Snaga ili estetika?

gost 250074

Poznat
Poruka
9.075
Za sta trenirate? :D

Jutros sam naleteo na ovo slucajno na bb.com, nadam se da je decko natural...20 god. Tvrdi da jeste mada ga optuzuju da nije.

185 cm (6'1''), 89 kg (196 lbs) 8-10% masti na slikama

http://forum.bodybuilding.com/showthread.php?t=157117433

Kaze da radi bench 100 kg x 4 ponavljanja, cucanj sa 100 kg, mrtvo sa 143 kg. Verovatno ima i jako dobru genetiku, ali snaga i masa/estetika nisu direktno povezani. Cak kaze da je mrtvo dizanje/bench (verovatno i cucanj) prekinuo da radi.

Disregard strength, acquire aesthetics :lol:

P.S. Meni licno snaga nije bitna u velikoj meri.

Poslednja izmena:
Дечко добро изгледа, али никад не бих поверовао, да са оним грудима диже само 100кг, пре бих рекао 150кг.

Вероватно је доста тренирао на машинама и изводио изолационе вежбе или пак можда има веома висок степен сензитивности мишићне реакције.
Знам једног лика из теретане, човек веома споро развија снагу, али његов напредак од нпр. 30кг у веслању се може пре видети, него нечији напредак од 50-60кг.

А што се тиче питања снага или естетика? Зашто не и једно и друго? ;)
Мени лично је наравно здравље на првом месту, тако да зарад изгледа никад не бих жртвовао здравље!

Ја лично час тренирам по принципима дизача тегова, час тренирам по принципима бодибилдинга. Гледам да ми снага константно расте, али при томе је једно око увек уперено у огледало. ;) Мада шта знам, у задње време ме мало лактови и рамена боле, размишљам се да на један дужи период од бар годину дана, тренирам само по принципима бодибилдинга.

Значи нема више оптерећења мишића 2-3 пута него само једном недељно, са мање више истим волуменом вежби.
И исто тако значи, да све вежбе изводим са не маље од 6 понављања. Такође више вежби са мање сетова, краће паузе.
Пошто сам још планирао и калорије да дигнем (полако правац 4.000кцал), а у претходном периоду сам тренирао на снагу, значи у следећем периоду хипертрофије би стварно требао 'експлодирати'. Још су све то планови у бета фази, али ипак бих волео да се вратим на килажу од 100кг као пре неку годину - са 90кг се некако осећам као неки кенијански маратонац. муахахаха ;)

Poslednja izmena:
Дечко добро изгледа, али никад не бих поверовао, да са оним грудима диже само 100кг, пре бих рекао 150кг.

Вероватно је доста тренирао на машинама и изводио изолационе вежбе или пак можда има веома висок степен сензитивности мишићне реакције.
Знам једног лика из теретане, човек веома споро развија снагу, али његов напредак од нпр. 30кг у веслању се може пре видети, него нечији напредак од 50-60кг.

А што се тиче питања снага или естетика? Зашто не и једно и друго? ;)
Мени лично је наравно здравље на првом месту, тако да зарад изгледа никад не бих жртвовао здравље!

Ја лично час тренирам по принципима дизача тегова, час тренирам по принципима бодибилдинга. Гледам да ми снага константно расте, али при томе је једно око увек уперено у огледало. ;) Мада шта знам, у задње време ме мало лактови и рамена боле, размишљам се да на један дужи период од бар годину дана, тренирам само по принципима бодибилдинга.

Значи нема више оптерећења мишића 2-3 пута него само једном недељно, са мање више истим волуменом вежби.
И исто тако значи, да све вежбе изводим са не маље од 6 понављања. Такође више вежби са мање сетова, краће паузе.
Пошто сам још планирао и калорије да дигнем (полако правац 4.000кцал), а у претходном периоду сам тренирао на снагу, значи у следећем периоду хипертрофије би стварно требао 'експлодирати'. Још су све то планови у бета фази, али ипак бих волео да се вратим на килажу од 100кг као пре неку годину - са 90кг се некако осећам као неки кенијански маратонац. муахахаха ;)

Koliko si visok? Bezveze se tovis na 100 kg, imaces visok % masti bez AAS-a :)
Osim ako nisi jako visok i osim ako ne planiras solidnu "cutting" fazu nakon toga :D

index.php

Prirodni "limiti" na 5-6% bf (stage condition). 1 kg = 2.2 lbs, 1" = 2.54 cm
Primera radi, 5'11'' (180 cm) 179 lbs (81.36 kg) @ 5-6%
A i ovo je za elitnu genetiku, 99% ne moze ni prici ovim brojkama zbog nedovoljno "jakog" genetskog hormonskog profila.
Naravno, treba uzeti u obzir da vecina ljudi smanjuje svoj bf% za 3-4% nesvesno :lol: Mislim da sam vec postavljao onu skalu sa slikama koja je prilicno precizna :)

