Случај „Штрпци” – успех после 20 година заташкавања

Nikita Kulganov

Buduća legenda
Poruka
37.589
Случај „Штрпци” – успех после 20 година заташкавања

После две деценије разних опструкција, 2012. године формиран је нови полицијско-тужилачки тим за истрагу отмице 19 муслимана из воза Београд–Бар, који је заслужан за успех у акцији хапшења осумњичених
Случај „Штрпци” две деценије био је под велом тајне, јер су представници државних институција учинили све што су могли да кривци за отмицу и убиство 19 цивила из воза на линији Београд–Бар не буду приведени правди. И поред напора Тужилаштва за ратне злочине, до пре две и по године, због опструкције државних институција, о овом злочину ћутали су сви који су нешто знали, а таквих је било много.

Клупко је почело да се одмотава када је у марту 2012. године формиран нови полицијско-тужилачки тим који је заједно са колегама у Босни и Херцеговини спровео истрагу. Од тада до данас саслушано је више од 100 сведока у региону и широм Европе и то је довело до великог успеха тима тужиоца Владимира Вукчевића и прошлонедељног хапшења 15 особа осумњичених за злочин у „Штрпцима”.

Нови тим, у коме се није нашао нико од полицајаца који су до тада радили на овом случају, формиран је пошто више од пет година, од 2007. до 2012. године, полиција није реаговала на захтев тужиоца за ратне злочине да се доставе потребна обавештења која би довела до откривања нових чињеница. Ти нови људи су најзаслужнији што је случај „Штрпци” померен са мртве тачке.

Упућени кажу да је за решавање злочина подједнако заслужан и босански тим, односно сарадња на основу протокола између Србије и БиХ који је омогућио заједнички и координиран рад на овом предмету. Резултат је познат – прошлог петка ухапшено је 15 особа, петоро у Србији и десеторица у БиХ. Хапшење је изведено истовремено како би била спречена могућност утицања на сведоке.

У случају „Штрпци”, опструкције су почеле одмах након што се злочин догодио. Штавише, служба за безбедност на железницама имала је дан раније информацију да се спрема отмица из овог воза, али на то нико од надлежних институција, ни полиција, ни војска, ни државна безбедност, нису реаговали. То је откривено још у поступку против Небојше Ранисављевића, који је једини одговарао за овај злочин пред Вишим судом у Бијелом Пољу. Још тада се испоставило да су високи званичници тадашње Савезне Републике Југославије, представници Министарства одбране, Војске Југославије, Министарства унутрашњих послова, Државне безбедности били упознати са оним што ће се догодити 27. фебруара 1993. године на станици Штрпци.
У поверљивој информацији коју је генералном директору Железничко-транспортног предузећа Београд упутио директор Сектора за одбрамбене припреме и заштиту Митар Мандић, 1. фебруара 1993. године се наводи: „Ових дана, тачније 28. јануара 1993. године обавештен сам од шефа Секције СТП Ужице Живанића да ће припадници Српске војске општине Рудо извршити заустављање воза и одвођење путника. Читава акција одвијала би се на делу пруге Београд–Бар која пролази кроз Босну и Херцеговину. Вероватно у укрсници Штрпци или стајалишту Голеш.”

Поводом те информације, директор Сектора за одбрамбене припреме и заштиту предузео је низ активности о којима извештава генералног директора. Он је обавестио најужи стручни колегијум ЖТП, одржао састанак са представницима полиције и службе Државне безбедности, МУП-а Србије и на крају обавио разговор са помоћником министра одбране Србије, генералом Кузмановићем. Генерал је преузео обавезу да о најави отмице обавести министра одбране Републике Србије, а овај Војску Југославије.

У архивама и публикацијама које је о случају „Штрпци” објавио адвокат Драгољуб Тодоровић, пуномоћник оштећених, остало је забележено да је 1994. године тадашњи окружни тужилац Милена Инић-Дрецун, као сведоке против Лукића, предложила двојицу полицајаца пратилаца воза, отправника возова у станици Штрпци и тројицу полицајаца из Ужица, који су били путници воза, пошто су приватно путовали из Ужица у Прибој. Воз 671 из кога су 27. фебруара 1993. године, на станици Штрпци, отети путници имао је скоро 1.000 путника, који су били очевици отмице.

