Случајни хит: "Smells Like Teen Spirit" by Nirvana

Sensei

Master
Moderator
Poruka
93.262
Деси се да уметницима дође песма "из ведрог неба", да је иницијално одбаце али ипак пусте у промет и на велико чуђење оне постану велики хит.

Да кренем ову серију са песмом "Smells Like Teen Spirit" од Нирване

Kurt Cobain on

фото: Nirvana YouTube Channel

Наслов ове култне песме Нирване дошао је када је фронтмен Курт Кобејн приметио на његовој кући речи „"Kurt Smells Like Teen Spirit" (Курт мирише на Дух Тинејџера) исписане спрејом на зиду. Мислио је да је то неки револуционарни слоган а у ствари се односио на дезодоранс - чињеница коју ће Кобејн сазнати месецима касније.

TeenSpiritStick.jpg

Са насловом који је нехотице инспирисан дезодорансом, сама песма је заправо била покушај копирања стила Пикиес, алт-рок бенда из 80-их из Бостона. Када је представио песму, која је имала само главни гитарски риф и вокалну мелодију рефрена, басиста Крист Новоселић ју је одмах назвао „смешном“. После сат и по свирања увода, Новоселић је почео да успорава, дајући бубњару Дејву Гролу идеју за ритам. Као успешан заједнички рад, сва три члана су заслужна као писци за нумеру.

Песма није одмах постала хит по објављивању. Ипак, почела је да узима маха захваљујући модерним рок и радио станицама у студенским кампусима које су очигледно осетиле исту револуционарну поруку коју је Кобејн објавио. Била је на врху америчке листе алтернативних песама и била на 6. на Хот 100 јер је њихов албум "Неверминд" био на врху Билбордове листе албума.

Мирише на тинејџерски дух
превод на српски МК

Напуните оружје, поведите своје пријатеље
Забавно је губити и претварати се
Она је превише досадна и самоуверена
О не, знам прљаву реч

Здраво, здраво, здраво, колико ниско
Здраво здраво здраво

Са угашеним светлима, мање је опасно
Ево нас сада, забавите нас
Осећам се глупо и заразно
Мулат, албино, комарац, мој либидо
Да, хеј

Ја сам лошији у ономе што најбоље радим
И због овог поклона се осећам благословено
Наша мала група је увек била
И увек ће до краја

Здраво здраво здраво

Да, хеј

И заборавим зашто сам пробао
Ох да, ваљда ме то измами осмехом
Било ми је тешко, било је тешко наћи
Па добро, шта год, нема везе

Здраво здраво здраво

Порицање, порицање, порицање, порицање, порицање
Порицање, порицање, порицање, порицање

Nirvana - Smells Like Teen Spirit (Official Music Video)​

Volio sam Nirvanu pa mi je onda pomalo dosadila. Od grunge scene najdraži su mi Alice in Chains. Kako to da kažem a da ne zvuči grubo, Kurt Cobain nije bio baš duša od čovjeka. Mislim, taj fazon "O bože što me učini rok zvijezdom punom para, šta sam ti skrivio itd." Budimo realni, svaki umjetnik želi da bude priznat. Njegovo foliranje da nije želio slavu nego je zapravo htio da bude anonimni trubadur sa akustičnom gitarom je degutantno. Bio je i težak snob, tobože prezirao metal a za Nevermind bira tipičnog metal producenta, pa se onda žalio što je album tehnički perfektan. To njegovo tripovanje da je nekakav panker meni je smiješno. Lista njegovih omiljenih bendova je toliko gadna i snobovska da ja nemam riječi. Nijednog metal benda, a počeo je slušajući Black Sabbath. Grozan lik. To što se na kraju ubio ne mijenja moje mišljenje o njemu.

Back