Smrt

Do sada je Luda prolazila kroz različita iskustva. Na kraju su je čak obesili naglavačke i došlo je naizgled do prekida, do kraja. Došli smo do karte Smrt.

Smrt je sastavni deo života, a opet većina nas ne voli da misli o tome. Štaviše, mnogi imaju utisak kao da će večno živeti. To je i tačno i nije tačno, jer naše suptilno ja je zaista večno, no pod iluzijom mi nekad imamo utisak kao da će i naše fizičko telo trajati večno (a ono je to koje svakako propada).

Zatim, kad naiđu prvi znakovi propasti, propadanja (jer sve što je materijalno podložno je uništenju) to nas jako uznemiri, i to saznanje nas potresa ... Na slici je prikazana Smrt u vidu kostura, kako je uglavnom zamišljaju, okrutnu i neumoljivu.

Ona odvodi sa sobom ne praveći razliku. Taj simbolizam je prikazan u slici kralja koji nepomično leži na zemlji. A to je i poruka koju takođe nosi ova karta - sve što steknemo materijalno, jednog dana ćemo se oprostiti od toga. Zato nema smisla da se vezujemo isključivo za materiju. Kraljeva kruna leži odbačena od njega i ona mu sada ništa ne znači...

Ispred Smrti je biskup, i on moli sklopljenih ruku. U tom momentu mu jedino preostaje njegova vera. Ako je iskreno gradio svoju svest i ako je izgrađivao duhovnost, to je ono što mu preostaje u tom momentu.

Očajna žena na slici psredstavlja tugu koju osećamo kada neko nama blizak premine; dok zbunjeno dete na slici prikazuje neznanje koje većina ljudi ima kada je u pitanju Smrt i sve o njoj.

Da li je Smrt samo kraj?

Iako naše materijalno telo propada, naša duša odlazi dalje, u nove tokove. To je prikazano crnom zastavom sa belom ružom, koja predstavlae preporod i ponovno rođenje. A primećujemo da u daljini izlazi sunce.. i kao što nakon zalaska sunca ono ponovo mora izaći, tako ćemo se i mi obreti u novom telu, spremni da se uhvatimo u koštac sa novim karmičkim lekcijama.

Ovo je jedna od najtežih lekcija koju će Luda (odnosno mi u ulozi Lude) morati da nauči.
Smrt nije kraj; ona je kapija ka novim tokovima. Ne smemo dopustiti sebi žalost (simbolizam žene na slici) niti neznanje (simbolika deteta), to nam neće pomoći. Jedino ako sebi otvorimo vidike i proširimo svest dovoljno da shvatimo da energija ne biva uništena, već samo menja oblik, možemo da shvatimo i prirodu same Smrti. Ona je samo jedan prelaz. Upravo zato se i nalazi u sredini ciklusa Velikih Arkana, a ne na samom kraju!!

U praksi, ova karta predstavlja veliku transformaciju, nakon čega više ništa nije isto. Isto tako nas uči da se neke stare stvari moraju odstraniti, da bi na njihovo mesto mogle doći nove. A nekad može čak i značiti novo rođenje!!
Meni je uvek predstavljala ogromnu promenu.

Back