- Poruka
- 62.443
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
to ti kazem....ti ne radis, ali ima onih koji rade van drustvenih pravila i zbog toga su prinudjeni da se skrivaju ili da vade fleke. ko ti daje kulturu, obrazovanje i vaspitanje...pa drustvo. i kako je drustvo organizovano tako se ocekuje da sa svi ponasaju, oni koji se tako ne ponasaju bivaju odbaceni. sto lomi coveka i dovodi do sindroma merlinka. mada sa ovim obrazovanje nema bas nista, jer i obrazovani i neobrazovani mogu da iskoce iz drustvenih pravila.
ne daje mi drustvo obrazovanje a ni kulturu a posebno ne vaspitanje
izlazim i ja iz drustvenih pravila po mnogo cemu, ali opet napominjem da me nije briga
ljudi rade mnogo gore stvari
Malo je hrabra ova pretpostavka u vezi Merlinke. Ako mozemo da prosirimo pretpostavku i na druge, mnogima bi to bio odlican izgovor za licne neuspehe, pa i meni nekad, sto da ne....je neprejebiva. Borbu sa njim gube svi, i jedino mogu da prezive oni koji ga prihvate, ili ona velika manjina koja uspe da ga izignorise (sto je jako tesko).
Nikakve vase golotinje, brza bogacenja, trash na svakom koraku nije ni priblizno tako jak kao javni diskurs. Javni diskurs je nesto najjace, javni diskurs je Supermen. Javni diskurs vam odredjuje samopouzdanje, samopostovanje, sopstvenu vrednost. Merlinka je zavrsila tako sto je zavrsila zbog javnog diskursa. Zato sto su mislili i govorili joj da je k.urva, da ne ume da glumi, da sve sto je u zivotu uradila, uradila je preko kreveta. Jbali su je tim pricama u glavu ceo njen zivot, tako su joj ubili samopouzdanje, i prirodno je da je skoncala tako kako je skoncala. Svi ti vasi lowlife primeri na kraju najebu ne zato sto rade nesto pogresno. vec sto ih javni diskurs ubije u mozak, i ubedi ih da su manje vredni.
Pogresno je krasti, lagati, biti agresivan i usiljen- to su moralne kategorije. Nije moralna kategorija raditi ono sto volis ako to nikog ne ugrozava. Javni diskurs uvodi citav niz novih moralnih kategorija osim tih. Koliki je to debilizam da se misli da je ugradnja silikona zbog estetskog izgleda moralna kateogorija? Sta je bre tu povezano sa moralom? Ali javni diskurs kaze da to jeste moralna kategorija, i da je zbog toga lose kada silikonka sa kratkim dopicnjakom dodje na razgovor na posao, zato sto poslodavac zna da javni diskurs kaze da je to nesto gadno, i da bi svi njegovi klijenti mislili da je to nesto gadno, sto bi bilo lose za posao. To sto vi zivite u Srbiji, gde su javni diskusi nekih subkultura u drustvu malo shitastiji nego javni diskursi nekih subkultura u Francuskoj npr., pa vi zbog toga mislite da shit moze da pobedi dominantni javni diskurs i mejnstrim, i da ga preuzme, je vasa netacna uobrazilja. Javni diskursi razlicitih subkultura u nekom drustvu su tako presmesni i preslabi u odnosu na onaj najveci, dominantni javni diskurs u drustvu, da deluju kao planktoni u odnosu na kita. Dominantni javni diskurs je slican u skoro svakoj evropskoj drzavi. A takav kakav je u evropskim drzavama, vrlo brzo ce postati i u onim kulturoski najnerazvijenijim drzavama. Dominantni javni diskurs poseduje ne samo vas zivot, nego celokupno vase bice. Nema otimanja, prepustite se.
Stanje je sledece : Zbog seksualne revolucije, pop kulture, i ostalih stvari koje su donele vise slobode jedinkama, postoji veci broj zena koje su fufe i droce nego ikada pre. Javni diskurs je ostao isti kao sto je uvek i bio, biti droca je i dalje nesto nemoralno i jadno. Sad, sto to nije nemoralno i jadno u nekim subkulturama, vec je pozeljno (tipa, tamo neke pijane drugarice pricaju o seksu medju sobom ) je ovde nebitno, jer sve te subkulture su potpuno preslabe za dominantni javni diskurs.
