Slovenački memorandum (1985-7)

Pumpaj Dinstanović

Zaslužan član
Poruka
104.573
Mislio sam da će neko drugi temu otvoriti, a nisam siguran da ja učinim to jer mi nije delovalo da ima zainteresovanih, no evo pa da vidimo...slovenački memorandum je jedan od zapostavljenih tema naše najnovije istorije.

30%20let%20nova%20revija.JPG

Celokupni Prispevki za slovenski nacionalni program dostupan je ovde.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Чему чуђење? То је много пута виђено. Ни он ни многи други нису читали Меморандум и појма немају шта тамо пише, али су посркали сваку сплачину која је о том документу развлачена годинама.

Možda ovo ne bi bilo loša prilika da se podsetimo tzv. Slovenačkog memoranduma iz 1985-7, što ja ge prenela Nova revija, a možda i uporedimo sa srpskim dokumentom.

Ukratko, osnovne tačke slovenačkog dokumenta:
* Slovenci su izuzetno ugroženi do pitanja golog opstanka u Jugoslaviji i postoji velika potreba za formiranje jedinstvenog nacionalnog programa koji bi sprečio nestanak Slovenaca kao nacije sa lica zemlje
* Slovenija se nalazi u nejednakoj federaciji, u nepravednom položaju u poređenju sa ostalim republikama SFRJ, u kojoj je popljačkana, trpeći ekonomske posledice zbog slabije razvijenih istočnih suseda
* Slovenački jezik je u SFRJ sveden na niži položaj, potčinjen zvaničnom, srpsko-hrvatskom jeziku, što Slovence čini građanima drugog reda u sopstvenoj domovini
* U Jugoslaviji je izvršena vojno-odbrambena kastracija slovenačkog bića jer su vojne snage utopljene u JNA (gde se ne koristi slovenački jezik u komandi); Slovenija se trenutno nalazi pod režimom vojne okupacije stranaca
* Sloveniji preti velika opasnost od ogromnog broja imigranata iz južnih republika, koji, kada se tome doda činjenica da sami Slovenci imaju vrlo nizak prirodni priraštaj, prete da ubrzo toliko drastično izmene demografsku strukturu Socijalističke Republike Slovenije pretvarajući je u višenacionalnu republiku u kojoj zajednica slomljenih Slovenaca neće biti u mogućnosti doći do slobodnog izražaja punog slovenačkog nacionalnog bića, te će se Slovenija naći ubrzo u srbijanskoj situaciji (imati svoje Kosovo)

Treba napomenuti da, iako negodovanje naravno podrazumeva i SR Hrvatsku, ipak su glavni vinovnici koji ugrožavaju identitet Slovenaca iz južnih republika (Srbije, Makedonije i Crne Gore).

Evo nekih izdvojenih delova; Drago Jančar o problemu naziva države:

Slovenija.png

I, meni omiljeni deo:

Slovenija2.jpg

Dakle, Slovenija je ugrožena jer je precizirano da je Slovenija država slovenačkog naroda, ali i (drugih) građana. Na ovaj način, nacionalna država je uskraćena Slovencima, jer je SFRJ sastavljena iz država sa lažnim suverenitetom, odnosno anacionalnih političkih entiteta.
Kada se ove priče stave o famoznosti nacionalne države Hrvata Hrvatske (i države Srba), postaju ove rasprave krajnje smehotresne. :lol:

P. S. Hmmm...nešto sam razmišljao, odakle ono beše Melanija? :think::lol:

Poslednja izmena:
Mislio sam da će neko drugi temu otvoriti, a nisam siguran da ja učinim to jer mi nije delovalo da ima zainteresovanih, no evo pa da vidimo...slovenački memorandum je jedan od zapostavljenih tema naše najnovije istorije.

30%20let%20nova%20revija.JPG

Celokupni Prispevki za slovenski nacionalni program dostupan je ovde.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Možda ovo ne bi bilo loša prilika da se podsetimo tzv. Slovenačkog memoranduma iz 1985-7, što ja ge prenela Nova revija, a možda i uporedimo sa srpskim dokumentom.

