Snimanje zuba

Ne mislim da si upucen vec da se pravis strucan postavljajuci tekstove o kristalima na stranom jeziku a tema trazi:

Skoro svi smo snimali zube i stavljali plombe, zna li neko koji se element koristi prilikom snimanja?

Na ovo pitanje koje je jasno i ljudima sa nizim IQ od prosecnog, od tebe dolazi odgovor o kristalima na stranom jeziku danas, juce ovo:

ne razumem ... sta te zanima ... .

I vise nego ocigledno da se izvede zakljucak da nemas doktorsku diplomu, i vise nego jasno ljudima sa prosecnom ili iznad proseka IQ da je moj odgovor juce bio samo sala da si doktor. To si protumacio za ozbiljno i napumpao ego bombasticnim tekstom na stranom jeziku o kristalima srebra.

@tema

Ako ne znas koji se radioaktivni izotop koristi pri smimanju zuba bices zamoljen da se sklonis sa teme jer spamujes i vuces temu ka drugim stvarima ubacujuci srebro. O fosforu i da li ga ima ili nema mogu posluziti sledece dve recenice:

Mineral hidroksiapatit je glavni sastavni deo zubne cakline. Moze preci u fluor-apatit reakcijom sa fluorom.
Kod kicmenjaka najvise je fosfora u sastavu kostiju i zuba, zatim u misicima, mozgu i nervnim stanicama.

Svaki rtg film sastoji se iz 3 sloja:
zaštitni omotač
emulzija(granule srebro-oksida)
plastika

Ako sam dobro shvatila u tom kontekstu se pominje srebro.
Ne zna ni on sam sta je prebacio.

Otkrice rendgenskih zraka pokazalo se kao nesluceno velika korist: prosavsi kroz ljudsko telo, oni su na fotografskoj ploci ocrtavali unutrasnjost tela pa je rendgenski aparat postao jedno od najvrednijih dostignuca u dijagnostici brojnih bolesti.

Medutim, vec za nekoliko godina, uocene su stetne posledice rendgenskih zraka: stotine pionira rendgenologije obolelo je i umrlo od posledica stetnog izlaganja tim zracima bez ikakve zastite. Tako je uoceno dvostruko delovanje tih zraka: i stetnost i korist. Od tada je osnovni problem kako naci pravu granicu izmedu koristi i stete. Taj se problem resava i sad.

Tema i jeste otvorena zbog vaznosti rendgenskih snimaka i dometa koji poseduje zracenje.

Da, ali standardno radiografsko zracenje u trudnoci moze stetiti plodu.

Ne samo da može nego i šteti zato se sve pacijentkinje do 40 godina pre svakog snimanja mole da obaveste rtg tehničare dali su u drugom stanju što je i zakonom obavezno.Isto tako radiolozi i tehničari ženskog pola ukoliko planiraju trudnoću nekoliko meseci pre toga ne ulaze u zračnu zonu.

Ne samo da može nego i šteti zato se sve pacijentkinje do 40 godina pre svakog snimanja mole da obaveste rtg tehničare dali su u drugom stanju što je i zakonom obavezno.Isto tako radiolozi i tehničari ženskog pola ukoliko planiraju trudnoću nekoliko meseci pre toga ne ulaze u zračnu zonu.
... ovo nije tacno ... JEDINA restrikcija je u kom je tromesecju trudnica ... ni jedna trudnica nije u grupi tzv. "medikali kompromajzd" pacijenta.

Ne zna ni on sam sta je prebacio. Otkrice rendgenskih zraka pokazalo se kao nesluceno velika korist: prosavsi kroz ljudsko telo, oni su na fotografskoj ploci ocrtavali unutrasnjost tela pa je rendgenski aparat postao jedno od najvrednijih dostignuca u dijagnostici brojnih bolesti. Medutim, vec za nekoliko godina, uocene su stetne posledice rendgenskih zraka: stotine pionira rendgenologije obolelo je i umrlo od posledica stetnog izlaganja tim zracima bez ikakve zastite. Tako je uoceno dvostruko delovanje tih zraka: i stetnost i korist. Od tada je osnovni problem kako naci pravu granicu izmedu koristi i stete. Taj se problem resava i sad. gde ti samo nalazis te tekstove ... svasta? da li ti pokusavas da nas intelektualno zavedes ili ...? morao bi da se skines sa mikijevog zabavnika i da ides ranije na spavanje ...kazes ja te ne razumme ... pa procitaj svoja pitanja ...ti sam sebe ne razumes tako da kad se mentalno "skockas" pokusaj ponovo. dobro je da sam bio uzdrzan pa nisam naseo na VRLO pametno pitanje o "belim plombama" kako ih ti zoves (tako ih inace zovu i deca iz obdanista). gluplje pitanje NE POSTIJI. na koje plombe mislis ... helio molar plombe ili "ker" (to je ime kompanije za tvoju informaciju) ili kompozitne plombe 4 i 5 generacije ili ... silikatne plombe. u svakom slucaju VREME ti je bar kod mene isteklo, IZVINI! ... da mi je tvoj mozak SAMO na 2 dana da se malo odmorim.

