slušanje problema bližnjih

gost 349039

Aktivan član
Poruka
1.234
Mnogima se desava da ih bližnji , familija , komšije ili kolege opterećju sa njihovim problemima a ni često sopstvene nismo u stanju da rešimo .
Ne znam više šta im je da mene opterećuju , možda drugi više nemaju živaca za njih pa se nakačili ....
Eto , večeras u gostima oko 7 , svratile komšije koje su mi ranije uvek izlazile u susret , ali sad su godinu dana u svojim problemima (krediti , započeli kuću, ostali oboje bez posla , itd......., i opet itd .......) , i posle njihovog rituala "ispovedi" od sat vremena , toliko se iscrpim slušajući , da moram odmah na dozu dubokog sna od 4 sata . Evo sad sam se probudio i postavljam temu.
Toliko me iscrpe tuđi problemi , a opet to su nasi bližnji koje ne možeš da otreseš tek tako . Ne znam kako čovek da sve to sasluša i da ostane ravnodušan sa istim potencijalom energije kao da ga nije ništa dotaklo .
Kao da ljudi u problemu koji je nastao silom prilika u našem društvu ,a ne njihovim prohtevima, postaju "energetski vampovi":neutral:

ali eto ti odgovor na temu, al ozbiljno
na isti nacin nastaju svi ti problemi
prvo neko NJIH davi onda oni dodju pa dave nekog DRUGOG i onda taj neko drugi dodje pa davi NAS i onda mi sad trebamo da idemo da davimo nekog TRECEG i tako u beskonacnost

kompulzija je zarazna bolescina

- - - - - - - - - -

umesto lepo ko ljudi da nauce da kazu NE, ENOUGH WITH THIS BULLSHIT! nego trpe tu kao prijatelji su, kao normalno je da prijatelji trpe jedan drugoga
fakin fegets

isto vako kako sam ja reagovao na tvoju temu, isto tako si ti trebo da reagujes na svoje komsije
verovatno jedno deset puta gore, naravno, znaci pomesano sa uvredama, da osete ljudi tacno kako se osecas

mada, kao simulante svega i svacega, pa i osecanja, kao zanima kako se neko drugi STVARNO oseca
njima su bitne samo simulacije i nista drugo nego simulacije

Kažite hvala bogu što vi nemate tih problema što ih drugi imaju.Nađite uvek malo vremena i sašlušajte familiju,komšije koji imaju problema jer biće možda vreme kada ćete i vi imati problema pa ćete tražiti rame za plakanje.Saslušajte tuđe probleme ,dobro se vraća dobrim a nekošta ništa osim male pažnje i nekada malo sažaljenja.

Neki samozivi izlivi ovde samo govore o tome da na neke ljude jednostavno ne mozes da racunas, cak ni kada su njihove usi u pitanju a osobito ne neki drugi organi koji imaju veci potencijal za pomoc. U stvari, nekada to uopste nije trazenje pomoci (premda moze da bude), nego samo nuznost, hitnja, potreba da se neke ruzne, lose stvari i problemi podele sa drugima iako znas da oni osim slusanja ne mogu bas nista da pruze. To nije dovoljno ali tesi, to ne resava problem ali odlakne na trenutak, to nije losa namera ali na neke ostavi trag. Slusaocu daje sansu da shvati sebe i svoje muke (njihovu minornost), proba da shvati druge i njihove muke (razlicitost, sposobnost resavanja, pristup), a onda i pokusa da iz toga izvuce neki zakljucak koji sebi (sebicno zvuci ali je istina da slusanjem drugih naucimo da razumemo svoje probleme i nacin njihovog prevazilazenja a tek onda mozda sta je neko imao da kaze, koliko je to ozbiljno i cemu vodi ) a ukoliko moze onda i pruzi, ili rec utehe ili ruku izbavljenja u zavisnosti od sopstvene moci.
Treba slusati. Cak napregnuti usi iako neko nista ne govori ali nekako vidis i znas da iza cutanja stoji lavina teskog, neizgovorenog. Ravnodusnost je, pa otprilike jednaka smrti. I svoje kao emocionalne osobe i odnosa koji imas sa drugim. Ukoliko nemas volje i snage da pritrpis neciji mucni monolog, kroz koji vidis da mu je stalo da svoje lose podeli, onda ... neka svako izabere zavrsetak recenice.

