Smisao SOCIOLOGIJE kao nauke o drustvu

• Začetnik teme Začetnik teme Drass
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da, Drass, slazem se ... naravno :wink:

Drass:
...Kritika nam pomaze da sagledamo stvari iz drugog ugla i na taj nacin upotpunimo sopstveno znanje. Sto nas opet vraca ka sociologiji...
Sam proces ucenja polazi od pretpostavke da "nismo nepogresivi i sveznajuci". Ukoliko postoji medjusobna tolerancija i spremnost da se uvaze tudji komentari, sam dijalog postaje zadovoljstvo i nezavisno od necije specijalizacije za odredjenu temu, prosiruje znanje "obe strane".

Ima tu dosta i psihologije, ne samo sociologije. Dok ne pođemo od sebe ... :roll:

No, da se okrenemo nečem "pametnijem", a? :lol:

Licno mi je zanimljiva pojava kad neko kaze da sociologiju ne voli (kao danas...)
Sociologija po mom misljenju nije nauka za koju se tako nesto moze reci. Mislim da oni koji tako nesto izjave nisu ni svesni svoje izjave a tkdj. ni sociologije. Zato bih volela da se javi neko ko sociologiju ne voli i da mi to obrazlozi... (mozda gresim ali sa mog aspekta je to neshvatljivo)....

Samantha Jouns:
Ne volim sociologiju...

Drass:
A sta to ne volis?
Sociologiju ne vole uglavnom strogi prirodnjaci. Razlozi su ti verovatno poznati. Opet, sama rec ne/voleti neku nauku nije prikladna. Onaj ko ne voli konkretno sociologiju, ne voli ni sve ostale drustvene nauke s kojima ona komunicira i s kojima je u tesnoj vezi. Ne voli ni "razmisljanje" na jednom globalnom i sveobuhvatnom nivou i verovatno je sklon redukciji stvarnosti i strogoj specijalizaciji u nekoj oblasti a ovakvo "znanje" potcenjuje. Zato sam i trazio objasnjenje. Druga mogucnost je nepoznavanje i usled toga neshvatanje tezine sopstvene izjave. Ili je jednostavno mlada, a kod njih je sve ne/volim. Ako sam neku mogucnost izostavio, nadam se da cu saznati i od nje. U svakom slucaju ne zameri joj ;)

Elle_77 sta si imala na umu? Neki predlog?
Kao sto vec rekoh, tema je opstija nego sto izgleda - slobodno :)

Vi baš sve ozbiljno shvatate ;)
Doduše, kad neko napiše da ne voli sociologiju, a kako to pa drugačije shvatiti ...? :roll:

Hoću da kažem da je dosta ljudi ovde došlo da chatuje tako da samim tim, mnoge diskusije ovde nemaju neku težinu (u strogo stručnom smislu). 8)

Moje mišljenje je da oni koji kažu da je ne vole, više imaju neku početnu averziju prema njoj (iz ko zna kojih razloga), i namerno kažem - početnu jer većina njih, pretpostavljam i nema neko znanje niti je informisana o bilo čemu već čisto "sudi" na osnovu svog nekog nazovi vidjenja. To je kao kad bih ja rekla da "ne volim" Indiju, a nikada tamo nisam bila niti sam bliže upoznata sa njihovom kulturom i uopšte tom zemljom ... glup primer ali kapirate šta hoću da kažem ... :-D

Strogi prirodnjaci - zavisi šta podrazumevaš pod time :wink: Ljudi koji pate od "tunelske vizije" ima u svim oblastima nauke, a po meni -nauka je nauka, i kako neko -ma čim se bavio - može imati pravi pristup stvarima ako se samo drži jednog, a zanemari drugo. To je kao kad bi te jedna noga vodila na jednu, a druga na drugu stranu - nema logike u shvatanju da je "istina" ovde ili tamo. Jedno ide s drugim - priroda i društvo, društvo i priroda ... Trebalo bi da je logično, a opet je večiti razlog za polemisanje. Ma, znam ja to vidjenje, u stilu - "A šta ti tu sad meni palamudiš ..." kao da sociologija nije nauka. A mnogi tako vide i psihologiju ... :wink: Believe it or not. Čovek je kompleksno biće a društvo još kompleksnije, a problem nastaje kad neki pokušavaju da u društvenim naukama pronadju egzaktnosti tipa 2+2=4, obim kruga = 2rPi ili U=I x R... Ne ide, jelda ... ? ;)

