubilarna izvodjenja predstava da bi ih, eventualno, napirlitane slucajno zakacili fotoreporteri i objavili u novinE. Pravi ljubitelji pozorista dolaze na 14, 27, 63, 137. reprizu predstave, jer oni dolaze radi zadovoljenja licnih potreba u toj instituciji, a ne radi pomodarstva i publiciteta...

Ti kao da zavrsavas nesto, odakle ce da te lansiraju na Brodvej. Jesi, popljuvao si je, a posebno sto si na drzavnom fakultetu, gde te je neko ubacio uz debelu vezu. 8, 67?! Kakav je to prosek? Sta taj prosek moze da znaci tebi, ako budes glumio kao Dragan Nikolic, kada budes zavrsio? Eto, sam si pokazao da si snob. 8,67, cudna mi cuda?!

Vidim da je Moderna Pevaljka dobro upucena u sva zbivanja po pitanju pozorista i akademija umetnosti... Hmmm... Nekako me sve to podseca na Vendi... Predpostavljam da je idol doticnoj personi.
Nemam nameru niti vise da se pravdam niti da nekome, pogotovo pevaljki, objasnjavam nesto. Ti probaj makar da udjes u uzi izbor ne nekoj od akademija, i skidam kapu. Ne moraju da te prime. Samo udji u uzi izbor. Nista vise. Makar to bila i privatna akademija. Naravno, najlakse je odmah potegnuti rec veza... No, sa tako plitkoumnim ljudima koji imaju nadimak osoba koje pevaju na vasarima pod satrama, ne vredi se raspravljati. U zdravlje! ;)

Vidim da je Moderna Pevaljka dobro upucena u sva zbivanja po pitanju pozorista i akademija umetnosti... Hmmm... Nekako me sve to podseca na Vendi... Predpostavljam da je idol doticnoj personi.
Nemam nameru niti vise da se pravdam niti da nekome, pogotovo pevaljki, objasnjavam nesto. Ti probaj makar da udjes u uzi izbor ne nekoj od akademija, i skidam kapu. Ne moraju da te prime. Samo udji u uzi izbor. Nista vise. Makar to bila i privatna akademija. Naravno, najlakse je odmah potegnuti rec veza... No, sa tako plitkoumnim ljudima koji imaju nadimak osoba koje pevaju na vasarima pod satrama, ne vredi se raspravljati. U zdravlje! ;)

Meni ne treba veza da se provlacim kao sto si se ti provukao, pa nam ovde pricas o postenju i nekom uzvisenom kvalitetu snobova, koji idu u pozoriste. Ja sam usla i primeljna sam na mnogo ozbiljnijim mestima, a nastupala sam tamo gde ti mozes samo da sanjas, jer niti znas da glumis, a nema ko ni da te progura.

Не сматрам позориште само пуком забавом и ништа више. Истина је да има људи који долазе у позориште како би се показали културнијима него што јесу, такође има пуно новокомпоноване "културне елите", али ипак има и оних (мањи број, слажем се) који у позориште долазе како би се духовно надградили, оплеменили, можда и нешто научили... то је, отприлике, као читање књига...
П.С. Наравно да извикане представе и тзв. мега-гига спектакле не рачунам у озбиљно позориште...

Toga je uvek bilo i uvek ce biti. Samo je pitanje u kojoj meri. Nekada su zene domacice isle u pozoriste, kao pratilje svojim supruzima, a to ih nije mnogo zanimalo. Naravno, tu su dolazile i dame iz prvog reda, ali uvek neko zaluta... Moje misljenje je da je glupo ici u pozoriste radi eventualne reputacije, jer, sam odlazak u pozoriste nista ne znaci, ukoliko nemas neku predstavu o onome sto gledas. Svaka budala moze da dodje tamo, izuje se i spava(sto sam vidjala ponekad). :)

Pa to je generalizovanje, istina je da dosta ljudi ide u pozoriste da bi reklo da su bili u pozoristu, ali to je cak nekako i simpaticno, pozoriste je ionako cisto podrazavanje stvarnosti, pa to iz sire perspektive deluje smesno. Naravno, uvek se namece to osnovno pitanje zasto bi ljudi uopste i isli u pozoriste, ili odobravalo bilo koju vrstu umetnosti, neko gore je rekao iz zabave. Ta osoba ce naravno imati sasvim drugaciju sliku pozorista od nekoga ko se profesionalno bavi glumom, rezijom, itd i kome je pozoriste citav zivot. Ako odem u pozoriste idem da tamo prozivim nesto drugo van svog svakodnevnog zivota i iz svoje perspektive posmatram to kao neku vrstu bogacenja, nekim novim iskustvom ili prozivljenom emocijom. Ako je nekome cilj da ode da bude vidjen, pa sta to ima druge ljude da afektuje, svako treba da se bavi pretezno svojim zivotom. (:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back