SMEDEREVO ( kako treba raditi )

Tačno prika, prodadoše za šaku dolara (ili je možda za dolar više, nisam više siguran koji je od ta dva filma u pitanju) i ostadosmo bez naših pravih srpski šampinjona, neprskanih, prirodno dozrelih na promaji prazne fabričke hale.

Mogli smo danas biti svjetska sila u uzgoju šampinjona, ali nas ameri i tu zeznuše pa sad željezara umjesto da ekološki uzgaja šampinjone ponovo zagađuje okolinu.

Još ako sagrade tu rafineriju o kojoj pričaš, možemo slobodno zaboraviti da smo ikad uzgajali šampinjone.

e, batice............yebes pizzu bez "sartidovih" sampinjona.........:worth:

Ja sam inace iz Smedereva! USS konkretno gradu nista posebno nije doneo! Infrastruktura u gradu je relativno ista kao i pre privatizacije (Djikijevog poklona Amerikancima, valjda u znak zahvalnosti)! Tacno je da se u toj firmi radi po americkom pecatu, ali su plate da kazem prave srpske! Jedinu korist od USS ima prepolovljeni (do duse delimicno opravdano) broj radnika u smislu da prima neku platu i neki ljudi iz tadasnje garniture vlasti koji su uzeli vrlo velike pare!! Amerikancima se naravno sve to veoma isplati!

Ja sam inace iz Smedereva! USS konkretno gradu nista posebno nije doneo! Infrastruktura u gradu je relativno ista kao i pre privatizacije (Djikijevog poklona Amerikancima, valjda u znak zahvalnosti)! Tacno je da se u toj firmi radi po americkom pecatu, ali su plate da kazem prave srpske! Jedinu korist od USS ima prepolovljeni (do duse delimicno opravdano) broj radnika u smislu da prima neku platu i neki ljudi iz tadasnje garniture vlasti koji su uzeli vrlo velike pare!! Amerikancima se naravno sve to veoma isplati!

a inace pre nego sto su dosli ameri, u gradu Smederevu je tekao med i mleko :mrgreen:
bio je to raj na zemlji, i sad ga pokvareni ameri unistise:evil:

I ja sam iz Smedereva ali ti i ja kao da ne zivimo u istom gradu. Objasnio sam u prethodnim postovima sta je i kako je.

Smederevo: Zemljište za rafineriju
3. septembar 2009. | 00:52 | Izvor: Tanjug
Smederevo -- Odbornici Skupštine opštine Smederevo usvojili sinoć odluku o davanju u zakup 113 hektara zemljišta za izgradnju rafinerije za preradu nafte.

Za odluku je glasalo 35, dok je protiv bilo 12 odbornika lokalne skupštine, a ostali su bili uzdržani, kazao je gradonačelnik tog grada Predrag Umičević. On je objasnio da će u zakup biti ponuđeno 113 hektara zemljišta u Smederevu na 99 godina i naglasio da je ukupna vrednost investicije procenjena na oko 250 miliona dolara.

Gradonačelnik je izjavio da očekuje da će ugovor o zakupu sa konzorcijumom američkih firmi "Komiko oversiz" biti potpisan do početka oktobra, a da će plan detaljne regulacije biti završen do kraja godine.

Pre potpisivanja, o ugovoru će se izjašnjavati i odbornici Skupštine Smedereva, kazao je gradonačelnik dodajući da će na taj način biti obezbeđena transparentnost celog projekta.

"Realizacija tog projekta značajna je za Srbiju, jer će našoj zemlji omogućiti da u toj oblasti bude lider na Balkanu, iz rafinerije će derivati biti izvoženi u zemlje u regionu, a to će poboljšati i opštu sliku Srbije za ulaganje stranih investitora, doprineće smanjenju spoljnotrgovinskog deficit azemlje i povećati punjenje budžeta od akcize", rekao je ranije Umičević.