Mozes da saslusas uvek, na jedno udje na drugo izadje, ako to bas toliko ne mozes da podneses, mada svakodnevno kukanje od po sat-dva ubija. Nismo ni mi psiholozi da slusamo i pomazemo uvek. Ja stojim da treba pomoci i posavetovati, imati razumevanja i empatije, mada problem nastaje kada njihov problem postaje tvoj problem.
Lupam sada, kada te bude nocu, kada te hvata panika od njih kada ih vidis, kada ih cujes, e onda nema tu vise mesta za razumevanje jer ti nabijaju stres i ruse psihicko zdravlje e tada treba da se sece i spasas sam a ne da se udavis zajedno sa njima.

Okej, razumem da se ne može uvek izbeći, ali ne sme se dozvoliti da nas takav jedan razgovor iscrpi i ostavi potpuno bez energije.

Uostalom nije to naša životna situacija, imamo mi svoje brige i obaveze
Kad te drugi ostave tako nefunkcionalnog (mada i to je zabluda - jer si pustio), bez energije, iskreno nisi dobar ni sebi ni drugima.
Da li će onda ti isti (komšije, rođaci) sa problemima i što kukaju, da pohitaju da tebe onda uteše i podignu ti nivo energije, kako bi mogao da funkcionišeš, ili ćeš to morati sam da uradiš??

..
odgovor već znaš

pomoci prijatelju u nevolji je izuzetno lepa stvar, no doubt about that
medjutim, da bi mogao da pomognes prijatelju u nevolji moras da imas nuzne preduslove za to, koje ako nemas ne samo sto NE MOZES da mu pomognes, i sto bi ti svaki pokusaj da mu pomognes bio mazohizam (sto znaci da bi prijatelj isao tebi na stetu, sto on, da ti je stvarno prijatelj, ne bi zeleo), vec uopste i NEMAS PRAVO NA PRIJATELJE
samo neko ko je cist, ko je zdrav, ciji su instinkti pravilno organizovani moze sebi priustiti prijateljstvo i sve one beneficije koje idu s njim

ako si sje ban onda je najpametnije DA NEMAS PRIJATELJE, znaci da budes sam, za sta je potrebna hrabrost
sve ostalo je orgija mazohizma

Kad tako krenu,ja ih upozorim da ne pričaju naširoko i da sažmu priču!
Je li počnu žvaku,opet upozorim i ako ne ide biva:"Stani,snimi ti to pa ću ja da preslušam kad stignem"...
Nema tih problema koji iziskuju više od 15 min.izlaganja.Podsetim i na Witgensteina ako treba:"Sve šta
imaš da kažeš, reci kratko,ako tako ne znaš-bolje je da čutiš."
Inače smaranje okrenem na fazone i sve bude ok...:manikir:

Postoje ljudi, koji traze slusace,oni ne zele da cuju savet ,ne pitaju vas kako ste vi...ne njih to ne zanima..
Oni su dosli da istresu svoje probleme,,a verujte jos su gori oni koji pricaju celo vece o svojim uspesima.
Prema tome ako ste dobar slusac oni ce nastaviti da dolaze,i dave..Otkacite to...

Hajde kao i poli, metod slusanja bez ličnog uznemiravanja , ne samo da to meni treba ,, mislim d to pogađa većinu emotivnih i normalnih krstaričara.Ako ne možeš nešto izbeći , barem potrebno znanje o metodama "unutarnje ravnodušnosti" .