У то време, од отмице је прошло само годину дана и постојала је могућност препознавања отмичара, поготово када је Лукић био у затвору. Тужитељка тада није предложила саслушање кондуктера, машиновође и његовог помоћника, иако је постојао комплетан материјал са изјавама који је сачинила железница. Сведоцима који су могли да помогну у решавању случаја прећено је, а једном од њих је поручено да ће добити метак у чело уколико препозна Лукића.

Истражни судија Окружног суда у Београду, Драгослав Ракић испитао је окривљеног Лукића, који је негирао сваку повезаност са отмицом. У току истраге није обављено препознавање Лукића у складу са одредбама Закона о кривичном поступку. Истрага је трајала само 20 дана, после чега судија, уместо да достави списе тужилаштву да оно одлучи да ли ће подићи оптужницу, како је то уобичајено,
сам пише предлог кривичном већу Окружног суда да обустави истрагу пошто нема доказа да је окривљени учинио кривично дело. По овом члану 171 Закона о кривичном поступку, на који се позвао судија, у предметима у којима је захтев за спровођење истраге ставио јавни тужилац није поступио ниједан истражни судија у бившој и тадашњој Југославији.

Лукић је изручен Републици Српској иако нису постојали законски услови за то, пошто Република Српска није имала статус државе и није била међународно призната.

Приликом доласка у Републику Српску Милан Лукић, не само да није притворен, већ је дочекан као херој.

У Хагу је осуђен на доживотни затвор.

Доротеа Чарнић

----------------------------------

Како се десио злочин

Воз 641 који је саобраћао на линији Београд–Бар у 15 сати и 48 минута, 27. фебруара 1993. стао је у станици Штрпци крај Рудог. Никада до тада није се заустављао на том месту. У воз су ушли припадници паравојне јединице у маскирним униформама. Из воза су извели 20 особа, углавном Бошњака из Србије и Црне Горе. Међу њима је било и држављана БиХ. Одвели су их у салу основне школе у месту Прелово где су их опљачкали и претукли. Потом су их, везане, одвели у гаражу у вишеградском селу Мушићи крај Дрине, где су их ликвидирали из ватреног оружја.

Оно што злочин у Штрпцима чини страшним јесте чињеница да су починиоци унапред знали ко се налази у возу.
http://www.politika.rs/rubrike/Hronika/Slucaj-Strpci-uspeh-posle-20-godina-zataskavanja.sr.html
Posle 20.godina

vest ko vest, nista ne govori o toj godini, tim prilikama, a ni o zlocinima nad srbima koji su se desili pre ovog, a koji nisu, ili nisu na pravi nacin procesuirani

sto sud ne bi postupao kao cro sud za koranski most? koliko je godina robije tamo dosudjeno ovde moze ne vise od toga

ne branim zlocin, branim zdrav razum, jer ne postoji pravda za pobednike nad srbima. to je onda nacizam

PRAVOSUDNA TRAKAVICA
Danas šesta presuda Hrastovu za ratni zločin na Koranskom mostu
Autor: Hina/tportal.hr7.9.2012 7:59:127.9.2012 7:54:17

Nakon više od dvadeset godina suđenja Vrhovni sud danas bi trebao objaviti još jednu presudu bivšem policijskom specijalcu Mihajlu Hrastovu, optuženom za ubojstvo 13 neprijateljskih vojnika na Koranskom mostu 1991.
VEZANE TEME
koranski most
ratni zločin
vrhovni sud
presuda
mihajlo hrastov
Šestu po redu presudu u istom slučaju danas će u 13 sati objaviti sudsko vijeće pod predsjedanjem vrhovnog suca Žarka Dundovića.