Poslednja izmena:
Definitivno snaga. I to funkcionalna snaga.
Ranije su mi bili omiljeni snagaški i powerlifterski treninzi 5x5 i 3x3 benč, mrtvo dizanje i čučanj. U to vreme sam izgledao kao da je neko nabacao meso po meni. U poslednje vreme više posvećujem pažnju eksplozivnosti pa su mi sada glavne zanimacije nabačaj, nabačaj sa izbačajem, od trzaja sam za sada odustao. Od nedavno sam otkrio i CrossFit pa ubacim i po jednu crossfit rutinu na kraju treninga ili kada radim kardio. Na najviše mesec dana menjam modalitet treninga, ranije je bilo masa - snaga - ekslpozivnost, sada je snaga - eksplozivnost. Što se tiče estetike, evo od ove godine sam krenuo da ubacujem i po koju vežbu za definiciju, naješće za biceps i deltu.

Poslednja izmena:
Definitivno snaga. I to funkcionalna snaga.
Ranije su mi bili omiljeni snagaški i powerlifterski treninzi 5x5 i 3x3 benč, mrtvo dizanje i čučanj. U to vreme sam izgledao kao da je neko nabacao meso po meni. U poslednje vreme više posvećujem pažnju eksplozivnosti pa su mi sada glavne zanimacije nabačaj, nabačaj sa izbačajem, od trzaja sam za sada odustao. Od nedavno sam otkrio i CrossFit pa ubacim i po jednu crossfit rutinu na kraju treninga ili kada radim kardio. Na najviše mesec dana menjam modalitet treninga, ranije je bilo masa - snaga - ekslpozivnost, sada je snaga - eksplozivnost. Što se tiče estetike, evo od ove godine sam krenuo da ubacujem i po koju vežbu za definiciju, naješće za biceps i deltu.

Ako ti je problem da radiš trzaj, pokušaj prvo sa high pulls-om jedno vreme pa kad se podesiš ubaci i muscle snatch. Snaga i eksplozivnost se uvek rade zajedno, jer su aktivna i inervisana ista mišićna vlakna i trenizi sa opterećenjem su identični.. E, a sa vežbama za definiciju si me potpuno sada razočarao :D.

Ako ti je problem da radiš trzaj, pokušaj prvo sa high pulls-om jedno vreme pa kad se podesiš ubaci i muscle snatch. Snaga i eksplozivnost se uvek rade zajedno, jer su aktivna i inervisana ista mišićna vlakna i trenizi sa opterećenjem su identični.. E, a sa vežbama za definiciju si me potpuno sada razočarao :D.
Samo da vidimo kako stojimo sa terminologijom, kod mene u teretani power snatch i hang snatch zovu trzaj, ne vidim kako bi tu high pull pomogao pa zato ovako odgovaram. Čini mi se da kada kažeš trzaj misliš na hang clean - nabačaj ''sa kolena''.
Snatch mogu da uradim (trzaj) mada mi onaj deo sa čučnjem sa tegom iznad glave malo pravi problem. Treba tu sati i sati peglanja tehnike, razlog zašto sam se odlučio da prvo radim nabačaje i nabačaje sa izbačajem je, biću iskren, zato što su prostiji :D Ali ne nameravam da odustanem od snatcha, samo hoću ovo prvo da savladam kako treba.

Poslednja izmena:
Samo da vidimo kako stojimo sa terminologijom, kod mene u teretani power snatch i hang snatch zovu trzaj, ne vidim kako bi tu high pull pomogao pa zato ovako odgovaram. Čini mi se da kada kažeš trzaj misliš na hang clean - nabačaj ''sa kolena''.
Snatch mogu da uradim (trzaj) mada mi onaj deo sa čučnjem sa tegom iznad glave malo pravi problem. Treba tu sati i sati peglanja tehnike, razlog zašto sam se odlučio da prvo radim nabačaje i nabačaje sa izbačajem je, biću iskren, zato što su prostiji :D Ali ne nameravam da odustanem od snatcha, samo hoću ovo prvo da savladam kako treba.

Muscle snatch ide iz stojećeg stava i teg se izbacuje iznad glave, power ide iz čučnja i vraća u čučanj. High pulls je jedan izolovani deo pokreta koji te priprema za izbačaj-trzaj tega gore. Mislim da je malo (sati i sati), WL tehnike se uče godinama. Ja već preko godinu dana radim samo HP i tek sad počinjem da MS.
radio bih snagu kad bi radio na gradilistu jer mi sigurno nece produziti aktivni zivot
Ok i niko te ne prisiljava. Ali imaš previše negativan stav i odnos za sve što nije po tvom i gde se mišljenja razlikuju.

