Šminkanje pokojnika postaje unosan posao u Srbiji!

Poli46

Stara legenda
VIP
Poruka
92.940
https://mondo.rs/Info/Drustvo/

Šminkanje pokojnika, što je praksa koja se uveliko praktikuje na zapadu, u Srbiji polako
doživljava procvat. Mesečna plata i do 3.000 evra.

Do sada je u Srbiji priprema pokojnika za sahranu uključivala kupanje i oblačenje ali se sada,
sve više, traži i šminkanje.
"Mnogi žele da se poslednji put pozdrave uz otvoren kovčeg, zbog čega kod nas traže da im
taj čin ostane u što lepšem sećanju i da ne dožive traumu. Upravo zbog toga sam mora da
pronađem šminkera koji će ispuniti sve zahteve koje klijenti traže"
, rekao je za "Alo" direktor
jednog beogradskog pogrebnog preduzeća M.L.
................
Kad sam otvorila predhodnu temu na religiji upao mi je u oči ovaj članak :think::eek:
........................................

Da šminkanje pokojnika nije jednostavno pokazuje i činjenica da u Nemačkoj postoje studije za pogrebnog šminkera sa predmetima poput anatomije, hemije, patologije, etike, prava, teorije boja...

Studenti vežbaju na gipsanim odlicvima a nakon teorijske i praktične nastave polažu završni ispit i dobijaju licencu.

Koliko je posao šminkanja pokojnika razgranat na Zapadu govori i činjenica da mnogi svetski poznati proizvođači šminke imaju setove za pogrebno šminkanje. :eek::eek::eek::eek::eek:
Porodice najčešće traže da telo pokojnika izgleda koliko je moguće prirodno i kao da spava.
..............................................................

Vraćamo se izgleda u Viktorijansko doba :huh:

Jako sam volio svoju pokojnu baku Pavku.

ooooo.gif

Back