Hrastov, koji je u jednom od najdužih postupaka u povijesti hrvatskog pravosuđa tri puta oslobođen i dva puta osuđen, danas je još jednom iznio svoju obranu, nakon čega su njegovi branitelji te predstavnici tužiteljstva održali završne govore.

http://www.tportal.hr/vijesti/crnak...stovu-za-ratni-zlocin-na-Koranskom-mostu.html

POKOLJ SRBA NA KORANSKOM MOSTU 1991. GODINE

Masakr na Koranskom mostu

KORANSKI MOST, KARLOVAC, SEPTEMBAR 1991

Dana 21 septembra 1991. godine, oko 19,00 časova naoružani pripadnici MUP-a i ZNG Republike Hrvatske su na mostu preko reke Korane, zaustavili dva vojna motorna vozila u kojima su se prevozila 25 pripadnika JNA iz kasarne MEKUŠJE u kasarnu CENTAR u Karlovcu.

Nakon zaustavljanja i naredbe četnici izlazite van, usledilio je naređenje da se preda oružje. U uverenju da će se prevazići mirnim putem vojnici JNA su odložili oružje ne želeći da dođe do sukoba.
Međutim, odmah po predaji oružja, jedna grupa zarobljenika je odvedena sa mosta a drugoj grupi u kojoj je bilo 17 pripadnika JNA, je naređeno da legnu na kolovoz sa rukama na potiljkom i licem okrenutim prema asfaltu.

To je bio početak neviđenog iživljavanja koje je odmah potom usledilo.
Uz već uobičajeno psovanje četničke make pripadnici MUPa i ZNG su zarobljene vojnike po čitavom telu nemilosrdno udarali nogama i kundacima od pušaka. Tom prilikom, od udaraca kundakom vojniku Branku Madžarcu je polomljena ruka, više vojnika je povređeno udarcima noža. Kada je zastavnik Babić Nikola pokušao da protestvuje zbog ovakvog postupanja, jedan maskirni pripadnik ZNG mu je prišao, kleknuo pored njega i zaklao ga prerezavši mu vrat nožem, uz trijumfalni uzvik; četniče ni nogom ne mrdaš.

Odmah potom, isti pripadnik ZGG je drugog zarobljenika prvo ubo dva puta nožem u leđa, a zatim u njega ispalio rafal iz AP.

Nakon toga, zarobljenicima je naređeno da ustanu i da se postroje uz ogradu mosta. Shvativši da će biti likvidirani na najbrutalniji način, trojica pripadnika JNA, vojnici Branko Madžarac, Dušan Mrkić, Nebojša Jasnić su spas našli bacivši se preko ograde mosta u reku.

Ostali zarobljenici iz te grupe, osim Svetozara Šarca, nisu preživeli. Pripadnici MUPa i ZNG su im prvo pucali u noge iz automatskog oružja, a potom tako onesposobljene dok su ležali na kolovozu mosta, jednog po jednog dotukli noževima i tupim predmetima, pri čemu se nekim od žrtava odsecali uši i vadili oči. Šarac Svetozar, iako teško ranjen, nekako je preživeo masakr...

Tela masakriranih pripadnika JNA prevezena su u zagrebačku bolnicu gdje je izvršena obdukcija. Nakon predaje tela rodbini, lekarska komisija od tri člana je pregledala leševe i tom prilikog je pored spoljašnih povreda, konstatovano da je prilikom obdukcije pokušano da se hirurškim rezovima kamufliraju tragovi klanja i uboda nožem.
Ubistvom zarobljenih pripadnika JNA učinjena je teške povreda humanitarnog prava propisana članom 130 Ženevske konvencije.