Malo je hrabra ova pretpostavka u vezi Merlinke. Ako mozemo da prosirimo pretpostavku i na druge, mnogima bi to bio odlican izgovor za licne neuspehe, pa i meni nekad, sto da ne.Uvek je zgodno da neko drugi bude kriv.
Taj javni diskurs je mnogo fluidniji i dinamicniji nego sto na prvi pogled izgleda.
Misljenjem drugih uvek mozes lako da manipulises, bitan je nacin na koji nesto predstavis, a ne sta si predstavio. To je zlatno pravilo, pa je tako od zene koja zivi svoj zivot po svojim merilima lako sklizunti do fufe, i obratno.
Pa bi i toj zeni-silikonki, kad dodje na razgovor za posao u nekom dopicnjaku, bilo mnogo od koristi da ume da iznese i silokone i dopicnjak i da svarseno vlada situacijom, iako izgleda, po garderobi koju nosi, da ne ume da razluci gde sta treba obuci. Iako ja prva tvdim da ti nosis garderobu, a ne ona tebe, ako ne umes da izneses tu garderobu u potpuno neprikladnoj prilici, onda je nemoj ni nositi. Samo nemoj da ti onda svi drugi budu krivi i iz svog poraza izvlaciti pouke o svojoj posebnosti i nemogucnosti drugih da tu posebnost uoce i ispostuju.
gde je to pozeljnoto je pitanje...
Zar ne mislis da pad morala obuhvata oba pola podjednako...![]()
nego ko roditelji? pa oni su srafovi drusta.sve zavisi jedno do drugoga.
malo pre rece da ne krsis drustveni kodex, onda si dodala da to ne radis javno...ako ga i krsis tajno, zasto ga ne krsis javno, pa zato sto imas kulturu i vaspitanje, a kultura i vaspitanje je nametnuto od drustva, ciji su delovi mehanizma u manjoj ili vecoj meri roditelji/ staratelji. drustvo ne dozvoljava iskakanje iz masine koja vozi, ko proturi glavu vrlo lako moze da ostane bez nje.
mozda ga i krsis javno, ali to nije do te mere da postane svima neprihvatljivo i da dodje do odbacivanja.
sto rece kami tu su i subkulture u igri, pa ono sto nije prihvatljivo javnosti, prihvatljivo je subkulturi.
da, roditelji, a moje roditelje njihovo obrazovanje i njihovi, opet roditelji ()
radim i javno, samo ne idem gola po ulici i ne psujem tako cesto, ne radim stvari koje mogu da ugroze bilo koga
ne ponasam se vulgarno, postujem druge ljude bez obzira kako se odnose prema meni jer ako se ne odnose- okrenem se i odem
moram da napomenem da moji nikad nisu sledili masu, i po mnogo cemu se razlikuju od drugih, u onom zdravom smislu a tako smo i ja i sestre odgojene
ne smatram sebe vecinom jer vecina ili manjina, subkultura kako god, ima poremecen sistem vrednosti
jednostavno sam normalna osoba
Pa kada se okrenes i odes, i to je nepostovanje.
kad bilo koji odnos gubi poentu
kazem sta imam "okrenem se i odem" u prenesenom znacenju
Razumem te, ali samo hocu da kazem da to znaci da i ti ne postujes tog koji tebe ne postuje, sto je i normalna stvar, nista tu nije cudno. Samo mi je oduvek bilo cudno zasto to ljudi posebno naglasavaju, da neko njih ne postuje, kada obicno vazi i obrnuto. Nepostovanje je obicno uzajamna stvar.
Ne znam mnogo o njoj, poznato mi je da je imala ozbiljnih problema sa alkoholizmom. I pored toga sto je bila losa glumica, sto je cinjenica, nije mogla da izgovori recenicu bez dizanja obrva i pucenja usana, pa je i mogla da glumi samo u romanticnim komedijama, kasnije niko nije hteo ni za takvu ulogu da je angazuje jer je bila jako neodgovorna, kasnila na snimanja, nije mogla recenicu da ponovi, svaka scena se snimala po sto puta. Zasto i kako je dosla do te faze, to je verovatno samo ona znala, ali svakako da ima dosta njene odgovornosti. Ako vec resis da se bavis poslom za koji nisi mnogo talentovan, onda moras i da se nosis sa tom cinjenicom, sto dosta frustrira, narocito u poslu koji je tako surov, danas jesi-sutra nisi. Ali to je uvek tako ako nisi svestan svojih mogusnosti. Koliko je javi diskurs fluidan mozes da vidis bas na primeru javnih licnosti, ono sto je za neke neprihvatljivo, drugima se ne uzima za manu. Mnoge su bas na kartu vrlo diskutabilnog moralnog postupanja izgradile karijeru.Pa nije nikakav izgovor za licni neuspeh ni to sto neko ima MS ili leukemiju, nije izgovor nista, ovde govorim o obicnim pojavama, a ne o nekakvim vrednosnim zakljuccima, o izgovorima i uspesima.