Pa ne vredi ako se poistovećuješ sa osobom, u redu je da je razumeš i imaš saosećanje za njen/njegov problem.
Oni se tebi obraćaju za pomoć, jer u tebi traži oslonac, a ti njemu ustupiš svoju stolicu (razumevanje i podršku) i onda ljosneš na pod (izmučen i frustriran)
....
što se tiče punjenja batrija - probaj da zaboraviš razgovor koji si vodio što pre...usmeri pažnju na nešto drugo, ono što tebe ispunjava

..
vidiš i ti tražiš savet :lol:

postoji razlika izmedju REALNOG i IDEALNOG. realno gleda u sadasnjost, idealno u buducnost. realno govori o tome u kakvom je trenutnom stanju tvoje telo, idealno govori o tome u kakvom bi stanju trebalo da bude (dakle, odredjuje put kojim trebas da se kreces, put ka boljitku.) realno i idealno su uvek u kontradikciji i tako treba da bude ako covek zeli da napreduje.

svi slabiji umovi (ne nuzno manje inteligentniji, da se razumemo) manjkaju hrabrost (a hrabrost nije nista drugo no sposobnost da se zaborave/potisnu nezeljene misli, misli koje blokiraju strast odn. akciju) zbog cega su nesposobni da izdrze kontradikcije. zato kad mu ukazes na to da je nesavrsen, da nije dovoljno hrabra, a pritom je nesposoban da odgovori, on svejedno MORA da odgovori (ne nuzno recima, da se razumemo, dovoljno je i da odgovori u svojoj glavi, da precuti odgovor) i to RACIONALIZACIJOM jer je nesposoban da zaboravi to sto si mu rekao (jer je to upravo ona mana na koju smo pokusali da mu skrenemo paznju lol.)

zato dobijamo ovakve odgovore:

U pravu si , ali neke situacije i prijatelje, bližnje ne možeš izbeci u životu , jednostavnu tu si saputnik i sapatnik , iako nemaju razumevanja za tvoje , odnosno nase dobro.

e sad, naravno, rekao si da sam u pravu, sto znaci da se slazes da je hrabrost ono sto manjka u ovoj situaciji, sto ce reci nisi los. medjutim, ostatak tvog odgovora je posledica nedostatka hrabrosti. zasto to kazem? zato sto to nije odgovor na moj post vec na GLAS u tvojoj glavi koji je izazvao moj post (a koji nisi mogao da potisnes), glas koji te tera da se sramis ili te prosto okrivljuje sto u zivotu nisi reagovao na svaku ovakvu situaciju onako kako je idealno (kao da je to moguce lol.) dakle, to je odgovor na tvoju GRIZU SAVEST ne na moj post zbog cega taj deo tvog posta GUSI ovu temu.

ali opet kazem, nije toliko lose.

hrabrost je inace osnovna vrlina, preduslov za sve sto valja. bez nje nema samopostovanja, bez samopostovanja nema pravog prijateljstva.

znaci, budite muskarci i priznajte sebi da ste SJ EBANI i sklonite se od ljudi ako ne mozete s njim. trpljenje nije postovanje, vec simulacija postovanja, zapravo najvisi stepen NEpostovanja lol. svaki iole zdrav covek sa zdravim smislom za prijateljstvo PREZIRE kad ga prijatelji trpe.

hrabrost je inace osnovna vrlina, preduslov za sve sto valja. bez nje nema samopostovanja, bez samopostovanja nema pravog prijateljstva.

znaci, budite muskarci i priznajte sebi da ste SJ EBANI i sklonite se od ljudi ako ne mozete s njim. trpljenje nije postovanje, vec simulacija postovanja, zapravo najvisi stepen NEpostovanja lol. svaki iole zdrav covek sa zdravim smislom za prijateljstvo PREZIRE kad ga prijatelji trpe.

kao da tražiš milostinju, molim te budi sa mnom, jer meni samom je nepodnošljivo sa samim sobom :lol:
..
tako nešto

jos jedna stvar: to sto kazem da covek treba da prizna sebi da je sj.eban ne znaci da treba da se odrekne mogucnosti da nije sj.eban lol. takav postupak bi bio samo nastavak kukavicluka lol. jer hrabar covek je, zahvaljujuci svojoj hrabrosti, sposoban da drzi nekoliko razlicitih i kontradiktornih slika o sebi. on ne zuri, ne mora odmah da zna sta je i ko je on.

Back