Odgovornost za ovu tešku zlocin snose:

Štajduhar Ivan, predsedik Kriznog Štaba Karlovac
Krajačić Zvonko, načelik MUPa Karlovac
Družak Franjo, komandir čete MUPa Karlovac
Pripadnici MUPa i ZNGa
Pereška Željko BABA ROGA
Hrastov Mihajlo
Bukva Mišo
Marković Đoko BANANA
Vuković Joca zv. DOKTOR
Cindrić Nikola
Cindrić Joca
Hrstić Miša
Stepić Joca
Dimkov Robert zv. DOMINA

POPIS STRADALIH NA KORANSKOM MOSTU

Babić Mihajla Mile, 1949
Babić Paje Nikola, 1948
Bižić Milana Vaso, 1955
Gojković Špire Svetozar, 1959
Komadina Boška Zoran, 1964
Kozlina Bože Božo, 1954
Lukač Miloša Milenko, 1959
Milovanović Svetozara Slobodan, 1966
Peurača Vladimira Mile, 1964
Popović Mihajla Nebojša, 1967
Savić Dušana Miloš, 1955
Sipić Đorđa Jovan, 1966
Srdić Sime Miloš, 1948

Poslednja izmena:
vest ko vest,
nista ne govori o toj godini,
tim prilikama,
a ni o zlocinima nad srbima koji su se desili pre ovog,
a koji nisu,
ili nisu na pravi nacin procesuirani
...

Znaš gde grešiš generale ?
( igramo se generala, kao ja i ti generali, pa savetujemo taktiku i doktrinu koju treba primeniti ;) )

Da smo se mi odmah distancirali od ove svinjarije
( najbolje još pre nego što je i učinjena, ili bar neposredno nakon )
to bi mobilisalo ceo narod,
pa se ne bi samo nas 20% odazvalo na mobilizaciju,
već svi, svi, svi ( kao što poklič kaže !)
pa bi bili mnogo jaki ( jer "mnogo smo jaki" kaže drugi poklič )
i tako jaki bi ebali kevu i ujama i gujama.

Ovako pobismo ( evo ja budala prihvatih tuđe sranje ) nedužne,
i izgubismo 80% snage
koju ima ona vojska koja je u pravu.

To svaki vodnik zna, jel' da generale ?

( sad se pitam, da li nam je kolovođa bio možda neki desetar ili razvodnik .. auuuu ..:eek: )

hebes mi lily ako te ja razumem

razumem da ti sebe razumes, ali tvoje shvatanje ne mora da vazi za sve ostale. ko zna u kojoj si fazi

ja sam i ranije pisao o zlocinima, i da treba svi da se kazne, hronoloskom redom i istim kriterijumom. slovenci prvi na robiju, pa bi gospic isao pre ovcare, i hrvati bi zaglavili masovno u hagu na po 40 godina

onda ne bi bio problem ni mi svoje da osudimo pa makar i u beogradu.

dakle dao sam primer za koranski most, ono sto nas boli i sto znamo, a sto zapad boli cucrac za nase zrtve. dalje neka zakljucuje ko kako zna i ume

Kolega generale,
kako me ne razumeš ?

Zamisli da si buca,
i onda ti dođe neki pravi debeljko i savetuje te kako da smršaš !
Ne ide, jel' da ?!

Da smo mi ( kao onomad partizani u filmovima )
kaznili svoje idiote,
prvo bismo u sopstvenim očima porasli i dobili snagu Boga ( ako smo hrišćani, jel' da )
a onda bi i Ameri, Ruje i Marsovci bili sa naše strane.

Od ruke pravednika svaka zver strepi !

Ovako smo mi ispali piččke
i kao piččke smo prošli i još uvek prolazimo !

Da sam u pravu imam dokaz - sadašnjost.
Koji ti dokaz imaš da je dobro što smo pobili 20 nenaoružanih ljudi ?

Kolega generale,
kako me ne razumeš ?

Zamisli da si buca,
Ne ide, jel' da ?!

kaznili svoje idiote,
prvo bismo u sopstvenim očima porasli i dobili snagu Boga ( ako smo hrišćani, jel' da )

mozda si ti ispao.

ja nisam, ni moji prijatelji, ni familija, a ni narod sirom srbije

Kolega generale,
kako me ne razumeš ?

Zamisli da si buca,
Ne ide, jel' da ?!

kaznili svoje idiote,

Hrvati i Slovenci su ispali najveće piččke i ne fali im ništa jbg kada ne daš piččke onda najebeš kao mi. Kada daš piččke kao oni onda te primaju u EU, NATO itd.