Ukratko, osnovne tačke slovenačkog dokumenta:
* Slovenci su izuzetno ugroženi do pitanja golog opstanka u Jugoslaviji i postoji velika potreba za formiranje jedinstvenog nacionalnog programa koji bi sprečio nestanak Slovenaca kao nacije sa lica zemlje
* Slovenija se nalazi u nejednakoj federaciji, u nepravednom položaju u poređenju sa ostalim republikama SFRJ, u kojoj je popljačkana, trpeći ekonomske posledice zbog slabije razvijenih istočnih suseda
* Slovenački jezik je u SFRJ sveden na niži položaj, potčinjen zvaničnom, srpsko-hrvatskom jeziku, što Slovence čini građanima drugog reda u sopstvenoj domovini
* U Jugoslaviji je izvršena vojno-odbrambena kastracija slovenačkog bića jer su vojne snage utopljene u JNA (gde se ne koristi slovenački jezik u komandi); Slovenija se trenutno nalazi pod režimom vojne okupacije stranaca
* Sloveniji preti velika opasnost od ogromnog broja imigranata iz južnih republika, koji, kada se tome doda činjenica da sami Slovenci imaju vrlo nizak prirodni priraštaj, prete da ubrzo toliko drastično izmene demografsku strukturu Socijalističke Republike Slovenije pretvarajući je u višenacionalnu republiku u kojoj zajednica slomljenih Slovenaca neće biti u mogućnosti doći do slobodnog izražaja punog slovenačkog nacionalnog bića, te će se Slovenija naći ubrzo u srbijanskoj situaciji (imati svoje Kosovo)

Treba napomenuti da, iako negodovanje naravno podrazumeva i SR Hrvatsku, ipak su glavni vinovnici koji ugrožavaju identitet Slovenaca iz južnih republika (Srbije, Makedonije i Crne Gore).

Evo nekih izdvojenih delova; Drago Jančar o problemu naziva države:

Slovenija.png

I, meni omiljeni deo:

Slovenija2.jpg

Dakle, Slovenija je ugrožena jer je precizirano da je Slovenija država slovenačkog naroda, ali i (drugih) građana. Na ovaj način, nacionalna država je uskraćena Slovencima, jer je SFRJ sastavljena iz država sa lažnim suverenitetom, odnosno anacionalnim političkim entitetima.
Kada se ove priče stave o famoznosti nacionalne države Hrvata Hrvatske (i države Srba), postaju ove rasprave krajnje smehotresne. :lol:

P. S. Hmmm...nešto sam razmišljao, odakle ono beše Melanija? :think::lol:

Да ли је у том времену постојала Словеначка Академија Наука и Уметности, односно њена еквивалента државна инстуција? Да ли је Словеначки Меморандум био објављен под имприматуром такве државне институције?

Да ли је у том времену постојала Словеначка Академија Наука и Уметности, односно њена еквивалента државна инстуција?

Pa valjda znaš da je postojala nacionalna akademija svake republike. Meni deluje da si ti više nešto hteo da kažeš. :D

Да ли је Словеначки Меморандум био објављен под имприматуром такве државне институције?

Slovenska akademija znanosti in umetnosti je u celosti priredila to što je izlazilo u novinama i objavila. Takođe, nedavno
..

Na stranu potpuno što je tzv. Memorandum SANU 2 čista fantazija žute štampe...

Poslednja izmena:
У реду, хвала.

Дубоки осећај угрожености је једна од основних црта национализма. Угроженост, неправедност историје, јединствено порекло од племенитих предака, подмуклост непријатеља, хитна неопходност да се сви -- милом или силом -- ставе под руководством неког месијанског вође, итд.

У реду, хвала.

Дубоки осећај угрожености је једна од основних црта национализма. Угроженост, неправедност историје, јединствено порекло од племенитих предака, подмуклост непријатеља, хитна неопходност да се сви -- милом или силом -- ставе под руководством неког месијанског вође, итд.

No, da ja postavim jedno tako slično tebi pitanje. ;)

Да ли је Словеначки Меморандум био објављен под имприматуром такве државне институције?

Da li je Memorandum SANU bio objavljen pod imprimaturom te državne institucije?

No, da ja postavim jedno tako slično tebi pitanje. ;)

Da li je Memorandum SANU bio objavljen pod imprimaturom te državne institucije?

Претпостављам да јесте, односно да све што се објављује под окриљем неке државне институције, као што је САНУ, самим тиме има имприматур те државе. Наравно, то не значи да се цело руководство или сваки држављанин те државе слаже са сваким објављеним радом такве институције.

Poslednja izmena:
Претпостављам да јесте, односно да све што се објављује под окриљем неке државне институције, као што је САНУ, самим тиме има имприматур те државе. Наравно, то не значи да се цело руководство или сваки држављанин те државе слаже са сваким објављеним радом такве институције.

