Službeno predstavljen Android 10

Vuk Samotnjak

Buduća legenda
Moderator
Poruka
41.283
1567705575550.png

Google je službeno lansirao konačnu verziju Android-a 10. Za razliku od prethodnih generacija, Android 10 nema slatki dodatak u imenu, već nosi samo brojčanu oznaku. Skladno tome, iz vrta u Google-ovom sedištu nedavno su nestale i sve statue koje su predstavljale pojedinu verziju.

Kao što se moglo videti u developer i beta verzijama, Android 10 donosi tamnu temu na nivou operativnog sistema, što znači da proizvođači više neće morati dodatno raditi na ovom delu interfejsa. Tu su i najnovije geste, dakle još jednom prerađene, jer Google, eto, pod svaku cenu želi da i ostali proizvođači prihvate njegovu viziju upravljanja interfejsom.

Android 10 bi trebao da olakša deljenje linkova i sadržaja, dok bi novi Focus Mode trebao da olakša "utišavanje" jednih aplikacija dok nešto konkretno (i korisno) radite sa drugima.

Tu je i podrška za preklopne uređaje kao što su Samsung Galaxy Fold i Huawei Mate X čije konačne verzije još uvek nisu stigle na police prodavnica, ali prema poslednjim najavama, to bi se trebalo dogoditi do kraja ovog meseca.

Google je u novi Android ugradio i nova podešavanja privatnosti i bezbednosti, koje će se najviše očitovati u novom pristupu dozvolama za korišćenje lokacije, što će ovog puta biti teže ignorisati.

Nove mogućnosti prikazane na I/O eventu, kao npr. Live Caption, tj. konvertiranje govora u titlove u stvarnom vremenu proradiće kroz koji mesec, čak i na Pixel-ima, koji kao i uvek prvi dobijaju novu verziju Android-a.

Dodajmo da je za Pixel-e Android 10 već dostupan, a postoje nagađanja da bi i neki drugi proizvođači u startu mogli predstaviti nadogradnje za svoje uređaje, danas ili narednih dana.

U nastavku pogledajte promo video, a tu je i potpuno nova web stranica sa svim detaljima.

https://www.itvesti.info/2019/09/sluzbeno-predstavljen-android-10.html

Kako misliš da se neke aplikacije "utisaju" dok radimo nešto drugo? I ja sam na telefonu pa mi nije jasno. Evo sada npr sam preko pretraživača Chrome ovde na Krstarici, koliko ja znam, nijedna druga aplikacija nije sada aktivna, sem ako se ne računa to što radi sat ili otkud znam šta, da ne lupetam, kako više aplikacija rade istovremeno i koje npr? Sretao sam se sa tim već, kao "isključi druge app ako ti koči Chrome" ali nisam pitao kako da iskljucim (jer koliko ja znam, nije ni uključeno)
Hvala ako odgovoriš :)

Kako misliš da se neke aplikacije "utisaju" dok radimo nešto drugo? I ja sam na telefonu pa mi nije jasno. Evo sada npr sam preko pretraživača Chrome ovde na Krstarici, koliko ja znam, nijedna druga aplikacija nije sada aktivna, sem ako se ne računa to što radi sat ili otkud znam šta, da ne lupetam, kako više aplikacija rade istovremeno i koje npr? Sretao sam se sa tim već, kao "isključi druge app ako ti koči Chrome" ali nisam pitao kako da iskljucim (jer koliko ja znam, nije ni uključeno)

Kaze u clanku
U nastavku pogledajte promo video, a tu je i potpuno nova web stranica sa svim detaljima.

Ako odes na stranicu, videces

Focus mode
Focus on what’s in front of you.
For getting in the zone and blocking out distractions. Focus mode is now in Beta and lets you select apps to pause temporarily. So if you want to turn off a distracting app to get something done, all you have to do is tap.

https://www.android.com/android-10/

Ne vredi, engleski razumem koliko da se sporazumem sa turistima. Ništa, hvala ti na vremenu što si obratio pažnju na mene i na linku.
Kazu da je taj "Focus mode" trenutno u Beta fazi tj. da se testira i da ce ti omogucavati da neke aplikacije pauziras privremeno kako bi olaksao sebi koriscenje nekih tebi tada "vaznijih" aplikacija ... to je opcija koju donosi novi Android 10

Poslednja izmena:
imas gomilu programa koji rade u pozadini..zar ne primecujes da je ceo telefon u stendby rezimu i da samo ceka tvoju komandu da bi nesto uradio?
jos ako ti je ukljucen wifi telefon ti je stalno u komunikaciji sa raznim aplikacijama i uredjajima..
i bez wifi-a..na primer sta mislis kako ti stize recimo sms? softver nadgleda i obavestava te kad stigne..da je aplikacija iskljucena ti ne bi primio sms .. slicno je i sa viberom i da ne nabrajam dalje..
na primer..stari telefoni sa fabrickim sistemom su mogli da aktiviraju alarm i kad je telefon iskljucen...u androidu to ne moze..jer smart phone zahteva operativni sistem da bi radio i prakticno aplikacija za alarm mora da bude ukljucena sve vreme da bi ti alarm zvonio...
ovde se vise radi o informacijama koje aplikacije salju..premda..da bi ista koristio ti moras da prihvaitis da autor programa moze da raspolaze sa njima tako da okreni, obrni..sve u svemu..zacin c :)

Back