Smart house

mali mici

Aktivan član
Poruka
1.317
Da li imate potrebu da npr palite bojler ili hranite ribice putem sms poruke?
Zelite li daljinski za svetla, roletne, vrata?
paljenje svtla, grejanja bilo cega iz daleka? da vas saceka topla kuca, topla voda?
da li mislite o protivpozarnom i protivpoplavnom sistemu, treba li vam kada niste kuci da kuca "telefonira" u slucaju krizne situacije?
ili vam sve ovo zvuci kao iz sf filma?

Ja sam odavno u glavi razvio ideju pametne kuće, ali moju ideju pametne kuće ne čine samo daljinci i GSM komande. Pametna kuća kreće još od temelja, od građevinskih rešenja, od hidroizolacije, termoizolacije i elektromagnetne izolacije, kao i od izbora nezapaljivih materijala, ali i od samogašenja. Prava pametna kuća ima svoj izvor vode i energije i koristi resurse maksimalno optimirano.
Tek onda u kući ugrađuješ poluautomatsku kuhinju i kupatilo. I na kraju svih krajeva: bezbednosni sistem kuće, integrisan sa sistemom osvetljenja. Javljači preko GSM mreže i daljinske komande su kruna na pametnoj glavi pametne kuće.

Ja sam odavno u glavi razvio ideju pametne kuće, ali moju ideju pametne kuće ne čine samo daljinci i GSM komande. Pametna kuća kreće još od temelja, od građevinskih rešenja, od hidroizolacije, termoizolacije i elektromagnetne izolacije, kao i od izbora nezapaljivih materijala, ali i od samogašenja. Prava pametna kuća ima svoj izvor vode i energije i koristi resurse maksimalno optimirano.
Tek onda u kući ugrađuješ poluautomatsku kuhinju i kupatilo. I na kraju svih krajeva: bezbednosni sistem kuće, integrisan sa sistemom osvetljenja. Javljači preko GSM mreže i daljinske komande su kruna na pametnoj glavi pametne kuće.

svaka cast!!!! i ja tako razmisljam, koristili smo nezapaljive i samo gasece materijale, kao i elektricnu izolaciju samogasecu,, samo nemamo svoj izvor energije :(

Bojler mi je protočni pa kad mi treba topla voda to regulišem baterijom sa tuš kabine
Što se hranjenja ribica tiče, one se naviknu na "hranioca" tako da je hrana od drugih stres za njih
Pravio sam test sa crvenim kačketom pa pozvao druga da i on stavi kačket - ribice su prvo prišle pa pobegle
A uostalom ako si uzeo biljojede možeš i da ih ostaviš par dana imaju one šta da grickaju :D

Nego jel imaš ti neki softver koji skuplja kučeća gomna iz parkića, nema gde dete da se igra
Kučkari smatraju da je svaka površina njihova samo da ne istresu ispred svoje zgrade
Zapišavaju tudje felne ali od svg automobila povuku kuče da oguli šape od siline vučenja

E taj softver ako imaš

U Norveškoj ne kupuju kučićima džempere a u Srbiji...

Poslednja izmena:
Bojler mi je protočni pa kad mi treba topla voda to regulišem baterijom sa tuš kabine
Što se hranjenja ribica tiče, one se naviknu na "hranioca" tako da je hrana od drugih stres za njih
Pravio sam test sa crvenim kačketom pa pozvao druga da i on stavi kačket - ribice su prvo prišle pa pobegle
A uostalom ako si uzeo biljojede možeš i da ih ostaviš par dana imaju one šta da grickaju :D

Nego jel imaš ti neki softver koji skuplja kučeća gomna iz parkića, nema gde dete da se igra
Kučkari smatraju da je svaka površina njihova samo da ne istresu ispred svoje zgrade
Zapišavaju tudje felne ali od svg automobila povuku kuče da oguli šape od siline vučenja

E taj softver ako imaš

U Norveškoj ne kupuju kučićima džempere a u Srbiji...

ima napravili japanci robota koji nosi one kesice i skuplja kuceca govna, mislim da ce donirati neki beogradu :D

Da li imate potrebu da npr palite bojler ili hranite ribice putem sms poruke?
Zelite li daljinski za svetla, roletne, vrata?
paljenje svtla, grejanja bilo cega iz daleka? da vas saceka topla kuca, topla voda?
da li mislite o protivpozarnom i protivpoplavnom sistemu, treba li vam kada niste kuci da kuca "telefonira" u slucaju krizne situacije?
ili vam sve ovo zvuci kao iz sf filma?

ebt koliko je ovo debilno

Daljinac za garažna vrata sad imaju sve novogradnje sumnjivog kvaliteta, normalno, ako imate garažno mesto.
Meni je dovoljan smart sigurnosna vrata sa automatskim zaključavanjem, to je okej, ali ne sme da se izgubi ključ, jer posle buda avaj.
Odgovaralo bi nam i kartica za isključivanje struje svih potrošaća u stanu, kada ne boravimo u istom.. To je za naš standard neviđeni haj-tek.