Nije.

„Сматра се да је документ најсличнији словеначком меморандуму ’Прилог за словеначко национално питање‘, који је нешто касније објављен у словеначкој ’Новој ревији‘. Он је, изгледа, настао у исто време када и Меморандум САНУ, али је после огромне буке око Меморандума одлучено да се сачека неколико месеци са његовим објављивањем. У словеначком ’меморандуму‘ говори се да је ЈНА окупациона војска и да су ’јужњаци‘ темпирана бомба и смртна опасност за словеначки народ. Словеначки меморандум је документ пун говора мржње и у данашње време у ЕУ би био предмет кривичног гоњења“, објашњава Марковић. Данас нико не помиње словеначки „меморандум“, наставља Марковић, истичући да у српском документу нема ни трага мржње према другим народима. „Напротив, Меморандум је један од последњих покушаја да се формулише опстанак Југославије, да се понуде решења да опстане. Она су можда била погрешна. Можда је чвршћа федерација, коју меморандум заступа, већ била превазиђена, али ставови у Меморандуму нису шовинистички, као словеначки ставови, и углавном се баве опстанком Југославије, док се словеначки обазиру само на словеначке интересе“, каже Марковић.
http://ovsishte.com/2016/11/06/slovenci-memorandum/

Дакле Србендама је криво што су Словенци гледали своја словенска посла? Србенде би волили да су гледали туђа ко и Србенде? Не знам ко је боље прошао са којим размишљањем.:eek:

Дакле Србендама је криво што су Словенци гледали своја словенска посла? Србенде би волили да су гледали туђа ко и Србенде? Не знам ко је боље прошао са којим размишљањем.:eek:

Vole ljudi ovde da trpaju Slovence u isti koš sa Hrvatima, što je prilično glupo razmišljanje iz više razloga...

Poslednja izmena od moderatora:
Не да је само глупо него скроз ненормално.
Већина људи нема појма да Словенци нијесу 1941. били против Срба него су заједно са Србима ишли у заробљеништво. Сви четници који су се 1945. нашли у Словенији имали су само ријечи хвале за Словенце како су их дочекали.
Кад пролазе кроз хрватске крајеве, као да иду кроз "земљу људождера" и кад стижи међу Словенце "као међу својим народом".

То што се у међувремену десило и што су Словенци одлучили да напусте брод који тоне 1991. Срби су то исто могли учинити а не да направе још једном најглупљу грешку - бранити "југославију" по сваку цијену и на своју штету.

Не ради се о томе. Једноставно указујемо на дупле аршине и положај Срба у Југославији. Меморандум САНУ је изазвао тако бурне реакције, и то без икаквог разлога, а овај Словеначки меморандум, који је по много чему споран, никоме није засметао.

А кад смо већ код Словенаца, не можемо их поредити са Хрватима, али нису се ни они баш часно понели према нама после распада заједничке државе.

Poslednja izmena:

У реду, хвала на исправку. Значи и влада СФРЈ и влада Социјалистичке Републике Србије су 1986. године осудиле Меморандум САНУ због изазивања или подстицања национализма. Док ни влада СФРЈ ни влада С.Р. Словеније нису то урадиле у вези са словеначком меморандумом?

Не ради се о томе. Једноставно указујемо на дупле аршине и положај Срба у Југославији. Меморандум САНУ је изазвао тако бурне реакције, и то без икаквог разлога, а овај Словеначки меморандум, који је по много чему споран, никоме није засметао.

А кад смо већ код Словенаца, не можемо их поредити са Хрватима, али нису се ни они баш часно понели према нама после распада заједничке државе.

Hm, časno... Može se tako gledati iz našeg ugla, ako misliš na otcepljenje od SFRJ, ali ne treba zaboraviti da Srbiji ili Srbima oni time nisu nešto preterano naškodili, osim što je to predstavljalo vetar u leđa Hrvatima. Mada, nerealno je tražiti od njih da zarad naših interesa zaborave na svoje. A ako si mislio na ubijanje vojnika JNA, razmišljam kako bismo mi postupili u sličnoj situaciji, pošto su oni nakon otcepljenja gledali na JNA kao na okupacionu vojsku. Doduše, možda ni ja nisam objektivan, budući da sam rođeni Ljubljančanin, iako sa Slovencima drugih veza osim te nemam. Međutim, sigurno bih drugačije razmišljao da je moja familija (ja sam u ono vreme bio u Srbiji) doživela neke neprijatnosti zato što su Srbi (doduše, teča se smatra Crnogorcem po nacionalnosti, ali budući da pre svega deset godina nismo pričali tu priču, i njega računam u Srbe :cool:). Međutim, nije ih bilo, osim u prvim danima kada su porodice sa prezimenom na "ić" bile, recimo tako, "nadzirane iz daljine", ali nije bilo nikakvih privođenja, saslušavanja, maltretiranja i sličnih stvari, a i ovo prethodno što sam pomenuo je prestalo nakon nekoliko dana.

