Smrt životinja i smrt ljudi, u čemu je razlika?

Razlika je u tome što sam te ****!
Šta?
Imam dva draga sveštenika koji se na ovu temu nikako ne slažu.
1. "Šta će mi raj ako u njemu nisu i sve moje mačke (moji ljubimci)?"
i
2. "Možda bi neko jevanđelje objavljivao i mački, skroz legitimno, ali... mački je do ribe. Daj joj malo te ribe, i ona ide dalje."
Nije do jevanđelja, niko mački ne drži jevanđelje, poBogu!
Prvi je blag, želi da nas uteši-ako zaslužimo to carstvo nebesko, biće tamo sve što smo voleli, pa čak i naše mačke, ali dug i težak je put.
Drugi hoće da nas zastraši-kakve mačke, kakvi bakrači! Ljude spašavaj, ljude gledaj da ako išta znaš-privedeš mestu bližem tome, da ljudi rade na tome da zaslužimo/opravdamo/izmolimo carstvo nebesko.

Biološki, nema razlike. Smrt znači prestanak životnih funkcija i nebitno je da li se dešava kod ljudi, biljaka ili životinja - to je uvek to. Isti smo po tom pitanju.

Emotivno, ima razlike - zavisno od toga za koga si emotivno više vezan. Tako je slonu uvek najžalije kada umre drugi slon, a čoveku kada umre drugi čovek.

Međutim, nekada se pripadnici različitih vrsta međusobno vežu jakim emotivnim vezama i onda im gubitak takvog jakog prijateljstva pada teže nego gubitak nekog pripadnika njegove vrste. Većina ljudi koja ima uz sebe životinje koje voli će ovo znati veoma dobro.. (takvi ljudi jako žale za svojim umrlim životinjama, i takve životinje jako žale za svojim umrlim ljudima). Takođe, znamo i da smrt pojedinih ljudi nije donela nikakvu žalost svetu - naprotiv.

Stoga, generalizacije i zgražavanja tipa "moraš voleti čoveka po svaku cenu više od bilo čega drugog na ovom svetu i ako kažeš drugačije od toga, skot si" - padaju u vodu.

Back