Poslednja izmena:
Muscle snatch ide iz stojećeg stava i teg se izbacuje iznad glave, power ide iz čučnja i vraća u čučanj. High pulls je jedan izolovani deo pokreta koji te priprema za izbačaj-trzaj tega gore. Mislim da je malo (sati i sati), WL tehnike se uče godinama. Ja već preko godinu dana radim samo HP i tek sad počinjem da MS.
Hm, pa zar to nije hang snatch? Ok, uglavnom bitno je da mislimo na isto. Hang (muscle) snatch mi nije toliko težak pokret ali je power snatch toliko komplikovan da je zasebna olimpijska disciplina (na kraju krajeva i clean+jerk je isto) i slažem se sa tobom da su potrebne godine i godine iskustva. Naravno ja nisam te nabačaje i izbačaje nauči preko noći. Prvo sam baš dugo vremena radio hang clean zbog neelastičnosti a tek sam posle vežbanja elastičnosti torakalnog dela kičme prvo počeo da radim pradnji čučanj. Tek kada sam uspeo da uradim prednji čučanj upustio sam se u eksperimentisanje sa nabačajima. I dalje ne mogu (i neću) da kažem da mi je tehnika idealna i da sam zadovoljan težinom koju dižem, na svemu tome ću da radim još dugo vremena.
Hoću samo na trenutak da se vratim na one godine i godine treninga koje si pomenuo.Prošle godine (a jedonm i ove) sam radio ''German volume training'', klasičan bilderski trening ali ima jedna stvar koja je dobra kod njega koju niko ne napominje - odličan je za ''peglanje'' tehnike. U prvom modalitetu se rade vežbe 10x10, dakle to je 100 ponavljanja po treningu, idealno za tehniku! Baš sam tada kada sam radio GVT popravio prednji čučanj koij sam ranije pomenuo a i neke druge tehnike.
E sad, na žalost mislim da je uraditi 10x10 clean ili snatch 100x po treningu naučna fantastika :lol:

Muscle snatch ide iz stojećeg stava i teg se izbacuje iznad glave, power ide iz čučnja i vraća u čučanj. High pulls je jedan izolovani deo pokreta koji te priprema za izbačaj-trzaj tega gore. Mislim da je malo (sati i sati), WL tehnike se uče godinama. Ja već preko godinu dana radim samo HP i tek sad počinjem da MS. Ok i niko te ne prisiljava. Ali imaš previše negativan stav i odnos za sve što nije po tvom i gde se mišljenja razlikuju.
zato sto drugi ne umeju razgovarati i kategoricni su ..u svojim povrsnim tvdnjama i iskljucivo teorijama bez prakse..kad im dam validan primer licni i iz okoline muk..samo zacute ili nastavljaju svoju pricu..i tako i dalje drve ne osvrcuci se na konkretan primer

Koliko si visok? Bezveze se tovis na 100 kg, imaces visok % masti bez AAS-a :)
Osim ako nisi jako visok i osim ako ne planiras solidnu "cutting" fazu nakon toga :D
Ја сам 1.90м. ;) 90кг стварно није много на ту висину, а са неких 15% се чак не може ни рећи, да сам теретану икад видео изнутра. ;)
Не одустао сам више од класичних фаза грађе и реза. Од сад ћу гледати, да будем негде на +-0кцал, а све остало ће тело само да регулише. :ok:

На неки краткотрајни временски период бих да набацим неко кило мишића са што мање (без?!) масти. У оптималном случају у међувремену ће "само по себи" спасти и неко килце сала, тако да нека редукциона дијета неће бити потребна. А на дужи временски период, значи за неку годину, бих ипак хтео имати ту 100-тинак кила са неких не више од 15% масти.