Не да је само глупо него скроз ненормално.
Већина људи нема појма да Словенци нијесу 1941. били против Срба него су заједно са Србима ишли у заробљеништво. Сви четници који су се 1945. нашли у Словенији имали су само ријечи хвале за Словенце како су их дочекали.
Кад пролазе кроз хрватске крајеве, као да иду кроз "земљу људождера" и кад стижи међу Словенце "као међу својим народом".

То што се у међувремену десило и што су Словенци одлучили да напусте брод који тоне 1991. Срби су то исто могли учинити а не да направе још једном најглупљу грешку - бранити "југославију" по сваку цијену и на своју штету.

Ne znaju ljudi ovde mnoge druge stvari o Slovencima, Da pomenemo samo par podataka. Pravoslavna crkva u Ljubljani, gotovo u samom centru grada, izgrađena je nakon Prvog svetskog rata od strane Slovenaca, a u znak zahvalnosti srpskoj vojsci za oslobođenje. I danas je na istom mestu i prelepo izgleda. U sledećem ratu, Slovenija je na samom početku podeljena između Nemačke i Italije, pri čemu su Italijani uzeli njen jugozapadni deo, uključujući i Ljubljanu, a od grada su bukvalno napravili logor, pošto su ceo grad opasali bodljikavom žicom. U isto vreme, na teritoriji Slovenije deluje četnički pokret sa oko 5.000 pripadnika, skoro isključivo etničkih Slovenaca. Preživeli članovi pokreta se i danas okupljaju, obeležavaju svoju borbu i sve ostalo što ide uz to...

Poslednja izmena od moderatora:
Druige etničke grupe u SFRJ navikle su da Srbi nikad ne protestuje ništa ne traže i ,da se svi namiruju na štetu Srba i to je tako trajalo više od 40 godina Zato je memorandum SANU dočekan na nož.Načelno ,u SFRJ svi nacionalizmi bili su zabranjeni.To se odnosi na neke manifestacije nacionalizma kao što su pevanje pesama i uopšte glorifikovanje poražaneih snaga iz Drugog svetsgkog rata međutim u svojoj srži i KPJ- SKJ odnosno delovi koji su ih činili tu partiju izuzetkom srpskog bili su nacionalistički u smislu da se iza tog deklarativnog proleterskog internacionilzama zapravo skrivali čisto nacionalistički ciljevi stvaranja etničkih država.za šta je korišćen federalizam.U tom važnijem smisliu zapravo i jedno bitnom, jedini nacionalizam koji je u SFRJ bio nepoželjan jeste srpski dok su svi ostali imali svoj "legalni" izraz u partijskom programu KPJ-SKJ.Drugim rečima,KPJ- SKJ borila samo protiv srpskog nacionalizma dok je ciljeve svih drugih nacionalizama preuzela kao svoje i impemtisala.

Poslednja izmena:
Велики Кранг, познато ми је да су Срби у Словенији били дочекани као ослободиоци по завршетку Првог светског рата, као и то како је Словенија прошла у Другом светском рату. Али такође ми је познато и како су се Словенци понелу у време распада СФРЈ, као и то да се данас многи од њих поносе учешћем својих предака у аустроуграској агресији на Србију. И тамо је посреди својеврсно ретуширање историје, само што то не достиже оне хрватске размере. То су чињенице.

Што се тиче ЈНА, то су само изговори. Говоримо о војсци земње чији су били део деценијама, а не неком окупатору. Та војск аније могла да нестане из Словеније преко ноћи. Зато су напади на војнике ЈНА неоспориво злочиначке природе.

Грубене, потпуно си у праву. Заправо, није толерисан ни српски патриотизам, а камоли 'национализам'.

Poslednja izmena:
Велики Кранг, познато ми је да су Срби у Словенији били дочекани као ослободиоци по завршетку Првог светског рата, као и то како је Словенија прошла у Другом светском рату. Али такође ми је познато и како су се Словенци понелу у време распада СФРЈ, као и то да се данас многи од њих поносе учешћем својих предака у аустроуграској агресији на Србију. И тамо је посреди својеврсно ретуширање историје, само што то не достиже оне хрватске размере. То су чињенице.

