Slucajnosti

Poruka
7.101
Kako objasnjavate slucajnosti? :think:

Imao sam mnogo takvih stvari evo navescu vam danasnji primer. Sedam u bus u BG-u i krecem kuci. CIm sam seo setim se bivse reko sad ce i ona verovatno uci u ovaj bus. I ide ti tako bus. Pre njene stanice me uhvati neka nervoza srce poce da mi lupa, pogledam kroz prozor da vidim kad ima sta da vidim. Ona ceka na stanici i udje u bus. Posle kad smo izasli odjurila je ko da je videla djavola, veli da je ne silujem posto sam bio kreten prema njoj na kraju. Posle toga sam je vidjao jos par puta, isto slucajnost.

E sad moze meni neko ovo da objasni. Telepatija, Bog ili aman bas cista slujacnost? Kako vi objasnjavate te slucajnosti verovatno vam se to desavalo u zivotu sto puta? Meni se cesto to desava i znam da kad nesto pomislim to se i desi i na neki nacin da predvidim neke stvari koje imaju veze sa drugim ljudima pa samim tim nije placebo, autosugestija i sta ti ja znam sad.

Slicno mi se nesto desilo, i mislio sam u sebi "e ko za inat ima da mi se desi" i desilo se. Ko zna, intuacija neka, pesimizam, a verovatno slucajnost.

Drugo je to kad mislis za sebe kao: Desice mi se to i to. To je samoubedjenje, sugestija kako se toj vec kod vas psihologa strucno zove.
Ovde je u pitanju druga osoba. Kao da mi je neko rekao: E uci ce sad makar i ne hteo. Cesto mi se desavaju takvi predvidi. A sa tom devojkom je bilo isto cudno. Predvideo sam bio da cemo biti zajedno cim sam je video. Kasnije sam ''znao'' da cemo raskinuti.

Poslednja izmena:

Imao sam mnogo takvih stvari evo navescu vam danasnji primer. Sedam u bus u BG-u i krecem kuci. CIm sam seo setim se bivse reko sad ce i ona verovatno uci u ovaj bus. I ide ti tako bus. Pre njene stanice me uhvati neka nervoza srce poce da mi lupa, pogledam kroz prozor da vidim kad ima sta da vidim. Ona ceka na stanici i udje u bus. Posle kad smo izasli odjurila je ko da je videla djavola, veli da je ne silujem posto sam bio kreten prema njoj na kraju. Posle toga sam je vidjao jos par puta, isto slucajnost.

E sad moze meni neko ovo da objasni. Telepatija, Bog ili aman bas cista slujacnost? Kako vi objasnjavate te slucajnosti verovatno vam se to desavalo u zivotu sto puta? Meni se cesto to desava i znam da kad nesto pomislim to se i desi i na neki nacin da predvidim neke stvari koje imaju veze sa drugim ljudima pa samim tim nije placebo, autosugestija i sta ti ja znam sad.

Da si kojim slučajem pročitao nešto u životu znao bi da se ta pojava naziva sinhronicitet. No neću te sad vređati pošto sam to već učinio na drugoj temi, napisaću nešto o temi.
Znači sinhronicitet je smisaona podudarnost unutrašnjeg sa spoljašnjim događajem. Zato što jedan događaj ne uzrokuje drugi ne može biti govora o nekom kauzalitetu a pošto se radi o smisaonoj podudarnosti ne može biti ni slučajnost.
Imao sam takva iskustva pa mogu reći da je subjektivan osećaj u takvim prilikama nešto posebno. Teško ga je opisati , kratko traje , nešto kao da sam izvan sebe. Jung je takve doživljaje nazivao numinoznim što bi se prevelo kao uzvišenim.
Pa kako objasniti ovu pojavu, tačnije šta povezuje unutrašnji sa spoljašnjim događajem ? Malbranš u svojoj tezi o okazionalizmu ovu povezanost vidi kao Božija volja. Jung pripisuje kolektivnim nesvesnim koje dopire do izvanpsihičog a opet je povezan sa psihom . On to naziva transcedentalnom voljom. Možda je mislio na Šopenhauverovu transcedentnu volju , nešto što je izvan opažaja subjekta a što svakako nije objekat, a sam Šo je prepoznavao kao volju. I na kraju da pomenem psihologe materijaliste koji ovakve događaje ipak pripsuju slučajnosti i subjetovom selektivnom sećanju.

Poslednja izmena:

i meni se cesto desavaju razne slucajnosti pa se pitam...

jedna od zadnjh pre par dana mi je slicana ovoj, elem vidim nekog lika slicnog jednom drugu koga nisam video 2 god i kazem sebi videcu tog druga, prodjem oko 100 metara i sretnem ga :lol:

Sto se tice citanja, citam ono sto me zanima za ostalo me zabole. Ako me nesto od tog zabole zanima kao Jung onda pitam nekog i zapamtim.

