SMRZNUTE VODOVODNE CEVI.....

Мораш да провериш где ти цеви излазе на површину, то јест где се прикључују. Ако је урађено по пропису, водоводне цеви су у земљи на минимално 80 цм испод површине па ту не може да дође до смрзавања.
Проласци цеви кроз бетон, ако није стављена изолација, такође може да буде место смрзавања.
Ако су ти металне цеви у питању, никако немој поливати врућом водом да би одледио. Врућ ваздух је много боље решење (нпр, фен или калорифер). Ако су пластичне цеви, онда могу да се одледе и лаганим преливањем врућом водом. Да би одледио цеви, мораш имати већу температуру на њима у континуитету а не одједном.
Покушај да сликовитије опишеш трасу цевовода па да видимо где да се концентришеш за отклањање проблема.

Не трчи пред руду. Металне цеви пуцају услед нагле промене температуре а у 90% случајева трпе ширење које лед производи.

U pitanju je kuća,ne stan !
Negde u zidu je smrzlo.
Pred nestanak vode,prekjuče,pokuljala je ona crvekasta voda,
onaj talog i korozija.I prestade...
Od tada,ni na jednoj česmi - ni kapi.
Ceo dan je juče "tukla" kaloliferka u kupatilu.I celu noć noćas,pa i sad....
U jedno cevno čvorište (vodokotlić,veš mašina,odvajanje za lavabo,odvajanje za kadu),
gde je ranije znalo da se zaledi par puta.
Ali,nakon dva - tri sata grejanja kaloliferom sve profunkcioniše.
Sada - da kapne.
Očito je da se smrzavanje ovoga puta desilo na drugom mestu u zidu.

Skupili se sudovi,kafu ne mogu da skuvam....

Poslednja izmena od moderatora:
U pitanju je kuća,ne stan !
Negde u zidu je smrzlo.
Pred nestanak vode,prekjuče,pokuljala je ona crvekasta voda,
onaj talog i korozija.I prestade...
Od tada,ni na jednoj česmi - ni kapi.
Ceo dan je juče "tukla" kaloliferka u kupatilu.I celu noć noćas,pa i sad....
U jedno cevno čvorište (vodokotlić,veš mašina,odvajanje za lavabo,odvajanje za kadu),
gde je ranije znalo da se zaledi par puta.
Ali,nakon dva - tri sata grejanja kaloliferom sve profunkcioniše.
Sada - da kapne.
Očito je da se smrzavanje ovoga puta desilo na drugom mestu u zidu.

Skupili se sudovi,kafu ne mogu da skuvam....
Глупо је да питам где си, али да ли је могуће да је водовод искључио воду због неког квара? Сад кад си поменуо корозију и талог, и да је у питању кућа, имаш ли главни вентил у шахту код водомера? Ако имаш, затвори га па провери главне вентиле, можда је отпао део вентила па заглавио цев, можда уопште није ствар у леду?

Poslednja izmena od moderatora:
Глупо је да питам где си, али да ли је могуће да је водовод искључио воду због неког квара? Сад кад си поменуо корозију и талог, и да је у питању кућа, имаш ли главни вентил у шахту код водомера? Ако имаш, затвори га па провери главне вентиле, можда је отпао део вентила па заглавио цев, можда уопште није ствар у леду?

Nema glavnog ventila i vodomera.
Kuća sa bunarom i hidropakom...

A da se nije smrzao hidropak, ili se pokvario ? Gde se on nalazi ?

U suvoj, posebno ozidanoj prostoriji.

Naime,stepenište za sprat je podzidano giter blokom
i taj prostor je iskorišten za smeštaj hidropaka.
Prostorija je suva,a hidropak postavljen na drvenu paletu,
odvojen od betonskog poda 10-tak cm.
Pred zimu je pregledan,proveren i opskrbljen sigurnosnom sklopkom.
Sklopka nije izbacila,termostat se zaustavio na +4,5 (max), a vode- ni kapi.

Poslednja izmena:
Nema glavnog ventila i vodomera.
Kuća sa bunarom i hidropakom...

Па друже, док се издоговарамо, открићеш нам да си на северном полу и да је температура испод -70...
Стварно звучи као проблем са хидропаком обзиром на онај талог који си помињао.

Па друже, док се издоговарамо, открићеш нам да си на северном полу и да је температура испод -70...
Стварно звучи као проблем са хидропаком обзиром на онај талог који си помињао.