Tema i jeste otvorena zbog vaznosti rendgenskih snimaka i dometa koji poseduje zracenje.
i ovo mi se svidelo sa dometom ... ha, ha, ha.

izvini sto pitam ALI sta si ti pored zabavista JOS zavrsio? vidim da si u mentalno brisanom prostoru pa ko velim da ti ne smetam.
* nego, ne rece mi sta te zanima u vezi "belih plombi" ... verovatno si "crne plombe" vec apsolvirao ... covece SAMO da mi je tvoja pamet na 2 dana ... uh ali bi se odmrio.

bobuljka, izgleda da se nismo razumeli. NORMALNO je da pitas i UVEK se pacijent pita ... pitanje je sta raditi POSLE uzimanja anamenstickih podataka, to je kljucno. to sto je pacijent trudan ga ne stavlja ni u kakvu specijalnu (zdravstveno kompromitovanu) grupu ... hiljade puta su kod pacijenta koji su trudni pravljeni rentgenski snimci, vadjeni umnjaci, radjeno je vadjenje zivca ... BITNO je u kom trimestru trudnoce je pacijent i SAMO na osnovu toga se donosi odluka o tretman planu. i kod nazovimo ih "normalnih" pacijenata se UVEK gleda koji je benefit tretmana i da li je benefit SAMOG tretmana veci od rizika koji tretman moze da izazove. mnogo MNOGO veci je problem kad imas dete od 5 godina u zubarskoj stolici i pod bolovima nego kad imas trudnicu.

bobuljka, izgleda da se nismo razumeli. NORMALNO je da pitas i UVEK se pacijent pita ... pitanje je sta raditi POSLE uzimanja anamenstickih podataka, to je kljucno. to sto je pacijent trudan ga ne stavlja ni u kakvu specijalnu (zdravstveno kompromitovanu) grupu ... hiljade puta su kod pacijenta koji su trudni pravljeni rentgenski snimci, vadjeni umnjaci, radjeno je vadjenje zivca ... BITNO je u kom trimestru trudnoce je pacijent i SAMO na osnovu toga se donosi odluka o tretman planu. i kod nazovimo ih "normalnih" pacijenata se UVEK gleda koji je benefit tretmana i da li je benefit SAMOG tretmana veci od rizika koji tretman moze da izazove. mnogo MNOGO veci je problem kad imas dete od 5 godina u zubarskoj stolici i pod bolovima nego kad imas trudnicu.

Definitivno se nismo razimeli.Ja sam sam kao neko ko radi na radioligiji odgovorila na pitanje o korišćenju radioaktivnih izotopa u standardnoj radiogarfiji gde spada i radiografija zuba i štetnosti x-zračenja.Stomatologija nije moj fah a odluku dali treba da se snima dete ili trudnica donose stomatolog i ginekolog pre svega i naravno da se vodi računa korisnosti tretmana za samog pacijenta.U ostalom i ja na radiologiji donosim takve odluke.

Skoro svi smo snimali zube i stavljali plombe, zna li neko koji se element koristi prilikom snimanja?

ne razumem ... sta te zanima ... .

izvini sto pitam ALI sta te zanima u vezi "belih plombi" ...

Nadam se da ce imbeciima biti jasno pitanje ako se ponovi jos jos jednom:

kamael, sinoc sam kolegama preveo tvoja pitanja i "tok tvojih misli" ... kad bi ti znao kakvu si popularnost stekao u par minuta .. pa ti ne bi verovao. u pocetku ljudi nisu verovali da ti uopste postojis, medjutim kasnije ... par koleginica me zamolilo ako mozes da ostavis svoj tviter i fajsbuk nalog jer hoce da te kontaktiraju ... ma sredice ti i papire SAMO da te dozive. molim te za ubuduce se ne sekiraj, ja cu da te "pokrivam" i necu BAS sve da im prevedem ... malo cu da "prepeglam" tvoja pitanja jer IPAK ... ti si moj zemljak. normalno, zamolili su te da kad god ugrabis malo vremena ,u pauzi svog istrazivackog rada, postavis JOS neko pitanje ... cisto da im razbijes monotoniju. * znaci SVE smo se dogovorili, ja te pokrivam, pazim i OBECAM ti da ces ti UVEK biti SAMO moja devojcica ... inace veceras igramo shah ... svrati OBAVEZNO treba nam KONJ.

Back