Сами по себи циљеви и нису нешто сад специјални, знања довољно имам, а и искуством имам добро постављен темељ, али мој главни проблем се налази ван теретане и кухиње. Када бих се ја само концентрисао на изградњу мишића, а све остало (наравно поред најелементарнијих ствари у животу) на минимум свео, веома брзо бих ја достигао тај циљ, али већ једно време је ситуација таква, да мене свакодневни стрес једноставно поједе. Кад је човек дуже време под стресом јачег интензитета, ништа ти исхрана не може помоћи, а да у теретани даш 100% чак може бити контрапродуктивно за свакодневницу. Тако да се моји следећи кораци темеље не на исхрани или тренингу, него радикалном сасецању свега, што код мене проузрокују стрес. Неке ствари су већ сасечене, али има ту још пар битних ствари и одлука. После тога се систематски креће на трансформацију тела. ;)

Ја сам 1.90м. ;) 90кг стварно није много на ту висину, а са неких 15% се чак не може ни рећи, да сам теретану икад видео изнутра. ;)
Не одустао сам више од класичних фаза грађе и реза. Од сад ћу гледати, да будем негде на +-0кцал, а све остало ће тело само да регулише. :ok:

На неки краткотрајни временски период бих да набацим неко кило мишића са што мање (без?!) масти. У оптималном случају у међувремену ће "само по себи" спасти и неко килце сала, тако да нека редукциона дијета неће бити потребна. А на дужи временски период, значи за неку годину, бих ипак хтео имати ту 100-тинак кила са неких не више од 15% масти.

Сами по себи циљеви и нису нешто сад специјални, знања довољно имам, а и искуством имам добро постављен темељ, али мој главни проблем се налази ван теретане и кухиње. Када бих се ја само концентрисао на изградњу мишића, а све остало (наравно поред најелементарнијих ствари у животу) на минимум свео, веома брзо бих ја достигао тај циљ, али већ једно време је ситуација таква, да мене свакодневни стрес једноставно поједе. Кад је човек дуже време под стресом јачег интензитета, ништа ти исхрана не може помоћи, а да у теретани даш 100% чак може бити контрапродуктивно за свакодневницу. Тако да се моји следећи кораци темеље не на исхрани или тренингу, него радикалном сасецању свега, што код мене проузрокују стрес. Неке ствари су већ сасечене, али има ту још пар битних ствари и одлука. После тога се систематски креће на трансформацију тела. ;)

A dobro, visok si prilicno... :ok:
Ovo boldovano i mene muci ovih dana :mrgreen:

i ne kapiram sta je sad bolje za nas koji zivimo u gradu i mozemo uci u normalan konfekciski br ili ipak da se tovimo na snagu mozda nekad sretnemo medveda..u gradu
Не капираш метафору слике, јер не тренираш телесну снагу и фали ти то искуство.

Обичан пример је када се раде неки тежи послови на селу и случајно се нађу тип, који трчка по паркићима и педала по градској периферији, и тип, који рекреативно у теретани тренира снагу у телесну функцијалност. После мало времена рада онај први се купа у свом зноју и долази до своје телесне границе, док се у истом времену онај рекреативац из теретане тек загрејао, а да се није ни људски ознојио.

Проблем је што онај први у граду увек подвлачи неку своју наводну спортску "супериорност" наспрам рекреативца из теретане, а када се дође до практичног свакодневног рада, онда га нема нигде, а овај из теретане "би могао и са медведом у коштац да се ухвати".

Према твојим неретко арогантним коментарима се може препознати, да припадаш првом типу рекреативца, који из неком емотивног разлога презире теретану и тренинг снаге.

Elliot Hulse je danas okačio ovo, taman odgovara ovoj temi

Pogledajte prilog 306049
Поента слике стварно није лоша. Када човек погледа професионалне бодибилдере, они на бини малтене само што не падну, колико се слабо осећају, а морају при позирању да се смешкају. То нема никакве везе са снагом и неком телесном јачином. А када се погледају стронгмени, они и немају низак проценат масти, углавном 15-20%, али зато су то брате волови, који могу дрвеће из земље да изчупају. Када би избио рат, глобална катастрофа или нека економска криза, они би били задњи, којима би нешто зафалило. Ем имају довољно резерви у салу, ем имају довољно мишића, који им обезбеђују добар рад хормона и хладну главу, да могу мозгом размишљати правилно, јер имају добру залиху гликогена. ;) А уз то и увек ће имати довољно снаге и висок либидо, да се размножавају. Све то уопште није случај са професионалним бодибилдерима, који имају превише мишићне масе, а премало телесне масти.

Stres je ubica i snage i volje i libida, svega. Ali samo uz stres i možeš da postaneš jači.

Ako dobro stojite sa engleskim možda vam ovaj članak bude od koristi
http://www.artofmanliness.com/2013/10/03/you-may-be-strong-but-are-you-tough/
Чланак јесте мало дужи, али добар је. :ok: Аутор је потпуно у праву - снага једне особе најбоље долази до изражаја, када у животу наилази на препреке и када их стратешки исто као и тренинг савладава.
Бацио сам поглед на страницу о чему овако пишу и стварно има паметних ствари, које ћу следећом приликом редом прочитати. :ok:

Poslednja izmena:

Back