Ma,u Beogradu sam,brate !
Rubna beogradska opština.
Kuća,koja je zamišljena kao vikendica,ali je
velika i dobro urađena,pa se u njoj 10-tak godina stalno živi.
Podignuta 2000-te.
To ti govorim da bi razumeo kako ne može biti razlog
dotrajalo stanje vodovodnih ili elektro instalacija....

Znači,minus 11-12,kao i kod svih sapatnika u Bgd-u.
Eto...

Nama se tako hidropak ponaša leti kad komšije mnogo zalivaju bašte, smanji se dotok vode u njega jer je plitko bušen bunar, pa krene taj talog i nestane vode. Ali mi tu vodu ne koristimo u kući pa nije problem. Zato mislim da se nije možda smrzla dovodna cev, ako nije dovoljno ukopana.

Možda se smrzao dovod do hidropaka, mi hidropak ne koristimo zimi zbog smrzavanja, jer se u dovodu smrzne voda

Bunar ne može da smrzne,to se zna.
A,koliko sam informisan, ni voda u dovodnim cevima od
bunara do hidropaka.
Jer su polegnuta prilično duboko u zemlji.
Svi problemi oko smrzavanja nastaju na prostoru
od hidropaka do česmi.
Najčešće - u zidovima objekta.
To je ono što je meni poznato.
Bilo je toga i ranijih godina.
Ne uvek,ali je bilo.
3-4 x od 2000-te na ovamo.
Kad su bivali oni minusi 17,par dana.
Ali,traje 2-3 sata.
Ali,ovoga puta - trt Milojka.Ulazim u treći dan,a nikakva ideja
da se spašavam mi ne pada na um.
Zato jaučem na forumu....!

Аха, па ти знаш где је проблем? Ништа, или да наложиш до бесвести и да се надаш да ће пробити чеп (као и претходних година) или да кренеш по флаширану воду.
А што се рамена тиче, само се послужи.
Ја наместио пелену, а видим да има још колега спремних да плачемо у трогласу....

И да предложим да замениш металне цеви пластичним са изолацијом? Каква мудрост, ха?

Аха, па ти знаш где је проблем? Ништа, или да наложиш до бесвести и да се надаш да ће пробити чеп (као и претходних година) или да кренеш по флаширану воду.
А што се рамена тиче, само се послужи.
Ја наместио пелену, а видим да има још колега спремних да плачемо у трогласу....

И да предложим да замениш металне цеви пластичним са изолацијом? Каква мудрост, ха?

U prvih nekoliko postova bio si ozbiljniji.
Nisam posumnjao u dobre namere.
Da iskreno želiš da pomogneš kolezi u nevolji...
Sad vidim da sam se zajeb'o,
jer sam te poistovetio sa sobom.
Ipak,sam ja,malko,emotivniji i predusretljiviji.
Ja razlučujem zajebanciju od stvarnog problema....

Znaš za onu - "ko se tuđoj nesreći raduje...?"
I,još nešto.
Flaširanu vodu pijem stalno.
Ovu bunarsku ne, iako je dobra i piju je svi u komšiluku.
Ali,treba li da kupim 2-3 balona flaširane od po 6 lit. da operem sudove ?
Šta ti misliš ?
Iako ni rame nije za podcenjivanje,bre Žiskare R.,moj delijo!

Poslednja izmena:
Talog izlazi samo kada naglo naidje pritisak.
Ne vidim sta je lose rekao Ziskar (osim malo sale, do koje tebi naravno nije...razumljivo).
Njegov predlog sa zagrevanjem je i jedino sta mozes uraditi u trenutnoj situaciji. Obzirom da vec par dana "nemas" vodu, najverovatnije ces imati cevi (pretezno krivine) koje ces morati zameniti:sad2:
Mozda razmislis izolirati cevi da u buducnosti nemas slicnih problema.

Talog izlazi samo kada naglo naidje pritisak.
Ne vidim sta je lose rekao Ziskar (osim malo sale, do koje tebi naravno nije...razumljivo).
Njegov predlog sa zagrevanjem je i jedino sta mozes uraditi u trenutnoj situaciji. Obzirom da vec par dana "nemas" vodu, najverovatnije ces imati cevi (pretezno krivine) koje ces morati zameniti:sad2:
Mozda razmislis izolirati cevi da u buducnosti nemas slicnih problema.

Pa,šta sad treba da razbijam zidove i lomim pločice da bih zamenio cevi ?
Neka,hvala !