Hehehe. Ozbiljno. Ko sve hoce da se igra? Primenjujemo zdravu logiku i sociologiju, kako bi otkrili sto siri splet mogucih okolnosti usled kojih neko moze da (kaze da) ne voli sociologiju.... :) Cilj je sveobuhvatnost i razumevanje... :)
Mene je doticno zanimalo zato sto do sada nisam cula jos nijedan -meni valjan razlog, a volela bih, s obzirom na broj ljudi koji ne voli (opet nije zabranjeno nevoleti, ukusi se razlikuju...)
To za "Indiju" je jako dobar primer; uopste, to je jako zanimljiva pojava (olako odredjivanje stvari na one koje se ne/vole) jer govori dosta o (po mom misljenju) "zrelosti" (da li je to bas pravi izraz?) neke osobe.

Mnogi tako vide sve prirodne nauke, nije ni cudo sto su se gotovo sve upocetku ugledale na fiziku i nju uzimale za ideal. Uopste, specijalizacija nauke i njena podela na milion disciplina su posledica teznje coveka da u(o) svakoj oblasti stvarnosti sazna vise, zar ne? Svaka od njih treba da da svoj doprinos, tako da svaka ima smisao ukoliko to i ispuni.
Objektivnost... u kompleksnijem drustvenom svetu ne ide bez svog partnera, ukoliko ne zelimo da u velikoj meri ogranicimo samo objasnjenje neke drustvene pojave. Jednostavno, pocivaju na razlicitim principima zato imaju i razlicite metode. Opet bez nasih dragih prirodnjaka i njihovih kritika, drustvene nauke bi se mozda vec "izgubile" u apstraknosti i subjektivnosti... ;)

Da, naravno - samo sto se ovde ne radi o tome koje oblasti koriste kakve metode, nego o tome kako ljudi na to gledaju :wink: A gledaju kao "mali Perica" , po sistemu "što u izlogu- to u radnji", kao da komentarišu kako je ko obučen a ne o stvarima o kojima su ljudi - da ne kažem umovi :lol: - vekovima skupljali znanja i trenirali moždane vijuge. To je glavni problem, barem kad su ovakve diskusije u pitanju - ne bih rekla da bilo koja naučna oblast niti stručnjaci imaju bilo kakav problem s tim :lol:
Treba se prvo informisati, zatim razumeti, onda diskutovati i tek na kraju nekog ispravljati ;)

No, sve si vec rekla i sve je vec jasno, da ne duzim :-D

Pa dobro, slazem se... naravno...

Ako ste raspolozeni, voleo bih da cujem kakvo je vase iskustvo sa pojedinim drustvenim naukama ili drustvenim oblastima stvarnosti. Da li ste naisli na neku informaciju, zakljucak, zakon, autora, ideju, recenicu i sl. a za koje mozete da kazete da su imale posebno (vredno pomena po vama) veliki uticaj na formiranje nekih vasih stavova, misljenja, "zivotnih odluka" i sl?
Pitam vas ovo jer konkretno, ne tako davno susreo sam se sa jednim manje poznatim tekstom (Martin Volf: "Jedan model univerzuma americkih indijanaca", ako nekog zanima...) koji je, iako veoma kratak, na mene ostavio ogroman utisak. Iako autor "samo opisuje nacin organizacije zivota doticnih", sam tekst je primenljiv na veoma raznolike sadrzaje i pojave; pravo bogatsvo ideja, poenta i "istina". Tekst pruza "sirinu", tako dragu sociolozima :), kakvu ja nisam doziveo ni sa celim knjigama...; doneo mi je pravo bogatstvo zakljucaka iznosenjem samo jedne cinjenice, koja opet daje dodatni smisao sociologiji kao nauki :)

Kojotic:
Ja nameravam da upisem Filozofski fakultet ove godine. Zanima me cena testova opste informisanosti koji se prodaju u studentskoj sluzbi.

Nisam siguran al oko 100-200 din. I to su ti samo primeri testova. Nepostoje kompletni testovi opste informisanosti na nasem faxu, a ne verujem da postoje i na drugima. Gledaj kvizove, citaj enciklopedije - ako imas one decije 1000 zasto i sl - to je prava stvar.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back