Што се тиче ЈНА, то су само изговори. Говоримо о војсци земње чији су били део деценијама, а не неком окупатору. Та војск аније могла да нестане из Словеније преко ноћи. Зато су напади на војнике ЈНА неоспориво злочиначке природе.

Iskreno da ti kažem, ja nisam sretao takve u Sloveniji, mislim na te koji se ponose učešćem svojih predaka u austrougarskoj vojsci. Doduše, čisto sumnjam da bi neko takav smeo da se izlane u mom prisustvu. :cool: Verujem da postoje, ali isto tako verujem i da im je brojnost slična ovim našim NVO, dakle zanemarljiva u odnosu na ukupnu sliku. Što se tiče JNA, mi tako gledamo na stvari i to jeste razumljivo, ali takođe treba razumeti i njih. To je jedino moguće ukoliko zamislimo sebe u istoj situaciji. Ja sam pokušao to da zamislim, da se Srbija otcepljuje a JNA pokušava da je zadrži. Ne želim da zvuči kao "šta bi bilo kad bi bilo", ali ne verujem da bih ih molio da odu...

Ја не говорим овде толико о појединцима колико начину на који је у словеначком друштву обележена стогодишњица Првог светског рата. Од отвореног ревизионизма до потпуне банализације бављењем темама типа, 'какве униформе су носили наши преци' и 'јој што су били секси' (карикирам, али не претерано).

Колега, та ЈНА није била само наша, исто као што ни Југославија није била само наша. Сви радо својатају све што је у тој Југославији ваљало, а оно остало пребацују искључиво Србима. Е, па не може тако. Без те Југославија, Словеније данас не би ни било - свакако не у садашњим границама. Значи, угризли су руку која их је хранила, уместо да се рукују и кажy 'slovo'.

Poslednja izmena:
Iskreno da ti kažem, ja nisam sretao takve u Sloveniji, mislim na te koji se ponose učešćem svojih predaka u austrougarskoj vojsci. Doduše, čisto sumnjam da bi neko takav smeo da se izlane u mom prisustvu. :cool: Verujem da postoje, ali isto tako verujem i da im je brojnost slična ovim našim NVO, dakle zanemarljiva u odnosu na ukupnu sliku. Što se tiče JNA, mi tako gledamo na stvari i to jeste razumljivo, ali takođe treba razumeti i njih. To je jedino moguće ukoliko zamislimo sebe u istoj situaciji. Ja sam pokušao to da zamislim, da se Srbija otcepljuje a JNA pokušava da je zadrži. Ne želim da zvuči kao "šta bi bilo kad bi bilo", ali ne verujem da bih ih molio da odu...

Bogami...kada tako pišeš uvek setim Zorana Jankovića.

Mada mi nije najjasnije šta tu bi, kako su uspeli da ga sa nacionalne politike eliminišu i ponovo vrate na lokal...

Bogami...kada tako pišeš uvek setim Zorana Jankovića.

Mada mi nije najjasnije šta tu bi, kako su uspeli da ga sa nacionalne politike eliminišu i ponovo vrate na lokal...

Ima sina koji je, kako se čini, neki bahati kriminalac, pa su ga solidno zatrpali aferama, plus što su nakon gradnje SPC "Stožice" ostali neki silni dugovi, pa je i to bio argument protiv njega. A drugo, on je klasičan menadžerski tip koji je hteo da sastavlja ekspertsku vladu, ne vodeći pri tome računa o interesima (čitaj uhlebljivanju) svojih političkih saveznika, dok ih je imao. Iste probleme je imao i Cerar, samo je on malo bolje balansirao. A u Ljubljani mu ne mogu ništa jer je tamo stvarno napravio ogromne stvari...

Mi nismo anđeli, ali sve afere u antisrpskom ratu su od neprijatelja ili konstruisane ili asistirane - od Memoranduma preko Markala, Vase Miskina, Srebrenice i Račka. Da nije bilo to, bilo bi nešto drugo. Pitanje je motiva i ciljeva neprijatelja. Na primer mnogo gore stvari su se dešavale sa nesrpskih strana, pa nikom ništa. Na dnu svakog sranja devedesetih stoji krupni kapital Brežinskog i njegove bolesne mržnje prema Rusiji.

Back