Javni diskurs nije bas preterano fluidan. Misljenje ljudi mozda jeste, ali javni diskurs nije misljenje ljudi, misljenje ljudi spada u to kakav covek jeste, javni diskurs je ono 'kako treba da bude', tj. ono kako covek govori. Misljenje se mnogo brze i lakse menja nego to sta govoris, zato sto je javni diskurs toliko hiljadu puta ograniceniji i nemastovitiji od unutrasnjeg govora, tj. misljenja ljudi. Misljenje je mnogo blize ljudskom bicu, i zato se tako cesto menja.
To zlatno boldovano pravilo je tacno, mnogo je bitnije kako nesto predstavljas, a ne sta predstavljas. Tipa, najbolja moguca inzenjerka trazi posao kod poslodavca obucena kao poslednja fufetina. I ona ce morati 130 puta da se vise trudi da dokaze da zna posao, nego neki pajser od inzenjera koji je dosao u super odelu i ima fenomenalne verbalne sposobnosti. I to ne zato sto poslodavac mozda misli da je ta fufetina od inzinjerke los inzinjer (nije poslodavac toliki debil da moze da pomisli da je neko dobar ili los pre nego ga vidi kako radi), nego zato sto se zna kako treba ozbiljan i odgovoran inzinjer da izgleda. To kako se ljudi nose sa tim je potpuno druga tema, samo je cinjenica je da se Merlinka nije izborila sa tim.
Ne znam mnogo o njoj, poznato mi je da je imala ozbiljnih problema sa alkoholizmom. I pored toga sto je bila losa glumica, sto je cinjenica, nije mogla da izgovori recenicu bez dizanja obrva i pucenja usana, pa je i mogla da glumi samo u romanticnim komedijama, kasnije niko nije hteo ni za takvu ulogu da je angazuje jer je bila jako neodgovorna, kasnila na snimanja, nije mogla recenicu da ponovi, svaka scena se snimala po sto puta. Zasto i kako je dosla do te faze, to je verovatno samo ona znala, ali svakako da ima dosta njene odgovornosti. Ako vec resis da se bavis poslom za koji nisi mnogo talentovan, onda moras i da se nosis sa tom cinjenicom, sto dosta frustrira, narocito u poslu koji je tako surov, danas jesi-sutra nisi. Ali to je uvek tako ako nisi svestan svojih mogusnosti. Koliko je javi diskurs fluidan mozes da vidis bas na primeru javnih licnosti, ono sto je za neke neprihvatljivo, drugima se ne uzima za manu. Mnoge su bas na kartu vrlo diskutabilnog moralnog postupanja izgradile karijeru.
A za ovo koliko je bitno kako se nesto predstavi, useo si drastican primer. Vise sam mislila na neku varijantu kad recimo ti sam na vise nacina pricas o necemu sto nije bas opste prihvatljim model ponasanja, i kako ce od nacina na koji pricas ljudi razlicito reagovati. Drugacije kad pricas kao da je i tebi samom neprijatno i da se toga stidis, drugacije kad pricas kao o sasvim normalnoj stvari i jos trazis, onako mrtav ozbiljn, savet kako dalje u vezi iste da postupas.
