Smorio me forum

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Shvataš li ti da me u diskusijama ne interesuju neoriginalni dokumenti?

Dali ti svatas da vecina dokumenta iz srednjeg veka su kopije. Za anticko doba nema bas nijedan dokument u originalu ili gotovo nijedan. Povelja Kulina Bana po tome je sumljivo jer se nezna dal je jedan od tri povelja orginal. https://hr.wikipedia.org/wiki/Povelja_Kulina_bana

Na stranu sve, zaista ne želim da provociram, iako to Slaven zbog njegove grižnje savjesti stalno potencira.

Eno vam lik na jednoj temi na forumu Historije naziva moj narod "narodom nastalim u Holiday Inn-u 1993. godine" i niko ništa, a očekujete neke ozbiljne rasprave.

tu dve stvari ako se kaze da Bosnjaka pre toga nema, to je laz. Ako se kaze tu odluceno da dobijete nacionalno ime Bosnjak onda je to tacno.

Turci za nas imaju riječ Boşnak i čita se Bošnak otkako imaju svoj jezik, i stvarno mislim da takvim provokacijama nema mjesta na ozbiljnom forumu.

- - - - - - - - - -

Bosnjak je pre imao znacenje koje danas im Bosanac. Zato ima i brdo spomena kako se pravoslavci (Filip Visnjic) ili katolici smatrali Bosnjacima. Ali danas je to znacenje najcesce vezano za tvoju naciju gde velika vecina pravoslavaca i katolika nece da bude Bosnjak. Stalno se tom pojmu daje danasnje znacenje a ne ono izvorno. Filip Visnjic je 1804 mogo biti Srbin i Bosnjak, a danas to ne moze.

I, zaista, radi historije sam se prijavio na forum.

Ili si jendom ucestovao u diskuziju bez tema Bosna. Kao da ima samo dva naroda na svetu Srba i Bosnjaka i mozda Hrvata. Kad se pojavis uvek skreces temu na tri pitanja i istu temu.

Dali ti svatas da vecina dokumenta iz srednjeg veka su kopije. Za anticko doba nema bas nijedan dokument u originalu ili gotovo nijedan. Povelja Kulina Bana po tome je sumljivo jer se nezna dal je jedan od tri povelja orginal. https://hr.wikipedia.org/wiki/Povelja_Kulina_bana

tu dve stvari ako se kaze da Bosnjaka pre toga nema, to je laz. Ako se kaze tu odluceno da dobijete nacionalno ime Bosnjak onda je to tacno.

Turci za nas imaju riječ Boşnak i čita se Bošnak otkako imaju svoj jezik, i stvarno mislim da takvim provokacijama nema mjesta na ozbiljnom forumu.

- - - - - - - - - -

Bosnjak je pre imao znacenje koje danas im Bosanac. Zato ima i brdo spomena kako se pravoslavci (Filip Visnjic) ili katolici smatrali Bosnjacima. Ali danas je to znacenje najcesce vezano za tvoju naciju gde velika vecina pravoslavaca i katolika nece da bude Bosnjak. Stalno se tom pojmu daje danasnje znacenje a ne ono izvorno. Filip Visnjic je 1804 mogo biti Srbin i Bosnjak, a danas to ne moze.

Ili si jendom ucestovao u diskuziju bez tema Bosna. Kao da ima samo dva naroda na svetu Srba i Bosnjaka i mozda Hrvata. Kad se pojavis uvek skreces temu na tri pitanja i istu temu.

Bošnjan ili Bošnjak bi po pravio bio svako iz Bosne, sad su napravili nakaradu od imena, sve zbog religija, kao i u HR i u SRB.

To si u pravu za moje učestvovanje, ali povuku me te neke nebuloze i onda krenem da mitomanima objašnjavam da.su mitomani a to teško ide...

Ali, ponavljam, mi kao i svi imamo dovoljno pa i previše loših momenata u svojoj historiji i to mogu da shvatim kad se o tome raspravlja ili kad to neko popljuje.

Ali negiranje nečega što postoji i očekivati da te neko uzme za ozbiljno ne ide zajedno.

Još jednom ponavljam, zaista ne želim da budem provokator, možda sam nekad oštar, ali mi ideja nije da trolam nego da širimo vidike.

I da, ne interesuju me neoriginali...

To znaci da Anticko doba nije postojalo. Da su Cezar, Aristotel, Aleksander Veliki, Karlo veliki, svi rimski carevi, Isus i Mohamed izmisljeni likovi.

Jer originalno iz vremena o kome pricamo nemamo nista zacuvano?

- - - - - - - - - -

Budi dosleldan tvog stava i kazi da je Kulin Ban postojao ne znamo, jer mozda nema original.

