Smeh je alat kojim ljudi treba da se služe... kaže glumac Stefan Ostojić

Treba se smejati stvarima koje nas plaše!

Pogledajte prilog 1446229

Kada ste se poslednji put nasmejali onako iskreno, do suza?

Poznato je da je smeh lekovit i da su momenti i događaji u kojima se smejemo veoma važni
za naše mentalno zdravlje. Bez obzira na to, čini se da je sve teže razmišljati pozitivno i
pogledati život i sa druge strane. Smeh nije samo odraz naših emocija, već može pomoći i u
uspostavljanju zdravih međuljudskih odnosa.

Stendap komičar, muzičar i glumac Stefan Ostojić kaže da sa smehom ne možemo pogrešiti.

"Odmah stvara konekciju, bolju atmosferu, razbija bilo kakvu neprijatnost u prostoru ili odnosu.
Mislim da je to alat kojim ljudi treba da se služe, treba da se trudimo da zasmejemo druge.
Tu nema greške", kaže Stefan.

U poslednje vreme stendap komedija nalazi sve jasniji put do publike, ali i dalje nije jednostavno
otvoreno iznositi misli i stavove pred ljudima i pronaći u tome pravu meru.

Jedan od onih kojima to uspeva je mladi glumac Stefan Ostojić koji piše, govori i peva o lepim,
ali politički nekorektnim stvarima. On tako preispituje mnoge tabu teme, a ja ga izdvajam zbog
talenta, hrabrosti, ali i humanitarnog rada, sastavnog dela njegovih projekata.

"Pozitivno razmišljanje je veoma važno" - objašnjava psihološkinja Slavica Ranisavljević.

"Taj pozitivan pristup ne isključuje realnost" - naglašava Slavica. "Kroz psihologiju kao nauku,
ali i kroz društveni razvoj, shvatili smo da premalo pažnje posvećujemo pozitivnim stvarima,
kapacitetima, snagama i mogućnostima. Ali treba naći balans jer su i neprijatna osećanja okej."

Pogledajte prilog 1446240

Stefan kaže da smehom nestaju problemi, predrasude i sve ono što nas može udaljiti jedne od
drugih, a šaliti se može sa svim, prema njegovim rečima.

"Ja kroz svoje pesme tražim način da se šalim sa svim onim za šta se očekuje da se sa tim ne
sme šaliti. To su neke pipljive ili kontraverzne stvari, a mislim da se može šaliti na račun svega,
samim tim i na račun najozbiljinijih mogućih tema. Baš zato što nas neke stvari toliko plaše - e,
baš njima se treba nasmejati i zbijati šalu", tvrdi Stefan.

Neka istraživanja pokazuju da je dovoljno da samo držimo usta u položaju smeha, da raspoloženje
bude pozitivnije. Slavica objašnjava da naš organizam to prepoznaje kao nagrađujuće...

Opšte je poznato da se deca najiskrenije smeju. Stefan kaže da je dovoljno da se sakrijemo iza ruku,
pa da dva puta iskočimo sa jedne strane, a treći put sa druge. Ovo je smeh koji je naiskreniji i najčistiji.
"Kod odraslih je malo drugačije."

"Odrasli se najiskrenije smeju kad je neka neprijatnost smešna, kad je nešto tabu ili nešto perverzno,
nepristojno, nešto nevaljalo. To je nešto od čega ne treba bežati.
U stendapu pa i u klovnovskoj monodrami se trudim da pogodim te nijanse, tu neprijatnu žicu koja je
svima smešna. To su stvari koje u momentu oslobađaju i ka tome treba težiti," kaže Stefan.

Pred njim je i nova ideja koju realizuje sa poznatom francuskom rediteljem Li Delog.
U pitanju je neverbalna klovnovska drama "Ludaja".

"To je predstava koja će imati svoju premijeru u Kikindi. Nakon toga će obići sva kikindska sela, a nakon
toga i sva manja sela u Banatu koja nemaju pristup pozorištu... I to ću ići biciklom sam.
Cilj mi je da donesem pozorište deci i starijima koji jednostavno nemaju priliku da gledaju", kaže glumac
Stefan Ostojić.

"A svi treba da imaju priliku da gledaju kulturne sadržaje odnosno da zadovolje pravo na kulturu."

:vzagrljaj: :vzagrljaj: :vzagrljaj: :cvet::cvet::cvet:
brasno3.jpg

Laughing-Emoji.png

Šta? Tip 500 je brašno za pravljenje hleba... a Tip 400 je brašno za testa, rezance, mekike, kolače....
Ima i OŠTRO brašno... za "prhka" testa...kukuruzno brašno za proje... ima još nekoliko vrata brašna
za različite vrste hleba i peciva...

:vzagrljaj:
smeje se ko lud na brašno

ne piše koji tip

Back