Sto se tice tvog odgovora iskreno nisam te ni razumeo, imam kostobolju i spava mi se, sutra cu to duboko da procitam i da malo istrazujem :lol:
Cudan mi je dan bio danas, nije samo ovo primer. Naveo sam ga jer je najcudniji.

i meni se cesto desavaju razne slucajnosti pa se pitam...

jedna od zadnjh pre par dana mi je slicana ovoj, elem vidim nekog lika slicnog jednom drugu koga nisam video 2 god i kazem sebi videcu tog druga, prodjem oko 100 metara i sretnem ga :lol:
Svima se desavaju razne slucajnosti i to nije nista neuobicajeno .
Naravno , ne desavaju se cesto .Zasto bi za sve trazili objasnjenje ?

"случајно" срести неког ил урадити шта?
ал кад је "најављено"?
случајност је објашњење за "атестиране" дарвинисте.

Uvodni post o autobusima me podseti na ovaj film...
ne postoje slucajnosti, sve se planski podesava od ljudi iz senke.
slucajnosti su odraz bagova u njihovm programu matriksa
ni ova tema nije slucajano otvorena, sve je to planska manipulacija

Slučajnost ne postoji.
Našim mislima i energijom oblikujemo stvarnost ;)
Ako malo bolje analiziraš,videćeš prilično logičan sled događaja.

Zakon privlačenja :lol:

Mislis? Jos me voli? :sad2:

Slučajnost ne postoji.
Našim mislima i energijom oblikujemo stvarnost ;)
Ako malo bolje analiziraš,videćeš prilično logičan sled događaja.

Logican? Ne vidim neku logiku u tome. Udjem u bus sedam na sediste, gledam u Palatu pravde pocnem da mislim i puf: Sad ce i ona uci u bus. Posle nekog vremena puf udje ona u bus. Kakva tu logika treba? Sta vise poslednji put sam je video pre 3-4 meseca.

Meni se desilo da sam u autobusu vido znesku koja mi se opasno svidjela, i okrecuvsi se i vidjevsi da je gledam, sagnula se kao da namjesti cizmu, a ispale su,- imala je farmerke niskog struka, tange, u toj pozi se okrenula prema meni licem i nasmijala bezobrazno gledajuci me u oci, trajalo je 5 sekudni to gledanje. Unaprijed sam znao da ce da se desi tako nesto.

Mislis? Jos me voli? :sad2:

Logican? Ne vidim neku logiku u tome. Udjem u bus sedam na sediste, gledam u Palatu pravde pocnem da mislim i puf: Sad ce i ona uci u bus. Posle nekog vremena puf udje ona u bus. Kakva tu logika treba? Sta vise poslednji put sam je video pre 3-4 meseca.

Stalo ti je do nje,inače ne bi imao takve ‚‚simptome‚‚ od same pomisli da bi ona mogla ući u bus u kom si ti.
Dalje..verovatno si u mislima vraćao film i prošlosti,pa čak i podsvesno,to te mesto asocira na nju..i tako si došao do pretpostavke da bi upravo tu mogla da se pojavi.
A kao sto rekoh, našim mislima i energijom oblikujemo stvarnost

I dalje ti nije logično?

Ne verujem u slučajnosti. Sve ima neki svoj razlog. E, sad što meni nije taj neki viši razlog, misao i /ili cilj istog, dat na uvid, da ga i znam, to je već druga stvar.

Ali, generalno verujem da sve ima svoje zašto i da se ništa ne dopgađa eto tako, samo jer je nekome, recimo na nebesima dosadno, pa bi da se lopta tamo s jednom Jelenom, zvanom sunašceJeca. :)

Verujem da sve svoje neko zato - ima svoje neko duboko i - zašto.

:bye:

Ne verujem u slučajnosti. Sve ima neki svoj razlog. E, sad što meni nije taj neki viši razlog, misao i /ili cilj istog, dat na uvid, da ga i znam, to je već druga stvar.

Ali, generalno verujem da sve ima svoje zašto i da se ništa ne dopgađa eto tako, samo jer je nekome, recimo na nebesima dosadno, pa bi da se lopta tamo s jednom Jelenom, zvanom sunašceJeca. :)

Verujem da sve svoje neko zato - ima svoje neko duboko i - zašto.

:bye:

Gde i sva nevoljena bića ; što plaču u sebi, tiho, najtiše...

случајно?

I meni se to cesto desavalo, mislim da je u pitanju razvijena intuicija.

Back