Smrt buđenje u novom životu?

Mislim da ima nesto opisano u tibetanskoj knjizi mrtvih, da prvo leluja okolo nije mu jasno da je umro. Pokusava da dozove bliznje ali ga oni ne cuju. Tako nesto...
Ne znam kako ide nastavak, gde ide dalje, ne radja su nego odlazi u taj drugi svet, tako bi trebalo

Poslednja izmena:
Rodi se u drugom svijetu ali neke religije govore da se ponovo rodi u ovom svijetu u drugom tijelu i svega se sjeca do 4 godine. ja sam s 2 godine imao neka cudna sjecanja
Ne radja se odmah nego postoji pauza, koja traje mnogo godina. Tokom te pauze je u drugom svetu i tu se takodje ne radja nego zna ko je i sta je*. medjutim ima dokaza da se u nekim nesrecnim slucajevima, kada nastradaju mladi ljudi reinkarnacija moze desiti odmah

*s tim sto namece se pitanje kakav je identitet u tom drugom svetu, ako covek predje 'reku zaborava' i ima secanje na sve prethodne zivote i ostale stvari.

Ne radja se odmah nego postoji pauza, koja traje mnogo godina. Tokom te pauze je u drugom svetu i tu se ne radja nego zna ko je i sta je*. medjutim ima dokaza da se u nekim nesrecnim slucajevima, kad nastradaju mladi ljudi reinkarnacija moze desiti odmah

*s tim sto namece se pitanje kakav je identitet u tom drugom svetu, ako covek predje 'reku zaborava' i ima secanje na sve prethodne zivote i ostale stvari.
da li on zna da je to on iako je u drugom tijelu

ma ne to.imas drugo tijelo ali jeli svijest ista? da li znas da si to ti koji si umro?
nemas nikakvo telo, napustis svoje koje je umrlo.
iz nekih opisa se moze zakljuciti da duse mogu da vide telo uz osecaj ravnodusnosti, mada to nisu prave smrti nego klinicke.

ali i ovako znamo za fenomen astralne projekcije kada ziv covek moze daljinski da posmatra razne stvari i sebe sa strane.

ta dusa koja odlazi, nije homo sapiens

mene zanima svijest. znaci ono sto si stvarno ti a ne ime i prezime koje si dobio od roditelja nego svijest. da li ostaje ta svijest ista u drugom tijelu? to me zanima. u dusu ne vjerujem. ja vjerujem u rođenje u drugom tijelu inkarnacija. sad me zanima da li si svijestan di se rodio u novom tijelu.

mene zanima svijest. znaci ono sto si stvarno ti a ne ime i prezime koje si dobio od roditelja nego svijest. da li ostaje ta svijest ista u drugom tijelu? to me zanima. u dusu ne vjerujem. ja vjerujem u rođenje u drugom tijelu inkarnacija. sad me zanima da li si svijestan di se rodio u novom tijelu.
u drugom telu ocigledno ne opstaje. ako verujes samo u reinkarnaciju onda je to isto kao da i nema zivota posle smrti, nivo doniranja organa i reciklaze

onda svako moze da se proglasi za reinkarnaciju Napoleona i ne vidim sta ima od toga...

Neko zna, neko ne zna. Ne da ima osecaj da je ista osoba vec da ima secanje na prosle zivote. To zavisi od nivoa svesti. Prema budizmu sve se menja. I svest. Mi se reinkarniramo svakog momenta. Npr. ja nisam ista osoba kao sto sam bio pre npr 20 godina. Prema budizmu odgovor je ne. Nije ista svest, ali pripada istom toku. Ima jedno lepo poredjenje sa rekom. Da li je ovo sto protice pored mene jedna te ista reka, npr. Dunav? I jeste i nije. Svakog momenta je druga voda, ali pripada istom toku. Tako je i sa svescu.

Ne radja se odmah nego postoji pauza, koja traje mnogo godina. Tokom te pauze je u drugom svetu i tu se takodje ne radja nego zna ko je i sta je*. medjutim ima dokaza da se u nekim nesrecnim slucajevima, kada nastradaju mladi ljudi reinkarnacija moze desiti odmah

Citao sam "Tibetansku knjigu zivota i smrti" davno. Koliko se secam tamo se pominje da proces reinkarnacije traje prosecno 7 nedelja ili 49 dana. Mada moze da potraje i godinama, ali i jako kratko vreme. Ne znam teoriju iz ugla hinduizma. To bi mogao neki poznavalac da nam objasni ako ih ima na ovom forumu.

Citao sam "Tibetansku knjigu zivota i smrti" davno. Koliko se secam tamo se pominje da proces reinkarnacije traje prosecno 7 nedelja ili 49 dana. Mada moze da potraje i godinama, ali i jako kratko vreme. Ne znam teoriju iz ugla hinduizma. To bi mogao neki poznavalac da nam objasni ako ih ima na ovom forumu.
A kako su dosli do te informacije?
Sta recimo kada je natalitet znatno veci od mortaliteta kao sto je slucaj vekovima unazad, odakle stizu nove duse?
Prema budizmu odgovor je ne. Nije ista svest, ali pripada istom toku. Ima jedno lepo poredjenje sa rekom. Da li je ovo sto protice pored mene jedna te ista reka, npr. Dunav? I jeste i nije. Svakog momenta je druga voda, ali pripada istom toku. Tako je i sa svescu.
Sta budizam kaze o "visem ja"?
Inace tako mozes da navedes i pravoslavno ucenje prema kome dusa spava do uskrsnuca, ne vidim zasto bi njihova veronauka bila tacnija tj. manje pogresna od hriscanske
prakticno ispada da sad nauka tvrdi da postoji zivot nakon smrti, a religije da ga nema :D

Poslednja izmena:
A kako su dosli do te informacije?
Sta recimo kada je natalitet znatno veci od mortaliteta kao sto je slucaj vekovima unazad, odakle stizu nove duse?

Sta budizam kaze o "visem ja"?
Inace tako mozes da navedes i pravoslavno ucenje prema kome dusa spava do uskrsnuca, ne vidim zasto bi njihova veronauka bila tacnija tj. manje pogresna od hriscanske
prakticno ispada da sad nauka tvrdi da postoji zivot nakon smrti, a religije da ga nema :D
Iskreno, ne znam. Samo prenosim sta pise u knjizi. Poznajuci budizam, verovatno direktnim iskustvom, meditacijom.... No, nije na meni da verujem ili ne verujem u to. Sam Buda to ne bi trazio od ucenika. Debelo ispitajte, proverite sami.
Ne razumem bas tacno pitanje. Koje "vise ja"? Nisam ni rekao da je tacnija od pravoslavlja. Na praktikantima budizma je da debelo ispitaju svako ucenje. Tu mesta veri nema. Poverenju da, ali nikako apsolutnom.

I da naglasim da ne poznajem dobro tibetanski budizam. To je dosta specifan pravac budizma. Ne znam koliko se njihovo ucenje slaze sa ostalim pravcima.
Knjigu sam citao pre 15 godina pa se ne secam bas najbolje. Ali u sustini, nakon smrti svest prolazi kroz nekoliko stanja - bardoa. Ti bardoi svesti mogu liciti na raj ili pakao. Zavisi od nivoa svesti. Ali generalno jako je slicno stanju sna. Svesti na nizem nivou prosto nemaju nekog prevelikog uticaja ili kontrole nad tim procesom. Jednostavno, nakupljena karmicka energija i zelja svesti za novom identifikacijom ih gura u novu inkarnaciju.

Back