Смањити заузеће RAM меморије - Win 10

• Začetnik teme Začetnik teme RIA77
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

RIA77

Elita
Poruka
16.153
Поштовани форумаши,
покушавам да смањим заузеће меморије. Доста сервиса сам искључио, деинсталирао неке блоат ствари.
Тренутно сам на 2.3 гигабајта у idle-u. Успео сам да смањим на 1.9 али не знам како, морао сам да реинсталирам систем па молим за помоћ.
Антивирус сам деинсталирао, али је остала нека Avirina квака коју не могу да деинсталирам.
Такође не могу да се решим windows defender-a. Нон-стоп је активан у позадини.
Авира и Defender ми заузимају највише меморије.

Тренутно сам на 2.3 гигабајта у idle-u. Успео сам да смањим на 1.9 али не знам како, морао сам да реинсталирам систем па молим за помоћ.
To je to, otprilike.
Manje od toga ćeš teško da postigneš.
Nije tvoj problem u zauzeću memorije, nego u nedostatku ugrađene memorije.
Dodaj još 8, pa nećeš imati tih problema.

To je to, otprilike.
Manje od toga ćeš teško da postigneš.
Nije tvoj problem u zauzeću memorije, nego u nedostatku ugrađene memorije.
Dodaj još 8, pa nećeš imati tih problema.
Успео сам да сабијем на 1,9 али не знам како, сада сам на 2.3. Потребно ми је да смањим. Раније сам искључио Авиру, не знам како, Авирини сервиси не могу да се искључе.
Не разумем баш како си реинсталирао систем, а остала ти Avira?
Вратио бекап. Не реинсталирам ја Виндоус од нуле годинама, инсталирам једном па враћам бекапе.

Успео сам да сабијем на 1,9 али не знам како, сада сам на 2.3. Потребно ми је да смањим. Раније сам искључио Авиру, не знам како, Авирини сервиси не могу да се искључе.
Anti virusi imaju tu nezgodnu tendenciju da se ugrade u kernel, i josh imaju memory leakove… kad sam koristio xp je jednom sam video kako curi
memorija u kernelu zbog toga… tako ti je to u Windows-u, kad program trazhi *reboot* nakon instalacije :P

Поштовани форумаши,
покушавам да смањим заузеће меморије. Доста сервиса сам искључио, деинсталирао неке блоат ствари.
Антивирус сам деинсталирао, али је остала нека Avirina квака коју не могу да деинсталирам.
Pa dobro ali ostaje problem web browser, kako tu planiraš da smanjis zauzeće rama?
Ljudi 2023 god ...ram je prva stavka koju dodajte da bi PC radio komotnije.
8GB je ok , 16 solidno a sve preko toga za umerenog korisnika super.

Нема разлога да се смањује заузеће РАМ-а а ни да се додаје нови РАМ, ако све ради ОК.10-ка воли да заузме 30%-40% рам-а, па и када компјутер има 16 или 32 гб рам-а.
Bas htedoh da se umesam...Radi zauzeto u iddle 3.3 od 16 Gb...A isto radi sistem kao i kad je zauzeto 14/16...A 16 Gb RAMa je ono...tipa ispod 100 evra...Tako da ono...Koga briga koliko trosi bitno je da RADI. + neki dobar SSD ihaaaa....Letiiiimooo///

Sistem svakako pogasi nebitne stavke da bi ti omogucio rad u trenutno bitnoj aplikaciji.
Upravo sam video da mi je keshirano 6GB od rama ... evo zabole me uvo za to.
Imash koliko je alocirano, kolko rezidentno, i kolko keshirano. Mislim da RIA zna da treba da gleda samo rezidentno (na Windowsu se to zove active).
Programi takodje alociraju besmislenu kolichinu rama, a dok ne pochnu da koriste nije zaista alocirano...

Kod mene je oko 6GB za sistem trenutno.

MSi centar ima opciju da oslobodi kao ram , sada zauzima sistem 4GB
Ne verujem da je tolko, nisam odavno gledao na Windows-u, sav ram ode uglavnom na keshiranje...
Virtualne mashine vole ogromnu kolichinu da alociraju takodje… na Linux-u se to vidi
kao rezidentno/virtuelno.
Linux ima overcommit feature gde kernel dozvoljava da se alocira i vishe rama nego
shto imash, pa oom killer pochne da ubija procese tek kad pochnu da zaista
pipaju to shto su alocirali..

Ne verujem da je tolko, nisam odavno gledao na Windows-u, sav ram ode uglavnom na keshiranje...
Virtualne mashine vole ogromnu kolichinu da alociraju takodje… na Linux-u se to vidi
kao rezidentno/virtuelno.
Screenshot 2023-03-09 104847.png

To je ovo potamnjeno polje - sistem.

Ne , kod win-a ne ide tako.
Imas jasno sta je kesirano a sta zaista free.
Da, ali da li forsira da uvek ima neki % cache memorije ili ne?
Tu je onda i kompresovana memorija koju je Windows uveo od 10 ke. To je kao neki front end za swap, prvo se kompresuje u ram, a kad se to popuni
onda ide swap na disk. Pretpostavka je da je brzha kompresija/dekompresija iz memorije nego chitanje/pisanje na disk.
Prvi je to imao linux, u dve varijante zram (obichan kompresovani swap u ramu, mora da se pravi ruchno), i zswap, frontend za swap na disku, ali i ovo
mora da se enabluje. macOS ima vishe moda rada, bez, sa kompersijom, bez/sa swapovanjem na disk. Pretpostavljam i Windows
da sada mozhe da se podesi?

Поштовани форумаши,
Ne ozb , probaj ovo , dosta njih hvale ovu lite verziju.

Win11 po defaultu je bas heavy za slabe masine ...

Ne , ovo je koliko sam shvatio win resenje i nema cackanja.
Problem je sto drugi programi kao free vide i cache memoriju koja u sustini je rezervisana pa tako nije bas free.
Task manager lepo pokazuje ali drugi hw monitori to jednostavno pokazu sta je zauzeto a sta free a pod free (stave free + cache)
Ne znam, cache jeste free, ali ako je OS podeshen tako da smanjuje cache do neke granice, kako ide zauzetje,
onda i nije bash free...

Back