Pošto su oni ispali piččke,
daj da se ni mi na tom polju ne obrukamo ?!
Jel' to ta logika ?

Pogrešno tebra !
Skroz !!

Pa oni su se prvi obrukali time što su piččke ali njih za to nije briga dobro su prošli kao piččke. Lagano i mi idemo tim stazama jer jedino tako možeš opstati u odnosu na NATO i Ameriku.

Police hold 15 over Strpci war crime by Bosnian Serbs
Police in Bosnia and Serbia have arrested 15 men suspected of a 1993 atrocity in which 19 people were hauled off a train and killed during the Bosnia war.

Bosnian Serb fighters ambushed the train in the small Bosnian town of Strpci, near the Serbian border.

Eighteen of the victims were Bosniaks (Bosnian Muslims).

After years of delay the arrests show progress in joint Bosnian-Serbian investigations, a BBC reporter says.

Serbian police arrested five suspects, while 10 were arrested in Bosnia.

They include senior figures in the former Bosnian Serb army, among them Gen Luka Dragicevic, who commanded the military in the border zone.

Prosecutors say the ringleader in the Strpci case was Milan Lukic. The former Bosnian Serb warlord is already serving a life sentence for other war crimes. His brother Gojko was among the 15 arrested.

The victims were tortured, then shot and their bodies dumped in the River Drina. Only the remains of three victims have been found, in Lake Perucac.
http://www.bbc.com/news/world-europe-30351003

A ko je još za cro ? :eek:
Ja živim u Srbiji i kao svaki normalan čovek radim i borim se za svoj kraj !
Taj moj kraj mene i moju porodicu hrani, tu dišem i ko to ne shvata - kukala mu majka !

Na strani mogu da vidim samo nešto što mi se sviđa ( pokušaću to da presadim ovde )
ili da vidim nešto što mi se ne sviđa ( pokušaću da nas spasem toga ).

Dakle, ja radim i borim se za svoj kraj ( za Srbiju )
ali nisam navijač sa tribina !
A ti tako nastupaš, kao navijač !

Priznaćeš da je jedno biti igrač na terenu,
a sasvim drugo, često i kontra - biti navijač te iste ekipe ! ;)

Evo daću jedan primer :

Kada neko kaže Srbi treba da žive na Kosovu,
ja odmah pomislim,
"Ne serri !
Spakuj se i idi dole pa živi !"

Cvrc !

i dalje istro, stara ldp prica, tako ste lagali deset godina da je fakticko stanje siptarska vlast na celom kosovu, pa se pokazalo da srba ima dole, i da nisu ni dan pod siptyarskom vlascu.

ako neko treba dole da ide icices ti, medju svoje prijatelje sipatre, ja mogu tenkom

vest ko vest, nista ne govori o toj godini, tim prilikama, a ni o zlocinima nad srbima koji su se desili pre ovog, a koji nisu, ili nisu na pravi nacin procesuirani

sto sud ne bi postupao kao cro sud za koranski most? koliko je godina robije tamo dosudjeno ovde moze ne vise od toga

ne branim zlocin, branim zdrav razum, jer ne postoji pravda za pobednike nad srbima. to je onda nacizam

PRAVOSUDNA TRAKAVICA
Danas šesta presuda Hrastovu za ratni zločin na Koranskom mostu
Autor: Hina/tportal.hr7.9.2012 7:59:127.9.2012 7:54:17

Nakon više od dvadeset godina suđenja Vrhovni sud danas bi trebao objaviti još jednu presudu bivšem policijskom specijalcu Mihajlu Hrastovu, optuženom za ubojstvo 13 neprijateljskih vojnika na Koranskom mostu 1991.
VEZANE TEME
koranski most
ratni zločin
vrhovni sud
presuda
mihajlo hrastov
Šestu po redu presudu u istom slučaju danas će u 13 sati objaviti sudsko vijeće pod predsjedanjem vrhovnog suca Žarka Dundovića.