Ako sam nesto pogresno protumacio izvinjavam se. Ali takva kuca bi bila neprihvatljiva za svakodnevni moderni zivot.

Ma nemoj se izvinjavati. Zato sam se ja noćima budalio umesto da spavam i godinama trošio misli na praktičnu primenu svojih znanja. Treba ja da se sebi izvinim što sebi priređujem svašta u glavi, ali šta ću, kada mi mozak nema mira.
Ne bih sada da širim priču konkretno o efektu Faradejevog kaveza, jer bi ispalo da učim ljude banalnostima i da im vređam inteligenciju. Hoću samo da kažem da sam razmišljao i o tome što si ti spomenuo, ali o tome na nekom podforumu nauka i tehnika, gde bih mogao priložiti odgovarajući proračun.

Inače, pre neki dan sam bio na prezentaciji nekih skupih navlaka za dušek. Ekonomista, koji je držao prezentaciju je pokazao taj efekat, iako on o tome zna samo to što su mu rekli, je prikazao u praksi taj efekat na mrežnoj učestanosti.

Daljinac za garažna vrata sad imaju sve novogradnje sumnjivog kvaliteta, normalno, ako imate garažno mesto.
Meni je dovoljan smart sigurnosna vrata sa automatskim zaključavanjem, to je okej, ali ne sme da se izgubi ključ, jer posle buda avaj.
Odgovaralo bi nam i kartica za isključivanje struje svih potrošaća u stanu, kada ne boravimo u istom.. To je za naš standard neviđeni haj-tek.

Sve što moraš da nosiš sa sobom od čega ti zavisi bezbednost kuće je izvestan rizik. Otuda ideja zapadnjaka da postoji integrisan sistem identifikacije, bankarskog računa, putnih isprava i medicinske zaštite. Prvo je to preko čipa u ličnoj karti, a posle će tražiti da taj čip bude u ljudskom telu. Bukvalno prolaziš kroz senzor (čitaj radarski ozračivač) u radnju i trpaš u džepove, torbu, sako,... i ideš napolje bez da te iko išta pita. Opet prođeš kroz senzor i uređaj ti javlja koliko ti je skinuto sa računa, te da li si odabrao onu hranu, koja je dobra za tvoje zdravlje i tvoj trenutni zdravstveni status.

Slično te čeka i na ulasku u kuću. Dakle, to je to čipovanje i žigosanje... Sve što imaš i stekneš je nečije, pa i ti si na kraju. Zloupotreba koliko hoćeš.

Dakle svi ti senzori su kao i sve ostale umotvorine: dobri su ako se zna kako sa njima.

моја комшиница има то грејање на даљински управљач, међутим, уопште није задовољна јер је не дочека температура коју она "зада"

па и ја волим да ложим и џарам ватру, стварно
и џем јесте слађи (укуснији) од пице и здрвији ако је домаћи
није све у новцу еби га...

моја комшиница има то грејање на даљински управљач, међутим, уопште није задовољна јер је не дочека температура коју она "зада"

meni to sa grejanjem lepo radi, vazno je senzor temperature staviti na pravo mesto, ako je blizu grejnog tela bice hladnije, ako je na prozoru npr ili negde gde se ne greje bice prevruce u kuci...

A, bre, sto ti je nas narod. Cim kazu kartica , on odmah to u cipovanje, pracenje, kao da do sad niste u policijskoj i spijunskoj drzavi po 500pita isproveravani. Ako mi kartica za struju, kao u hotelu, nikakav cip, omogucuje da me EDB ne pljacka u punoj nameri, onda sam ja za smart resenje i realizovacu ga u skorije vreme, i hope so. Ima jos dosta toga sto kao inovaciju treba primeniti.

A, bre, sto ti je nas narod. Cim kazu kartica , on odmah to u cipovanje, pracenje, kao da do sad niste u policijskoj i spijunskoj drzavi po 500pita isproveravani. Ako mi kartica za struju, kao u hotelu, nikakav cip, omogucuje da me EDB ne pljacka u punoj nameri, onda sam ja za smart resenje i realizovacu ga u skorije vreme, i hope so. Ima jos dosta toga sto kao inovaciju treba primeniti.

Mislim da ti je kartica za uključenje celog stana pod napon nepotrebna, jer ako će ti i bojler i eventualno grejanje i hlađenje, ali i frižider i zamrzivač biti priključeni na uslovni kontaktor od provlačenja kartice, onda to neće biti baš praktično rešenje. Stoga smatram (a ti me ispravi ako grešim) da je ta kartica jedino i korisna u hotelima gde na nju ulaziš u sobu ili apartman, ali i uključuješ sve električne priključke na nju. Dosta puta sam to video, ali moram priznati da mi se više dopao senzor pokreta za kupatilo, koji ima vremenski relej za gašenje svetla.

Back