Slazem se za pritisak, ne samo sto su stalno pred strogim ocima javnosti, vec zato sto se radi o jako skupim projektima koji odlucuju tvoju buducnost, a i buducnost mnogih koji su tu upleteni.Ona jeste bila losa glumica, ali je bila glumica koja je studijima donosila najvise para, sto je isto tako neka vrsta kvaliteta. Sa stanovista ekonomije, to je veci kvalitet, jer je ona tako generisala veci broj radnih mesta, mnogo veci broj od neke kvalitetne glumice. To se u javnom diskursu ne postuje, jer naravno, kao glumica je bila ocaj zivi. I to je jako uticalo na nju. Reci da je ona slaba licnost jeste tacno, ali mi nismo neki optereceni nacisti, koji nemaju razumevanja. Ljudska bica su ljudska bica jer imaju razumevanja. Objektivno, drustveni pritisak na takve ljude je 1000 puta veci nego pritisak na neke obicne ljude, i za to ce normalno ljudsko bice uvek da ima razumevanja. Tacno je da ne treba da se ulazi u takav posao ako nisi jak kao bik, ali jbga, mnogo sto sta 'treba', pa ljudi to ne rade. To za fluidnost javnog diskursa mislis na vise razlicitih javnih diskursa u razlicitim subkulturama koje se nalaze u jednoj dominantoj kulturi. Oni mogu biti potpuno razliciti jedni od drugih, ali je dominanti javni diskurs uvek jedan jedini, i taj javni diskurs nikada ne kaze da treba da se obuces kao fufa kada ides da trazis posao. Za one poslove gde je pozeljno biti obucen kao fufa (tipa striptizeta, go go igracica i ostalo), dominantni javni diskurs ionako nista ne govori, to su poslovi kojih se javni diskurs ionako ne dotice (osim u negativnom kontekstu), jer su to poslovi koji su izopsteni iz mejnstrima.
Pa moram da uzimam drasticne primere, da bi pokazao poentu. Naravno, u stvarnosti su drasticni primeri retki, retko kada se najbolji u nekom poslu oblaci najgore po merilima javnog diskursa; u stvarnom svetu postoje nijanse, ali da bi ljudi razumeli te nijanse, mora im se objasniti kroz ekstrem. Da, ljudi razlicito reaguju zbog raznih stvari, a najvise razlicito reaguju kada razlicito shvate kontekst kada im nesto pricas. I javni diskurs vrlo dobro definise kontekst kojim se nesto prica. Npr. po dominantnom javnom diskursu, recenica 'Ma dobro je cero da rodis u 16-oj godini, samo napred!' se govori samo i iskljucivo u ironicnom i zajebantskom kontekstu, kao fora.
...je neprejebiva. Borbu sa njim gube svi, i jedino mogu da prezive oni koji ga prihvate, ili ona velika manjina koja uspe da ga izignorise (sto je jako tesko).
Nikakve vase golotinje, brza bogacenja, trash na svakom koraku nije ni priblizno tako jak kao javni diskurs. Javni diskurs je nesto najjace, javni diskurs je Supermen. Javni diskurs vam odredjuje samopouzdanje, samopostovanje, sopstvenu vrednost. Merlinka je zavrsila tako sto je zavrsila zbog javnog diskursa. Zato sto su mislili i govorili joj da je k.urva, da ne ume da glumi, da sve sto je u zivotu uradila, uradila je preko kreveta. Jbali su je tim pricama u glavu ceo njen zivot, tako su joj ubili samopouzdanje, i prirodno je da je skoncala tako kako je skoncala. Svi ti vasi lowlife primeri na kraju najebu ne zato sto rade nesto pogresno. vec sto ih javni diskurs ubije u mozak, i ubedi ih da su manje vredni.
Pogresno je krasti, lagati, biti agresivan i usiljen- to su moralne kategorije. Nije moralna kategorija raditi ono sto volis ako to nikog ne ugrozava. Javni diskurs uvodi citav niz novih moralnih kategorija osim tih. Koliki je to debilizam da se misli da je ugradnja silikona zbog estetskog izgleda moralna kateogorija? Sta je bre tu povezano sa moralom? Ali javni diskurs kaze da to jeste moralna kategorija, i da je zbog toga lose kada silikonka sa kratkim dopicnjakom dodje na razgovor na posao, zato sto poslodavac zna da javni diskurs kaze da je to nesto gadno, i da bi svi njegovi klijenti mislili da je to nesto gadno, sto bi bilo lose za posao. To sto vi zivite u Srbiji, gde su javni diskusi nekih subkultura u drustvu malo shitastiji nego javni diskursi nekih subkultura u Francuskoj npr., pa vi zbog toga mislite da shit moze da pobedi dominantni javni diskurs i mejnstrim, i da ga preuzme, je vasa netacna uobrazilja. Javni diskursi razlicitih subkultura u nekom drustvu su tako presmesni i preslabi u odnosu na onaj najveci, dominantni javni diskurs u drustvu, da deluju kao planktoni u odnosu na kita. Dominantni javni diskurs je slican u skoro svakoj evropskoj drzavi. A takav kakav je u evropskim drzavama, vrlo brzo ce postati i u onim kulturoski najnerazvijenijim drzavama. Dominantni javni diskurs poseduje ne samo vas zivot, nego celokupno vase bice. Nema otimanja, prepustite se.