Snaga rutine

• Začetnik teme Začetnik teme yota
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

yota

Aktivan član
Poruka
1.806
Ustanete,kafu,cigare,kako ko,radite nešto,rutinski...navike,loše,dobre...bar te loše pokušavate da se rešite,ali moć rutine,navike prožima vas!Izbegavajte loše rutine,navike,pa čak i dobre,jer su uslov,za dosadu,za starenje!Rutine,navike nemogu nekad da se izbegnu,posao naprimer,ali i van posla!Snaga rutine,navike,veoma je velika,kontrola iste takve,od čoveka stvara jakog čoveka!Koliko je vaš život rutinski i koliko navike vladaju vašim životima?

Ustanete,kafu,cigare,kako ko,radite nešto,rutinski...navike,loše,dobre...bar te loše pokušavate da se rešite,ali moć rutine,navike prožima vas!Izbegavajte loše rutine,navike,pa čak i dobre,jer su uslov,za dosadu,za starenje!Rutine,navike nemogu nekad da se izbegnu,posao naprimer,ali i van posla!Snaga rutine,navike,veoma je velika,kontrola iste takve,od čoveka stvara jakog čoveka!Koliko je vaš život rutinski i koliko navike vladaju vašim životima?

linija manjeg otpora...zamisli kad bi mogao svaki dan da zapochnesh potpuno zanemarivshi prethodni... od ranog jutra bi upao u neshto potpuno novo, onako nedovoljno razbudjen i nesposoban da se sukobish sa izazovom novog... obichno na neshto novo idemo na neki nachin pripremljeni, u zavisnosti od vremena i saznanja koje imamo o tome...ovako, lakshe je odratiti sve po shablonu na koji smo navikli , tako se osecamo sigurnije da se susretnemo sa novim izazovima....
savremeni nachin zivota namece rutinu, a mi je cutke i bez otpora prihvatamo kao neshto normalno..

Navike i rutina su nužne i neophodne, u okviru svakodnevnog života, u smislu nekog reda, discipline, ustaljenog ritma. I ta izvesnost je zapravo potrebna i korisna, olakšava život, daje neku dozu sigurnosti i sprečava haotičnost.
A druga je stvar navika i rutina u smislu onog rdjavog, lošeg, zavisnosti od nečega ili trpljenja i robovanja zbog straha od promene. Takvih navika se treba osloboditi i odvići.

još sam u poziciji da mogu da se borim protiv svake rutine
ne znam ne kapiram ljude koji svako jutro jedu isti doručak
gajim prezir prema tipičnosti
mada najbolje je ko ume da se disciplinuje u pozitivnim stavrima, mislim za zdravlje i tako i da bude fleksibilan i liberalan u kušanju života
hmmm

fight protivu rutine da ne stvori od tebe ruine :hvala:

a zašto bi tako želeo da živiš 150 godina?!?
a neko 30?to oni koji bi brzo da zive pa ih roknu zbog prevlasti trzista droge..a neko izabere miran zivot koji nema preterana odstupanja..kao na selu na pr klinci od malih nogu rad na njivi rakica i odmor..pa onda sto ne bi ziveli duze..imam prijateljicu iz teretane oko 80 god ima..i svaka klinka bi joj pozavidela na liniji mozgu i pozitivnom razmisljanju..puna je zivota ne ulazi u kucu..sad neko otvaranje bitefa..stalno ide na modne revije..bila mesec i nesto na moru..mislis da joj je dosadno i da je vreme da ide na onaj svet?jok brate..zena zmaj ni trunke hipohondar uziva u svakom minutu dana

Imam neke rutine...u kojima uživam...zašto bi bilo obavezno da ih mijenjam, ako ne želim?

Postoji tu više stvari.

Uredan život ( umerenost u jelu i piću, obroci u isto vreme, kratak popodnevni odmor, šetnja itd..) sa jedne strane obezbeđuje zdravlje i dugovečnost, a druga priča je teško prihvatanje promena.

Postoje ljudi koji ne mogu da prihvate promene koje donosi novo doba, bore se protiv njih ili se zatvaraju u svoj mali svet.To više nije rutina,već nešto drugo.

Inače postoje neke stvari koje moraju da imaju dnevnu rutinu, ali ne treba se plašiti od iznenadnih iskakanja iz nje . Ona su nekada dobra baš zato da bismo trenirali sebe i svoje sposobnosti da reagujemo u datom trenutku. Ja sam npr. primetila da jako dobro odreagujem u teškom trenutku, snađem se i izdržim, a kad sve prođe - slomim se.

I još nešto . Pročitala sam negde da treba stalno menjati mesto gde ostavljaš ključeve u kući ili sl. stvari. Da bi sebe trenirali , da ne upadamo u rutinu.

Haoticna sam, ne volim rutinu (ili ona mene), a opet, potrebna je jer olaksava funkcionisanje, smanjuje vreme 'teranja' sebe na razne aktivnosti. Moze da bude losa samo kad se stvori za neke stetne stvari, u suprotnom mnogo moze da pomogne u organizovanosti, laksem fokusiranju na rad, problem itd.

Ja recimo volim rutinu, to me opusta i daje prostor za nove aktivnosti...dobro sam orgizovana i obozavam to kod sebe. Recimo, jedan dan kuvam rucak a drugi dan idem na trening, mogu da stavim i masku na lice, ili recimo anticelutit kremu, nalakiram nokte i sl. i to je super skroz. Jer da nije tako nit bi bilo skuvano niti bi ja zadovoljila svoju potrebu za treningom (a ni svojim izgledom)
Sto se tice ciscenja stana, jednom u mesec dana, jedne subote skupim zivce u kesicu pa usisam. i to je sasvim dovoljno.
Jedno sto me smara to su kupovine, i da se ide u nabavku, ali od toga cu gledati da napravim dobru zabavu i to je to.

Rutina je i odlazak frizeru i kozmeticaru, tacno imam kada idem na te stvari.

:)

Rad, red i disciplina. Ja volim uredjenost. Red. Da se lepo zna, ko šta i koliko radi. Kada. Meni to stvara mir. Ok, ponekad i ja ispadnem iz ritma, nisma robot i nije mi sve, ono...u devet ću da jedem, u pet ću da pijem kafu...ne, u tom smislu preterivanje. Ali, naprosto, volim rutinu nekih stvari, kao što je na primer jutarnja kafica, kada ustanem izjutra. da je an miru ispijam još u pidzamici. Ljudi, moji meni odmah lepo počMe dan. Znači, to su neke slatke rutine. A, opet ima i one gJozne rutine, kada odrediš jedan dan za neke stvari koje inače ne stižeš radnim danima,a li naprosto moraš da se sve ne bi nagomilavalo. Rutina mi je što se tiče nekih stvari oko zdavlja, to sam naučila posle bolesti. Naprosto, ja volim ljude koji imaju to u sebi, kao i ja...koje to sve motiviše i koji nisu haotični. Koji se pridržavaju svojih aktivnosti. To znači, da ipak imaju neku doslednost karaktera.

Back