- - - - - - - - - -

Bosnjak je menjao znacenje zadnih 3 decenija.

To znaci da Anticko doba nije postojalo. Da su Cezar, Aristotel, Aleksander Veliki, Karlo veliki, svi rimski carevi, Isus i Mohamed izmisljeni likovi.

Jer originalno iz vremena o kome pricamo nemamo nista zacuvano?

- - - - - - - - - -

Budi dosleldan tvog stava i kazi da je Kulin Ban postojao ne znamo, jer mozda nema original.

- - - - - - - - - -

Bosnjak je menjao znacenje zadnih 3 decenija.

Od Kulina Bana imamo 3 originala hahahahah, jedno je original, bar tako kažu.

Ja sumnjam u sve što nije original, a i kad je original, pokušavam da nadjem potvrdu iz drugog izvora.

Bošnjak, Srbin i Hrvat je izmijenio značenje...Previše religije nikad nije dobro.

- - - - - - - - - -

Za rimljane imaš dokaza, originalnih.

Zaista ne želim da provociram, ali ne želim ni da šutim na razne nepravde i nebuloze.

I, zaista, radi historije sam se prijavio na forum.

Onda ako je to istina prestani već jednom komentarisati druge članove foruma na ličnom nivou već jednom i počni pričati o stvarima za koje tvrdiš deklarativno da želiš. Eno, u necitiranom delu ove poruke to si opet učinio pominjući moju navodnu grižu savest. :ceka:

A sto ima misljenja da nijedan od trih nije original nikom nista.

Ziveo dupli standard. I pito sma te ili mislis da je istoriski dokazano da je Aleksander Makedonski postojao.

Ti i ne odgovaras na pitanja nego sam nesto pricas.

A promenu znacenje koje je doziveo term "Bosnjak" 90tih, to niti su doziveli srpski niti hrvatski etnonim.

Pa sve si lepo i zanimljivo napisao (bilo bi lepo da podeliš sve te i slične priče da forumom, da čujemo i da ostane zapisano, uzgred) ali rekao bih da je moguće da si zapravo pogrešno protumačio moju repliku.

hvala...zanimljivo je da je sad vec pokojni otac bio najstariji - imao je tad trinaest godina...i isao, kako se tad zvalo, u nizu gimnaziju...posto je bio dobar djak, znao je napamet jednu Geteovu pjesmu, na njemackom...putujuci, sasvim slucajno, zajedno sa tim njemackim oficirom, kao najstariji i najhrabriji ostvario je kontakt s njim i izrecitovao mu tu pjesmu...to im je svima spasilo zivote....

Za rimljane imaš dokaza, originalnih.

Mislim da je ovde problem u tome što ti i dalje ne razumeš osnove istorijskih izvora. Postoji velika raziika između toga da li je nešto kopija lli original, s jedne strane, i falsifikat ili autentično.

Iz tvojih pisanja kao da provejava da ukoliko ne postoji original nekog dokumenta on na neki način ne da gubi na vrednosti, već bi to trebalo da ga čini ništavnim. To, jednostavno, nije tako. Pokušaj pronaći bilo kojeg (h)istoričara i upitati ga u stvarnom svetu.

Šta znači za Rimljane? Koje Rimljane? Kada? Evo, ja ću ti naći jedan mnogo bolji primer. Znaš li ti da doslovno ništa nije ostalo iz vremena Aleksandra Makedonskog? Apsolutno ništa. Ovde govorimo o jednom o najčuvenijih (i definitivno najuticajnijih) ličnosti iz istorije čitavog sveta, o kome su napisani čitavi tomovi. Aleksandrovo nasleđe oseća se na indirektan način u skoro svim uglovima planete (verovao ili ne koje su razmere...sve to značaja za jevrejsku religiju, da ne kažem etnogeneze Jevreja). Zamisli da ti sad dođeš u Atinu recimo i izjaviš mene ne interesuju te vaše gusle i gluposti, nema dokaza da je Aleksandar Veliki ikada i postojao?

Alexander_the_Great_mosaic.jpg

Od Kulina Bana imamo 3 originala hahahahah, jedno je original, bar tako kažu.

A ako je Čremošnik u pravu vezano za to da nijedan od tri primerka nije originalan, šta bi rekao?

Zaboravio na bana Kulina u potpunosti tj. pravio se da on nikada nije postojao?

Poslednja izmena:
Тема нема апсолутно никакве везе са историјом већ је полигон за некаква препуцавања и лечење комплекса па се стога затвара.

Ко жели да учествује у дискусијама везаним за историјске догађаје и личности то може увек, ко не жели може да промени средину нема разлога да се смара и да смара нас остале који имамо шта да кажемо али и да прочитамо.

Толико.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back