Gradonačelnik je odbacio i primedbe pojedinih odbornika opštine Smederovo da će posle izgradnje rafinerije biti ugrožena životna sredina i naveo da je reč o vakuumskoj tehnologiji, zatvorenog tipa, sa suvim postupkom, gde se sva količina otpadnog materijala izdvaja i 55 posto sirove nafte se pretvara u korisno gorivo - evrodizel, benzin i kerozin.

"Investitor se obavezao da će poštovati svih 18 zakona iz oblasti zaštite životne sredine, odnosno da će raditi u skladu sa zakonima i standardima Srbije, ali i Evropske unije", kazao je Umičević.

Da,bitno je da ima ljudi u gradovima Srbije koji misle da se nešto pravi i što će raditi od čega će da živi okolina i grad.
Zašto da ostanu samo na železari.

Nadam se jedino da ce se nakon dovlacenja velikih investicija raditi i na putnoj,zeleznickoj infrastrukturi (kroz opstinu Smederevo prolaze dva koridora, koridor VII (Dunav) i koridor X),da ce luka povecati svoje kapacitete. Dakle sto vise kompanija bude dolazilo,sanse za unapredjivanje su vece.

Nadam se jedino da ce se nakon dovlacenja velikih investicija raditi i na putnoj,zeleznickoj infrastrukturi (kroz opstinu Smederevo prolaze dva koridora, koridor VII (Dunav) i koridor X),da ce luka povecati svoje kapacitete. Dakle sto vise kompanija bude dolazilo,sanse za unapredjivanje su vece.

I ja se nadam! :hahaha: O tome sam ja upravo i pricao! U smederevu jeste bolje ali daleko, daleko od idealnog! Saobracajna infrastruktura ocajna, ne ulaze se u turistiski potencijal, poljoprivreda, Dunav, luka, investicije....

I ja se nadam! :hahaha: O tome sam ja upravo i pricao! U smederevu jeste bolje ali daleko, daleko od idealnog! Saobracajna infrastruktura ocajna, ne ulaze se u turistiski potencijal, poljoprivreda, Dunav, luka, investicije....

Ni ne moze da se ulozi kada u gradu radi samo zelezara. Koliko samo kompanija treba dovuci i to da budu sa sedistem u Smederevu pa da grad krene da se razvija i unapredjuje. Mozda je trebalo da nadjemo neki malo vise ekoloski nacin da ubrzamo razvoj cisto radi sigurnosti vecine Smederevaca. U ovnima u kakvima smo i ne mozemo mnogo da biramo.

Само неозбиљна држава, као што је наша, може да продаје своје стратешке ресурсе и то у бесцење! У железари се производе сировински полуфабрикати који ће увек бити тражени! Железара је рудник пара који сада експлоатишу Американци а Смедерево од тога има мало а Србија скоро ништа!

Само неозбиљна држава, као што је наша, може да продаје своје стратешке ресурсе и то у бесцење! У железари се производе сировински полуфабрикати који ће увек бити тражени! Железара је рудник пара који сада експлоатишу Американци а Смедерево од тога има мало а Србија скоро ништа!

A da li su se proizvodili pre nego sto su amerikanci dosli?
I ako jesu u kojoj kolicini?
Ili da pricamo o kolicini pecuraka koja je proizvedena?

A da li su se proizvodili pre nego sto su amerikanci dosli?
I ako jesu u kojoj kolicini?
Ili da pricamo o kolicini pecuraka koja je proizvedena?

Па за време санкција од стране истих тих Американаца је морало некако да се преживљава! А најјача ствар је у томе што су у железари гађали само трафостаницу графитним бомбама за време бомбаровања! :roll:

Nesto o kupovnoj moci

U Smederevu prosecna mesecna zarada u junu 2009. pokrila prosecnu potrosacku korpu To je poslo za rukom jedino jos Beogradu (za ocekivati).

E ovo me je bas zateklo. otkad USSteel radi sa pola snage i plate su manje i nema prekovremenog rada i bonusa,pa opet cudno,pa inflacija... Pre krize,prosecnu potrosacku korpu mogli su da pokriju pored Smedereva i Beograda jos i Pancevo,Vrsac,Novi Sad,Pozarevac i Subotica.

Back