U prvih nekoliko postova bio si ozbiljniji.
Nisam posumnjao u dobre namere.
Da iskreno želiš da pomogneš kolezi u nevolji...
Sad vidim da sam se zajeb'o,
jer sam te poistovetio sa sobom.
Ipak,sam ja,malko,emotivniji i predusretljiviji.
Ja razlučujem zajebanciju od stvarnog problema....

Znaš za onu - "ko se tuđoj nesreći raduje...?"
I,još nešto.
Flaširanu vodu pijem stalno.
Ovu bunarsku ne, iako je dobra i piju je svi u komšiluku.
Ali,treba li da kupim 2-3 balona flaširane od po 6 lit. da operem sudove ?
Šta ti misliš ?
Iako ni rame nije za podcenjivanje,bre Žiskare R.,moj delijo!

Ја слабо са речима умем да помажем. Да си звао да дођем са бренером, то би била друга прича.

Pa,šta sad treba da razbijam zidove i lomim pločice da bih zamenio cevi ?
Neka,hvala !

Не мораш. Пластика, ако се лепо уради може да буде леп детаљ у купатилу, цеви се лепо виде (узмеш беле мада могу и да се офарбају да буду у складу са плочицама) а пошто већ грејеш, више не би имао проблема са смрзавањем у зидовима. Металне цеви оставиш у зиду и "умртвиш", то јест не користиш више.
Ово решење сам видео на више места и још нико није пожалио што је тако урадио.

Колико год да мислиш да шала не помаже, ниси оставио пуно другог избора. Сваки дати предлог анулираш или новим информацијама или ставом да нећеш то да радиш. Ако ниси хтео да се дружиш, слободно реци.

imam isti problem :/
od pre 2 dana mi je nestala voda,i skontao sam da je voda zamrzla... u dvoristu imam 2 sahta.. jedan do kuce,u kome cevi kroz temelj ulaze u kupatilo... a drugi koji se nalazi na oko 30m od kuce u dvoristu.Tu je sigurno zamrzlo, ali sam sa grejalicama i brenerom uspeo da odmrznem, medjutim i dalje nema rezultata...i dalje je negde cep u cevi... :/
ovako. cevi idu kroz zemlju na dubini od oko 50cm do kuce, s tim sto se cevi na jednom mestu nalaze na oko 20-tak cm ispod betonskog platoa koji sam izbetonirao jesenas... cevi dalje idu ispod garaze i kasnije iz te sahte koja je do kuce ulaze u kupatilo....
da li neko zna neki nacin kako otkiti tacno mesto gde se zaledila voda u cevii?? :D

imam isti problem :/
od pre 2 dana mi je nestala voda,i skontao sam da je voda zamrzla... u dvoristu imam 2 sahta.. jedan do kuce,u kome cevi kroz temelj ulaze u kupatilo... a drugi koji se nalazi na oko 30m od kuce u dvoristu.Tu je sigurno zamrzlo, ali sam sa grejalicama i brenerom uspeo da odmrznem, medjutim i dalje nema rezultata...i dalje je negde cep u cevi... :/
ovako. cevi idu kroz zemlju na dubini od oko 50cm do kuce, s tim sto se cevi na jednom mestu nalaze na oko 20-tak cm ispod betonskog platoa koji sam izbetonirao jesenas... cevi dalje idu ispod garaze i kasnije iz te sahte koja je do kuce ulaze u kupatilo....
da li neko zna neki nacin kako otkiti tacno mesto gde se zaledila voda u cevii?? :D

Термоснимањем.

Ово ти неће помоћи али добро је да се напомене : нису прописи и правила смишљени зато што је некоме било досадно, већ управо због оваквих ситуација. Водоводна инсталација у спољним условима иде на минимално 80 цм у земљу. То је дубина на којој температура никада не пада испод тачке мржњења.

znaaam... cevi koje su sad ispod betona, su ranije bile na dubini od oko50cm.. medjutim posle betoniranja su na oko 20 cm ispod betona... ne znam da li je tu nastao problem tj. da se tu zaledilo... sad cu da pokusam brenerom da odmrznem cevi u sahtu do kuce... stvarno ne znam da li je tu zamrzlo, ali pokusacu... tu i nisam pokusavao da odledim ranije... inace, kada sam odmrzavao saht u dvoristu, pre nego sto sam brenerom grejao, ventil nije mogao da se otvori, posle toga sam uspeo...znaci da je i tu bilo zaledilo... ne znam gde je jos zaledilo...
sta znaci termosnimanje??? kako bi sa tim mogao da pronadjem gde je zaledjeno??? ako neko zna da mi kaze, bio bih mu veoma zahvalan :)

Back