Hrastov, koji je u jednom od najdužih postupaka u povijesti hrvatskog pravosuđa tri puta oslobođen i dva puta osuđen, danas je još jednom iznio svoju obranu, nakon čega su njegovi branitelji te predstavnici tužiteljstva održali završne govore.

http://www.tportal.hr/vijesti/crnak...stovu-za-ratni-zlocin-na-Koranskom-mostu.html

POKOLJ SRBA NA KORANSKOM MOSTU 1991. GODINE

Masakr na Koranskom mostu

KORANSKI MOST, KARLOVAC, SEPTEMBAR 1991

Dana 21 septembra 1991. godine, oko 19,00 časova naoružani pripadnici MUP-a i ZNG Republike Hrvatske su na mostu preko reke Korane, zaustavili dva vojna motorna vozila u kojima su se prevozila 25 pripadnika JNA iz kasarne MEKUŠJE u kasarnu CENTAR u Karlovcu.

Nakon zaustavljanja i naredbe četnici izlazite van, usledilio je naređenje da se preda oružje. U uverenju da će se prevazići mirnim putem vojnici JNA su odložili oružje ne želeći da dođe do sukoba.
Međutim, odmah po predaji oružja, jedna grupa zarobljenika je odvedena sa mosta a drugoj grupi u kojoj je bilo 17 pripadnika JNA, je naređeno da legnu na kolovoz sa rukama na potiljkom i licem okrenutim prema asfaltu.

To je bio početak neviđenog iživljavanja koje je odmah potom usledilo.
Uz već uobičajeno psovanje četničke make pripadnici MUPa i ZNG su zarobljene vojnike po čitavom telu nemilosrdno udarali nogama i kundacima od pušaka. Tom prilikom, od udaraca kundakom vojniku Branku Madžarcu je polomljena ruka, više vojnika je povređeno udarcima noža. Kada je zastavnik Babić Nikola pokušao da protestvuje zbog ovakvog postupanja, jedan maskirni pripadnik ZNG mu je prišao, kleknuo pored njega i zaklao ga prerezavši mu vrat nožem, uz trijumfalni uzvik; četniče ni nogom ne mrdaš.

Odmah potom, isti pripadnik ZGG je drugog zarobljenika prvo ubo dva puta nožem u leđa, a zatim u njega ispalio rafal iz AP.

Nakon toga, zarobljenicima je naređeno da ustanu i da se postroje uz ogradu mosta. Shvativši da će biti likvidirani na najbrutalniji način, trojica pripadnika JNA, vojnici Branko Madžarac, Dušan Mrkić, Nebojša Jasnić su spas našli bacivši se preko ograde mosta u reku.

Ostali zarobljenici iz te grupe, osim Svetozara Šarca, nisu preživeli. Pripadnici MUPa i ZNG su im prvo pucali u noge iz automatskog oružja, a potom tako onesposobljene dok su ležali na kolovozu mosta, jednog po jednog dotukli noževima i tupim predmetima, pri čemu se nekim od žrtava odsecali uši i vadili oči. Šarac Svetozar, iako teško ranjen, nekako je preživeo masakr...

Tela masakriranih pripadnika JNA prevezena su u zagrebačku bolnicu gdje je izvršena obdukcija. Nakon predaje tela rodbini, lekarska komisija od tri člana je pregledala leševe i tom prilikog je pored spoljašnih povreda, konstatovano da je prilikom obdukcije pokušano da se hirurškim rezovima kamufliraju tragovi klanja i uboda nožem.
Ubistvom zarobljenih pripadnika JNA učinjena je teške povreda humanitarnog prava propisana članom 130 Ženevske konvencije.

Odgovornost za ovu tešku zlocin snose:

Štajduhar Ivan, predsedik Kriznog Štaba Karlovac
Krajačić Zvonko, načelik MUPa Karlovac
Družak Franjo, komandir čete MUPa Karlovac
Pripadnici MUPa i ZNGa
Pereška Željko BABA ROGA
Hrastov Mihajlo
Bukva Mišo
Marković Đoko BANANA
Vuković Joca zv. DOKTOR
Cindrić Nikola
Cindrić Joca